Luboš Jedlinský
napsal(a):
Pro někoho běžná věc, pro mě obrovský zážitek, dnes kolem 11h dopoledne jsem konečně viděl dudka, byl odemě cca 6metrů a spokojeně odpočíval na hromadě z drtí a bedlivě pozoroval okolí, místo výskytu Záměl okres Rychnov nad Kněžnou, jak jste na tom s pozorováním vy? Luboš.
Znojemsko už 14 dní.
kvido2

XXX.XXX.141.154
Č. Krumlov před 14 dny. Kvido.
loricul

XXX.XXX.225.136
Minulý rok jsem pozoroval mladé dudky jak opouští hnízdní dutinu.Za 1,5 hodiny jich vylétlo pět.Parádní zážitek. Zrovna dnes jsem pár pozoroval na hnízdišti. Přeji všem krásná pozorování. Znojemsko.
Nezoufejte, já jsem viděl dudka poprvé loni a to mě bylo zrovna 50 let. A to jsem nebloudil někdo venku, ale zahlédl jsem ho z okna kuchyně na trávníku před domem.
Vlaštovku už jsem zahlédl minulý týden na hnízdě v průjezdě, ale myslím si, že to s tím příletem neodhadla vzhledem k tomu jaké hlásí počasí příští týden.
Accuracy

XXX.XXX.1.187
Nám chodil dudek několik let v zimě na krmítko. Vždycky zahnal menší ptáčky, dudka pak zahnaly křivky, křivky zahnalo hejno vrabců, k nim se v míru přidaly sýkorky, ale každé hejno mělo vlastního hlídače, který dával pozor, jestli se neblíží nebezpečí. A někdy přilétla sojka.
Letos jen sýkorky, vrabci a kosáci. Jiných ptáčků jsem si nevšimla, zas to už tak moc nesleduji jako dřív.
Nám chodil dudek několik let v zimě na krmítko
slečna /paní bude asi dost MIMO
tak jen pro vás
tažný druh, se zimovišti v jižní Asii a Africe jižně od rovníku, V potravě převažuje hmyz a jeho larvy, zvláště brouci, dvoukřídlí, blanokřídlí, krtonožky a stonožky, dále pavouci a žížaly.
nespletla jste si ho třeba s brkoslavem ?
na foto DUDEK
ikor

XXX.XXX.229.218
Ako chlapec pred 50mi.rokmi pri lese kde pásli kravi nebolo problém videť 20-30kusov ako deťi sme vedeli aj 5-6 duťin kde boli mládatá.teraz krávi net tak duta vydávám za celé rok 1-2kusy náchodneo.
Accuracy

XXX.XXX.1.187
zbosace
napsal(a):
To nemyslíte vážne. Dudok cez zimu na krmitku?
Já se zeptám v rodině, jestli to byl dudek, byla jsem malá, můžu si to špatně pamatovat.
Vím, jak dudek vypadá, brkoslav to zaručeně nebyl. :) Pamatuju si jasně dudka, ale už je to aspoň deset let, to jsem chodila ještě na základku. Paměť mě může mást.
Rodiče budou vědět. Zítra dám vědět verdikt.
Zimný výskyt v juhozápadných Čechách http://www.cso.cz/wpimages/other/sylvia42-11Schropfer.pdf.
vmakovicky
napsal(a):
Zimný výskyt v juhozápadných Čechách http://www.cso.cz/wpimages/other/sylvia42-11Schropfer.pdf.
tak tyto ojedinělé pokusy o zimování, nejspíš nějak hendikepovaných jedinců, nikdo nevyvrací, ale jak napsala slečna :
je opravdu k neuvěření (pokud nebydlí v Africe )
mohla by jste uvést místo, kde se to odehrálo ?
děkuji.
Accuracy

XXX.XXX.1.187
lupus4
napsal(a):
tak tyto ojedinělé pokusy o zimování, nejspíš nějak hendikepovaných jedinců, nikdo nevyvrací, ale jak napsala slečna :
je opravdu k neuvěření (pokud nebydlí v Africe )
mohla by jste uvést místo, kde se to odehrálo ?
děkuji.
Jižní Morava, Vyškovsko.
Létal k nám opakovaně, roky 2005 až 2007 (usuzuji podle toho, že můj život se dělí na roky „před psem“ a „se psem“ a tohle bylo určitě před psem a první rok se psem; toho jsem dostala na podzim 2006 a po první zimě jsme postavili psovi verandu a krmítko jsme museli přemístit). Máma říká, že létal na konci zimy, asi v březnu, a velmi krátce. Létal i k sousedům.
V Rakúsku sa venuje veľká pozornosť podpore jeho hniezdenia. Tak sa zvýšila populácia. Podľa poznatkov z Rakúska sa snažia aj vo vinárskej oblasti okolia Milotic. http://www.cso.cz/wpimages/other/Ptaci_svet_022010_1617.pdf.
Dobrý den.
Včera jsem viděl dudka v Křešicích u Labe nedaleko Litoměřic. Nepodařilo se mi ho však vyfotit. Bylo asi 14h. O hodinu později letěl nad Labem orel mořský. Toho jsem vyfotil v letu asi na 300 metrů. Fotka nic moc.
Marek L.
napsal(a):
Dobrý den.
Včera jsem viděl dudka v Křešicích u Labe nedaleko Litoměřic. Nepodařilo se mi ho však vyfotit. Bylo asi 14h. O hodinu později letěl nad Labem orel mořský. Toho jsem vyfotil v letu asi na 300 metrů. Fotka nic moc.
Dobrý den,
jsem z Nučniček, orel tam létá pravidelně. Je nádhera ho sledovat. Ale dudka jsem v této oblasti nikdy neviděla. Asi se málo dívám. Dudka jsem viděla 2x a to na dovolené na Gran Canarii.
Ve čtvrtek 27.4. jsme měli dudka na zahradě, zdržel se tak 5 minut, zkusili jsme fotit přes sklo. Lázně Bohdaneč.