serge

XXX.XXX.7.57
Dobrý večer. Budem zrejme jediný alebo jeden z mála, ktorý napíše, že nestačí. Sú to veľké robustné papagáje a zaslúžia si aspoň 5 - 6 m dlhú voliéru. Potom vyniknú v lete a mladé budú silné, vylietané. Upevní sa tým genetická základňa od rodičov. Dnes človek málokedy vidí napríklad poriadneho pennanta alebo králováka. Kedysi boli chovaní v 8 m voliérach, potom prišla móda malých 2 - 3 m voliér, a dnes je vidieť výsledok. Pokiaľ máte možnosť, rozhodne im doprajte priestor.
ikor

XXX.XXX.53.246
dusan4
napsal(a):
Dobrý večer měl bych dotaz.Potřeboval bych poradit ohledně velikosti voliéry, stačí páru velikost:šířka 1,2m, délka 3m a výška cca 2m děkuji za odpovědi Kučera.
Ja mám šiku 0,75-delka300-vyška200.mám 2-páry vlani jeda 5-mladé druha 4-mladé tento rok jede pár 4-mladé druhá 6-vajičok po odchove mladé dávám preč.staré skor špluhaju po pleťive ako by lietali.takže Váš rozmer je dobré.madarsku som videl aj metrovom klietke a bol odchov.
serge

XXX.XXX.7.57
Aj veľké ary dokážu odchovávať v klietke o rozmeroch 1 x 1 x 2 m. Príklady sú v literatúre. Aj nosnice dokážu znášať vajíčka v klietočke o ploche A4. Tento argument používa každý, ktorý na prvé miesto nekladie kvalitu života chovných párov, ale odchov mladých. To je ekonomický motív chovu, postráda to filantropické hľadisko. Jedná sa mi o chovateľský pohľad na vec - chcem vidieť papagáje šplhať po voliére a mať mladé, alebo chcem vidieť papagáje lietať vo voliére a mať mladé? Ja si vyberám druhú možnosť. Nepozerám sa na chov papagájov z ekonomického hľadiska - ako z minima vyťažiť maximum, ale aké maximum dokážem papagájom ponúknuť. Treba vychovať novú generáciu chovateľov, u ktorých nebude zisk z chovu na prvom mieste.
serge
napsal(a):
Aj veľké ary dokážu odchovávať v klietke o rozmeroch 1 x 1 x 2 m. Príklady sú v literatúre. Aj nosnice dokážu znášať vajíčka v klietočke o ploche A4. Tento argument používa každý, ktorý na prvé miesto nekladie kvalitu života chovných párov, ale odchov mladých. To je ekonomický motív chovu, postráda to filantropické hľadisko. Jedná sa mi o chovateľský pohľad na vec - chcem vidieť papagáje šplhať po voliére a mať mladé, alebo chcem vidieť papagáje lietať vo voliére a mať mladé? Ja si vyberám druhú možnosť. Nepozerám sa na chov papagájov z ekonomického hľadiska - ako z minima vyťažiť maximum, ale aké maximum dokážem papagájom ponúknuť. Treba vychovať novú generáciu chovateľov, u ktorých nebude zisk z chovu na prvom mieste.
Pane, vaše argumenty jsou nezpochybnitelné, ale ne každý má ten prostor, ne každý si uvědomuje důležitost prostoru pro prolet a ne každému jde o kvalitu, ale o prodej, třeba drobných jedinců.
Jsme svéprávní jedinci, máme přístup k informacím a záleží na každém, o co mu jde a ani se nemusí ptát na diskuzi.
Čím větší voliéra, tím lepší, máte li prostor a peníze.
ikor

XXX.XXX.53.246
serge
napsal(a):
Ano pán.Moudivláček má pravdu nemá každy miesto a penize.ja mám voljere postavené pred 40-tim kokmi su železné a silné pletivo určiťe ma prežiju.v tych rokoch to bolo paráda málo kto si mohol dovoliť tych rokoch mať také. patagonce neboli len z dovozu teraz može mať každy sačinajuci.Vydel som holandsku aj 20.m.voljere asi 5 párov čo chnizdilo.
ikor
napsal(a):
Ano pán.Moudivláček má pravdu nemá každy miesto a penize.ja mám voljere postavené pred 40-tim kokmi su železné a silné pletivo určiťe ma prežiju.v tych rokoch to bolo paráda málo kto si mohol dovoliť tych rokoch mať také. patagonce neboli len z dovozu teraz može mať každy sačinajuci.Vydel som holandsku aj 20.m.voljere asi 5 párov čo chnizdilo.
Pokud jim nemůže poskytnout pořádné prostředí, tak ať si pořídí andulky.
ikor

XXX.XXX.53.246
fatty
napsal(a):
Pokud jim nemůže poskytnout pořádné prostředí, tak ať si pořídí andulky.
Máťe pravdu na andulky určiťe viac zarobiťe.
ikor
napsal(a):
Máťe pravdu na andulky určiťe viac zarobiťe.
Na andulkach zarobit? to spise na ptakovi z galat a když ani to tak jedine zarobit hlavou a nebo rukama ale to poslední se uz nenosi. Jinak k věci i pro obyčejnou andulku by byla krasna voliéra o rozmerech třebas deseti metru, proc ne!
ikor

XXX.XXX.53.246
simacek123
napsal(a):
Na andulkach zarobit? to spise na ptakovi z galat a když ani to tak jedine zarobit hlavou a nebo rukama ale to poslední se uz nenosi. Jinak k věci i pro obyčejnou andulku by byla krasna voliéra o rozmerech třebas deseti metru, proc ne!
Som stary chovaťel a keby som nechoval andulky tak by som ani nebol chovaťel.Umna andulky zarábaju na krmivo pre ostatné večé vtáky.
Děkuji za odpovědi a hlavně od fatty to je rada nad zlato příště napíšu jenom Vám třeba mi poradíte, že bude lepší možná pořídit slepice než papoušky jelikož patagonce už mám dva roky ale mám je s mníšky pohromadě ve volieře d.6/v.2/š1,5 a chci je oddělit a patogoncům udělám 2,4 š délku 3m ale rozdělím to na půl kde bude 1/2 volný výlet a druhá 1/2 jakoby zálet kde boky pobyju z prken důvod hluk, jelikož sem mezi RD domy a sousedi mají mimčo a ráno jsou trochu hlučný ale to je jasný tak je budu na noc dávat do záletu aby byli sousedi spokojený jinak díky Kučera.