Vypadávání "nedorostlého" peří (Vousák)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.6.2017 23:40
martinero

XXX.XXX.116.253

Dobrý den, už tu nějakou tu hodinu sedím a pročítám, ale odpověď jsem nenašel, takže prosím o radu popř. pomoc.
pořídil jsem půlročního samce vousáka senegalského. Má se k světu, je aktivní bez známek apatie. Jen značně plachý při nečekaném přiblížení, ale velice brzy se sklidní.

Strava pestrá, ovocná směs (Nutri bird), směs s hmyzem (Nutri bird), Granule Beo (Nutri bird), vše má spíše na okrasu a dá si svátečně, poněvadž hlavní složku tvoří ovoce (jablka hrušky, hrozno, papája, jahody, ale i okurek,...) a zofobasi.
klec dočasná, menší 100x80x70 (vxšxh) se zákoutím kde má klid a přítmí. Zde bude asi ještě 14 dní, pak se samicí ve voliéře.

NYNÍ K PROBLÉMU. Mám jej cca 14 dní a zjistil jsem u něj neupravenost peří, předpokládal jsem, že přepeřuje, což značí i dorůstání nových červených pírek nad očima. poslední dny ale vidím, že má jen pár letek, jakoby vychýlených, nebo téměř vyvrácených. Ale těch nových. Staré peří nikde. dnes jsem v kleci sebral tři vypadené letky, ale nedorostlé. Bez známek krve v brku. Myslím že mu dorůstá nové peří, které ale z nějakého důvodu prostě nevyvynuté vypadne.

Máte s tím někdo zkušenost? Můžete poradit prosím? Pán, od kterého jsem jej bral, je seriozní chovatel a nepředpokládám tedy, že by krmil špatně. Pták má docela dobré čisté podmínky, připadne mi to jako dlouhodobější nedostatek, nebo nevyvážení živin. Pták sice působí že je v klidu (často si jakoby "tázavě" pobrukuje), ale na druhou stranu u Vousáka senegalského si nejsem úplně jistý jestli fakt není v nějakém stresu. Přikládám foto pera...

Díky za rady...

27.6.2017 23:51
martinero

XXX.XXX.116.253

Ještě mě napadla docela zásadní věc, která se odehrála a to změna prostředí a především teploty. Z místnosti zděného domu, kde prosvítalo přes okna, je nyní na velké slunné zastřešené terase směřované na JZ, tzn. že je tam docela teplo a světlo. A ta teplota šla v těchto dnech dost vysoko, Takže adaptace pro mladého ptáka mohla být příliš krátká.
Ve velkých vedrech 2 denně rosím, což se je mu zjevně dost příjemné.

28.6.2017 23:51
martinero

XXX.XXX.116.253

Nic? Žádná rada prosím?

29.6.2017 05:53
loskutakruda

XXX.XXX.211.160

Dobrý den. Chtělo by to foto celého vousáka, kde je vidět to postižené křídlo.

29.6.2017 10:37
vabl

XXX.XXX.105.219

martinero napsal(a):
Nic? Žádná rada prosím?

Doporučuji vrátit původnímu majiteli, takto se vyvíjející opeření je předzvěstí "skokanů"

napovědělo by více foto celého ptáka.

peto58

29.6.2017 11:39
peto58

XXX.XXX.69.35

Dajte foto celého vtáka.

29.6.2017 11:54
martinero

XXX.XXX.116.253

loskutakruda napsal(a):
Dobrý den. Chtělo by to foto celého vousáka, kde je vidět to postižené křídlo.

Zde pár fotek...

29.6.2017 12:35
loskutakruda

XXX.XXX.211.160

Nevidím tam nic špatného. Pravděpodobně opravdu pelichá změnou prostředí a teploty.

29.6.2017 12:43
kubrt11

XXX.XXX.53.50

vabl napsal(a):
Doporučuji vrátit původnímu majiteli, takto se vyvíjející opeření je předzvěstí "skokanů"

napovědělo by více foto celého ptáka.

Nestrašte zbytečně p.martinero, tzv.francouzské pelichání neboli PBFD de týká jen papoušků, pouze ve velmi vzácných případech jim příbuzných, což Vousáci jistě nejsou !Taky se přikláním k názoru, že jde o normální ztrátu opeření vlivem některých nepříznivých podmínek a změn!K.

29.6.2017 13:12
martinero

XXX.XXX.228.117

Já taky nevidím žádné anomálie. Pták je celkově v pohodě Jen to peří na prvním snímku. Ještě jsem se s tím nesetkal. S panem chovatelem jsem se spojil a shodli jsme se že jde o náhlou změnu prostředí a hlavně teploty. Byl v místnosti v teplotách do 25 C a já ho dal do prostředí kde svítí celý den, nižší vlhkost a teplota najednou nad třicet a v poslednich dnech i nad 35. Myslím že to je ten důvod. Pbfd a skokana neřeším, vím že je to hlavně u papoušků. Začal jsem doplňkově dávat B a uvidíme. :) Díky.

29.6.2017 13:35
vabl

XXX.XXX.105.219

kubrt11 napsal(a):
Nestrašte zbytečně p.martinero, tzv.francouzské pelichání neboli PBFD de týká jen papoušků, pouze ve velmi vzácných případech jim příbuzných, což Vousáci jistě nejsou !Taky se přikláním k názoru, že jde o normální ztrátu opeření vlivem některých nepříznivých podmínek a změn!K.

Vůbec jsem nechtěl nikoho strašit, proto jsem žádal o celkové foto.
Z původního dotazu vyplynulo, že ztratil náhle 3 nedorostlá pera a jedno zobrazil, ale může se jednat o pouhou poruchu lůžka brku...

("poslední dny ale vidím, že má jen pár letek, jakoby vychýlených, nebo téměř vyvrácených. Ale těch nových. Staré peří nikde. dnes jsem v kleci sebral tři vypadené letky, ale nedorostlé").

26.7.2017 20:37
martinero

XXX.XXX.116.253

Tak problém stále přetrvává a já si fakt nevím rady. Napsal jsem jednomu zkušenému chovateli a veterináři zároveň níže uvedený článek, tak jsem zvědav. Budu rád za jakékoliv rady...

"...Jedná se mi o špatné a nezvyklé přepeřování půlročního samce vousáka senegalského, kterého jsem před měsícem pořídil. Informací na netu moc nezjistím, protože mě všechno odkazuje na PBFD a andulky a papoušky, což se mne netýká.

Samci vypadávají nová pera a to z části (až z 1/3) zapouzdřená. Konec brku je suchý bez známek krve. Jen jednou bylo krvavé, ale to přikládám stresu a vyplašení při odchytu a stěhování do větší klece. Stará pera jsem ještě nenašel, ani jediné. Pouze nová, z části zapouzdřená na dně voliéry. Samec je doma již přes měsíc a na dně voliéry najdu v průměru dvě pera týdně.

Chování samce je aktivní, působí vitálně, je zvědavý, vitální, žravý, bez známek apatie. Již týden sdílí voliéru s dvouměsíční samicí, kde panuje rovnováha, spí vedle sebe, oba dva přijímají krmivo bez problému. Občas se vzájemně proženou, ale žádná dominance nebo submisivita.

Krmení je snad vyvážené. Podávám denně 1:1:1 sladká jablka, hrušky, hroznové víno, občas sladké mango, papaya. Ze směsí a granulí mi nic neberou, teď mi druhý den ubylo v misce pár granulí T16, tak možná začnou. Hmyz (zofobasy) jsem vysadil hned po té, co jsem dal samce k samici a na květech přísavníku si loví sami včely. Samozřejmě denně čistá voda, které ale většinou téměř neubyde.

Možná příčina poruchy přepeřování mi není známá, ale je tu pár faktorů, které by to mohli ovlivnit. U předchozího chovatele byl v místnosti o teplotě cca 20 C, po převozu na světelné zastřešené terase o teplotách 28-35 C, k tomu stres z přepravy a nového prostředí, náhlá a prudká změna teploty a osvětlení (dříve stín, nyní spousta světla), dále po zvyknutí přesun po 4 týdnech do větší voliéry se samicí. Takže znovu stres a zvykání si na nové.

Jak jsem již psal, pták je zvědavý a čilý, ale to přepeřování mne dost znepokojuje a nerad bych zanedbal něco, co by mohlo být opravdu důležité. Posílám pár snímků.
Děkuji velice za přečtení těchto řádků, budu doufat a těšit se na brzkou odpověď...".

26.7.2017 20:58
pecko

XXX.XXX.81.5

martinero napsal(a):
Tak problém stále přetrvává a já si fakt nevím rady. Napsal jsem jednomu zkušenému chovateli a veterináři zároveň níže uvedený článek, tak jsem zvědav. Budu rád za jakékoliv rady...

"...Jedná se mi o špatné a nezvyklé přepeřování půlročního samce vousáka senegalského, kterého jsem před měsícem pořídil. Informací na netu moc nezjistím, protože mě všechno odkazuje na PBFD a andulky a papoušky, což se mne netýká.

Samci vypadávají nová pera a to z části (až z 1/3) zapouzdřená. Konec brku je suchý bez známek krve. Jen jednou bylo krvavé, ale to přikládám stresu a vyplašení při odchytu a stěhování do větší klece. Stará pera jsem ještě nenašel, ani jediné. Pouze nová, z části zapouzdřená na dně voliéry. Samec je doma již přes měsíc a na dně voliéry najdu v průměru dvě pera týdně.

Chování samce je aktivní, působí vitálně, je zvědavý, vitální, žravý, bez známek apatie. Již týden sdílí voliéru s dvouměsíční samicí, kde panuje rovnováha, spí vedle sebe, oba dva přijímají krmivo bez problému. Občas se vzájemně proženou, ale žádná dominance nebo submisivita.

Krmení je snad vyvážené. Podávám denně 1:1:1 sladká jablka, hrušky, hroznové víno, občas sladké mango, papaya. Ze směsí a granulí mi nic neberou, teď mi druhý den ubylo v misce pár granulí T16, tak možná začnou. Hmyz (zofobasy) jsem vysadil hned po té, co jsem dal samce k samici a na květech přísavníku si loví sami včely. Samozřejmě denně čistá voda, které ale většinou téměř neubyde.

Možná příčina poruchy přepeřování mi není známá, ale je tu pár faktorů, které by to mohli ovlivnit. U předchozího chovatele byl v místnosti o teplotě cca 20 C, po převozu na světelné zastřešené terase o teplotách 28-35 C, k tomu stres z přepravy a nového prostředí, náhlá a prudká změna teploty a osvětlení (dříve stín, nyní spousta světla), dále po zvyknutí přesun po 4 týdnech do větší voliéry se samicí. Takže znovu stres a zvykání si na nové.

Jak jsem již psal, pták je zvědavý a čilý, ale to přepeřování mne dost znepokojuje a nerad bych zanedbal něco, co by mohlo být opravdu důležité. Posílám pár snímků.
Děkuji velice za přečtení těchto řádků, budu doufat a těšit se na brzkou odpověď...".

S tímto problémem bych se obrátil na paní MVDr. Vaidlovou. Určitě Vám dobře poradí :).

26.7.2017 21:24
martinero

XXX.XXX.116.253

pecko napsal(a):
S tímto problémem bych se obrátil na paní MVDr. Vaidlovou. Určitě Vám dobře poradí :).

Právě jsem jim do ordinace napsal. Tak jsem zvědav. Díky za tip.

26.7.2017 21:46
eli22

XXX.XXX.181.33

kubrt11 napsal(a):

Tak za prvé francouzské pelíchání není PBFD a za druhé si myslím, že to normální přepeřování není, ale zároveň podle pera (není zaškrceno) ani akutní forma PBFD. Co ale může být, tak chronická forma PBFD, což se právě prvně projevuje při přepeřování a zároveň při změně podmínek chovu, což by v tomto případě odpovídalo. To je ta horší varianta. Ale může to být chyba ve výživě, špatná látková výměna, zkusila bych dotovat nějakou směsí s přídavkem aminokyselin a Promotor.

26.7.2017 22:09
martinero

XXX.XXX.116.253

eli22 napsal(a):
Tak za prvé francouzské pelíchání není PBFD a za druhé si myslím, že to normální přepeřování není, ale zároveň podle pera (není zaškrceno) ani akutní forma PBFD. Co ale může být, tak chronická forma PBFD, což se právě prvně projevuje při přepeřování a zároveň při změně podmínek chovu, což by v tomto případě odpovídalo. To je ta horší varianta. Ale může to být chyba ve výživě, špatná látková výměna, zkusila bych dotovat nějakou směsí s přídavkem aminokyselin a Promotor.

Díky za radu. Ještě počkám co mi napíšou veterináři a pak uvidíme. Jen mne docela zaráží možnost PBFD. Pokud vím tak se tato nemoc vyskytuje výhradně u papoušků. Neznám jediný případ a ani mí známí chovatelé plodožravých, že by se s touto nemocí kdokoliv z nich, či jejich okolí setkal. Jen mě utvrdili v názoru, že PBFD to rozhodně nebude.

27.7.2017 05:14
simacek123

XXX.XXX.142.1

eli22 napsal(a):

Prosimte ty uz z toho PBFD jednou zblbnez, ale to neznamena ze zblbnez jiné.

27.7.2017 07:54
eli22

XXX.XXX.181.33

martinero napsal(a):
Díky za radu. Ještě počkám co mi napíšou veterináři a pak uvidíme. Jen mne docela zaráží možnost PBFD. Pokud vím tak se tato nemoc vyskytuje výhradně u papoušků. Neznám jediný případ a ani mí známí chovatelé plodožravých, že by se s touto nemocí kdokoliv z nich, či jejich okolí setkal. Jen mě utvrdili v názoru, že PBFD to rozhodně nebude.

To máte pravdu, i když ty příznaky tam jsou, tak jak jsem psala, vypadlé pero tomu nenasvědčuje, konec brka vypadá ok. Proto si myslím, že by to mohla být výživová chyba v kombinaci se změnou prostředí. Uvidíte, co na to vet. Kolega měl něco podobného a podával Promotor.

2.8.2017 16:18
martinero

XXX.XXX.116.253

Tak vypadla další pera, tentokrát jedno dost krvavé a druhé zaškrcené. Nevím si rady. Připadá mi že se situace horší a já pořád nevím příčinu. Jedu na veterinu. Nechápu to protože pták se má zjevně dobře. Loví včely, žere dobře, je zvědavý. Snad to nepřejde do jiné fáze. Přidávám obden MUTA-VIT na ovoce, ale zatím jen týden.

3.8.2017 07:50
eklektus3

XXX.XXX.40.108

Dle foto jednoznačně PBFD, což je u vousáka divné. Možná zmutovaný virus?

3.8.2017 08:45
martinero

XXX.XXX.245.21

eklektus3 napsal(a):
Dle foto jednoznačně PBFD, což je u vousáka divné. Možná zmutovaný virus?

PBFD to nebude, i když to tak vypadá. Tomu odmítám věřit. Ještě je tu pravděpodobnost extrémní nízké vlhkosti a vysoké teploty, čehož důsledkem může být nerozbalené pouzdro. Pero pak zapouzdřené roste dál, ptáka svědí a otravuje, tak jej vytrhne, nebo v dusledku vyvrácení vypadne. Ptáci se nekoupou, tak budu denně rosit. Nevypadají že by jim to vadilo. Veterina má dovenou takže nic. S jedním chovatelem jsem se bavil a jemu se vousaci normálně koupou, když to druhému vůbec. Tak snad zvýšení vlhkosti pomůže.

3.8.2017 10:22
eli22

XXX.XXX.181.33

Tak pole těch aktuálních fotek evidentně dochází ke krvácení dovnitř dutiny brka, což je jedním z projevů PBFD nebo i BFD. Nemůžu si prostě pomoct.

3.8.2017 14:01
eklektus3

XXX.XXX.40.108

Zašlete čerstvě vytržených 5 per z pod křídla do Genomie do Plzně a do týdne máte jasno.

3.8.2017 15:53
martinero

XXX.XXX.245.21

Tak přišla odpověď od paní doktorky:
Dobrý den,

omlouvám se za pozdní odpověď, Váš email se ztratil v záplavě jiných.
Ano, vyfocená brka jsou jako do učebnice příkladná pro PBFD. :o)

Nicméně i jiné faktory toto mohou způsobit. Vámi popisovaný stres by měl být rozhodně první v řadě možných příčin. Vlivem vyplavení kortikoidů dojde ke snížení přítoku krve, tedy i živin pro rostoucí pero a krev je distribuována do mozku a jiných životně důležitých orgánů. Většinou tak vznikají hladové pruhy neboli stresové linie. Může ale dojít i k úplnému zastavení přísunu živin a tedy vypadení brku.

Další příčinou by mohlo být podání nějakých odčervovacích přípravků, případně jiných léků, které mohou být částečně toxické a mohou mít vliv na růst peří. Ten přípravek mohl být podán již u předchozího chovatele a nyní by ještě mohlo docházet k opožděnému efektu. Měsíc je ale dlouhá doba, teď už by to mělo přestat a začít normálně růst.

Pokud ho to stále trápí, bylo by vhodné mu odebrat krev a toto peří a nechat ho vyšetřit na cirkoviry, které se netýkají jen papoušků, mohou je mít i jiní ptáci. Není to PBFD, ale jmenují se vždy dle druhu. Jsou i další viry, které by to mohly způsobit.
Dále by bylo vhodné udělat z krve hematologické vyšetření (počet bílých a červených krvinek) a biochemické vyšetření.

Pokud nechcete s vyšetřením kvůli dalšímu stresu pospíchat, dala bych mu max. další měsíc. Pokud to nepřestane, je to špatně. Během té doby bych mu na ovoce podávala Pantu 20, případně nějaký jiný doplněk bílkovin.

3.8.2017 20:43
chovatel exotu

XXX.XXX.142.1

Stejny problém se mi vyskytl u jednoho mladého papouska kralovskeho, rodice ani sourozenci nic takového nikdy nemeli, pricina neznama a i po roce skoumani a ruzneho podavani pripravku se nic nezmenilo.Zaver, ptak není vhodny do dalšího chovu.Cekam az si ho někdo odebere pro potechu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík