Dobrý den. Nedávno jsem si pořídil čtyři páry kakariků žlutočelých a chtěl bych požádat zkušenější o radu. Kakariki jsem ještě nikdy nechoval a než jsem si je pořídil, přečetl jsem o nich dost literatury a článků, ve kterých se uvádí, že jsou to docela velcí jedlíci, kteří mají dost rádi zelené, ovoce a zeleninu a také že futrují docela dost zrní. K mému překvapení u nich není nějaká velká spotřeba zrní, zažil jsem teda dost menších druhů, které spotřebovaly výrazně více zrnin. Co mě však překvapuje, že jsou popisovaní jako velcí jedlíci zeleného a pampelišky, žebince a různých bylinek si skoro nevšimnou, jen trošku zobnou. To samé s ovocem a zeleninou. Nabízím jak zavěšené na vrutu na pletivě, tak na drobno nakrájené v misce. Podávám okurek, švestky, jablko, mrkev, rajče, ale zatím si jen trošku zobli jablka, okurky a rajčete, ale opět žádná přehnaná spotřeba, vajíčka se skořápkami se také téměř nedotkli. Pokud by byli ptáci od jednoho chovatele, mohlo by se jednat o to, že nebyli navyklí na určitou potravu, ale jsou od více chovatelů.
Je u tohoto druhu normální taková malá spotřeba krmiva? Nebo si tento druh musí zvyknout v novém prostředí? Ptáci vypadají aktivní, podle mě nehladoví.
Podělte se prosím o své zkušenosti z chovu těchto zajímavých ptáků. Slyšel jsem z více pramenů, že je někdy problém u tohoto druhu se samičkami. Máte někdo zkušenost podobnou? Proč jsou samičky náchylné?
Děkuji
M. Štěpán.
Dobrý den
Nebál bych se toho, nevím kde jste vyčetl, že kakariki mají větší spotřebu krmiva. Podle mě se to nezakládá na pravdě, naopak, i když je větší sežere méně než andulka.
Hlavně semenné potravy opravdu moc neubývá. Když krmí mladé se spotřeba mírně zvedne, ale ne moc. Mláďata mají ale přesto stále plná volata.
Zůstaňte u rozmanitosti, to je v pořádku, ale každý preferuje něco jiného.
Jeden bere hlavně proso a druhý ho nechce vůbec. Vypozorujete časem co který má radši.
Zelené, jako pampelišky a sedmikrásky přímo milují.
Mladé obilí rovněž. Ale z ovoce mají nejraději jablka. Teď jeřabiny, ale z těch vybírají hlavně semínka.
Drny, ale potřebují.Když nemají přístup přímo k trávě, chce to do misky vyrýpnutý.
Jinak jsou to krásní a velice vděční ptáci.
Já teď žlutočelé nemám, ale červenočelé chovám dlouhá léta.
Přeji mnoho úspěchů.
sunflowersman
napsal(a):
Dobrý den. Nedávno jsem si pořídil čtyři páry kakariků žlutočelých a chtěl bych požádat zkušenější o radu. Kakariki jsem ještě nikdy nechoval a než jsem si je pořídil, přečetl jsem o nich dost literatury a článků, ve kterých se uvádí, že jsou to docela velcí jedlíci, kteří mají dost rádi zelené, ovoce a zeleninu a také že futrují docela dost zrní. K mému překvapení u nich není nějaká velká spotřeba zrní, zažil jsem teda dost menších druhů, které spotřebovaly výrazně více zrnin. Co mě však překvapuje, že jsou popisovaní jako velcí jedlíci zeleného a pampelišky, žebince a různých bylinek si skoro nevšimnou, jen trošku zobnou. To samé s ovocem a zeleninou. Nabízím jak zavěšené na vrutu na pletivě, tak na drobno nakrájené v misce. Podávám okurek, švestky, jablko, mrkev, rajče, ale zatím si jen trošku zobli jablka, okurky a rajčete, ale opět žádná přehnaná spotřeba, vajíčka se skořápkami se také téměř nedotkli. Pokud by byli ptáci od jednoho chovatele, mohlo by se jednat o to, že nebyli navyklí na určitou potravu, ale jsou od více chovatelů.
Je u tohoto druhu normální taková malá spotřeba krmiva? Nebo si tento druh musí zvyknout v novém prostředí? Ptáci vypadají aktivní, podle mě nehladoví.
Podělte se prosím o své zkušenosti z chovu těchto zajímavých ptáků. Slyšel jsem z více pramenů, že je někdy problém u tohoto druhu se samičkami. Máte někdo zkušenost podobnou? Proč jsou samičky náchylné?
Děkuji
M. Štěpán.
Pane,
choval jsem je před 40 lety, nebyl rozdíl od červenočelých. Nevím, jak je to dnes. Početné odchovy, hrabání v zemi, všechnu zeleň.To ztrácení peří jak se v poslední době řeší nebylo.8 mláďat normálně. Dnes nevím, nechovám.
Moudivláček
napsal(a):
Pane,
choval jsem je před 40 lety, nebyl rozdíl od červenočelých. Nevím, jak je to dnes. Početné odchovy, hrabání v zemi, všechnu zeleň.To ztrácení peří jak se v poslední době řeší nebylo.8 mláďat normálně. Dnes nevím, nechovám.
Děkuji za odpověd pánové.
Pro pterodactyla. Téměř v každém článku je uvedeno, že konzumují převážně rostlinou stravu, bobule, hmyz atd. Také je v mnoha článcích pojednání o tom, že při odchovu je opravdu vysoká spotřeba krmiva. Čekal jsem tedy opravdové jedlíky, ale oproti mnoha jiným druhům ať už z Afriky či jižní Ameriky mě přijde, že opravdu mají opravdu zanedbatelný příjem potravy. Nejsem začátečník, ptáky chovám mnoho let, dotazem jsem se chtěl zeptat zkušenějších v chovu tohoto druhu, zda je to normální, či někde dělám chybu. Chápu, že mnohé informace v článcích zkreslují. Proto se ptám na zkušenosti. Já si taky myslel několik let, že andulky jsou šroťáci, než jsem začal chovat aymary pruhované. Ještě bych se Vás s dovolením zeptal, o kakaricích se všude píše, že jsou to převážně ptáci pohybující se po zemi a rádi hrabou, u těch žlutočelých mě příjde, že neradi tráví čas na zemi, pouze na krmení a celý den spíše raději volí co nejvyšší větve jako spousta jiných papoušků. V jednom zdroji jsem četl, že žlutočelí se od svého známějšího zástupce v našich chovech liší tím, že i v přírodě nevyhledávají tolik zem. Každopádně jedná se o nejtišší druh jaký jsem kdy choval, to je velké plus, to tišší papoušíčci, aymarové, zebry byli hluční ptáci.
Štěpán.
Také jsem se divil, když jsem s nimi začínal, že neubývá krmení, proti jiným druhům.
Proto jsem začal kontrolovat hnízda. Mláďata měla vždy plná volátka a tak jsem se uklidnil.
Mám ve voliérách travní porost tak si tam najdou. Ještě dávám denně hrst trávy. Že jsou nejtišší ptáci co jsem kdy choval je také pravda. Tady zase píšou, že mečí jako koza, mě to tak nepřijde. Zvuk který vydávají není nepříjemný a od kozy ano. Žlutočelé jsem dal pryč jen proto, že jsem musel omezit chov. Jinak přesně, jak Vám popsal Moudivláček, není mezi nimi v chovu rozdíl. Dokonce se mohou i zkřížit. Že by trávili většinu času na zemi, jak se píše také není pravda. Žerou i z krmítek umístěných vysoko, jen to vyhrabávají a pak na zemi sbírají. Čas trávený ve větvích je ale delší. Rovněž jsou výborní letci, když se dostane ven, vidíte leteckou akrobacii. Již se mi to stalo. Ještě že je mám naučené a přilétli zpět na misku a já je odnesl do voliéry. Pět mladých a samice, já myslel že si nafackuji, špatně jsem zavřel.
Mám v každé voliéře prkna u stropu, kde rádi odpočívají a i spí. Stačí lať, v zimě si hřejí nohy, sedí na rovině. Sami si to vyberou před bidlem které je vedle.
To že mají vyšší příjem potravy jsem nečetl, přiznám se že jsem v začátcích poslouchal rady od chovatele, který je choval již déle a nehledal co o nich píší. Proto zkontrolujte, až budou mít mladé, zda je krmí a uvidíte sám, že nakrmení budou. Když mají možnost najdou si co potřebují.
Chovu zdar
Gottlieb.J.
pterodactyll
napsal(a):
Také jsem se divil, když jsem s nimi začínal, že neubývá krmení, proti jiným druhům.
Proto jsem začal kontrolovat hnízda. Mláďata měla vždy plná volátka a tak jsem se uklidnil.
Mám ve voliérách travní porost tak si tam najdou. Ještě dávám denně hrst trávy. Že jsou nejtišší ptáci co jsem kdy choval je také pravda. Tady zase píšou, že mečí jako koza, mě to tak nepřijde. Zvuk který vydávají není nepříjemný a od kozy ano. Žlutočelé jsem dal pryč jen proto, že jsem musel omezit chov. Jinak přesně, jak Vám popsal Moudivláček, není mezi nimi v chovu rozdíl. Dokonce se mohou i zkřížit. Že by trávili většinu času na zemi, jak se píše také není pravda. Žerou i z krmítek umístěných vysoko, jen to vyhrabávají a pak na zemi sbírají. Čas trávený ve větvích je ale delší. Rovněž jsou výborní letci, když se dostane ven, vidíte leteckou akrobacii. Již se mi to stalo. Ještě že je mám naučené a přilétli zpět na misku a já je odnesl do voliéry. Pět mladých a samice, já myslel že si nafackuji, špatně jsem zavřel.
Mám v každé voliéře prkna u stropu, kde rádi odpočívají a i spí. Stačí lať, v zimě si hřejí nohy, sedí na rovině. Sami si to vyberou před bidlem které je vedle.
To že mají vyšší příjem potravy jsem nečetl, přiznám se že jsem v začátcích poslouchal rady od chovatele, který je choval již déle a nehledal co o nich píší. Proto zkontrolujte, až budou mít mladé, zda je krmí a uvidíte sám, že nakrmení budou. Když mají možnost najdou si co potřebují.
Chovu zdar
Gottlieb.J.
Dekuji za postrehy. S odchovem to necham az na jaro. Diky a at se Vam take dari.
Stepan.
Jen poznámka: nejsem si jistý zda to z textů vyplývá ale kakariky žlutočelý opravdu aktivuje o poznání delší část dne ve vyšších patrech v porovnání s kakariky rudočelým.
Dále kvituji info že jsou skvělý letci. Při úletu pokud jsou na dohled aspon mi vždy 100% zabral
zvukový záznam jejich "mečení" Spolehlivě se pak útěkové komando vracelo.
Dobrý den
Chovám kakariki (červenočelé) už 8 let a když srovnám s andulkama tak toho sežerou podstatně méně. První vyberou slunečnici, oves a pak až lesknici a nějaké proso.
Co se zeleného krmení týče, pampelišku milují, ze zeleniny dále berou celkem dobře řepu, okurku, cuketu; z ovoce vede jablko, občas podávám mango. Jeřabiny berou dobře čerstvé, zavařené až jako poslední. Rádi si taky "hrají" v trávě ze sekačky, dávám hrst na dno a v tom si pohrabou, neco sezobnou.
V období hnízdění mají velkou spotřebu míchanice (dávám kupovanou, sou to čuňata a težko uhlídám jestli kousek vařeného vajíčka někam nezapadl a oni si ho nedají znova když uzraje).
K tomu pelichání, mám kakariky na betonové dlažbě a zeleninu pravidelně sypu nutrimixem pro slepice (na doporučení jednoho kolegy) poslední 3 roky a ptáci téměř nepelichají.
Vůbec se nebojte že moc nežerou, já to beru jako výhodu (například proti andulkám). A doporučuji nepodávat nebo jen minimálně slunečnici... prodloužíte jím tím život.
Chovu zdar L.P.
jarda drobotina
napsal(a):
Dobrý den, jaké máte zkušenosti z chovem kakarik v době odchovu ve společné voliéře s korelami. Děkuji za Vaše sdílené zkušenosti. Voliéru mám velkou 2x2x2 m.
Nezkoušel jsem, ale nedoporučuji to, kakarici jsou až moc zvědaví, budou je rušit. Ve vedlejší voliéře mám mníšky a docela po sobě jdou. Odchov ale mám ve voliéře s korelou a jsou v spolu zadobře
A myslím že voliéra 2x2x2m na případný experiment je malá.
Chovu zdar L.P.
Kakariky
Docela početná diskuze o dnes úplně obyčejném papouškovi.
Mnoho let je nechovám. Tehdy byli jen přírodní. Vyšlechtěné mutace jsou nádherné. Drobný, relativně tichý pohyblivý papoušek, nohou přííjmá potravu, používá ji jako velcí papoušci. Je čilý, v krmítku hrabe jako slepice, zdržuje se víc na zemi jedno zda čč. či žč.
Opadávání peří v době hnízdění je problém, který jsme dřív neznali. Obrovská plodnost, nevím jak dnes. Papoušek za babku, jen mu dopřejte alespoň v nějaké krabičce hrabání a dolování kořínků, třeba obrácený drn trávy. Žádná věda.
chondro
napsal(a):
Jen poznámka: nejsem si jistý zda to z textů vyplývá ale kakariky žlutočelý opravdu aktivuje o poznání delší část dne ve vyšších patrech v porovnání s kakariky rudočelým.
Dále kvituji info že jsou skvělý letci. Při úletu pokud jsou na dohled aspon mi vždy 100% zabral
zvukový záznam jejich "mečení" Spolehlivě se pak útěkové komando vracelo.
Dobrý den. O letectví jsem se přesvědčil hned první den po koupi, jeden mě doma frnknul, ale po vydatném běhu jsem ho alpil, asi nebyl ještě pořádně rozlétaný, nebo možná špatně vidí v šeru? Bylo toitž už podvečer a pod mrakem.
Jinak ostatním děkuju za info. Pro pana Moudivláčka, u mě se ti kakarici právě zdržují hodně nahoře, dolů na zem jdou minimálně, a le třeba to bude za nějaký čas jinak.
Pre pana Modlivačka obyčajny papagaj to netreba rozoberatr ako pišete zdržuju sa hore a neni to uplne obyčajny papagaj niktory neni obyčajny každy ma svoje čaro ale to už zaleži na chovatelovi v jednoduchosti je krasa a či to je za babku alebo nie zasluži si pozornost a budu vam robit radost nech sa vam dari.
platicerus
napsal(a):
Pre pana Modlivačka obyčajny papagaj to netreba rozoberatr ako pišete zdržuju sa hore a neni to uplne obyčajny papagaj niktory neni obyčajny každy ma svoje čaro ale to už zaleži na chovatelovi v jednoduchosti je krasa a či to je za babku alebo nie zasluži si pozornost a budu vam robit radost nech sa vam dari.
Tak nějak by to mělo být jak píšete.Navíc kakariky opravdu není v žádném případě obyčejný naopak je originální a zábavný.Dotyčný si asi plete slovo obyčejný se lovem dostupný.
sunflowersman
napsal(a):
Dobrý den. O letectví jsem se přesvědčil hned první den po koupi, jeden mě doma frnknul, ale po vydatném běhu jsem ho alpil, asi nebyl ještě pořádně rozlétaný, nebo možná špatně vidí v šeru? Bylo toitž už podvečer a pod mrakem.
Jinak ostatním děkuju za info. Pro pana Moudivláčka, u mě se ti kakarici právě zdržují hodně nahoře, dolů na zem jdou minimálně, a le třeba to bude za nějaký čas jinak.
No obávám se že nebude jinak. Žlutočelý má poněkud jiné zvyky jak jeho rozšířenější větší bratranec.Moudivláček to zřejmě jen poplet.
Dobrý den.
Pro mě je zajímavý každý ptačí druh. Choval jsem již mnoho druhů papoušků, kteří určitě nejsou tak lehce dostupní jako kakarici, ale to u mě nehraje roli. Je mi uplně jedno jestli papoušek stojí stovku či deset tisíc, oba jsou krásní a zajímaví. No a kakarici mě teď dělají velkou radost, jsou to fakt zajímaví ptáci. Kamarádi chovají červenočelé, měl jsem je možnost pozorovat, ale ti žlutočelí se mě zdají chováním trošičku odlišní. Třeba to vidím jen já, ale to je nepodstatné. O žlutočelých kakaricích jsem přemýšlel již mnoho let, ale pořád sem to nějak odsouval, rozšiřoval jiné skupiny ptáků, ale teď jsem rád, že ten čas přišel.
jarda drobotina
napsal(a):
Dobrý den, jaké máte zkušenosti z chovem kakarik v době odchovu ve společné voliéře s korelami. Děkuji za Vaše sdílené zkušenosti. Voliéru mám velkou 2x2x2 m.
Zdravím. Experimenty tohoto druhu většinou nepřinesou nic dobrého. Již se to mnohokrát probíralo. Nikdy to nebude fungovat dlouho, výjimek je málo. Jestli chcete odchovávat bez problémů, nedělejte to.
cone
napsal(a):
Myslím, že v chovatelské hantýrce se výrazy obyčejný a dostupný tak nějak překrývají. pro mně je obyčejný každý papoušek, který je lehce dostupný na každé burze - a dle mého to to jistě neznamená, že není atraktívní a zajímavý na chov.
Slovo:
obyčejný
Synonyma:
• prostý
• všední
• řadový
• běžný
• lidový
• obvyklý
• normální
• jednoduchý
• neokázalý
• tuctový
Tak tedy nevím někde je asi chyby zřejmě v té hantýrce.
- hantýrka asi nebude totožná se slovníkem a pravidly českého pravopisu
- nikde jsem se nezmiňoval že by dostupní (obyčejní) papoušci byli v něčem jiní - horší než jiní představitelé papoušků, takže pokud jsem se někoho svým vyjádřením dotkl tak je to jen jeho věc a jeho způsob chápaní reality
pěknou neděli, šiška ol.
cone
napsal(a):
- hantýrka asi nebude totožná se slovníkem a pravidly českého pravopisu
- nikde jsem se nezmiňoval že by dostupní (obyčejní) papoušci byli v něčem jiní - horší než jiní představitelé papoušků, takže pokud jsem se někoho svým vyjádřením dotkl tak je to jen jeho věc a jeho způsob chápaní reality
pěknou neděli, šiška ol.
Píšete jak by jste byl autorem slovníku chovatelské hantýrky.A jo klidně nazývejte běžně chované druhy ptáku "obyčejné" a já třeba běžné at se tedy domluvíme
Dobrý den,
chtěl bych využít zdejší konverzace a zeptat se zkušenějších. Zařizuji si hejno kakariků, mám týden páru a včera jsem dovezl novou páru. Ihned po převozu nový samec začal "terorizovat" původní páru. Stále na ně nalétá, jak na samce tak i samici a snaží se je napadat. Ke své samici se chová v pořádku, dokonce si myslím, že ji i bojí :). Je možné, že samec si určuje dominanci ve voliéře nebo je agresivní, protože mě nepříjde v pořádku, aby hned po výletu z přenosky začel napadat další. Ptáci jsou bud schovnaí za kmenem nebo u krmní nebo sedí na zemi.
Mám udělat nějaké opatření?
Voliéru mám vnitřní ubykaci 2 x 1,2 x 2,2 spojenou venkovní 3 x 2 x 2,2 m.
Děkuji.
Dakster
napsal(a):
Dobrý den,
chtěl bych využít zdejší konverzace a zeptat se zkušenějších. Zařizuji si hejno kakariků, mám týden páru a včera jsem dovezl novou páru. Ihned po převozu nový samec začal "terorizovat" původní páru. Stále na ně nalétá, jak na samce tak i samici a snaží se je napadat. Ke své samici se chová v pořádku, dokonce si myslím, že ji i bojí :). Je možné, že samec si určuje dominanci ve voliéře nebo je agresivní, protože mě nepříjde v pořádku, aby hned po výletu z přenosky začel napadat další. Ptáci jsou bud schovnaí za kmenem nebo u krmní nebo sedí na zemi.
Děkuji.
Dejte je zatím jinde pokud možno na dohled.
Dakster
napsal(a):
Dobrý den,
Děkuji.
Kdyby jste si procetl tuto diskusi tak by jste se dozvedel ze kakariky v hejnu a ani ve spolecnosti jinych ptaku nelze chovat. Resi se to tady porad dokola a ne jenom v teto diskusi. Je to napsany v kazde knizce v kazdem clanku kdyz neco chcu chovat tak si neco prectu.
Výnimka potvrdzuje pravidlo. A u kakarikov ťažko povedať, čo pár to iná povaha. Akby sa vytvorila skupina mmladých nepribuznych vtákov nádej na chov v krdli by sa určite zväčšila. Spájať vtáky dospelé znamená vystavovať ich stresu a dlho trvá pokiaľ sa ustáli hierarchia. Vyskúšal som to.
milanplšek
napsal(a):
Kdyby jste si procetl tuto diskusi tak by jste se dozvedel ze kakariky v hejnu a ani ve spolecnosti jinych ptaku nelze chovat. Resi se to tady porad dokola a ne jenom v teto diskusi. Je to napsany v kazde knizce v kazdem clanku kdyz neco chcu chovat tak si neco prectu.
Děkuji Vám za odpověď. Na to Vámmohu říci, že oba páry pocházejí z hejn od chovatelů, kteří tyto ptáky léta chovají v hejnech. Navíc mě to osobně doporučili je chovat také v hejnu. A navic včera jsem zjisitl, že samec atakuje pouze v přítomnosti lidi. Když se na ně dívám z okna, tak klidně sedí vedle sebe a vůbec se nezajímají. Pouze když já nebo někdo z rodiny jde k volíře, samec běsní. Ale i tak Vám děkuji za názor. CHtěl jsem je chovat odděleně, lutina zvlášt, zelení zvlášt atd. Ale i v literatuře psali, že jsou hejnovití a i u chovatelů, třeba na burze jsem slyšel že je chovají v hejnech, byť samostatně (bez korel, rosel atd.).
Dakster
napsal(a):
Děkuji Vám za odpověď. Na to Vámmohu říci, že oba páry pocházejí z hejn od chovatelů, kteří tyto ptáky léta chovají v hejnech. Navíc mě to osobně doporučili je chovat také v hejnu. A navic včera jsem zjisitl, že samec atakuje pouze v přítomnosti lidi. Když se na ně dívám z okna, tak klidně sedí vedle sebe a vůbec se nezajímají. Pouze když já nebo někdo z rodiny jde k volíře, samec běsní. Ale i tak Vám děkuji za názor. CHtěl jsem je chovat odděleně, lutina zvlášt, zelení zvlášt atd. Ale i v literatuře psali, že jsou hejnovití a i u chovatelů, třeba na burze jsem slyšel že je chovají v hejnech, byť samostatně (bez korel, rosel atd.).
Dobrý den
Jak budete kakariki chovat je jen vaše věc, jen by mě zajímalo kolik chovatelů vám doporučilo hejnový chov. Tady z diskuze vím tak o 2 - 3 kterým se to daří. Prosím jestli by jte přidal i nějaký odkaz na tu literaturu. Něco nemálo jsem o kakarikách načetl a podobné doporučení jsem tam nevyčetl.
Jinak k vaší situaci, udělal jste zázasdní chybu v tom že většinou (né vždy) když chcete chovat ptáky v hejnu je lepší mít více prárů než 2 ( tj.3 a víc, kvuli případné agresivitě). Druhá věc je, že i ptáci vzatí z hejna se v novém hejnu nemusí a často ani nechovají jako v hejně předešlém. A v neposlední řadě byť je samec agresivní jen když je u voliéry člověk není ideální stav, ti ptáci by se zkrátka neměli napadat vůbec aby to fungovalo. Ono nikdo nesedíme u voliéry 24 hodin denně a težko říct, že k nějakým potyčkám nedojde v nehlídaný moment, a velice bych se být na vašem místě obával chovné sezóny až u samcu zafungují hormony.
Přeji mnoho zdaru v chovu L.P.