Zdravím.Zajímal by mě Váš názor na sádrové náhražky sépiové kosti.Koupil sem na burze omylem tyto výrobka a všiml si toho až doma.Putovali do regálu a podruhé sem si dal pozor a nakoupil opravdové sépie.Jenže mým patagoncům trvá zpracovat velkou kost asi den.Tak sem z nouze aplikoval tuto náhražku a byla rovněž přijata.Jen mám trochu obavy, jestli ptákům nevzniknou nějaké trávící či jiné problémy.Podotýkám, že písek, mušlový grit a větve k okusu mají stále k dispozici.Díky za názor.
Zbišek
napsal(a):
Zdravím.Zajímal by mě Váš názor na sádrové náhražky sépiové kosti.Koupil sem na burze omylem tyto výrobka a všiml si toho až doma.Putovali do regálu a podruhé sem si dal pozor a nakoupil opravdové sépie.Jenže mým patagoncům trvá zpracovat velkou kost asi den.Tak sem z nouze aplikoval tuto náhražku a byla rovněž přijata.Jen mám trochu obavy, jestli ptákům nevzniknou nějaké trávící či jiné problémy.Podotýkám, že písek, mušlový grit a větve k okusu mají stále k dispozici.Díky za názor.
V pohodě, dávají je tisíce chovatelů a všechno O.K.
ONV
napsal(a):
V pohodě, dávají je tisíce chovatelů a všechno O.K.
Ano souhlasím s vámi.Ať si dává kdo chce co chce.Jen bych měl dotaz proč dávat obyčejnou sádru když za stejnou cenu mohu mít sepiovou kost.Pověsíte jedno nebo druhé a spíš nebo později ji rozdrolí a většina skončí na zemi.Já sepiovku donesu domů rozkluču nebo rozmixuji na prášek a přidávám do vaječiny a tak nechávám konzumovat.To je ale moje osobní zkušenost a nikomu ji nevnucuji. Proto jsem vznesl tenhle dotaz.
Klo
napsal(a):
Ano souhlasím s vámi.Ať si dává kdo chce co chce.Jen bych měl dotaz proč dávat obyčejnou sádru když za stejnou cenu mohu mít sepiovou kost.Pověsíte jedno nebo druhé a spíš nebo později ji rozdrolí a většina skončí na zemi.Já sepiovku donesu domů rozkluču nebo rozmixuji na prášek a přidávám do vaječiny a tak nechávám konzumovat.To je ale moje osobní zkušenost a nikomu ji nevnucuji. Proto jsem vznesl tenhle dotaz.
Asi je ten váš postup nejekonomičtější. Pravou sepii jsme používali a dosud používáme pro drobné exoty. Je oblíbená a vydrží jim dlouho. Dnes jsou zde většinou papouškáři a tam je to plýtvání, jak bylo uvedeno.
Dosud jsem nezjistil procentuální složení komponentů těch prodávaných tzv. sepií, asi je to výrobní tajemství. Neškodilo by, kdyby to výrobce uváděl, ale pak by možná bylo po zázraku. Pro drobné exoty nemají cenu, jsou tvrdé, papoušci je rozdrtí, ne že by je polylali nebo si jich většinou nevšímnou. Pokoušel jsem se něco vyrobit, aby tam byla větší zrnitost a ne jen sádrový prášek a nebylo to tak tvrdé. Použil jsem hašené vápno, staré tvrdé polské školní křídy, křemitý i vápenitý grit a skořápky slepičích vajíček, trochu Plastinu, který papuškům moc neleze. Je to docela oříšek najít poměr. Nyní se pokouším použít jako pojidlo přírodní jíl, zdá se, že by to šlo.
Vyrábam si už roky sádrové bloky zo sadry pridávam hrubý holubársky grit a plastin. Po zmiešaní odlievam do kelínkov od termixu alebo jojurtu a pod. podľa potrebnej veľkosti. Len je potreba po zatvrdnutý dať bloky dobre vysušiť aby na povrchu po odparení vody nevznikala pleseň čo sa môže stať pri sušení v miestnosti s vyššou vlhkosťou. Vtáky si na tieto bloky zvyknú a podľa potreby ich ožierajú myslím si, že priemyselne vyrábané sepie sú len sadra a nič iné ale možno sa mýlim tiež by ma zaujímalo zloženie týchto výrobkov. Chovu zdar.
bobin
napsal(a):
Vyrábam si už roky sádrové bloky zo sadry pridávam hrubý holubársky grit a plastin. Po zmiešaní odlievam do kelínkov od termixu alebo jojurtu a pod. podľa potrebnej veľkosti. Len je potreba po zatvrdnutý dať bloky dobre vysušiť aby na povrchu po odparení vody nevznikala pleseň čo sa môže stať pri sušení v miestnosti s vyššou vlhkosťou. Vtáky si na tieto bloky zvyknú a podľa potreby ich ožierajú myslím si, že priemyselne vyrábané sepie sú len sadra a nič iné ale možno sa mýlim tiež by ma zaujímalo zloženie týchto výrobkov. Chovu zdar.
Stačí si na burze koupit sepi kosti, kde je na cedulce výrobce i složení .
Zbišek
napsal(a):
Zdravím.Zajímal by mě Váš názor na sádrové náhražky sépiové kosti.Koupil sem na burze omylem tyto výrobka a všiml si toho až doma.Putovali do regálu a podruhé sem si dal pozor a nakoupil opravdové sépie.Jenže mým patagoncům trvá zpracovat velkou kost asi den.Tak sem z nouze aplikoval tuto náhražku a byla rovněž přijata.Jen mám trochu obavy, jestli ptákům nevzniknou nějaké trávící či jiné problémy.Podotýkám, že písek, mušlový grit a větve k okusu mají stále k dispozici.Díky za názor.
Myšlenku sépiových kostí a jiných náhražek natož předražených minerálních kamenů jsem rychle zamítnul, chovám jižní ameriku a i předražené minerální kameny vydržely chvíli. Nedám dopustit na calcilux, kterým posypu ovoce nebo zeleninu a aspoň vím že je to k něčemu dobré kromě zkrácení volné chvíle pro papoušky.
Vidím že to je všude podobné. Už jsem celkem zoufalá. Ten můj milánek amazoňan je taky číslo. Sepii kousne a zahodí. Ty umělé hladké rozdrtí a rozháže, jíl trochu sní a rozháže, černou sopečnou nepravou sepii nezájem-tvrdé. Skořápky podrtí rvyplivne. Ale jak mile se dostane na dveře, tak to je konec. Hrana zdi nad vchodem, tu nechtějte vidět, jde po tom jak po uzeným. Jinak občas strouhám na zeleninu jodovou kostku ze zveráku nebo kapnu do vody zolcal, ale odradit ho od zdi to nezabírá. Si myslí, že je někde u Rio Negro lumpík jeden. Tak prosím, kdo ví o něčem podobném té zdi, prosím pište odkazy, budu taky moc vděčná.
aymy
napsal(a):
Vidím že to je všude podobné. Už jsem celkem zoufalá. Ten můj milánek amazoňan je taky číslo. Sepii kousne a zahodí. Ty umělé hladké rozdrtí a rozháže, jíl trochu sní a rozháže, černou sopečnou nepravou sepii nezájem-tvrdé. Skořápky podrtí rvyplivne. Ale jak mile se dostane na dveře, tak to je konec. Hrana zdi nad vchodem, tu nechtějte vidět, jde po tom jak po uzeným. Jinak občas strouhám na zeleninu jodovou kostku ze zveráku nebo kapnu do vody zolcal, ale odradit ho od zdi to nezabírá. Si myslí, že je někde u Rio Negro lumpík jeden. Tak prosím, kdo ví o něčem podobném té zdi, prosím pište odkazy, budu taky moc vděčná.
Dobrý den
Zkuste přímo kusy zdiva z nějaké bouračky. Stejně když se baví tak to rozmělní a vyháže, tomu se zabránit nedá, ale on se tím i zabaví.
Moudivláček
napsal(a):
Asi je ten váš postup nejekonomičtější. Pravou sepii jsme používali a dosud používáme pro drobné exoty. Je oblíbená a vydrží jim dlouho. Dnes jsou zde většinou papouškáři a tam je to plýtvání, jak bylo uvedeno.
Dosud jsem nezjistil procentuální složení komponentů těch prodávaných tzv. sepií, asi je to výrobní tajemství. Neškodilo by, kdyby to výrobce uváděl, ale pak by možná bylo po zázraku. Pro drobné exoty nemají cenu, jsou tvrdé, papoušci je rozdrtí, ne že by je polylali nebo si jich většinou nevšímnou. Pokoušel jsem se něco vyrobit, aby tam byla větší zrnitost a ne jen sádrový prášek a nebylo to tak tvrdé. Použil jsem hašené vápno, staré tvrdé polské školní křídy, křemitý i vápenitý grit a skořápky slepičích vajíček, trochu Plastinu, který papuškům moc neleze. Je to docela oříšek najít poměr. Nyní se pokouším použít jako pojidlo přírodní jíl, zdá se, že by to šlo.
Možná jsem se špatně vyjádřil ale já kupuji pravé sepiovky a ty pomixuji a používám tento prášek z nich.Upozorňoval jsem že se dají koupit za stejnou cenu jako ty sádrové náhražky.
Moudivláček
napsal(a):
Asi je ten váš postup nejekonomičtější. Pravou sepii jsme používali a dosud používáme pro drobné exoty. Je oblíbená a vydrží jim dlouho. Dnes jsou zde většinou papouškáři a tam je to plýtvání, jak bylo uvedeno.
Dosud jsem nezjistil procentuální složení komponentů těch prodávaných tzv. sepií, asi je to výrobní tajemství. Neškodilo by, kdyby to výrobce uváděl, ale pak by možná bylo po zázraku. Pro drobné exoty nemají cenu, jsou tvrdé, papoušci je rozdrtí, ne že by je polylali nebo si jich většinou nevšímnou. Pokoušel jsem se něco vyrobit, aby tam byla větší zrnitost a ne jen sádrový prášek a nebylo to tak tvrdé. Použil jsem hašené vápno, staré tvrdé polské školní křídy, křemitý i vápenitý grit a skořápky slepičích vajíček, trochu Plastinu, který papuškům moc neleze. Je to docela oříšek najít poměr. Nyní se pokouším použít jako pojidlo přírodní jíl, zdá se, že by to šlo.
Žádné tajemství to není (SEPI) -CaCO3 40%
CaSO4 35%
SIO2 15%
Vit. směs 4%
(H, A, D, K.E.B).