Dobry den. U kakariku je znamo, ze casto vypelichaji. Chtel jsem se zeptat, zda se v teto problematice posunuly informace kupredu a je jiz znama pricina tohoto jevu. Mnoha leta se doporucoval travni drn jako nezbytnost pro kvalitni opereni, do tohoto schematu vsak nezapadaji chovy, s krasne operenymi jedinci bez pristupu k zemine. Jakou latku by mohli dotovat z travnich drnu? Dalsi zastanci tvrdi, ze je dulezite mlzeni, avsak vodu s miskou na koupani ma snad kazdy ptak. Jake jsou Vase zkusenosti? Dekuji Stepan (omluva za chybejici hacky, carky, pisu z mobilu.).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.142.1
Kdyz jsem zacinal s timto druhem, bylo to pro me dosti slozite, jelikoz se mi kakarici porad rozperovaly a vypadali jak skuble slepice.Daval jsem na radu zdejsich ktera ale k nicemu spravydla nevedla, skousel jsem ruznou zeminu ruzne drny, roseni koupani a stale se nedarilo.Pak jsem kapnul na jednoho chovatele ktery mel opravdu velky chov citajici nekolik desitek paru.Ten mi rek vyskousej moje a tak jsem koupil dva pary.Tvrdil ze je to v genech. Choval je v klecich bez nejakeho drnu ci podestilky a ptaky nerosil. Mel pravdu od techto paru jsem nemel zadne opelichance a v pohode jsem je choval jak on. Sve opelichane slepice sem ale musel zrusit z obavy o nejakem prenosu. Takze muj zaver je ten ze je to v jedincich i kdyz mozna svoji ulohu hraje i prostredi.
Chovám je přes dvacet let, poslední dobou hlavně pro radost. Mám již jen dva páry.
Nikdy jsem neměl problémy s pelícháním. Sice přístup k zemi a koupaní mají.
Jestli je to hlavní důvod nevím, ale když mě již mnoho chovatelů říkalo jak to dělám že, že jsou krásně opeření, tak radím to co se nechá vyčíst, ale jistý si tím také nejsem. Přikláněl bych se k tomu, že to bude vrozené. Typoval bych to na příbuzenské páry. Chtělo by to vyzkoušet vypelíchaného s pěkným a jestli to bude mít vliv na mladé. Pochybuji že to bude nějaký vir, i když může být něco jako BFD.Vyloučit to nedokážu. Bylo by zajímavé, kdyby se k tomu vyjádřil odborník veterinář.
Nevím, já měl zatím to štěstí, že jsem se s tím nesetkal.
sunflowersman
napsal(a):
Dobry den. U kakariku je znamo, ze casto vypelichaji. Chtel jsem se zeptat, zda se v teto problematice posunuly informace kupredu a je jiz znama pricina tohoto jevu. Mnoha leta se doporucoval travni drn jako nezbytnost pro kvalitni opereni, do tohoto schematu vsak nezapadaji chovy, s krasne operenymi jedinci bez pristupu k zemine. Jakou latku by mohli dotovat z travnich drnu? Dalsi zastanci tvrdi, ze je dulezite mlzeni, avsak vodu s miskou na koupani ma snad kazdy ptak. Jake jsou Vase zkusenosti? Dekuji Stepan (omluva za chybejici hacky, carky, pisu z mobilu.).
Zdravím, je to asi otázka genetických předpokladů. Choval jsem ptáky, kde se samice při hnízdění v podstatě otrhaly na výstelku hnízda. V poslední době mám jedince, kde jejich opeření je perfektní i po někorikerém hnízdění. Není to pravidlo. Ne vždy. Je třeba vybírat pro chov jedince s takovými genetickými předpoklady ( vlohami). Je důležité vidět rodiče kupovaných ptáků.
saroun
napsal(a):
Zdravím, je to asi otázka genetických předpokladů. Choval jsem ptáky, kde se samice při hnízdění v podstatě otrhaly na výstelku hnízda. V poslední době mám jedince, kde jejich opeření je perfektní i po někorikerém hnízdění. Není to pravidlo. Ne vždy. Je třeba vybírat pro chov jedince s takovými genetickými předpoklady ( vlohami). Je důležité vidět rodiče kupovaných ptáků.
Dobrý den.
Děkuji za odpovědi, i Vám pane Šaroun. Takže také se domníváte, že jde o geneticky předávanou "vadu" ? Pokud to tak je, vyvstává mě otázka, proč se tato "vada" projeví až třeba při prvním hnízdění a nerozvíjí se hned od mládí jedince. Také je zajímavé, že některé chovy jsou plně ok a pochybuji, že je celý chov pořízen z jednoho zdroje. Nesměřuje to spíše k tomu, že jsou v daném chovu nějaké specifické podmínky? Teplota, vlhkost, dotování nějakého vitamínu či bílkoviny, která je potřebná pro zachování kvality opeření? Ještě mě napadá otázka, nemůže být ztráta opeření zapříčiněna tím, že se prostě ptáci tímto způsobem ochlazují?
M. Štěpán.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.142.1
sunflowersman
napsal(a):
Dobrý den.
Děkuji za odpovědi, i Vám pane Šaroun. Takže také se domníváte, že jde o geneticky předávanou "vadu" ? Pokud to tak je, vyvstává mě otázka, proč se tato "vada" projeví až třeba při prvním hnízdění a nerozvíjí se hned od mládí jedince. Také je zajímavé, že některé chovy jsou plně ok a pochybuji, že je celý chov pořízen z jednoho zdroje. Nesměřuje to spíše k tomu, že jsou v daném chovu nějaké specifické podmínky? Teplota, vlhkost, dotování nějakého vitamínu či bílkoviny, která je potřebná pro zachování kvality opeření? Ještě mě napadá otázka, nemůže být ztráta opeření zapříčiněna tím, že se prostě ptáci tímto způsobem ochlazují?
M. Štěpán.
Strata opereni tim ze se ptaci chladi-nebo jak pisete ochlazuji nejspise ne.Proc se nechteji ochlazovat i ti ostatni! Je to asi spise v genech, ale to by musel nekdo potvrdit. Ano mladi ptaci do urciteho veku jsou skoro vsichni stejne dobre opereni, proto se i dobre prodavaji na burzach a nikdo zde nevidi jaci byli rodice, tam je zacatek toho vseho.Nemuze se tomu zabranit jelikoz vetsina chovatelu prave koupi tam, i ja tak tenkrat zacinal a nebyt nahody a schody u chovatele dal bych asi nakupoval.Je to vseobecne znamo i u dalsich vyhod a nevyhod. Ono je toho daleko k zamysleni, ale bohuzel asi se tezko zde neceho dopatrate jelikoz uspesni chovatele onoho druhu vam zde nic rozepisovat nebudou a tak nezbyva nic jineho nez skouset a skouset. Ja uz kakariki nechovam, presel jsem k narocnejsim druhum, ale onou otazkou sem se zabyval 10let a k zadnemu zaveru to nevedlo, jen to ze jsou ptaci kvalitni a pak ptaci nekvalitni, ale tezko ty nekvalitni nekdo odstrani a tak se bude sirit i nadale jejich rozperovani. Na zaver, vse zalezi kde se rozhodnete kupovat a komu duverovat.
sunflowersman
napsal(a):
Dobrý den.
M. Štěpán.
Zdravím, musíme vycházet z faktů, u mladých jedinců to nepoznáme, vždy se to projeví až při hnízdění, tedy v dospělosti. Proto je důležité při výběru chovného materiálu vidět rodiče. Domnívám se, že se jedná o vlastnost s recesivní dědičností, tedy je potřeba vidět oba rodiče. Mé zkušenosti ukazují, že se tato vlastnost (vada, vloha) dá eliminovat důsledným výběrem.
saroun
napsal(a):
Zdravím, musíme vycházet z faktů, u mladých jedinců to nepoznáme, vždy se to projeví až při hnízdění, tedy v dospělosti. Proto je důležité při výběru chovného materiálu vidět rodiče. Domnívám se, že se jedná o vlastnost s recesivní dědičností, tedy je potřeba vidět oba rodiče. Mé zkušenosti ukazují, že se tato vlastnost (vada, vloha) dá eliminovat důsledným výběrem.
Dobrý den.
A proc se tato dedicna vloha projevi prave pri hnizdeni a ne drive? Dekuji.
Stepan.
Pelichání kakariků.
Diskuze přinesla jen otázky. Kdysi jsem je měl v normální voliéře, budky plné mladých,
až 8 kusů,3 hnízda, samice neopelichané. Tehdy byli jen přírodní a skořicoví. Domnívám se, že se jedná o určitou degeneraci vlivem desetiletí příbuznosti a mutačních faktorů. To je ale otázka pro genetiky.
Kakarikové jsou úžasní, levní a plodní ptáci, trochu "bordeláři", nejsou hluční, jsou pohybliví, používají prstů k podržení potravy a tím se podobají větším papouškům. Nemluví jako andulky.
S problémy si musí poradit každý sám. Zde žádná zázračná rada nebude.
Chovatelské štěstí je většinou vykoupené často ztrátami, kterými se mnozí nechlubí.
Dobrý večer, přidám táké několik zkušeností ze svého chovu kakariki žlutočelých. V loňském roce jsem zakoupil nepříbuzný pár na burze v Týništi. Dal jsem je do společné volíéry, kde s nimi byly korely a neofémy. S jejich opeřením nebyly až do podzimu žádné problémy. Ty nastaly až po přechytání do zimoviště. Ptáci byli přemístění do bednové klece. Asi po 14 dnech, začali neskutečně pelichat. Myslím si, že pelichání nastalo z důvodu změny teploty. V zimovišti je cca 20 stupňů, protože tam chovám i guldy.Další možností by mohl být i stres ze změny prostředí.
drobotina
napsal(a):
Dobrý večer, přidám táké několik zkušeností ze svého chovu kakariki žlutočelých. V loňském roce jsem zakoupil nepříbuzný pár na burze v Týništi. Dal jsem je do společné volíéry, kde s nimi byly korely a neofémy. S jejich opeřením nebyly až do podzimu žádné problémy. Ty nastaly až po přechytání do zimoviště. Ptáci byli přemístění do bednové klece. Asi po 14 dnech, začali neskutečně pelichat. Myslím si, že pelichání nastalo z důvodu změny teploty. V zimovišti je cca 20 stupňů, protože tam chovám i guldy.Další možností by mohl být i stres ze změny prostředí.
Zdravím
Kakariki dát na zimu do dvaceti stupňů bych se bál.Že shazuje peří, protože byl již připraven na zimu je jasné. Tady bych řekl, že se to spraví až se aklimatizuje. Ve voliéře se záletem by mu bylo jistě lépe. Nevytápěná místnost je komfort.