lupus4
napsal(a):
vše bude ino/modrá (pokud rodiče jsou jen viz zadání a už na nic jiného neštěpí)
PS. není dobré dávat na sebe červenooké
Děkuji za odpověď. Co byste mi poradil ke složení páru Chtél bych, aby jeden z páru byl lutino nebo albíno, co k němu nebo co k ní ? A jací by z toho byly ptáci (mutace) ? S alexandry zatím nemám zkušenosti.
Záleží, co chcete odchovat, možností je mnoho,já alexandry nechovám, jen pravidla genetiky platí napříč druhy
chcete-li odchovávat ino obojího pohlaví , tak cesta k pěkným silným kusům je přes 1,0 štěpáka na ino x 0,1 ino
dobrý web
http://www.psittacula-world.com/EN/Mutations/P-krameri.htm
ať se daří
X89
napsal(a):
Zdravím poradil by mi někdo jak zadat do gencalc mutaci CREMINO? děkuji
Dobrý večer,
Cremoino je složení ino modrá tyrkysová nebo ino tyrkysová dle intenzity žlutého zbarvení. Albino je složení ino modrá, tyrkysová je multi alela modrá tyrkys geneticky bl tq.
Ve většině případů se jedná o jednofaktorovou mutaci (na jednom chromozomu), záleží na intenzitě žlutého zbarvení.
Pokud má alexandr pouze lehký nádech žluté, tak do kalkulačky zadáte ino tyrkysová štěp na modrou.
Za 2 měsíce žádný pokrok ? (v učení) např. 1,0 modrý /lutino je nesmysl
Uvedené ptáky vlastníte ? Jste si jist určením jejich mutace?
Chcete-li se v chovu mutací někam posunout, nezbývá než se učit...se učit,..se učit
zkuste sám
prostá modrá - aut. recesivní
kobalt je kombinace rec. modré + 1Dark faktor
mauve je kombinace rec. modré + neúpl. dom. 2 D faktory
šedá je opět kombinace rec. modré + dom. 2D faktory...
lutino je SL (sex limited) ino v zelené řadě, albino totéž v modré
vzácně i NSL s autosom. rec . dědičností - to nejspíš nemáte
zkuste si sám dosadit do kalkul.
lupus4
napsal(a):
Chcete-li se v chovu mutací někam posunout, nezbývá než se učit...se učit,..se učit
zkuste sám
Omlouvám se, jestli jsem udělala chybu, šedý je dvoufaktorovy?
po231010
napsal(a):
Jak se chcete učit, když každý mele něco úplně jiného. Dle knížky T. Bastiana a B. Baumgartneta MUTACE Alexandrů malých :
albino X modrá
Samci: 100 % modrá/lutino
Samice: 100 % albino
Tak nechápu proč modrá/lutino je nesmysl. Že by autoři byli blbci.
1,0 modrý/ino nesmysl není.
Nesmysl by byla 0,1 modrá/ino
lupus4
napsal(a):
zkuste sám
Dobrý den,
Uvádíte správně modrý/lutino je nesmlsl a pochybuju, že Bastiaanovi by to tak uvedli. Správně je modrý/ino, protože modrý zelenou neštěpí, ale naopak.
Ale s tou šedou se budu přít.
Šedá dominantní- je 1f a 2f vizuálně obě mutace stejné, pouze geneticky jinak. Mauve je sice 2f, ale je neúplná dominantní a může se ukázat svou neúplností i jako 1f kobalt, šedá mutace toto nedokáže, protože je dominantní.
po231010
napsal(a):
Jak se chcete učit, když každý mele něco úplně jiného. Dle knížky T. Bastiana a B. Baumgartneta MUTACE Alexandrů malých :
albino X modrá
Samci: 100 % modrá/lutino
Samice: 100 % albino
Tak nechápu proč modrá/lutino je nesmysl. Že by autoři byli blbci.
Tak nechápu proč modrá/lutino je nesmysl.
tak znova a pomalu a jednoduše
zelená je složena z modré a žluté,
chybí žlutá pták je modry
chybí modrá pták je žlutý
SL lutino je žlutý pták
proto modrý nikdy nemůže štěpit na něco , co nemá tzn. na žlutou a zelenou
1,0 modrý/ino existuje a je to modrý/albino
které mutace jsou vázány na pohlaví se snad dočtete (SLino, skořice, opalin atd....) a proč to tak je
Knížku fyzicky nevlastním, její kopii jsem dostal od jednoho chovatele. Je to tam skutečně napsané, jak jsem uvedl. Kalkulačka a celkově genetika je pro mě španělská vesnice. Alexandry jsem nikdy nechoval, ale vždycky jsem to chtěl zkusit. Nechci a ani nebudu se plést do genetiky, ale chtěl bych odchovávat albina, lutina a modré ptáky a tak hledám tu nejlepší kombinaci, abych nemusel mít pár lutin, pár albin a pár modrých, tolik místa nemám. Ale jak jsem jsem zjistil, tak to tak jednoduché nebude. Takže podle knížky pár albino X modrá, kdy žádný pták na nic neštěpí bude odchov 1,0 modrá/ino(albíno) x 0,1 albino ?
daktari
napsal(a):
To je prostě šedá modrá. POkud má dva faktory šedé, je dvoufaktorová šedá modrá ( DF šedá modrá). Ale nikdy ne D (jako dark)
Děkuji, takže to vyjde na stejno u tazatele 😉😄 Určitě se ptal na jednofaktorovou, výsledek mláďat je na kalkulačce stejný.
Na genetické kalkulačce lze zadat jen samce modrého, štěpícího na ino, samice jej štěpit nemůže. Zadavatel uváděl samce modrá/ino, jen uvedl hovorově lutino.
po231010
napsal(a):
Knížku fyzicky nevlastním, její kopii jsem dostal od jednoho chovatele. Je to tam skutečně napsané, jak jsem uvedl. Kalkulačka a celkově genetika je pro mě španělská vesnice. Alexandry jsem nikdy nechoval, ale vždycky jsem to chtěl zkusit. Nechci a ani nebudu se plést do genetiky, ale chtěl bych odchovávat albina, lutina a modré ptáky a tak hledám tu nejlepší kombinaci, abych nemusel mít pár lutin, pár albin a pár modrých, tolik místa nemám. Ale jak jsem jsem zjistil, tak to tak jednoduché nebude. Takže podle knížky pár albino X modrá, kdy žádný pták na nic neštěpí bude odchov 1,0 modrá/ino(albíno) x 0,1 albino ?
Mám pár 1,0 zelený/modrá ino skořice (štěpí Albino) a 0,1 tmavá 1f modrá (kobalt). Samce budu mít, když nebudu uvádět štěpení, tmavozelené, kobaltové, zelené nebo modré (sem tam se skořicí), samičky Albino, lutino, kobalt, zelená, tmavozelené nebo modré (sem tam skořice). Nemusí se však dlouho objevit některé možnosti, nebo se neobjeví vůbec. Jestli nevadí, že Albino a lutino budou pouze u jednoho pohlaví, pořiďte si pár 1,0 zelený/modrá ino + 0,1 modrá.
21982

XXX.XXX.181.248
Dobrý den, mohu poprosit jak se do gen.kalkulačky zadá 0,1 violeta. Děkuji za odpověď.
21982

XXX.XXX.181.248
Děkuji moc.
Ještě mi prosím poraďte jak by vypadal zápis 1,0 modrá violet štěpitelná na HO.
Děkuji za odpověď.
21982

XXX.XXX.181.248
Děkuji.
daktari
napsal(a):
To je prostě šedá modrá. POkud má dva faktory šedé, je dvoufaktorová šedá modrá ( DF šedá modrá). Ale nikdy ne D (jako dark)
Dobrý den. Ako opticky /na pohlad/ vypadajú títo jedinci ešte s pridaním fialového faktora.
Myslím jedno faktorová šedá modrá fialová 1f a
jedno faktorová šedá modrá fialová 2f .
Nemá niekto foto takýchto jedincov ?
Zakin
napsal(a):
Dakujem a co to znamena napr. pri 1.0 modry/opalín/overgoten x 0.1 tyrkysová modrá opalin/overgoten? Aké mladá z toho vypadnú? Myslím vo vzťahu k tomu overgoten. Ostatné farby sú mi jasné.
To znamená, že oba ptáci na dilute štěpí. Samec mimo to ještě na opalin.
Zakin
napsal(a):
Ano to všetko chapem . Len ma zaujima akej farby budu mlade ked uz budu ciste overgoten? Napr.1.0 modrá dilute opalín. Ako bude taky papagaj farebne vyzerat?
U mutace dilute je zesvětlení peří až o 90%, takže modrý dilute bude bíle zbarvený pták s přelivem modré barvy. To, že je navíc i opalin asi u této kombinace jen tak nepoznáte.
atobajus
napsal(a):
U mutace dilute je zesvětlení peří až o 90%, takže modrý dilute bude bíle zbarvený pták s přelivem modré barvy. To, že je navíc i opalin asi u této kombinace jen tak nepoznáte.
Kvoli tej bielej? Takže v podstate v takom prípade by som to vedel len ja,že su aj opalíni,podĺa rodičov?
Zakin
napsal(a):
Kvoli tej bielej? Takže v podstate v takom prípade by som to vedel len ja,že su aj opalíni,podĺa rodičov?
Samozřejmě to poznat bude, ale na světlém ptáku to jen tak letmo nepoznáte. Nejlíp chytit do ruky a na roztaženém křídle najdete pruh specifický pro opalinovou mutaci.
atobajus
napsal(a):
Samozřejmě to poznat bude, ale na světlém ptáku to jen tak letmo nepoznáte. Nejlíp chytit do ruky a na roztaženém křídle najdete pruh specifický pro opalinovou mutaci.
Dakujem,toto su odpovede na urovni,bez invektív. Chovatelia plačú,že sa mladí chovatelia vytracaju,ale mnohokrat nechcu poradit,aby nemali nahodou konkurenciu 🙈
Našla jsem Vám obrázek dilute pro představu, taky mě to zajímalo 😉 a o opalinu píší, že má celkově světlejší zbarvení s tmavší hlavou, na křídlech světlou-bilou značku, ocas také světlejší. Foto křídla. Atobajus určitě vysvětlí lépe. Krásný večer přeji 🐦
misimisi
napsal(a):
Jestli mohu poprosit, hoďte potom fotečky, zatím alespoň páru 😘
Pači sa 😉
misimisi
napsal(a):
Našla jsem Vám obrázek dilute pro představu, taky mě to zajímalo 😉 a o opalinu píší, že má celkově světlejší zbarvení s tmavší hlavou, na křídlech světlou-bilou značku, ocas také světlejší. Foto křídla. Atobajus určitě vysvětlí lépe. Krásný večer přeji 🐦
Tá stranka existuje? Zobrazí mi to len úvodnú stránku. www.psittacula-world.com
Zakin
napsal(a):
Tá stranka existuje? Zobrazí mi to len úvodnú stránku. www.psittacula-world.com