Eclectus nebo amazoňan

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.8.2019 06:40
dejviss

XXX.XXX.78.134

Dobrý den, rozhodli jsme se s přítelkyní k pořízení většího papouška, ale nejsme definitivně rozhodnuti pro druh. Do oka nám padl eklektus a nebo amazoňan (velký nebo modročelý). Rádi bychom věděli více o chování těchto druhů jako domácích mazlíčků. Nejlépe, kdyby to byly reálné postřehy od vašich mazlíčků, které máte doma a nějakou chvíli s vámi žijí. Vím, že to nejde úplně sortovat, každý papoušek je individuál, ale každý druh má charakteristické rysy jako například jeho přirozený hluk. Například se nám nejdříve líbil aratinga sluneční, když jsme ho ale slyšeli a viděli na živo, bylo vymalováno, následně jsme zjistili, že aratingové jsou považováni za velmi hlučné papoušky, u eklektuse nebo amazoňana jsem tuto informaci nepostřehl, ikdyž počítáme s tím, že je to živý tvor a zvuky dělat prostě bude :) Pořizovací cena papouška nehraje roli, stejně tak ani velikost v případě těchto zmíněných druhů.

Jak na dovolenou, je schopný vydržet týden doma bez nás, pokud se o něj bude starat například matka nebo sestra, když je bude předem znát a bude na obě zvyklý?

Mají tyto druhy sklony tíhnout k opačnému pohlaví?

Někde jsem četl, že eklektus neprodukuje tolik prachu z peří, protože má nějaké mazové žlázy - můžete to někdo potvrdit ?

Eklektus má spoustu poddruhů, je mezi jednotlivými druhy nějaký zásadní rozdíl ?

Budu vděčný za každé vaše postřehy, díky moc

26.8.2019 08:16
Kokr

XXX.XXX.85.112

Chovám Eklektusy polychloros ve venkovní volieře a co se týče hluku, tak Aratinga je slabý odvar. Na noc je zavírám do ubikace, protože jejich aktivita začíná s východem slunce a to pak nespí od 5 hodin celá ulice. Doma by jste ho museli nechat nocovat v místnosti bez oken. Mezi poddruhy zásadní rozdíl není.

26.8.2019 08:30
dejviss

XXX.XXX.78.134

Dobrý den, děkuji za reakci.
Co se týče hlučnosti, předpokládám, že je to způsobeno chovem a životem ptáků v párech nebo ve skupině, nepředpokládám, že by byl ručně dokrmený jedinec stejně hlučný, jako chovný pták. Alespoň u našeho alexandra malého to takhle je, ve volierách chovatelů příšerně řvou, ta naše si doma jen něco šveholí, píská a nebo se snaží imitovat - zatím jí to nejde má 5 měsíců.

Jinak klec s papouškem na noc přikrýváme ze strany odkud přichází světlo dekou a máme vždy zatažené závěsy na oknech, takže ráno bývá vždy klid, hlasové projevy nezačínají dříve než v 8 ráno.

díky

26.8.2019 08:45
park

XXX.XXX.222.82

dejviss napsal(a):
Dobrý den, rozhodli jsme se s přítelkyní k pořízení většího papouška, ale nejsme definitivně rozhodnuti pro druh. Do oka nám padl eklektus a nebo amazoňan (velký nebo modročelý). Rádi bychom věděli více o chování těchto druhů jako domácích mazlíčků. Nejlépe, kdyby to byly reálné postřehy od vašich mazlíčků, které máte doma a nějakou chvíli s vámi žijí. Vím, že to nejde úplně sortovat, každý papoušek je individuál, ale každý druh má charakteristické rysy jako například jeho přirozený hluk. Například se nám nejdříve líbil aratinga sluneční, když jsme ho ale slyšeli a viděli na živo, bylo vymalováno, následně jsme zjistili, že aratingové jsou považováni za velmi hlučné papoušky, u eklektuse nebo amazoňana jsem tuto informaci nepostřehl, ikdyž počítáme s tím, že je to živý tvor a zvuky dělat prostě bude :) Pořizovací cena papouška nehraje roli, stejně tak ani velikost v případě těchto zmíněných druhů.

Jak na dovolenou, je schopný vydržet týden doma bez nás, pokud se o něj bude starat například matka nebo sestra, když je bude předem znát a bude na obě zvyklý?

Mají tyto druhy sklony tíhnout k opačnému pohlaví?

Někde jsem četl, že eklektus neprodukuje tolik prachu z peří, protože má nějaké mazové žlázy - můžete to někdo potvrdit ?

Eklektus má spoustu poddruhů, je mezi jednotlivými druhy nějaký zásadní rozdíl ?

Budu vděčný za každé vaše postřehy, díky moc

Elektuse nechovám, ale slyšel jsem je na živo, a na můj vkus je to docela nářez. Tichý velký papoušek neexistuje, ale jsou druhy které se ozvou jenom občas během dne, ale i tam se najde ukřičený jedinec, obecně "tišší" jsou africké druhy, chovám konžské nejsou tak velcí, ale co se týče hlučnosti tak za mně jedni z nejtišších.

PT

26.8.2019 09:22
dejviss

XXX.XXX.78.134

Dobrý den,

hluk papoušků jsme samozřejmě schopni akceptovat v nějaké míře, ovšem chování papouška v chovu nebo ručně dokrmeného mazlíčka je asi vždy diametrálně odlišné, v tomto případě mne spíše zajímá ručně dokrmený mazel.

děkuji za postřeh

26.8.2019 10:00
park

XXX.XXX.222.82

neberu vám váš názor, ale úplně nesouhlasím s názorem že pták chovaný ve voliéře je hlučnější než chovaný doma jako "mazel", neposuzujte podle pětiměsíčního mláděte až dospěje tak to může být jinak, ale třeba budete mít štěstí, je to samozřejmě o povaze, výchově a podmínkách.

PT

26.8.2019 10:17
dejviss

XXX.XXX.78.134

Názor na eklektuse jste mi předložil a já jej samozřejmě nehodlám úplně ignorovat.Máte také nějaké osobní zkušenosti s amazoňany? Například amazoňan modročelý.

děkuji

26.8.2019 10:35
krabatka

XXX.XXX.164.43

Souhlas s tím, co napsal Park, mnoho lidí posuzuje papoušky nebo odpovídá na dotazy, i když doma mají zatím jen roztomilé mládě, poté co dospěje, to může být úplně jinak.
Eklektus je krásný, ale slyšela jsem je naživo a je to nářez
Jinak co mám zkušenosti, tak papoušci dost často k opačnému pohlaví tíhnou, ale nedá se to asi říct na 100%, u nás to ale funguje
Chovám senegalce, Ti mazové žlázy mají a prach z peří téměř neznám, otírají se o mazové žlázy a vtírají si maz do peří
Týden i dva bez Vás v pohodě vydrží, pokud se o ně bude chodit někdo starat, kdo je zná a nechá je prolétnout. My také máme hlídání, pokud jezdíme do zahraničí a je to bez problémů
.

26.8.2019 19:34
kubanec

XXX.XXX.103.242

Kupte si surinamce nejmíň hlučný amazonan ..o nějakých bych zrovna věděl...

27.8.2019 06:25
dejviss

XXX.XXX.78.134

Zdravím,

zatím se mi nedaří přítelkyni přesvědčit, přála by si eklektuse. Co mě se týká, je mi to tak nějak jedno, finančně to vyjde celkem podobně ať je to modročelák, eklektus nebo surinamec.. :)

Uvidíme, každopádně pokud má někdo další zkušenosti, nejlépe z vlastního chovu nebo od vlastního mazla, budu rád.

27.8.2019 06:57
Zemjanek

XXX.XXX.179.106

Pořízení papouška je velké rozhodnutí, nemůžete si ho pořídit jen, že se Vám líbí nebo že byste ho chtěli. Musíte mu věnovat spoustu času, podřídit se jeho potřebám, myslet i na budoucnost jinak bude trpět. Je to horší než malé dítě, každá delší chvíle bez Vás pro něj bude obrovskou psychickou zátěží. U Eclektů obzvlášť hrozí škubání a sebepoškozování... Počítejte s tím, že může papoušek přilnout pouze k jednomu členovi (většinou opačné pohlaví) a pak bývá velmi často agresivní vůči druhému partnerovi. Vím o čem mluvím, museli sme dát 5letého amazoňana pryč... Byl hodně agresivní a navíc sme na něj už neměli tolik času, teď je v nové rodině a už 4roky naprostá spokojenost. Sice zase přilnul na jednu členku, ale má tolik pozornosti, že ta agresivita celkem rapidně ustoupila... Doporučuji začít s malým papouškem, ať si vyzkoušíte, jestli to vůbec zvládnete.

27.8.2019 09:31
kubanec

XXX.XXX.226.180

Eklekti se hodně skubou s mluvenim to nebude moc slavný asi ...známe je měl před barákem na zahradě a prodal je kvuli hluku

27.8.2019 22:13
pepa13

XXX.XXX.146.1

Z osobní zkušenosti - eklektus když se ozve, tak je mnohem hlučnější než amazoňan modrocelý.

Sis

28.8.2019 05:50
Sis

XXX.XXX.25.28

K eklektovi doporučuji koupit špunty do uší, i když amazoňák to také umí rozbalit a člověk by se zbláznil.... Jinak ráno a večer se ozývají všichni, ať už v páru, nebo dokrmení...je to jedinec od jedince
Jinak co treba ara marakana? Jsou super, vali se po zadech, jde ke kazdemu, je to mazel a komediant, ale pochopitelne rano a vecer si zarve, ale je tissi jak oba dva...

28.8.2019 17:05
besa

XXX.XXX.60.23

Dobrý den, je to kus od kusu. Každý tu haní eklektuse, ale já mám opačnou zkušenost. Mám 2 páry eklektusu, ale i amazoňani a můžu říct, že o eklektakach ani nevím, zatímco amazoňani jsou jak urvaný ze řetězu. Od rána kolem 5 začínají řvát jak pominuty a to samí i večer. Eklekti se ozvou jen občas.

29.8.2019 07:44
dejviss

XXX.XXX.78.134

Dobrý den,

děkuji za všechny názory. Jsme si dobře vědomi, že papoušek je zvučný tvor, který se tu a tam umí pěkně ozvat. Hlasitost a projev se odvíjí od druhu, ale četnost řevu asi jedinec od jedince. Zajímá nás, zda je tu někdo, kdo má eklekta nebo amazoňana doma jako mazla. Jsme rozhodnuti o pořízení druhého papouška, ale až příští rok, proto se inforumujeme tak dopředu a snažíme se vyhledávat i podpultové informace - přímo od majitelů.

Eklektus má zřejmě navrch, protože údajně netrousí tolik prachu, díky svým mazovým žlázám, což oceňuje přítelkyně. Amazoňan má sklony k tlousnutí, což zase upozorňuje na to, že potřebuje přísnější a vyváženější stravu, opět jsou to jen domněnky, kterých je plný internet, ale osobní zkušenosti mi nikdo nepředal, budu rád, pokud se o ně podělíte i vy :)

Pokud je tu někdo v okolí Břeclavi, MIkulova, případně Hodonína a máte chov amazoňanů nebo eklektů a byl by ten zázračnej někdo ochotný ukázat nám svůj chov a ptáky naživo, budeme vděční :)

díky

29.8.2019 08:19
kubanec

XXX.XXX.252.69

besa napsal(a):
Dobrý den, je to kus od kusu. Každý tu haní eklektuse, ale já mám opačnou zkušenost. Mám 2 páry eklektusu, ale i amazoňani a můžu říct, že o eklektakach ani nevím, zatímco amazoňani jsou jak urvaný ze řetězu. Od rána kolem 5 začínají řvát jak pominuty a to samí i večer. Eklekti se ozvou jen občas.

V inzerci máte venezuelce tak se nedivím že máte na dvorku trochu hlučno.....

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.8.2019 19:45
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ja chovam eklektusov a mam jedneho aj ako mazla.. takze viem posudit aj chovny par aj mazla... chovny par, to je rev, rano a vecer je to dost brutus, sice to netrva dlho (cca 15-20min) ale ak chcete pokoj a mate haklivych susedov neodporucam. Za druhe eklektus ako mazel, no je to kludnejsej povahy, ale ak ho nieco vyrusi, alebo sa mu nieco nepaci, tak isto vie byt dost dost hlucny. Mal som ho u rodicov v panelaku a musel ist prec, teraz ho mam u babky tam kde mam aj ostatnych vtakov. Amazonanov som mal tiez, chovny par, ale museli prec koli susedom. Teraz sa uz koli susedom nencham obmedzovat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík