Zdravím, chtěl bych vědět, jaké kdo máte zkušenosti z preventivním odčervováním ptactva. Četnost a jestli někdo odčervuje raději na jaře nebo na podzim. Jaké přípravky to bych sem nechtěl motat, protože někdo používá to a ten zas ono. Spíš mě zajímá co se komu lépe osvědčilo jaro nebo zima a pod.
Za komentáře děkuji
Ladamusa
napsal(a):
Zdravím, chtěl bych vědět, jaké kdo máte zkušenosti z preventivním odčervováním ptactva. Četnost a jestli někdo odčervuje raději na jaře nebo na podzim. Jaké přípravky to bych sem nechtěl motat, protože někdo používá to a ten zas ono. Spíš mě zajímá co se komu lépe osvědčilo jaro nebo zima a pod.
Za komentáře děkuji
Preventivně odčervovat je naprosto zbytečné a zbytečně oslabujete ptáky. Stačí párkrát za rok donést trus k jakémukoli veterináři a ten bezpečně pozná jestli jsou papoušci začervení.
eli22
napsal(a):
Přesně jak je psáno výše, preventivně neodčervuji. Pěkně o tom psala jedna veterinářka v minulé fauně. Je to zbytečné a oslabuje organizmus. 2 x ročně seberu smíšený trus a dám na rozbor. Za deset let chovu nic a teď si představte, kdybych deset let cpala do ptáků jedy.
Děkuji za komentář, poslední dobou jsem měl dosti často rozhovory s jinými chovateli. Převažoval u nich názor preventivní odčervení jednou ročně. Už jsem začal být nalomen k tomu, že něco zanedbavam tím když neodcervuji. Hodně převažoval názor ivomec pod křídlo jednou ročně. Já osobně jsem přesvědčen, že není potřeba pokud nejsou příznaky. Proto děkuji všem za komentáře
Ladamusa
napsal(a):
Děkuji za komentář, poslední dobou jsem měl dosti často rozhovory s jinými chovateli. Převažoval u nich názor preventivní odčervení jednou ročně. Už jsem začal být nalomen k tomu, že něco zanedbavam tím když neodcervuji. Hodně převažoval názor ivomec pod křídlo jednou ročně. Já osobně jsem přesvědčen, že není potřeba pokud nejsou příznaky. Proto děkuji všem za komentáře
Preventivně odčervovat nemá smysl a ani nejde. Vždy raději udělat rozbor trusu a podle toho jednat.Při tzv. preventivní odčervením nevíte proti čemu odčervujete ani jak moc je jedinec začerven,což je dosti podstatné jelikož podle toho se určuje konkrétní přípravek(jeho účinost) aby jste např. při silném začervení ptáka neucpala.
Ladamusa
napsal(a):
Pane, ten IVOMEC roky používám Jak píšete pod křídlo. Působí na roztoče plicní je super u AG i na střevní parazity.
Ředění 1: 3 nebo 1 : 10 . Ta ředící látka je hlavní toxický problém. O tom si něco přečtěte.
O preventivním odčervování si též přečtěte mnoho odborných pojednání. Doporučuje se, jiní ne. Jak zde bylo psáno rozbor trusu na přítomnost vajíček a teprve při zamoření odčervovat a pak už opakovaně. U každého to je jinak. Já některé pqapoušky neodčervoji 10 let a v pohodě. A stalo se, že vylétlo mládě z budky, po týdnu uhynulo a bylo plné škrkavek. Je spousta odborných textů o přirozené odolnosti střevní sliznice, kterou odčervováním ztrácejí.
Je to tak, a ještě bych dodala. Spousta chovatelů si myslím, že případný úhyn je kvůli začervení a litují že neodčervili. Protože příznaky měl uhynulý kus stejné jako při začervení.I mě se to stalo. Dala jsem papouška na pitvu a ani příznak začervení, prostě bakteriální infekce. Přesto jsem dala směsný trus na rozbor a opravdu nic.