Dobrý den,
jsem začínající chovatel australských papoušků (horský/kouřový, nádherný, neoféma modrohlavá). Teď stavím novou dřevěnou voliéru - bude mít dva dřevěné zálety pobité palubkami (d.š.v 2,5x1,2x2,2m) a výlet (d.š.v 5x2x2m a 5x1x2m) - viz foto rozestavěné voliéry. Výletové okno 40x40cm, topení nebude, místo - Jizerky, 500 m n. m., zimy bývají se sněhem). Chci se zeptat, jak zavíráte/otvíráte výletová okna? Jaro-podzim na každou noc? A v zimě mají papoušci každý den možnost proletět se i venku (i když je ve venkovním výletu třeba 1 m sněhu)? Nebo je necháváte raději v největších mrazech zavřené v záletu? A jak se světlem? Elektřinu na světlo mít budu.
Předem moc děkuji za rady a zkušenosti.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
ZBzH
Dobrý den,neofémy domů nedoporučuji,mráz vydrží v pohodě a budou v lepší kondici než někde doma v kotelně,nebo sklepě.Jako začínajícímu jen,zahánět dovnitř,pokud hrozí vyplašení škodnou,to tam co vidím asi bude dost pravděpodobné.Nějaká automatika jen na otevírání ráno,večer zavřít přez automat je nebezpečné,něco zůstane venku,takže zahnat,zavřítPřisvěcovat ráno,jak budete svítit večer,ptáci půjdou nocovat do výletu,potřebují na spánek tmu.
Dejte do záletu bidla těsně pod strop,tam budou nejraději nocovat.Jinak krásná práce,dřevo je prostě úžasný matroš na cokoli,australani ho neničí.
Moc děkuji za rady a za pochvalu. Mám z nové voliéry velkou radost a práce na ní mě vyloženě baví. Těším se, až tam přemístím stávající posádku. S těmi neofémami jste mě překvapil. Původně jsem je chtěl mít doma v garáži v kleci 1,5x1x1. Sám jsem zvědav, jak to bude v zimě vypadat, pokud napadá 1m sněhu.
Dobrý den, jak to mám já vyzkoušené tak je třeba naučit papoušky nocovat v zaletech. U mě to trvalo cca půl roku. Každý večer zahnat a zavřít. Ať třeba v létě. Ráno opět pustit. Bidla v zaletu výš jak ve výletu. Ptáci na noc hledají nejvyšší misto. Když se to naučí večer si sami vlezou do zaletu a zavírat nemusíte. Já zavírá pouze v zimě kdy hlásí více jak
- 5st C. Než zavřu raději provedu kontrolu jestli jsou všichni doma. Přes zimu pouštím ven pokud je tepleji jak těch - 5. Takže někdy celý den a někdy pouze přes poledne. A svícení mám automatické. Sviítí ráno od 6 tak do 8 než se rozedni a večer zase tak půl hodky před setměním a svítí do 21.00. Přes noc jen slabé orientační světlo. Od května do září nesvítím vůbec. Pak začnu večerním prisvitem. Používám led pásky.
Tak jak píše mara35, mám horské a nádherné ve více párech celoročně ve voliéře 6x3x2,2 od severu a západu pevné stěny (trámky 8x8 cm , mezi tím polystyrén 8 cm a oboustraně obložené osb deskami. Pevná stěna od severu 3 m ( šířka voliéry ) od západu 2m a zbytek délky tj. 4m je volný, stěny od východu a jihu otevřené celé. Na jižní stěně z okraje voliéry, kde ptáci nocují mám polykarbonát š1m. Střecha 3x3 m z vlnitých asfaltových desek podbitých palubkami ( lehčí než osb desky). Na zimu na strop přidávám polykarbonát v délce 2m a jeden metr nechávám volný. Kromě trámků 8x8 cm na pevné stěny je celá voliéra zhotovena
z latí 6x6cm včetně stropu. Je použito pletivo 19x19mm a strop 15x15mm a to dvojitě, takže mezi pletivy je mezera 6cm a kočky a jiná škodná nemá možnost ptáka odlovit nebo poranit. Za deště a někdy i za sněžení ptáci rádi vysedávají na bidlech pod otevřenou střechou. Tuto společnou voliéru mám v provozu již osmým rokem a vše OK. Dle mých zkušeností u těcho australanů jsou zálety zbytečné, pokud jsou realizovaná výše uvedená opatření, nebo i lepší.
Pro bezpečnost ptáků určitě dvojité pletivo všude. Výška jen 1m je tady nedostatečna, protože ptáci při vyplašení, třeba kočkou, nejdou dolů, ale zůstavají v horní části a zavěsí se na pletivo, kde by bylo jen jedno a pro kočku, nebo jinou škodnou snadný úlovek. Pro váš klid a bezpečnost ptáků těch pár stovek určitě stojí přidat.