Uživatel s deaktivovaným účtem

A co od papouška čekáte? Za mě máte v merku dost odlišné druhy. Aymara je velmi tichý papoušek. Mluvit se moc nenaučí. Ale ochočit se dá.
Pyrury jsou naopak "profláknuté" svým křikem a akčností. Taky puberta je u nich náročnější.
Jinak doporučuji u obou vzít mládě odchované pod rodiči. Ruční dokrmování ani u jednich není třeba.

Scenic
napsal(a):
Díky,asi máte pravdu,i kdyz pochází oba z Jižní ameriky.Každý je jiný. Nekladu nároky,klidný a vyrovnaný pták . Aby byl v pohodě se členy domácností . Takový senegal mluví,ale je hlučný,fixovany na jednoho člověka.
Pokud nevadí, že nebude mluvit, klidně bych sehnala tu aymaru. Stejně jim je nejlíp ve dvou, takže bych po ochočení jedné koupila druhou.

Scenic
napsal(a):
Děkuji, jen jste mě pomohla ,bude to asi aymara,a nápad dobrý,budu s tím tak trochu počítat )))
My už máme 3 páry, jsou to "prďouši". A člověk o nich skoro neví, jak jsou tišší. To andulky a ostatní (máme celkem 11 druhů) to proti nim umí dost rozbalit.

strnecka
napsal(a):
Někde jsem četla, že Aymara má tekutý trus, i to je na zvážení. Když je to do bytu.
Za nás max.po projimavejsim ovoci. Jinak srovnatelné s andulkami. Taky jsem se toho trochu bála, ale nic extrémního. ;)

Scenic
napsal(a):
Tak jsem ještě trochu pošilhaval po pyrure,ale máte pravdu,je to hlučný papoušek.Aymarka asi bude dobrá volba.Nebo je v nabídce i nějaký jiný malý papoušek ? Hezký večer
Záleží, co hledáte. Chcete aby mluvil? Jak velkého hledáte?

Scenic
napsal(a):
Já Vás zdravím,mluvení je takový bonus. Kdysi mě mluvila andulka,ale stejně ji rozumí jen majitel. Tak do velikosti pyrury,koreli.
A proč ne přímo korelu? Ty jsou šikovné. I mazlivé. Aspoň co jsem zažila v rodině 3, tak všechny dávaly pusinky, milovaly drbání, atd. S mluvením toho moc nebylo, ale dohnaly to tou přítulností.
napsal(a):
A proč ne přímo korelu? Ty jsou šikovné. I mazlivé. Aspoň co jsem zažila v rodině 3, tak všechny dávaly pusinky, milovaly drbání, atd. S mluvením toho moc nebylo, ale dohnaly to tou přítulností.
Súhlasim, korely sú niekedy prítulné až príliž.

Scenic
napsal(a):
Vůbec mě nešetříte ,myslím to sportovně,já všechny běžné papagaje znám,kdysi tak před 30 lety jsem měl i žaky,a teď nevím. Jeden papoušek a váhám,samozřejmě i na korelu jsem myslel.
Tak pokud máte takovéhle zkušenosti, tak by neměl být problém vybrat. 😉
Tarin

XXX.XXX.30.171
To je ťažké rozhodotvať medzi druhmi. Ja mam pyruru perlatu a moc sa teda nenakecá. Je hravá ale za to celkom kludná. Kamarátka chovala dve aymari a obe vrieskali omnoho viacej a boli aj dost teritorialne. Všetko to záleží od povahy. A keď sa bavíme o pyrurach je tu hneď niekoľko druhov a každá je trochu iná. Ale fakt to zaleži od osobnosti papagája. Na to že bude kludny lebo je taký alebo taký druh by som sa mox nespoliehala :)

Dobrý den, že je aymara tichý papoušek jsem si také myslela, dle toho, co jsem četla a dokud jsem měla jen samici. O té jsem vůbec nevěděla. Pak jsem koupila krásného samce, který byl, bohužel, asi rok sám kleci u paní, která se ho pokoušela ochočit, no výsledkem bylo, že pták kdykoliv zaslechne hlas, nebo uvidí člověka začne tak hlasitě a pronikavě řvát, že se s ním v jedné místnosti být nedá. Ale lepší se to.... bohudík.
Pyrury nejsou vůbec hluční. Pokud jsou spokojeni, skoro o nich nevíte a křičí pouze když cítí nějaké nebezpečí, třeba dravec za oknem, nebo kočka v televizi... A spokojeni jsou, když nejsou sami, když mají partnery nebo se jim člověk věnuje. Ale opravdu věnuje, což ne každý může, jsou na člověka pak přilepeni, že je to až někomu nepříjemné. Takže pokud váš pyrura křičí nebo se jinak nepříjemně projevuje, znamená to, že není spokojen.
Pyrury jsem choval více páru a více druhů. Nikdy bych si nedovolil zájemcům říct, že se jedná o tiché papoušky. Jako tiché papoušky bych označil třeba neofémy, ale určitě ne pyrury. Pyrurové patří mezi ty hlučnější druhy a hlasově se opravdu projevují velmi rádi. Může se stát, že se najdou tišší jedinci nebo páry, ale s tím je lepší nepočítat, protože všeobecně jsou to hluční papoušci. Tišší jsou možná když sedí jak pecky v malé bednové kleci, kde lezou jen z bidla přímo do budky. Taky jsem je choval dříve v bednovkách, ale nebylo to ono a ač se odchov i v bednách dařil, pro pyrury to není. Jsou to velmi akční papoušci, potřebují prostor a dokáží ho využít.
Určitě i pro ty nejmenší druhy to chce pro jeden pár klece o délce minimálně 150 cm, výška 180 a šířka cca 60 – 70 cm.
Držet jedináčka jako mazlíka taky není moc vhodné, lepší je pořídit si pár. Ten jedináček je celkem v pohodě než dospěje.
Rozebíral se tady i trus. No, vzhledem k tomu, že cca polovina krmné dávky činí ovoce a zelenina a zrní často namáčené nebo klíčené tak nečekejte trus jak od vrabčáka.
Pyrurové jsou jinak krásní a povahově mně vyhovující papoušci a určitě se k jejich chovu zase vrátím.
Co se hlasového projevu týká, tady je 53 audio nahrávek nejčastěji chovaného druhu pyrury zelenolícího.
https://search.macaulaylibrary.org/catalog?taxonCode=gncpar&mediaType=a&sort=rating_rank_desc&__hstc=65717809.03ccbef4ebb310a5c03f67adf4501460.1607357139448.1607357139448.1607357139448.1&__hssc=65717809.1.1607357139449&__hsfp=2273521943#_ga=2.7488951.408171096.1607357139-1225986530.1607357139