Mám problém.Mladí kanáři hynou v hnízdě ve ve stáří 5-10 den.Chovám je v bytě.Krmím kupovanou směsí zrnin,vaječnou míchanicí dělám sám(vejce,strouhanka,mrkev,) do které přidávám roboran.Samice krmí,krmí i samec.Příde 5-7 den mladí uhynou s prázdným voletem.Tento problém mám několik sezon.
Pořídil jsem nové kanáry a zase to samé.Mladí hynou od všech párů.Zkoušel jsem vše možné,ale už jsem v koncích.Kanáry chovám cca 30let a poslední 2-3 roky neodchovám ani brko.
Jediné co mě ještě napadá, že jsem dřív používal domácí vejce,mrkev a směs zrní jsem si také míchal sám.Je možné, že by v kupovaných surovinách byly nějaký sračky?
Poradí někdo čím to může být? Prosím jen odpovědi k tématu na rejpaly nemám náladu.
Děkuji.
162
napsal(a):
Mám problém.Mladí kanáři hynou v hnízdě ve ve stáří 5-10 den.Chovám je v bytě.Krmím kupovanou směsí zrnin,vaječnou míchanicí dělám sám(vejce,strouhanka,mrkev,) do které přidávám roboran.Samice krmí,krmí i samec.Příde 5-7 den mladí uhynou s prázdným voletem.Tento problém mám několik sezon.
Pořídil jsem nové kanáry a zase to samé.Mladí hynou od všech párů.Zkoušel jsem vše možné,ale už jsem v koncích.Kanáry chovám cca 30let a poslední 2-3 roky neodchovám ani brko.
Jediné co mě ještě napadá, že jsem dřív používal domácí vejce,mrkev a směs zrní jsem si také míchal sám.Je možné, že by v kupovaných surovinách byly nějaký sračky?
Poradí někdo čím to může být? Prosím jen odpovědi k tématu na rejpaly nemám náladu.
Děkuji.
Chováte-li kanáry 30 let tak už něco víte, těžko se radí. Choval jsem je 25 let bez problémů, už 12 let je nechovám.
Ocituji poznatky 40 let staré od Waltera Wienera vynikajícího chovatele. Nedávno zemřel.
Složení michanice zrní v procentech: řepka 30, lesknice 30, oves 20, semenec 5, proso 5 a zbytek slunečnice, len,
Vaječná míchanice si myslím, že není příčina, ale zkusil bych namočený dětský piškot .
Když samička přestane krmit, sedí na nich, ikdyž mají prázdné volátko?
Zkusil bych stříkačkou je po kapkách piškotem přikrmit, pokud na nich sedí.
Omlouvám se, že praktikovi kterému se dařilo radím, ale složení míchanice kupované by mělo být v pořádku.
Můj názor: Nekrmíte v době než se vylíhnou moc chudě?. Pak může mít samička s krmením problém, ale píšete, že krmí i samec. I při sezení jsem občas dával vaječnou níchanici.
A poslední otázka. Nemáte v chovu čmelíky?
Složení míchanice zrní asi citujete z jeho knihy Cizokrajní ptáci v klecích - kanáři a jejich kříženci od Wienera 1981.Tuto knihu mám.Vaječnou míchanici dělám stále stejně.Ráno čerstvou a zbytek šel papouškům.Neřekl bych že je samice nechce krmit.Sedí na nich celou dobu,jen se de vyprázdnit a nazobat.Od vylíhnutí je vše v pořádku,ale mladí během jednoho dne ve stáří 5-7 dní přestanou žrát a uhynou.Stále mi v hlavě vrtá ta mrkev zda není nějak chemicky ošetřená,kdoví čím hnojená.Čmelíky v chovu určitě nemám,kanáry mám v bytě. Za každou radu jsem moc vděčný.Moc díky.
Pokud máte tento problém již 2-3 roky, tak už by stálo za to dát uhyhulá mláďata na vyšetření. Mohou to být bakterie, plísně... Kupované míchanice jsou výborné, mají také látky na lepší trávení. Ptáčci si na ně musí postupně zvyknou a ne jim je dát až při vyklubání mláďat. Chce to ještě před snůškou a po dobu snůšky. Při sezení na vejcích vynechat a po vyklubání hned podávat. Pokud samice krmí, tak mladí jsou slabí a nezvedají hlavičky a nedožadují se krmení. Příčiny jsem napsala a čmelíci mohou být také příčinou - vysávají mladé.
162
napsal(a):
Složení míchanice zrní asi citujete z jeho knihy Cizokrajní ptáci v klecích - kanáři a jejich kříženci od Wienera 1981.Tuto knihu mám.Vaječnou míchanici dělám stále stejně.Ráno čerstvou a zbytek šel papouškům.Neřekl bych že je samice nechce krmit.Sedí na nich celou dobu,jen se de vyprázdnit a nazobat.Od vylíhnutí je vše v pořádku,ale mladí během jednoho dne ve stáří 5-7 dní přestanou žrát a uhynou.Stále mi v hlavě vrtá ta mrkev zda není nějak chemicky ošetřená,kdoví čím hnojená.Čmelíky v chovu určitě nemám,kanáry mám v bytě. Za každou radu jsem moc vděčný.Moc díky.
Píšete - míchanici dělám ráno čerstvou a zbytek jde papouškům. Takže ji dáte ráno a mají ji až do večera nebo jim dáte novou nebo už nic.
dedokarol
napsal(a):
Keď vám kanáry hynú s prázdnym hrvolom,samica nekrmi!Mladé musia mať hrvoly plné ako balon.Treba hladať príčinu hlavne u seba-doba svietenia,zloženie krmiva,cudzopasníky...
To právě dělám že hledám chybu u sebe.Dobře vím že za to kanáři nemůžou.Ale kde dělám chybu když dělám vše stejně jako dřív kdy jsem od jednoho páru v průměru měl 15 mladých a v poslední době nic.Mám je ve stené místnosti při stejné teplotě při stejném světelném režimu.Změnil jsem krmnou směs zrnin za kupovanou,vaječnou směs s kupovaných surovin.Přidal jsem malé noční osvětlení.Hlavní světlo vypínám okolo 21hodiny zapnu přes noc malou nouzovou žárovku,kanáři jdou spát a oklo 5 hodiny ráno zapnu hlavní světlo až do rozednění.Cizopasníky bych vyloučil.Taky mně napadlo vyšetřit trus.Trus i peří jsem dal pod microskop a nic nenalezeno.
162
napsal(a):
To právě dělám že hledám chybu u sebe.Dobře vím že za to kanáři nemůžou.Ale kde dělám chybu když dělám vše stejně jako dřív kdy jsem od jednoho páru v průměru měl 15 mladých a v poslední době nic.Mám je ve stené místnosti při stejné teplotě při stejném světelném režimu.Změnil jsem krmnou směs zrnin za kupovanou,vaječnou směs s kupovaných surovin.Přidal jsem malé noční osvětlení.Hlavní světlo vypínám okolo 21hodiny zapnu přes noc malou nouzovou žárovku,kanáři jdou spát a oklo 5 hodiny ráno zapnu hlavní světlo až do rozednění.Cizopasníky bych vyloučil.Taky mně napadlo vyšetřit trus.Trus i peří jsem dal pod microskop a nic nenalezeno.
Nechte udělat vyšetření celého zažívacího traktu na capillarii "pěvců" - obsignata. Její vývoj při vyšších teplotách trvá jen několik dní. Mohl jste to přehlédnout a je to jenda z mnoha možností, mohl jste si ten chov postupně promořit.
162
napsal(a):
Děkuji za reakci. Jen dodám, že mně před pár lety začala hynout už samostatně se živící mláďata kardinálů šedých. Ještě byla s rodiči v bytové metrové vitríně. 2 roky před tím vše v pohodě. Ma mrtvém jsem nic nezjistil. Pak jsem jednou vytáhl celou zásuvku ze dna vitríny celou ven apod ní bylo čmelíků jako když nasype máku. Npři běžném čištění jse zásuvku vytahoval ven azední stěna zůstaly podpříčkou držící lištu pro posun skel. plechové dno zásuvky šlo těsně po podlaze vitríny, nebylo třeba zásuvku někam odnášet. Otvore přes celou klec by ptáci ulétli. Vystříkání arpalitem a poslední mládě ze třech už neuhynulo. Přes léto byli kardináli venku a ta vitrína v bytě po mechanickém ošetření byla celé léto. Ti čmelíci si tam počkali. Udává se, že vydrží hladem celý rok.
Jo, chybami se člověk učí.
V místnosti míchanice večer už bude kysat a to je špatně. Pokud ji během dne spotřebují, tak to je dobře, ale zase večer nemají čím nakrmit a mladí jsou hladní. Chce to večer dát znovu. Na to je kupovaná lepší, protože není mokrá a během dne se nezkazí. Večer to chce ale kontrolovat, zda mají ještě čím krmit.
Než jsem dal nové kanáry do klecí,tak jsem klece vydesinfikoval arpalitem,kanáry jsem odčervil ivermectinem,při každém čištění dna klecí je spařím vřelou vodou a omeju savem.Tak - objednal jsem kupovanou vaječinu,senegal,lesknici,ivermectin mám.Počkám na další mladé a uvydím.
Moc vám všem děkuji za dobře míněné rady.Moc si toho vážím.
Tak a je vyřešeno.Přeléčeno ivermectinem a metrozolem.Mladí kanáři v perfektní kondyci.Pravdě podobně zavlečená infekce od holubů.Po podání metrozolu bylo vidět jak kanáři ožili.Vrátil jsem se opět k míchanici vlastní výroby a vše OK.Ještě jednou díky všem za rady.