Karelkaja

XXX.XXX.158.28
Mohu mit ve voliere dva samce nadherneho, jednoho samce kralovskeho a jednoho alexandra velkeho?
Chci mit hezkou volieru, ale nechci odchov.
Poraďte, děkuji.
Není to přirozené, ale je to vaše rozhodnutí. Samci bez samiček a bez budek nebudou mít důvod k nějakým vzájemným střetům, ale o tu radost z úspéšného odchvu příjdete, což je škoda. Záleží rovněž na velikosti voliéry, protože jsou to dobří letci a potřebují k tomu patřičný prostor. Také společný chov australie a asie není ideální.
KarelKaja

XXX.XXX.158.28
Jimu
napsal(a):
Není to přirozené, ale je to vaše rozhodnutí. Samci bez samiček a bez budek nebudou mít důvod k nějakým vzájemným střetům, ale o tu radost z úspéšného odchvu příjdete, což je škoda. Záleží rovněž na velikosti voliéry, protože jsou to dobří letci a potřebují k tomu patřičný prostor. Také společný chov australie a asie není ideální.
Volieru mam 7x4 metry, takze myslim ze cajk. A radost z odchovu asi ozelim pri pomysleni na kulturu trhu s exoty, krera je v CR.
Myslite tedy, ze toho alexandra radeji nedavat?
Tak voliéra je opravdu pro vámi uváděné druhy vhodná. Ale jestliže je dřevěná, tak ji alex během týdne zlikviduje. Oproti austrálii je také velmi citlivý na mráz, takže minimálně krytý zálet, kde teplota bude v plusových hodnotách. Jestliže tuto možnost nemáte, tak já bych zůstal jen u austrálie. Dále hlučnost, dávají o sobě pěkné vědět a to na velkou vzdálenost. Choval jsem dva páry pět let ( nejbližší sousedka stará paní, která i špatně slyšela a nevadilo jí to. Po její smrti nový majitel - problém, takže jsem je musel dát pryč, což bylo velmi zlé. Zůstal jsem u austrálie a soused o mých ptacích prakticky neví. Takže zvažte klady a zápory. Ať se vám daří.
samotní samci papoušků potichu nebudou, myslím si, že jak na ně přijde doba toku budou vyvolávat celý den samičky. Pokud by byli v páru tak si zakřičí zrána a navečer a budete mít klid. Každý pták, který není nějak hendikepovaný, se dá prodat. Není to pokaždé napoprve, ale i tak to jde.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Karelkaja
napsal(a):
Mohu mit ve voliere dva samce nadherneho, jednoho samce kralovskeho a jednoho alexandra velkeho?
Chci mit hezkou volieru, ale nechci odchov.
Poraďte, děkuji.
Vynechala bych toho alexandra velkého a dala tam spíš samce papouška červenokřídlého nebo horského.
Míchat australské a asijské papoušky není úplně dobrý nápad. Máme doma mmj. i zmíněné druhy a ani na pohled by dle mého ten alexandr "neladil". My osobně máme voliéry s australskými druhy na jedné straně zahrady a alexandry (čínské, velké a vousaté) na druhé.
KarelKaja

XXX.XXX.45.23
A dat tam Roselu?
napsal(a):
Vynechala bych toho alexandra velkého a dala tam spíš samce papouška červenokřídlého nebo horského.
Míchat australské a asijské papoušky není úplně dobrý nápad. Máme doma mmj. i zmíněné druhy a ani na pohled by dle mého ten alexandr "neladil". My osobně máme voliéry s australskými druhy na jedné straně zahrady a alexandry (čínské, velké a vousaté) na druhé.
Souhlas, myslím, že je dobré pravidlo minimálně v rámci jedné voliéry zachovat kontinent.
KarelKaja
napsal(a):
A dat tam Roselu?
Rosela se do společné voliéry nehodí. V době toku je samec (ale i samice) poměrně agresivní. Já měl pár rosel pestrých s horáky a nádhernými a nedělalo to dobrotu. I samička nenechala v klidu horáky a nádherné, ve voliéře byla "dusná atmosféra". Musel jsem ji přepažit a na jaře udělat zcela novou voliéru. Rosely mám v samostatné ubikaci a je pokoj, oni jsou spokojení a okolí taktéž.

KarelKaja
napsal(a):
A dat tam Roselu?
Rosely jsou agresivní, takže ty bych asi taky vyřadila. I když možná kdyby to byl jen samotný samec v takto prostorné voliéře a všichni spolu od mláďat, že by to fungovalo? Kdoví. Ono je to hodně i o jedinci. Ale počítala bych i s variantou, že bude to oddělení potřeba.
Sami jsme měli dříve pár zpěvavých, kteří se snesli s korelami a horskými. Všichni odchovávali. Teď jsme koupili nové a ač byl samec sám, šel po horských jak kočka po myši. Takže jsou odděleně.