Dobrý den,prosím o radu.Koupil jsem si druhý pár guld(pastel)po karanteně jsem je umístil do společné klece s bíloprsími.Vycházejí spolu velmi dobře,protože jsem již neočekával ted zjara odchov,tak je chci nechat spolu.Jenže poslední dva dny samec pastelový vyspěvuje doslova jako o život.Je lonský a v chovu ještě nepoužitý stejně jako bíloprsí pár.Jen samice pastelová měla jeden odchov.Chci se zeptat,mám umístnit budky ve společné kleci nebo je rozdělit po páru každý zvlášt???Jenže se mi zdá ,že se líbí oběma samicím.Samec bíloprsí přepeřuje,tak ten asi bude mimo tento zájem.Jak to vyřešit???
radek14
napsal(a):
Dobrý den,prosím o radu.Koupil jsem si druhý pár guld(pastel)po karanteně jsem je umístil do společné klece s bíloprsími.Vycházejí spolu velmi dobře,protože jsem již neočekával ted zjara odchov,tak je chci nechat spolu.Jenže poslední dva dny samec pastelový vyspěvuje doslova jako o život.Je lonský a v chovu ještě nepoužitý stejně jako bíloprsí pár.Jen samice pastelová měla jeden odchov.Chci se zeptat,mám umístnit budky ve společné kleci nebo je rozdělit po páru každý zvlášt???Jenže se mi zdá ,že se líbí oběma samicím.Samec bíloprsí přepeřuje,tak ten asi bude mimo tento zájem.Jak to vyřešit???
Zdravím.
V prvom rade by som vás chcel popraviť, pastelové samičky NEEXISTUJÚ, pasteloví sú len samčekovia. Ak sú na tej fotke vaše amadiny Gouldovej, ktoré spomínate , tak tam ani pastelový vták nie je. Nie je to síce kvalitná fotka, ale ta výrazná čierna farba na hlavách je toho dôkazom. Pastelové vtáky majú len sivú farbu v rôznych odtieňoch, nikdy nie čiernu. Ale ako som však písal, tá fotka nie je veľmi kvalitná a nedá sa to podľa nej na 100 % posúdiť.
Amadiny Gouldovej je najlepšie chovať po pároch, dá sa robiť aj spoločný odchov, ten však nikdy nedosahuje také výsledky ako selektívny párový chov.
Vek vtákov použitých v chove by mal byť aspoň 9 mesiacov, u samičiek by som odporúčal aj 12 mesiacov.
To že samčekovia spievajú je ich prirodzená vlastnosť. Spev samčekov nie je primárny znak ich pripravenosti na párenie. Pokiaľ sa nestane, že by samičky znášali vajíčka aj bez toho, aby mali búdku, tak sa nič nedeje a kľudne môžu byť spolu, a nie je zatiaľ nutné im dávať búdky. Skorej si treba všímať, či na seba vtáky nie sú v tejto skladbe agresívne. Tomu že sú vtáky mimo obdobia hniezdenia, treba prispôsobiť aj ich skladbu krmiva.
U amadín Gouldovej je ideálny čas na hniezdenie v našich zimných mesiacoch , ani letný odchov by som nezavrhol, ale jeho výsledky nebývajú vždy také dobré ako u zimného odchovu.
Veľa zdaru.
Marek
marekburansky@stonline.sk
marek
napsal(a):
Zdravím.
V prvom rade by som vás chcel popraviť, pastelové samičky NEEXISTUJÚ, pasteloví sú len samčekovia. Ak sú na tej fotke vaše amadiny Gouldovej, ktoré spomínate , tak tam ani pastelový vták nie je. Nie je to síce kvalitná fotka, ale ta výrazná čierna farba na hlavách je toho dôkazom. Pastelové vtáky majú len sivú farbu v rôznych odtieňoch, nikdy nie čiernu. Ale ako som však písal, tá fotka nie je veľmi kvalitná a nedá sa to podľa nej na 100 % posúdiť.
Amadiny Gouldovej je najlepšie chovať po pároch, dá sa robiť aj spoločný odchov, ten však nikdy nedosahuje také výsledky ako selektívny párový chov.
Vek vtákov použitých v chove by mal byť aspoň 9 mesiacov, u samičiek by som odporúčal aj 12 mesiacov.
To že samčekovia spievajú je ich prirodzená vlastnosť. Spev samčekov nie je primárny znak ich pripravenosti na párenie. Pokiaľ sa nestane, že by samičky znášali vajíčka aj bez toho, aby mali búdku, tak sa nič nedeje a kľudne môžu byť spolu, a nie je zatiaľ nutné im dávať búdky. Skorej si treba všímať, či na seba vtáky nie sú v tejto skladbe agresívne. Tomu že sú vtáky mimo obdobia hniezdenia, treba prispôsobiť aj ich skladbu krmiva.
U amadín Gouldovej je ideálny čas na hniezdenie v našich zimných mesiacoch , ani letný odchov by som nezavrhol, ale jeho výsledky nebývajú vždy také dobré ako u zimného odchovu.
Veľa zdaru.
Marek
Dobrý den,
pane Buranský považuji vás za zkušeného chovatele amad gouldových, jednoho z nejuznávanějších odborníků na chov těchto překrásných ptáčků,přesto si vám dovolím oponovat že pastelové samice neexistují,možná jste myslel že neexistují pastelové běloprsé ty opravdu neexistují ale fialovoprsé ano.Mám v chovu 0.1 žlutá pastelová fialovoprsá červenohlavá.Můžu zde po přepeření umístit její fotku,momentálně je po chovné sezoně rozpeřená.
Eduard Andrla
eddie
napsal(a):
Dobrý den,
pane Buranský považuji vás za zkušeného chovatele amad gouldových, jednoho z nejuznávanějších odborníků na chov těchto překrásných ptáčků,přesto si vám dovolím oponovat že pastelové samice neexistují,možná jste myslel že neexistují pastelové běloprsé ty opravdu neexistují ale fialovoprsé ano.Mám v chovu 0.1 žlutá pastelová fialovoprsá červenohlavá.Můžu zde po přepeření umístit její fotku,momentálně je po chovné sezoně rozpeřená.
Eduard Andrla
Pozdravujem.
Naša diskusia sa uberá trošku iným smerom, ako bol pôvodný dotaz, ale nemyslím si, že by to až tak vadilo.
Vážim si váš príspevok, musím však aj ja vám oponovať. Názov pastelový ako sa u nás používa , je podchytený v genotype vtáka , jeho prejav vo fenotype je síce zreteľný, ovšem môže nás zavádzať .
Preto hodnotiť štepiteľnosť vtákov len na základe fenotypu a to najmä u amadín Gouldovej nie je dobré, najmä pokiaľ nemáme ujasnené pomenovania. A tie sa u nás ( SR aj ČR) neboli celkom zjednotené, alebo aspoň nie všetci ich používajú rovnako
Musíme mať na zreteli, že amadiny Gouldovej sú vtáky, u ktorých sa dedí farba hlavy, chrbta a tela nezávisle na sebe . OVŠEM S VÝRAZNÝM AKCENTOM NA ICH VZÁJOMNÚ INTERAKCIU. A tu je kameň úrazu. Musíme sa preto trochu pozrieť do genetiky a budem sa snažiť to podať jednoducho.
Gonozomálna dedičnosť- dedičnosť viazaná na pohlavie:
Je to zvláštny druh dedičnosti, ktorý nezodpovedá štandardným pravidlám dedičnosti a teda tu ani neplatia štepné pomery ako u autozomálnej dedičnosti. V chromozómovej sústave jedného pohlavia, jeden pár chromozómov tvoria chromozómy, líšiace sa tvarom aj genetickým obsahom. Tieto chromozómy sú označované ako heterochromozómy. Jeden z nich je označovaný ako chromozóm X a druhý ako chromozóm Y. Keďže od kombinácie týchto chromozómov závisí pohlavie jedinca, sú nazývané aj ako pohlavné chromozómy (gonozómy). OKREM TOHO, NA CHROMOZÓMOCH X SÚ AJ GÉNY, KTORÉ URČUJÚ FARBU PERIA. U samičiek na chromozóme Y nie sú gény určujúce farbu peria a preto je farba ovplyvnená len jej jedným X chromozómom. U vtákov je to : samček je XX, samička je XY. PODSTATNÉ JE TO, ŽE U AMADÍN GOULDOVEJ JE ŽLTÁ FARBA CHRBTA VIAZANÁ NA POHLAVIE.
Zelený pastel: kombinácia žltej a zelenej farby.
Je prejav kombinácie 1 X chromozómu zo zelenou farbou + 1 X chromozómu zo žltou farbou, u vtákov s fialovými prsiami. Keďže na to, aby sa prejavila pastelová zelená farba sú potrebné 2 X chromozómy a samička má len 1 X chromozóm, tak pastelový zelený môžu byť len samčekovia. Keďže gén pre žltú a gén pre zelenú farbu sú co-dominantné( spoludominantné) prejavia sa spolu vo fenotype samčeka tak, že jeho sfarbenie bude kombináciou týchto dvoch farieb. Teda zelený pastel-(zelenožltý).
Zelený pastel ( zelenožltý) sa nikdy neobjaví u samčekov z bielymi prsiami, v tomto prípade by samček mal fenotyp zlatej ( žltej zo zeleným prelivom) ,biele prsia interakciou zoslabia prejav pastelovo- zeleného chrbta, avšak nie na úplne žiarivo žltú farbu, tá sa prejaví len u 2 faktorových žltých s bielymi prsiami). Zelený pastel fialovoprsý môže byť štepiteľný na biele prsia.
Podobne ako u žltej mutácie aj tu je prítomný 1 gén žltej a ten zoslabuje prejav čiernej farby, ktorá bude u zeleného pastela sivá ( v rôznych odtieňoch v závislosti od farby pŕs) . Poznáme teda aj „ pastelákov“ z bielymi prsiami , ich fenotyp však bude ( zlatá- žltozelená) oproti klasickým (zeleným pastelákom), geneticky sú však rovnocenní a sfarbenie chrbta (zelený pastel) a (zlatý) je spôsobený len interakciou s farbou pŕs. Tu je aj kameň úrazu, lebo zlatú farbu môžu mať aj zelení pasteláci s bielymi prsiami , a zlatú farbu môžu mať aj žlté vtáky s fialovými prsiami. Sú teda obaja zlatí ( žltozelení), ovšem geneticky ide o úplne rozdielnych vtákov. Tak isto zelený pastel s fialovými prsiami bude mať svoj klasický zelenožltý fenotyp a zelený pastel s bielymi prsiami bude vo fenotype zlatý. Na pohľad sú to úplne rozdielne vtáky, v genotype chrbta sú však rovnocenné. Jasne sa to ukáže ak si to zapíšete do genetických vzorcov na výpočet potomstva.
Zhrnuté teda :ak je pastelová zelená farba kombináciou v tomto prípade zelenej a žltej, a na to sú potrebné 2 X chromozómy, NEMÔŽE BYŤ SAMIČKA PASTELOVÁ, lebo tá má len 1 X chromozóm. Samička je teda buď zelená, alebo žltá . Zase však treba brať do úvahy interakciu s prsiami. Ak má samička biele prsia bude žiarivo žltá a ak má fialové prsia bude zlatá ( jemne žltozelená). Genetypovo sú však rovnocenné čo sa týka farby chrbta, aj keď vo fenotype sú rozdielne.
Teoreticky môžete mať doma samičku, ktorá vyzerá ako klasický zelený pastel, je to však len modifikácia a nie mutácia. Čo môže byť spôsobené vplyvom potravy, prostredia, príbuzenskej plemenitby, alebo odtieňom zelenej...., geneticky je však buď žltá, alebo len zelená. ( môžete si to aj prakticky vyskúšať, ak dáte zeleného pastela a zelenú samičku, v potomstve vám vyjde 25% zelených samčekov, 25% zelených pastelákov ( samčekov) , 25% zelených samičiek a 25% žltých samičiek. Ak však dáte vašu „ pastelovú“ samičku na zeleného samčeka 100 % potomstva bude zelené).
Je fakt nutné rozlišovať, či ide o genetickú mutáciu, či farebnú modifikáciu.
- Mutácia je DEDIČNÁ zmena vlastnosti nejakého znaku organizmu a je podmienená zmenou v géne. To teda znamená, že mutovaný gén je prenosný na potomstvo a jeho prejavy sa dajú vypočítať podľa Mendelových zákonov.
- Naproti tomu modifikácia je NEDEDIČNÁ zmena fenotypu jedinca, je zvyčajne vyvolaná vplyvom prostredia . Gény v tomto prípade nie sú mutované. Je viazaná len na tohoto jedinca, bez možného prenosu na jeho potomstvo. Sú to zväčša rôzne farebné výstrelky, ktoré po niekoľkých prepereniach môžu samé zaniknúť, alebo ak sa aj udržia, nie sú ďalej prenášané.
Farby som umiestnil na jednotlivých génoch . Je to z dôvodu zjednodušenia pre potreby mendelistických výpočtov. Skutočnosť je však zložitejšia . V skutočnosti ide o kombináciu a interakciu viacerých pigmentov , ktoré sa vo fenotype prejavujú ako samostatné farby. Rozmiestnenie týchto pigmentov na jednotlivých lokusoch je možné zistiť a popísať len na úrovni molekulárnej genetiky .Pre to, aby sme si vysvetlili veci to však stačí.
Vážim si vašu pripomienku. Obávam sa, že vznikla skorej z omylu. Lebo Mendelove zákony genetiky sú platné a nedá sa ich obísť. Pokusy o párenie len na základe fenotypu , nie na základe znalosti genotypu , vykážu u každého chovateľa iné výsledky, Nie preto, že by genetika neplatila, ale preto, lebo chovateľ vychádzal z nesprávnych predpokladov.
Veľa zdaru.
Marek
marek
napsal(a):
Zdravím.
Veľa zdaru.
Marek
Děkuji Vám pane Buranský za Vaši vyčerpávající odpověd,podle Vašich příspěvků zde na diskuzi jsem rád ,že mi odpověděl jeden z nejpovolanějších.Z guldami jsem v začátcích a informace z netu i knih jsou jen okrajové.Je pravda,že jsem zpletl i ten,,pastel".Začínam stavět nové klece ,abych je mohl raději chovat samostatně.
Podle Vás tedy bude lepší když je necham odpočinout do podzimu.Alespon mezitím získám více informací a zkušeností.Přeji hodně úspěchů a skvělých rad ,kterými nás zásobujete.S pozdravem Radek D.
Neregistrovaný uživatel

radek14
napsal(a):
Děkuji Vám pane Buranský za Vaši vyčerpávající odpověd,podle Vašich příspěvků zde na diskuzi jsem rád ,že mi odpověděl jeden z nejpovolanějších.Z guldami jsem v začátcích a informace z netu i knih jsou jen okrajové.Je pravda,že jsem zpletl i ten,,pastel".Začínam stavět nové klece ,abych je mohl raději chovat samostatně.
Podle Vás tedy bude lepší když je necham odpočinout do podzimu.Alespon mezitím získám více informací a zkušeností.Přeji hodně úspěchů a skvělých rad ,kterými nás zásobujete.S pozdravem Radek D.
Zdravím.
Informácií je relatívne dosť, aj keď nikdy ich nebude toľko, aby ich bolo veľa. Odporúčam vám články v časopise Nová Exota, vychádzajú o amadinách Gouldovej od 2005 v každom druhom čísle, ak napíšete vydavateľovi sojka@novaexota.cz , určite vám ich pošle. Niečo je aj na diskusii na internete. Jedna z takých prebehla pred časom aj tu na ifaune, link prikladám : takže link sa mi sem nepodarilo vložiť, lebo je vraj príliš dlhý, ale keď si dolu nalistujete stranu 30 (31- stále sa to posúva), je to príspevok pod názvom : ASTRILDOVITÍ-SLOŽENÍ VOLIÉRY Z 12. 12.2005 . Prospievalo tam viac diskutujúcich a je tam širšia plejáda názorov a sú tam rozobraté viaceré témy.
Nie je potrebné nikde sa náhliť ,a skorej ako chovateľ pristúpi k odchovom je dobré si toho čo najviac naštudovať a tým predísť prípadným problémom.
Držím palce.
Marek.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zdravím.
Informácií je relatívne dosť, aj keď nikdy ich nebude toľko, aby ich bolo veľa. Odporúčam vám články v časopise Nová Exota, vychádzajú o amadinách Gouldovej od 2005 v každom druhom čísle, ak napíšete vydavateľovi sojka@novaexota.cz , určite vám ich pošle. Niečo je aj na diskusii na internete. Jedna z takých prebehla pred časom aj tu na ifaune, link prikladám : takže link sa mi sem nepodarilo vložiť, lebo je vraj príliš dlhý, ale keď si dolu nalistujete stranu 30 (31- stále sa to posúva), je to príspevok pod názvom : ASTRILDOVITÍ-SLOŽENÍ VOLIÉRY Z 12. 12.2005 . Prospievalo tam viac diskutujúcich a je tam širšia plejáda názorov a sú tam rozobraté viaceré témy.
Nie je potrebné nikde sa náhliť ,a skorej ako chovateľ pristúpi k odchovom je dobré si toho čo najviac naštudovať a tým predísť prípadným problémom.
Držím palce.
Marek.
....děkuji pane Buranský za Vaši pomoc v mých začátcích,vašich rad využije a už i určite využívá více chovatelů,kterým Vaše příspěvky dodávají nezbytné informace o tomto jistě velmi nádherném klenotu v našich klecích.Jistě by bylo dobré rozpoutat novou diskuzi na toto téma,kde by určitě se zapojilo více chovatelů,kteří by se rádi podělili o své zkušenosti.Přeji Vám hodně úspěchů ve vaši práci.
Radek D.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zdravím.
Držím palce.
Marek.
Své počáteční teoretické vědomosti získávám hlavně z knihy,,ENCYKLOPEDIE ptáci v klecích a volierách od E.VERHOEF.Něco sem si našel i na internetu,ale něco je teorie a něco jiného jsou osobní zkušenosti chovatelů.Velmi mě zaujala Vami zminovaná diskuzetomu se říká mluvení k věci,jen kdyby jich bylo více takových diskuzí