Amada gouldové – kroucení hlavy

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.5.2007 20:31

Zdravím všechny chovatele, kteří by k tomuto příspěvku mohli mít jakoukoli radu. Bohužel se mi tato "diagnóza" objevila u 3 leté samice zničeho nic.
Hlava jí škube v křečích, které jsou tak silné, že s ní háží po zemi, točí se dokola, rovnováha je ta tam, když křeče odezní, má hlavu permanentně otočenou vzhůru nohama.
Díky za jakoukoli radu, jsem si vědom, že to již asi nerozchodí nicméně rád si vyslechnu Vaše rady a postřehy. Díky!

10.5.2007 21:08

rve napsal(a):
Zdravím všechny chovatele, kteří by k tomuto příspěvku mohli mít jakoukoli radu. Bohužel se mi tato "diagnóza" objevila u 3 leté samice zničeho nic.
Hlava jí škube v křečích, které jsou tak silné, že s ní háží po zemi, točí se dokola, rovnováha je ta tam, když křeče odezní, má hlavu permanentně otočenou vzhůru nohama.
Díky za jakoukoli radu, jsem si vědom, že to již asi nerozchodí nicméně rád si vyslechnu Vaše rady a postřehy. Díky!

Zdravím.

Ak je ochorenie v takom štádiu ako píšete, nie je iná rada, ako humánne utratenie takto postihnutého jedinca.
Môžete skúsiť rôzne rady z internetu, určite sa tu také nájdu, ale ak sa už točí po dne klietky doporučujem to, čo som už napísal, inak to bude pre tohto vtáka len trápenie.
Iná vec je aká je príčina a tých môže byť fakt niekoľko, ......mechanická- udretie hlavy pri zľaknutí sa a tým narušenie CNS , alebo napadnutie CNS ako aj periférnych nervov vírusom..... je toho viac.
Je na vašom posúdení v akom štádiu je ochorenie.

Marek

marekburansky@stonline.sk

10.5.2007 21:34

marek napsal(a):
Zdravím.

Ak je ochorenie v takom štádiu ako píšete, nie je iná rada, ako humánne utratenie takto postihnutého jedinca.
Môžete skúsiť rôzne rady z internetu, určite sa tu také nájdu, ale ak sa už točí po dne klietky doporučujem to, čo som už napísal, inak to bude pre tohto vtáka len trápenie.
Iná vec je aká je príčina a tých môže byť fakt niekoľko, ......mechanická- udretie hlavy pri zľaknutí sa a tým narušenie CNS , alebo napadnutie CNS ako aj periférnych nervov vírusom..... je toho viac.
Je na vašom posúdení v akom štádiu je ochorenie.

Marek

Díky Ti za radu, kterou jsem si utvrdil mé další počínání – shodl si se s ostatními, kteří to také vidí obdobně. Zajímalo by mě, zda veškeré snahy o vysvětlení příčin, které jsem doposud četl (net, literatura) a jenž povětšinu všechny je svádí na nedostatek vytamínu B se zakládají na pravdě, nebo, jak z toho mám pocit nikdo nic moc neví a snaží se to vysvětlit různě?
Díky moc Radek Veselý

10.5.2007 23:22

rve napsal(a):
Díky Ti za radu, kterou jsem si utvrdil mé další počínání – shodl si se s ostatními, kteří to také vidí obdobně. Zajímalo by mě, zda veškeré snahy o vysvětlení příčin, které jsem doposud četl (net, literatura) a jenž povětšinu všechny je svádí na nedostatek vytamínu B se zakládají na pravdě, nebo, jak z toho mám pocit nikdo nic moc neví a snaží se to vysvětlit různě?
Díky moc Radek Veselý

Zdravím Ta.

Nie som veterinár a preto sa neviem vyjadriť s istotou k takým parciálnym veciam, ako či môže „ len „ nedostatok vitamínu B spôsobiť také závažné problémy zvyčajne s fatálnym a rýchlim priebehom. .
Logika veci mi však hovorí, že nie.
No a prečo si myslím, že toto ochorenie nespôsobuje „ len“ nedostatok vitaminu B , alebo dokonca prečo si myslím, že vitamín B tu nie je ten rozhodujúci? Je to preto, že aj u človeka či u iných živočíchov má nedostatok akýchkoľvek vitamínov prejav v ich fyzickom prejave, ovšem pozvoľný . U AG sa však to typické krútenie hláv ako si popísal aj ty prejavuje náhle a zvyčajne ak píšeme o tej istej diagnóze, sa aj relatívne rýchlo a fatálne končí.
Napísal som o tejto téme už nejaké veci a skopírujem ich sem, aby som to znovu nemusel písať, lebo môj pohľad na túto problematiku sa nezmenil. Nie je to nijaký bombastický návod na liečbu, lebo viem, že tento problém je u chovateľov na celom svete a nikde sa ho zatiaľ nepodarilo úplne zvládnuť.

Vytáčanie hlavy - poruchy nervového systému
U amadín Gouldovej je pomerne častým javom vytáčanie hlavy. MEDZI CHOVATEĽMI SA VŠAK NEROZLIŠUJÚ RÔZNE STUPNE, ČI PRÍČINY TOHTO JAVU, LEPŠIE POVEDANÉ JAVOV, PRETOŽE SA ČASTO PODOBNÉ PRÍZNAKY POVAŽUJÚ ZA JEDNO OCHORENIE. Môže ísť o poruchy centrálneho nervového systému spôsobené viacerými príčinami a tým aj o rôzne ochorenia:
- amadiny Gouldovej sú vtáky , ktoré sa pomerne ľahko zľaknú a začnú bezhlavo lietať po klietke. Popritom môže prísť k úrazu lebky s následným opuchom, či poškodením mozgu. Tu môže ľahko vzniknúť stav , ktorý má prejavy v kŕčoch, metaním sa a trvalým zaklonením hlavy, či jej iným abnormálnym držaním. Môže sa k tomu pridružiť aj trvalá nestabilita v držaní celého tela ( nemožnosť sedenia na bidle).
- môže ísť o nepodstatný jav , ktorý však môže mať podobné prejavy aj keď v ľahšej forme a to vtedy, ak vtákom nevyhovuje chovné zariadenie a snažia sa z neho „nájsť únik“, pritom pohyby hlavou akoby nasvedčovali jej vykrúcaniu, je to také mierne vykrúcanie hláv, ktoré sa však neprejavuje kŕčmi, či metaním sa po dne klietky a stálym zaklonením hlavy a zvyčajne časom samo odoznie.
- môže ísť o neurózu spôsobenú prílišným stresom, tá môže a nemusí mať trvalé následky, ale jej prejav môže byť podobný ako v bode 2
- nedostatok vitamínov najmä skupiny B a A sa tiež môže podpísať na spomenutých javoch, nemalo by to však viesť k mylnej domnienke, že ich nadmerným podávaním sa stav upraví, keďže nie je jasná príčina a vitamín A je vo vyšších dávkach toxický
- podobný účinok môže mať nedostatok minerálov, najme vápnika spolu s vitamínom D
- v neposlednom rade môže ísť o vírusové ochorenie mozgu, či periférnej nervovej sústavy
- infekcie mozgových blán môžu byť spôsobené tiež niektorými baktériami, hubami či parazitmi

Príčin môže byť veľa a každá z nich spôsobuje iné príznaky v poruche nervovej sústavy, i keď nie tak odlišné, aby sa na základe nich dala jednoznačne určiť diagnóza, ktorá sa na 100 % dá potvrdiť len pitvou.
Typické krútenie hláv, aké pozná veľa chovateľov amadín Gouldovej, by som však skorej pripísal nadmernému stresu s následným úrazom a pri nedostatku vhodných vitamínov minerálov, najmä vápnika ( teda aj slabej kondícii), môže byť prejav choroby závažnejší. Vtáky, ktoré sú postihnuté týmto ochorením- z rôznych príčin, ako som tu popísal- je potrebné držať v kľude s dostatkom vyváženej stravy, minerálov a vitamínov. Ak sa stav nezlepší, čo sa nezlepší skoro v žiadnom prípade, je potrebné takto chorých vtákov vyradiť s chovu .V prípade výrazného postihnutia (krútenie sa na podlahe klietky a nemožnosť dobre prijímať potravu), je na mieste popremýšľať nad možnosťou skrátiť takéto výrazné utrpenie a postarať sa najmä u veterinára o jeho utratenie humánnym spôsobom.
AK VŠAK CHCEME HOVORIŤ O OCHORENÍ, VŽDY MUSÍ BYŤ URČENÁ DIAGNÓZA, LEBO INAK SA BUDÚ PODOBNÉ PREJAVY NAVZÁJOM ZAMIEŇAŤ A LIEČENIE JEDNEJ DIAGNÓZY S PODOBNÝM PREJAVOM BY NEUSPELO U INEJ.

Ťažko tu odporučiť niečo zázračné, lebo ako som spomenul príčin môže byť veľa s podobným prejavom a každá by si vyžadovala iný spôsob liečby. Vo všeobecnosti však platí, že dodržiavaním zoohygieny, správnou a pestrou stravou, vyvarovaním sa stresu a dodržiavaním optimálnych chovných podmienok( teplo, svetlo, vlhkosť vzduchu.... ), nakupovaním z chovov, kde sa tieto podmienky dodržiavajú...... sa dá takýmto ochoreniam čiastočne predchádzať.

Veľa zdaru.

Marek

11.5.2007 15:02

rve napsal(a):

Mám podobný problém s astrildem rákosním. Několik dní jsem pozoroval vykrucování hlavičky při normálním poletování po voliéře. Když se stav nelepšil, spíše naopak umístil jsem ho do malé klícky. Začal jsem ho přikrmovat malou stříkačkou instantní směsí pro mláďata a přidávám do ní B-komplex. Nedělám si žádné iluze, ale víc pro něho asi udělat nemohu. Po dvou dnech jsme na tom tak, že po uchopení do ruky otvírá zobák a hledá konec stříkačky. Jinak je stále vitální, snaží se i sbírat semínka, ale jde mu to mizerně. Po nakrmení odpočívá tak, že opře hlavičku čelem o zem, zobák mezi nožky. Stav se nijak nelepší, zdá se že i hůře ovládá nohu na straně, kam vytáčí hlavu. Ostatní ptáci ve voliéře jsou vpořádku. Bohužel to asi skončí tak, jak je doporučováno výše, zt

Přidejte reakci

Přidat smajlík