Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.10.2007 21:57

může mi někdo poradit nebo dát odkaz jak správně klíčit semena

18.10.2007 23:35

miki11 napsal(a):
může mi někdo poradit nebo dát odkaz jak správně klíčit semena

Každý vám může poradit, jak nakličovat, ale velice důležité při nakličování je teplota, vlhkost, druh zrniny či luštěniny, kvalita zrnin či luštěnin a podobně. Proto i když vám někdo napíše, jak nakličuje, tak u vás se to nemusí uplatnit.

Já vyzkoušel spousty způsobů. Například nakličování ve speciálních nakličovacích miskách, nakličování na sítech a podobně. Momentálně nakličuji v průhledných plastových kýblech.

Zrniny zaliji vlažnou, nebo teplou vodou asi 1 cm nad zrniny. Takhle nechám zrniny někdy 12 někdy 24 hodin ležet. (v této době je můžete, ale taky nemusíte propláchnout - jde o to, že když je propláchnete zbavíte se nečistot). Po uplynule době zrniny scedím a důkladně propláchnu pod tekoucí teplou vodou, abych se zbavil nečistot. Zrniny nechám důkladně okapat a vysypu do dalšího suchého průhledného kýblu a nechám klíčit. Během klíčení je velice důležité zrniny promíchat, aby se mokré zrniny dostali nahoru a naopak suché zrniny dostali naspod.

Teď v zimě musím zrniny v době nakličování jednou propláchnout, aby dobře naklíčili. V létě mi naklíčí za jeden den. V zimě to trvá déle proto je proplachuji (nižší teplota, méně světla).

Dobře a rychle klíčí oves, pšenice, slunečnice, čočka. O pár hodin déle klíčí například fazolky mungo.
Delší dobu nakličuje například kukuřice, hrách, fazole.
Někteří chovatelé nakličují například jenom pšenici kvůli vysokému obsahu vitamínů a dále pak například slunečnici, protože při naklíčení ztrácí údajně až 10% tuku.

Přidejte reakci

Přidat smajlík