bbobina
napsal(a):
kdybych to neviděla,tak bych tomu nevěřila,dobrý.
Novozélandský amatérsky fotograf David Lloyd (45) mal šťastie a pri svojich potulkách na jedného takého narazil. „Odfotil som ho na dovolenke vo Walese, bolo to vlastne po prvýkrát, čo som vyfotil nejakého vtáčika. Vôbec som však netušil, že by to mohla byť taká vzácnosť a už vôbec nie to, že fotím takého neobvyklého vrabca,“ hovorí Lloyd.
Autor: textu; Nový Čas Profimedia
janek
napsal(a):
Slíbené foto
Dobrý den, mutace na fotografii je patrně dominantní straka. Na své zahradě je pozoruji s přestávkami už dobře 10 - 15 let . Někdy se jedná jen o pár pírek a někdy se mezi nimi vyskytl jedinec téměř bílý. Asi před pěti lety jsem pozoroval rodinku,kde se tato vloha zřejmě vyskytla u obou rodičů, protožy u většiny z nic byly patné známky strakatosti. Bohužel jsou v přírodě nápadnější a tím i choulostivější a zranitelnější.
Dobrý večer,
Před několika lety jsem viděl hejno vrabců, jak proháněli bílého ptáčka. Chytil jsem ho vyděšeného a unaveného když seděl na plotě. Myslel jsem, že je to kanár až do momentu odchycení. Jednalo se o mladého zcela albinotického vrabce s červenýma očima, kterého ostatní pronásledovali.
Umístil jsem ho do klece a krmil pestrým krmením. Po měsíci dostal zánět spojivek a poté uhynul. Pravděpodobně oslepl.
Od té doby jsem pouze slyšel zkušenosti jiných chovatelů, kteří se s podobně vybarvenými vrabci setkali. Loňský rok pozoroval bratr kosa bílého černě strakatého. Toho jsem osobně neviděl. Zahlédl jsem jednou kosa s bílým peřím na zádech a také havrana s proběleným spodkem zobáku.
S chovatelským pozdravem
Martin Záruba
hajak
napsal(a):
já mám taky bílého vrabce-každé ráno pod oknem.ale je dost plachý.
Zdravím, především gratuluji k snímku. Vím, že pozorování se občas podaří. Ne vždy ale má člověk s sebou fotoaparát a navíc je dost pohotový. Ke komentářům. Pojmenování mutací se děje většinou podle subjektivních pocitů. Asi nejdůležitější je typ vlohy. Ale ani na tomto místě nebývá shoda, protože stejná vloha vypadá u každého druhu úplně jinak. Jen si třeba uvědomme, jaký je barevný rozdíl třeba mezi lutino korelou a lutino andulkou nebo lutino mutacemi ptáků, kteří jsou v normálním zbarvení zelení. Tento vrabec disponuje nejspíš vlohou, kterou chovatelé papoušků znají jako skořicovou, případně pastelovou. Přikládám jeden snímek, který jsem našel na webu.
Dobrý den !
Belgičtí chovatelé znají vrabce polního v několika barevných mutacích - hnědá, pastel, opál, phaeo, hnědý pastel a hnědé phaeo. Oba vrabci po chovatelské stránce hned tak někoho nenadchnou, podle chování jsou to pořád vrabci, s domácím je to po téhle stránce ještě trochu horší, mutací však vytváří více - hnědá, achát, isabel, satinet, eumo, pastel, opál, phaeo, isabel pastel, albino (s červeným okem), bílý černooký, black mask.
Pravděpodobně se nejedná o konečný výčet, to je jen podle vyobrazení, která mám k dispozici. Kromě toho ještě různě starakatí ptáci ať s normálním nebo zesvětleným melaninem pocházející buďto z přírody nebo z bezprostředně následných generací. Pomíjejíc pak ještě variabilitu jednotlivých mutací, především phaeo.
Přikládám obrázek samce mutace nazývané black mask (černá maska), ustálené vybarvení domácího vrabce s dominantní dědičností.
Docela mne udivilo nízké povědomí o barevných odchylkách v přírodě, (tím se ovšem nikoho nechci dotknout, ani já nejsem třeba schopen dodat vlastní podobně atraktivní obrázek). Nicméně, pokud se chcete dozvědět více, doporučuji fórum: http://www.birdforum.net/gallery/
V poměrně obsáhlé nabídce si vyhledejte pak řádek - Albinos and other odd birds .
Registrace je sice bezplatná ale nutná, bez ní vám jsou k dispozici jen titěrné náhledy. Sám s tím mám problém, po delší odmlce přihlášení nefunguje a je zapotřebí obnovit heslo, byť jde jen o angličtinu, ne vždy se mě to jen tak podaří. Možná jiní víte o co jde a zvládáte to brilantněji. Z vrabců tam najdete především různé straky a tzv. leucíny. To je takový obecnější výraz pro ptáky nějak zesvětlené bez konkrétnějších starostí o přesné vyjádření. Ale určitě Vás zaujmou i jiné druhy než vrabci, sám jsem tam před časem vkládal obrázek Dušana Boucného (českých) bílých rehků zahradních - v angličtině rehek domácí = Black Redstart. Jen se domnívám, s jistotou to nevím, že to druhé slůvko názvu souvisí nějak s neustálým kmitáním rezavého (red) ocásku. V našem případě konkrétně pak - White Black Redstart. Nevím jak to působí na rodilé angličany, na mě to dělá dojem skoro slovní hříčky, obrázek však uvádí vše na správnou míru.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den, zajímalo by mě jestli se vrabec domácí kříží s vrabcem polním. Vím o velkém smíšeném hejnu, a tak mě to zajímá. Děkuji.
Tady je pěkná fotka též z internetu. "Leucín".
saroun
napsal(a):
Dobrý den, mutace na fotografii je patrně dominantní straka. Na své zahradě je pozoruji s přestávkami už dobře 10 - 15 let . Někdy se jedná jen o pár pírek a někdy se mezi nimi vyskytl jedinec téměř bílý. Asi před pěti lety jsem pozoroval rodinku,kde se tato vloha zřejmě vyskytla u obou rodičů, protožy u většiny z nic byly patné známky strakatosti. Bohužel jsou v přírodě nápadnější a tím i choulostivější a zranitelnější.
Souhlasím, u nás se taky vyskytuje jeden, tak půl na půl. Zatím drží, ale zimu asi nepřežije. Jinak bílý kosík už u nás přežívá druhý rok.
aymy
napsal(a):
Http://birdwatching.cz/component/k2/item/397-albinismus-u-ptaku-a-vyskyt-albinu-v-ceske-republice.
Díky za odkaz, ale je to děsně dlouhý . Jen jsem to projela. Myslím, že jsou dva důvody, proč takto zbarvení jedinci nemají moc šanci přežít. za prvé zbarvení a za druhé špatné vidění. Předpokládám, že albíno je ve stejném modu jako lutino (mohu se mýlit).

eli22
napsal(a):
Díky za odkaz, ale je to děsně dlouhý . Jen jsem to projela. Myslím, že jsou dva důvody, proč takto zbarvení jedinci nemají moc šanci přežít. za prvé zbarvení a za druhé špatné vidění. Předpokládám, že albíno je ve stejném modu jako lutino (mohu se mýlit).
Špatné vidění je způsobeno chybějícím barvivem v oku u albínů. Po nějaké době se nechráněné přecitlivělé oko poškodí. U lutina to může být také.
Strakatí jedinci kteří mají oko tmavé s tím nemají problém.
Mohl by tu zesíleně fungovat efekt, který u mnoha druhů selektuje nejzdatnější samce, výrazné to je např u pávů, bažantů, rajek...

Když by například tento pták dokázal přežít a dál se rozmbožovat i přes své vyzývající zbarvení, přenášel by tuto schopnost rychlejších reakcí a ostražitost dál na své potomky atd.
napsal(a):
Špatné vidění je způsobeno chybějícím barvivem v oku u albínů. Po nějaké době se nechráněné přecitlivělé oko poškodí. U lutina to může být také.
Strakatí jedinci kteří mají oko tmavé s tím nemají problém.
Mohl by tu zesíleně fungovat efekt, který u mnoha druhů selektuje nejzdatnější samce, výrazné to je např u pávů, bažantů, rajek...
Ano, měla jsem namysli ptáky s červeným okem.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.235.100
janek
napsal(a):
Slíbené foto
Tak to je rarita, kde jste ho vyfotil?
Dobrý večer, u nás jsou na říčce zase bílé kachny, společně s divokými...loni tam byla jen jedna, letos už tři. Nevím jestli uletěli nějakému chovateli nebo jsou opravdu divoké.
napsal(a):
Dobrý den, zajímalo by mě jestli se vrabec domácí kříží s vrabcem polním. Vím o velkém smíšeném hejnu, a tak mě to zajímá. Děkuji.
Tady je pěkná fotka též z internetu. "Leucín".
Taky by mě to zajímalo, jestli by se dal vyšlechtit vrabec domácí s černými tvářičkami.
Mitraton, ..jednalo se o mladého zcela albinotického vrabce s červenýma očima..
To jste teda měl opravdu velké štěstí že to byl pravý albín. Nemáte náhodou foto?
Podle ČSO: "Občas se vyskytnou i vrabci úplně černí
(melanismus), žlutí (leucismus) a dokonce
i bílí. Jde o mutaci „bílá straka“, nikoli
o skutečný albinismus, neboť mají vždy pigmentovanou duhovku a zobák. "
Pro forpuse obrázky: první vrabec polní, druhý domácí.
A ještě nějaké fotky mutačních vrabců.. jedinec na první fotce mě zaujal nejvíce.
Dobrý den, podařilo se mi u silnice chytit samečka vrabce domácího. Plácal se tam v trávě s nefunkčním křídlem, zřejmě po srážce s autem. Vím že bych ho tam měl "správně" nechat abych neporušoval nějakej zákon, ale neměl jsem to srdce. Už ho mám týden ve volné voliéře. Na to že křídlo nemůže vůbec používat je velice obratný a dokáže se po spleti větví vyšplhat až ke stropu voliéry kde tráví většinu času. Myslím že takový společenský pták by byl raději v hejnu. Napadlo mě koupit mu zebřičky, nebo kanáry aby měl společnost než se mu křídlo uzdraví, pokud vůbec.
Poradil by mi někdo jaký druh z běžně dostupného ptactva by mu mohl být nejlepší společník? Děkuji za radu.
gallif
napsal(a):
Dobrý den, podařilo se mi u silnice chytit samečka vrabce domácího. Plácal se tam v trávě s nefunkčním křídlem, zřejmě po srážce s autem. Vím že bych ho tam měl "správně" nechat abych neporušoval nějakej zákon, ale neměl jsem to srdce. Už ho mám týden ve volné voliéře. Na to že křídlo nemůže vůbec používat je velice obratný a dokáže se po spleti větví vyšplhat až ke stropu voliéry kde tráví většinu času. Myslím že takový společenský pták by byl raději v hejnu. Napadlo mě koupit mu zebřičky, nebo kanáry aby měl společnost než se mu křídlo uzdraví, pokud vůbec.
Poradil by mi někdo jaký druh z běžně dostupného ptactva by mu mohl být nejlepší společník? Děkuji za radu.
Zebričky ani kanáre by som nedoporučoval, ja som s vrabcami videl poletovat uletenú andulku a asi tu by som aj doporučil. Neviem ako to bude sice fungovat ak budu viac andulky ako vrabce ale opačne to išlo skvele.
abogado
napsal(a):
Zebričky ani kanáre by som nedoporučoval, ja som s vrabcami videl poletovat uletenú andulku a asi tu by som aj doporučil. Neviem ako to bude sice fungovat ak budu viac andulky ako vrabce ale opačne to išlo skvele.
Dobrý den, ty andulky bych teda asi zkusil. Ale ještě mi přišlo že ještě rýžovník by se dal sehnat, vrabci je přece jen blíž, alespoň stavbou těla. Nebo myslíte že by mohl být vrabec agresivní, když nedoporučujete zebřičky a kanáry? Děkuji, pěkný den.
gallif
napsal(a):
Dobrý den, ty andulky bych teda asi zkusil. Ale ještě mi přišlo že ještě rýžovník by se dal sehnat, vrabci je přece jen blíž, alespoň stavbou těla. Nebo myslíte že by mohl být vrabec agresivní, když nedoporučujete zebřičky a kanáry? Děkuji, pěkný den.
u mojho kamaráta dostali do volielu ku penantom ako mali butku penanti vrohu tak urobyli chnisdo zpér a aj odchovali 4-mladé, ostali tam kym ich nevipusťil.
abogado
napsal(a):
No, to je zase úvaha a s čím měla andula poletovat ? S holubama, hrdličkama, kosama ?
Klidně ho zkuste s zebřičkama (tj.vlastně takový "australský vrabec")
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.136.33
Můj vrabec je ještě pritulnejsi, klidně mi usne v dlani, zachranenec, vypadnuty z hnízda, už létá a sám zobe cerviky, piškot, vajíčko a někdy i cvrčky, akorát nevím, jak ho naučit louskat proso.Ještě mám jednoho, ale tam mám trochu strach, jestli to dá-nejak se mi zasekl ve vývoji a nechce začít létat, jen stoji a mohutne se cpe, ale pokrok nula, vůbec nevím, co bych mu mohla dat, aby se to zlepšilo-nevite někdo? jinak dle toho, jak se jim bude dařit-take budu přemýšlet, co k nim pořídit, aby měli společnost-zatim je čas a nechci predbihat, tady se nikdy neví, jak to dopadne.Prikladam foto.
mladí ptáci se učí všemu do života od rodičů. Pokud ho budete pořád krmit sama hmyzem tak se nenaučí zobat proso. Zkuste mu dát do klece nějakého jiného ptáka, třeba kanára nebo zebru, která se normálně živí semeny a on to od ní odkouká. Učí se navzájem od sebe i ve vedlejších voliérách.Já jsem si před lety koupil královačku co brala stroužky česneku a po čase se to naučili všichni papouši ve vedlejších voliérách brát také. Podobně i piškoty namáčet ve vodě. Někteří méně šikovně a někteří dokonale,.
Ano, děkuji, myslela jsem na nějakého mladého kanarka, jedno jakého, klidně může mít nějaký handicap, tento vrabec ma např špatnou nohu, neotvira pařáty, ale dle všeho mu to v pohybu nebrání. Už jsem se porozhlizela, ale vše je daleko.Jsem z PCE kraje, tak kdyby někdo mel a mohl prodat, budu ráda.
A ještě se zeptam na povahu-myslim to, aby vrabcaka přijal, někdo mi říkal, ze třeba zebricky jsou agresivní, jiný zase říkal, ze někdy jen samci, takže důvěryhodné info z netu(včetně diskuze)jsem zatím moc nepobrala.Přijde mi, ze na diskuzi o koních (což je spise můj obor)se na něco zeptam a odpověď je jasná, v chovatelství ptactva moc moudrá nejsem, každý říká něco jiného. Ale asi bude rozdíl v tom, že většina chovatelů koní svá zvířata (ve většině případů) skoro az miluje a dělá pro ne moc, s ptakama mi přijde, ze to lidi maji zavřené v kleci hlavně pro okrasu a s takovým tim-no co-nezere, tak kocourovi s tím, to se mi tady moc nelíbí. Někdo poradí jak může ale nějak mi tu chybí zkušenosti? Nebo nevím, jak to říct... Takové to-neroste mu peří-dej mu kapku olivového oleje-jestli rozumite jak to myslím.