Nedělní kvíz pro chovatele evropského ptactva

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.6.2005 21:59

Většina chovatelů sledujících naše stránky zůstává pasívní, nevidí důvod se registrovat apod. K prolomení tohoto negativního fenoménu nabízím jakousi soutěž.
Následně uvádím 6 obrázků křivek. Pokud se od někoho z Vás dočkám správného popisu všech šesti obrázků (stačí česky), zveřejním zde následně odměnou za snahu galerii exkluzívních obrázků kříženců křivky.

Obrázek č. 1 -
Obrázek č. 2 -
Obrázek č. 3 -
Obrázek č. 4 -
Obrázek č. 5 -
Obrázek č. 6 -

5.6.2005 16:12

redpoll napsal(a):
Většina chovatelů sledujících naše stránky zůstává pasívní, nevidí důvod se registrovat apod. K prolomení tohoto negativního fenoménu nabízím jakousi soutěž.
Následně uvádím 6 obrázků křivek. Pokud se od někoho z Vás dočkám správného popisu všech šesti obrázků (stačí česky), zveřejním zde následně odměnou za snahu galerii exkluzívních obrázků kříženců křivky.

Obrázek č. 1 -
Obrázek č. 2 -
Obrázek č. 3 -
Obrázek č. 4 -
Obrázek č. 5 -
Obrázek č. 6 -

Obrázek č. 2 -

5.6.2005 16:13

redpoll napsal(a):
Obrázek č. 2 -

Obrázek č. 3 -

5.6.2005 16:14

redpoll napsal(a):
Obrázek č. 3 -

Obrázek č. 4 -

5.6.2005 16:16

redpoll napsal(a):
Obrázek č. 4 -

Obrázek č. 5 -

5.6.2005 16:17

redpoll napsal(a):
Obrázek č. 5 -

Obrázek č. 6 -

5.6.2005 21:40

redpoll napsal(a):
Obrázek č. 6 -

Cerveni samecci, olivova je samicka, na poslednim obrazku je pro me zahadny krizenec ;)
Nedelam si ambice odpovedet spravne, prece jen muj hlavni zajem jsou papousci. Ale domaci ptactvo s oblibou pozoruji ve volne prirode. Krivky jsem vidaval jako maly kluk na chalupe v Krkonosich, loni jsem pozoroval parek krivek ze vzdalenosti ani ne dva metry pri jejich usilovne cinnosti v keri kosodreviny u rekreacniho strediska ve Zlatych horach v Jesenikach. Letos mi manzelka tvrdila, ze videla krivku v zime u nas na krmitku (Moravsky kras). Nechtel jsem ji verit, ale o par dnu pozdeji jsem na vlastni oci videl nadherne vybarveneho samecka pobliz vysilace Kojal, par kilometru od naseho domu.

S pozdravem

jirka@amazonia.cz

5.6.2005 22:42

redpoll napsal(a):

Obrázek č. 1 -
Obrázek č. 2 -
Obrázek č. 3 -
Obrázek č. 4 -
Obrázek č. 5 -
Obrázek č. 6 -

č. 1 - 0,1 Křivka skotská (Loxia scotica)
č. 2 - 1,0 Křivka velká (Loxia pytyopsittacus)
č. 3 - 1,1 Křivka obecná (Loxia curvirostra) - levé/pravé křížení zobáku
č. 4 - 1,0 Křivka bělokřídlá (Loxia leucoptera)
č. 5 - 0,1 Křivak bělokřídlá (Loxia leucoptera)
č. 6 - mládě

Jestli je to pravda, tak první tři brázky nejsou vůbec názorné.

8.6.2005 13:05

redpoll napsal(a):

Obrázek č. 1 -
Obrázek č. 2 -
Obrázek č. 3 -
Obrázek č. 4 -
Obrázek č. 5 -
Obrázek č. 6 -

Zdravím ,
pri obrázku č.1 by som tipol Loxia hymalayensis,no obrázok je dosť nevýrazný.č.2 by som tipol ako Křivka obecná1.0
V ostatnom by som tipol podobne ako predomnou ,,stehlík".

8.6.2005 17:31

redpoll napsal(a):
Obrázek č. 6 -

Oprava - hledal jsem v tom složitosti ale č. 1 bude 0,1 křivka obecná a č. 2 1,0 křivka obecná na křivku velkou má moc malý zobák.

9.6.2005 22:36

marko napsal(a):
Zdravím ,
pri obrázku č.1 by som tipol Loxia hymalayensis,no obrázok je dosť nevýrazný.č.2 by som tipol ako Křivka obecná1.0
V ostatnom by som tipol podobne ako predomnou ,,stehlík".

Milí kolegové !

Sleduji Vaše odpovědi, v žádném případě jsem na slíbené nezapomněl, zatím pořád by se k tomu možná ještě něco dalo dodat, ale nemám snad ani na mysli detailní rozpitvávání subspecií a jejich latinských pojmenování. V každém případě o víkendu to uzavřem. S pozdravem

11.6.2005 22:38

redpoll napsal(a):
Milí kolegové !

Sleduji Vaše odpovědi, v žádném případě jsem na slíbené nezapomněl, zatím pořád by se k tomu možná ještě něco dalo dodat, ale nemám snad ani na mysli detailní rozpitvávání subspecií a jejich latinských pojmenování. V každém případě o víkendu to uzavřem. S pozdravem

Milí kolegové !

Jsem si vědom, že otázky nebyly přesně specifikovány, nicméně poznámkou, že odpovědi stačí česky jsem naznačil, že netoužím abyste v tom hledali příliš vědu. Až na jeden jsou obrázky z internetu a ani sám nevím, zda se jedná o křivku obecnou či jiný poddruh. Moje představa odpovědí byla tedy takováto:

1.) samice
2.) samec
3.) červený samec, zelená samice, překřížení zobáku jednou vlevo, jednou vpravo
4.) bělokřídlá - samec
5.) bělokřídlá - samice s hnízdem a mladými (v zajetí)

Dosavadní otázky víceméně maskovaly tu stěžejní šestou. Odpověď, že se jedná o mládě, je sice správná. Jenže zjev mláděte (červená čepička) je nezvyklý. Očekával jsem, zda se někdo chytnete a něco k tomu vyjádříte více. Jde o u nás poměrně málo rozšířený aspekt v chovatelství evropských ptáků, tedy barvení. Po úplném přepeření bude pták kromě křídel a ocasu celý červený, ve stadiu na fotografii přepeřování teprve začíná na hlavě a např. p. Jirku, který se přiznává, že je papouškář, celkový zjev přivedl dokonce k domněnce, že jde o křížence.

Podotýkám, že v běžných podmínkách (v přírodě nebo v zajetí ) ale bez podávání barviva proběhne přepeření z juvenilního šatu do druhého tak, že pták nebude ještě tak výrazně červený a tudíž podobný obrázek bez umělého barvení nelze získat. Kdyby se tedy v odpovědi místo slova mládě objevilo jen jedno slovo a to karoten, považoval bych tu odpověď za trefu do černého.

Panu Jirkovi, který se vlastně u tohoto ptáka nejvíc zadrhl, posílám tedy aspoň videosekvenci ze života křivek. Ostatně i proto, že uvedl adresu.
Vám ostatním děkuji za účast a vkládám slíbenou galerii kříženců.

Křivka x zvonek himalajský (včetně rodič. páru vprostřed)

11.6.2005 22:40

redpoll napsal(a):
Milí kolegové !

Jsem si vědom, že otázky nebyly přesně specifikovány, nicméně poznámkou, že odpovědi stačí česky jsem naznačil, že netoužím abyste v tom hledali příliš vědu. Až na jeden jsou obrázky z internetu a ani sám nevím, zda se jedná o křivku obecnou či jiný poddruh. Moje představa odpovědí byla tedy takováto:

1.) samice
2.) samec
3.) červený samec, zelená samice, překřížení zobáku jednou vlevo, jednou vpravo
4.) bělokřídlá - samec
5.) bělokřídlá - samice s hnízdem a mladými (v zajetí)

Dosavadní otázky víceméně maskovaly tu stěžejní šestou. Odpověď, že se jedná o mládě, je sice správná. Jenže zjev mláděte (červená čepička) je nezvyklý. Očekával jsem, zda se někdo chytnete a něco k tomu vyjádříte více. Jde o u nás poměrně málo rozšířený aspekt v chovatelství evropských ptáků, tedy barvení. Po úplném přepeření bude pták kromě křídel a ocasu celý červený, ve stadiu na fotografii přepeřování teprve začíná na hlavě a např. p. Jirku, který se přiznává, že je papouškář, celkový zjev přivedl dokonce k domněnce, že jde o křížence.

Podotýkám, že v běžných podmínkách (v přírodě nebo v zajetí ) ale bez podávání barviva proběhne přepeření z juvenilního šatu do druhého tak, že pták nebude ještě tak výrazně červený a tudíž podobný obrázek bez umělého barvení nelze získat. Kdyby se tedy v odpovědi místo slova mládě objevilo jen jedno slovo a to karoten, považoval bych tu odpověď za trefu do černého.

Panu Jirkovi, který se vlastně u tohoto ptáka nejvíc zadrhl, posílám tedy aspoň videosekvenci ze života křivek. Ostatně i proto, že uvedl adresu.
Vám ostatním děkuji za účast a vkládám slíbenou galerii kříženců.

Křivka x zvonek himalajský (včetně rodič. páru vprostřed)

Čečetka x křivka

11.6.2005 22:42

redpoll napsal(a):
Čečetka x křivka

Zvonohlík mozambický x křivka

11.6.2005 22:44

redpoll napsal(a):
Zvonohlík mozambický x křivka

Hýl x křivka (samec)

11.6.2005 22:45

redpoll napsal(a):
Hýl x křivka (samec)

Hýl x křivka (samice)

11.6.2005 22:47

redpoll napsal(a):
Hýl x křivka (samice)

Konopka x křivka (samec)

11.6.2005 22:48

redpoll napsal(a):
Konopka x křivka (samec)

Konopka x křivka (samice)

11.6.2005 22:50

redpoll napsal(a):
Konopka x křivka (samice)

Křivka x zvonek čínský

11.6.2005 22:51

redpoll napsal(a):
Křivka x zvonek čínský

Kanár (satén) x křivka

11.6.2005 22:53

redpoll napsal(a):
Kanár (satén) x křivka

Stehlík x křivka

11.6.2005 23:21

redpoll napsal(a):
Stehlík x křivka

Galerii kříženců křivek jsem uvedl proto, abych trochu doložil, co v chovatelském světě je a není možné. Mnohdy chovatelé považují za vrcholného křížence konopku s kanárem a že lze odchovat např. čečetku s hýlem, neuvěří a jsou ochotni se kvůli tomu přít. Do tištěné Fauny se nám vloudil šotek a silně řádí. Mimo jiného uvádí, že „křivka je chována v různých mutacích jako barevný kanár". Ani chov kříženců a mutací podle mne nemá cenu zakládat na neseriózních a bombastických informacích. Vyhlašuji pro příští týden tedy novou Soutěž o žvýkačku. Kdo zde zveřejní obrázek jakékoliv mutace křivky nebo jiný důkaz o pravdivosti výroku z Fauny, má ji mít.

Sameček přepeřující z prvního šatu

17.6.2005 21:59

redpoll napsal(a):
Galerii kříženců křivek jsem uvedl proto, abych trochu doložil, co v chovatelském světě je a není možné. Mnohdy chovatelé považují za vrcholného křížence konopku s kanárem a že lze odchovat např. čečetku s hýlem, neuvěří a jsou ochotni se kvůli tomu přít. Do tištěné Fauny se nám vloudil šotek a silně řádí. Mimo jiného uvádí, že „křivka je chována v různých mutacích jako barevný kanár". Ani chov kříženců a mutací podle mne nemá cenu zakládat na neseriózních a bombastických informacích. Vyhlašuji pro příští týden tedy novou Soutěž o žvýkačku. Kdo zde zveřejní obrázek jakékoliv mutace křivky nebo jiný důkaz o pravdivosti výroku z Fauny, má ji mít.

Sameček přepeřující z prvního šatu

Pravděpodobně jsem zadal úkol, který Vás zaskočil. Žvýkaček jsem mohl nabídnout klidně celý náklaďák, protože by mi stejně zůstaly doma. Křivka prostě doposud žádné mutace nevytváří, k dispozici nemám ani zmínku o nějakém albinismu třeba z přírody, (což by byla sice zajímavost ale ne kladná odpověď.) Kdyby tomu bylo jinak, našla by se o tom někde ve světě jistě aspoň malá zmínka.
Abyste donekonečna nemuseli rolovat dlouhou stránku obrázků, přesunem se v pokračování do příspěvku s novým názvem tématu.

Ferda se narodil ve voliéře

Přidejte reakci

Přidat smajlík