Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.11.2009 19:57
vystavniandulky

XXX.XXX.165.54

Dobrý den,mohli byste sem nekdo vložit foto žluté andulky???

6.11.2009 21:14
eden

XXX.XXX.71.133

vystavniandulky napsal(a):

Ale nejsou výstavní

8.11.2009 15:47
vystavniandulky

XXX.XXX.165.53

eden napsal(a):
Ale nejsou výstavní

Dobrý den,nechci vám kazit sebevědomí,ale nejsou žluté!!Jsou to lutina!!!To je ukázka jak se lidi matou!!Ani neví co chovají!!Chovu zdar!!

8.11.2009 20:48
eden

XXX.XXX.120.96

Dobrý den,nechci vám kazit sebevědomí,ale nejsou žluté!!Jsou to lutina!!!To je ukázka jak se lidi matou!!Ani neví co chovají!!Chovu zdar!!

Ano jsou to lutina a čím si myslíte že se liší od žlutých? Pouze barvou oka. To je to samé jako když chce kupující mermomocně poslat fotku bílé andulky. To ještě nikdy neviděl bílou barvu? Bílá a albino jsou zase jen bílé s rozdílem barvy oka. Nic víc a nic míň. Rozdíl může být pouze jestli se jedná o obyčejnou andulku nebo výstavní.

8.11.2009 22:07
eden

XXX.XXX.120.96

eden napsal(a):
Ano jsou to lutina a čím si myslíte že se liší od žlutých? Pouze barvou oka. To je to samé jako když chce kupující mermomocně poslat fotku bílé andulky. To ještě nikdy neviděl bílou barvu? Bílá a albino jsou zase jen bílé s rozdílem barvy oka. Nic víc a nic míň. Rozdíl může být pouze jestli se jedná o obyčejnou andulku nebo výstavní.

Ještě posílám lutino a bílou. Tedy bílou s tmavým okem. Jaký je rozdíl mezi bílou a albino, zese jen v barvě oka.

vabl1

9.11.2009 08:42
vabl1

XXX.XXX.3.202

eden napsal(a):

nedá mi to nereagovat - zužovat rozdíl mezi žlutou a lutino pouze na barvu oka je zavádějící. U lutin jsou dlouhá ocasní pera požadována bílá stejně jako letky křídel, na rozdíl od žlutých tmavookých, kde ocas i letky křídel jsou žluté. Fenotypově podobní jedinci pak mají zcela rozdílnou dědičnost. Za žlutého ptáka jsou i na velkých výstavách presentováni ptáci se zředěnou kresbou i barvou, zejména šedokřídlí a světlekřídlí. Obdobně na obrázku vidím nikoli bílou tmavookou, ale dvoufaktorovou perlovou.

9.11.2009 18:32
vystavniandulky

XXX.XXX.165.36

vabl1 napsal(a):
nedá mi to nereagovat - zužovat rozdíl mezi žlutou a lutino pouze na barvu oka je zavádějící. U lutin jsou dlouhá ocasní pera požadována bílá stejně jako letky křídel, na rozdíl od žlutých tmavookých, kde ocas i letky křídel jsou žluté. Fenotypově podobní jedinci pak mají zcela rozdílnou dědičnost. Za žlutého ptáka jsou i na velkých výstavách presentováni ptáci se zředěnou kresbou i barvou, zejména šedokřídlí a světlekřídlí. Obdobně na obrázku vidím nikoli bílou tmavookou, ale dvoufaktorovou perlovou.

Přesně tak bílá dvofaktorová perla,a lutino!!

9.11.2009 19:33
vabl

XXX.XXX.223.25

Přesně tak bílá dvofaktorová perla,a lutino!!

OMYL, vidím 2f perlu MODROU, možná tmavomodrou - foto zkresluje !
Barva se určuje podle základní barvy těla a ne podle kresby křídel.

9.11.2009 20:22
eden

XXX.XXX.119.108

vabl napsal(a):
OMYL, vidím 2f perlu MODROU, možná tmavomodrou - foto zkresluje !
Barva se určuje podle základní barvy těla a ne podle kresby křídel.

ano, je to 2f perla modrá. Jen by mě zajímalo, jak se to z té špatné fotky dá poznat?

9.11.2009 22:00
vabl

XXX.XXX.223.25

eden napsal(a):
ano, je to 2f perla modrá. Jen by mě zajímalo, jak se to z té špatné fotky dá poznat?

foto je opravdu dost zkreslující, ale i tak se mi zdá, že může být přítomen i fialový faktor. Pro získání čistě fenotypově bílé barvy těla i křídel se dá použít perel se skořicovou kresbou. Potom zmizí i barevný nádech náprsenky (v podobě "bryndáčku"), který je typický u většiny 2f perel získaných z plnobarevných (rovných) perel, stejně jako barevný nádech břicha.
Poznat drobné niance i z nekvalitních fotek ? asi mnohaletá chovatelská praxe, trocha znalostí, smysl pro detaily ...

11.11.2009 05:27
eden

XXX.XXX.106.69

vabl napsal(a):
foto je opravdu dost zkreslující, ale i tak se mi zdá, že může být přítomen i fialový faktor. Pro získání čistě fenotypově bílé barvy těla i křídel se dá použít perel se skořicovou kresbou. Potom zmizí i barevný nádech náprsenky (v podobě "bryndáčku"), který je typický u většiny 2f perel získaných z plnobarevných (rovných) perel, stejně jako barevný nádech břicha.
Poznat drobné niance i z nekvalitních fotek ? asi mnohaletá chovatelská praxe, trocha znalostí, smysl pro detaily ...

Zatím tady bylo dost připomínek, ale ještě sem nedal žádný expert tu požadovanou žlutou. Takže borci máte prostor ať mi nevzdělaní se můžeme poučit.

3.12.2009 18:27
vystavniandulky

XXX.XXX.127.230

tak konečně žlutá andulka

3.12.2009 18:34
vabl

XXX.XXX.223.25

opět matoucí omyl v označení, vidím zelenou šedokřídlou ! Možná zkombinovanou ještě se skořicí. Co je na tomto samečkovi žlutého? (samozřejmě krom masky)

6.12.2009 06:53
eden

XXX.XXX.124.17

vabl napsal(a):
opět matoucí omyl v označení, vidím zelenou šedokřídlou ! Možná zkombinovanou ještě se skořicí. Co je na tomto samečkovi žlutého? (samozřejmě krom masky)

Tak to vidím i já, že není žlutá a že se často v mutacích seknu. Už jen když se člověk podívá na křídla tak je to jasný!

6.12.2009 23:08
mitraton

XXX.XXX.40.96

Dobrý večer,

Pokusů o žlutou andulku bylo několik, proto Vám posílám jednoho žlutého tmavookého z mého chovu. Rozdím mezi lutinem a žlutou je patrné, u samců je v tomto případě velmi kontrastní modré ozobí, které je u lutino andulek(samců růžové a často nezkušené chovatele mmůže mást v určení pohlaví.

S pozdravem Martin Záruba

6.12.2009 23:09
mitraton

XXX.XXX.40.96

mitraton napsal(a):
Dobrý večer,

Pokusů o žlutou andulku bylo několik, proto Vám posílám jednoho žlutého tmavookého z mého chovu. Rozdím mezi lutinem a žlutou je patrné, u samců je v tomto případě velmi kontrastní modré ozobí, které je u lutino andulek(samců růžové a často nezkušené chovatele mmůže mást v určení pohlaví.

S pozdravem Martin Záruba

...

6.12.2009 23:09
mitraton

XXX.XXX.40.96

7.12.2009 11:02
vystavniandulky

XXX.XXX.179.132

mitraton napsal(a):
...

Tak zase omyl!!S ozobím máte pravdu,,ale jde o žlutou dvoufaktorovou perlu!!!L

7.12.2009 12:26
eden

XXX.XXX.87.139

Teď se v tom fakt nevyznám. Dejte sem někdo fotku kuřete snad to bude opravdu ta správná žlutá. Jak poznáte z fotky dvoufaktorovou perlu???

7.12.2009 13:40
sofinka

XXX.XXX.105.65

eden napsal(a):
Teď se v tom fakt nevyznám. Dejte sem někdo fotku kuřete snad to bude opravdu ta správná žlutá. Jak poznáte z fotky dvoufaktorovou perlu???

zdravim podle me by zluta andulka nemela mit cervene oko a lutinova ho ma podle me teda moc tomu nerozumom ae myslim ze na ty fotce je zluta andulka ma cerne oko

vabl1

7.12.2009 14:50
vabl1

XXX.XXX.3.202

mitraton napsal(a):
...

také se přikláním k názoru, že se jedná o dvoufaktorovou perlu zelené řady, kdy některý z rodičů (možná oba) měli skořicovou kresbu, nebo na ni alespoň otec štěpí. Rodiče by mohl objasnit zadavatel - mitraton.

7.12.2009 15:17
mitraton

XXX.XXX.222.4

Dobrý den,

Pokud se bavíme o žluté andulce versus lutino, tak si myslím, že jsem vložil správně žlutou tmavookou, myslím, že je více žlutá, než skořicová, kterou "vystavniandulky" uvádíte za žlutou.

Rodiče tohoto ptáka jsou: 1,0 světle modrý ve fóru "chocholaté, duhové a jiné andulky" na obrázku číslo 65. 0,1 je světle modrá žlutohlavá opalinová perla v tom samém fóru na obrázku 16 vlevo. Samička měla rodiče 1,0 žlutý tmavooký, samice světle modrá žtutolící perlostraka chocholatá. Samcovo rodiče mi nejsou známi, je z Rakouska.

Žluté tmavooké a bílé tmavooké mívají při nasvětlení z boku většinou nádechy do různých barev, tento sameček je bez nádechu. Míval jsem běžně andulky s nádechem tak intenzivním, až skoro barvy vystupovaly ze žluté barvy, tam se dalo hovořit o jakoby slabé strace, zbarvení se mění postupně stářím, některé jsou stále žluté a bílé, jiné mají nádech velmi intenzivní. O klasickou straku však nejde.

Budu rád, pokud sem vložíte "pravou" žlutou dle vašeho názoru, pokud opět nebudete vtipkovat s nějakou světlou andulkou zelené řady.

S pozdravem a přáním hezkého dne Martin Záruba

7.12.2009 19:39
vabl

XXX.XXX.223.25

mitraton napsal(a):
Dobrý den,

Pokud se bavíme o žluté andulce versus lutino, tak si myslím, že jsem vložil správně žlutou tmavookou, myslím, že je více žlutá, než skořicová, kterou "vystavniandulky" uvádíte za žlutou.

Rodiče tohoto ptáka jsou: 1,0 světle modrý ve fóru "chocholaté, duhové a jiné andulky" na obrázku číslo 65. 0,1 je světle modrá žlutohlavá opalinová perla v tom samém fóru na obrázku 16 vlevo. Samička měla rodiče 1,0 žlutý tmavooký, samice světle modrá žtutolící perlostraka chocholatá. Samcovo rodiče mi nejsou známi, je z Rakouska.

Žluté tmavooké a bílé tmavooké mívají při nasvětlení z boku většinou nádechy do různých barev, tento sameček je bez nádechu. Míval jsem běžně andulky s nádechem tak intenzivním, až skoro barvy vystupovaly ze žluté barvy, tam se dalo hovořit o jakoby slabé strace, zbarvení se mění postupně stářím, některé jsou stále žluté a bílé, jiné mají nádech velmi intenzivní. O klasickou straku však nejde.

Budu rád, pokud sem vložíte "pravou" žlutou dle vašeho názoru, pokud opět nebudete vtipkovat s nějakou světlou andulkou zelené řady.

S pozdravem a přáním hezkého dne Martin Záruba

Dobrý den,
při vší úctě - dokážete mi vysvětlit jak může z rodičů : 1,0 světle modrý ve fóru "chocholaté, duhové a jiné andulky" na obrázku číslo 65 a 0,1 světle modrá žlutohlavá opalinová perla v tom samém fóru na obrázku 16 vlevo vzniknout pták ŽLUTÝ ?
Jak z recesívní vlastnosti - modré barvy vznikne dominantní?

JE TO NEMOŽNÉ !!! Hrubě se mýlíte !!!
Nebo žertujete a zkoušíte nás chovatele ze znalostí genetiky?

Jeden z rodičů zde uvedeního ptáka musí být zelený (nebo žlutý).
Fenotypově je uvedený anduláček žlutý s tmavým okem, ale to není totéž co žlutá tmavooká - geneticky.
Tmavoocí žlutí a bílí vznikli cca před 60ti lety jako kombinace recesivních a dominantních strak. Šlechtěním a selekcí bylo dosaženo RECESIVNÍ žluté či bílé (čistě žluté či bílé včetně ocasních per a letek). Nemají ani náznak barevného nádechu jak to známe u lutin a albin.
Bez barevného nádechu lze dosáhnout čistě žluté či bílé jedince spojením 2 perel se skořicovou kresbou. Že se jedná o 2f perlu prozradí u 1,0 modré ozobí. Recesívní žlutá tmavooká (v genotypu rec. straka) má ozobí jako lutino, někdy i strakaté (pouze u 1,0).
Mohu Vás uklidnit - za posledních 15 let jsem na geneticky žlutou tmavookou u nás ještě nenarazil. Ani mezi andulkami obyčejnými, výstavními už vůbec ne.
Přeji hezký den
Blažek Václav

budgerigar

7.12.2009 20:46
budgerigar

XXX.XXX.127.230

Nedalo mi to a musel jsem na tuto diskuzi reagovat!!přikláním se k ,,vstavniandulky" na prvních fotografiích lutina,potom tímto chovatelem(kou) ,,vystavniandulky'' vložena žlutá andulka, a ke konci vložena fota žluté andulky perly dvoufaktorové!!
Není na tom nic složitého na poznání,,musíte znát genetiku,a myslím si že ,,vystavniandulky" ji aspoň trochu znají,tedy aspoň v této problematice!!Takže vám radím,zaprvé se naučte genetiku,a potom vkládejte na nějaké diskuze fotky,teprve až si jste jistí,že je to ta andulka té barvy,které je!!

budgerigar

7.12.2009 20:51
budgerigar

XXX.XXX.127.230

vabl1 napsal(a):
také se přikláním k názoru, že se jedná o dvoufaktorovou perlu zelené řady, kdy některý z rodičů (možná oba) měli skořicovou kresbu, nebo na ni alespoň otec štěpí. Rodiče by mohl objasnit zadavatel - mitraton.

Nedalo mi to a musel jsem na tuto diskuzi reagovat!!přikláním se k ,,vstavniandulky" na prvních fotografiích lutina,potom tímto chovatelem(kou) ,,vystavniandulky'' vložena žlutá andulka, a ke konci vložena fota žluté andulky perly dvoufaktorové!!
Není na tom nic složitého na poznání,,musíte znát genetiku,a myslím si že ,,vystavniandulky" ji aspoň trochu znají,tedy aspoň v této problematice!!Takže vám radím,zaprvé se naučte genetiku,a potom vkládejte na nějaké diskuze fotky,teprve až si jste jistí,že je to ta andulka té barvy,které je!!

7.12.2009 21:20
sofinka

XXX.XXX.105.65

to je zluta andulka nema cervene oko doufam pokut jo tak je to lutyno ae jinak je to zluta

8.12.2009 17:53
eden

XXX.XXX.87.139

budgerigar napsal(a):

Právě proto že si někdo jistý není, tak je rád, že ho ti odborníci opraví. Nebudu přece běhat s jednou andulkou po vlastech českých a ptát se co je to za mutaci, když mám k dispozici internet, kde se scházejí odborníci. Diskuze je přece hlavně pro ty kdo se ptají a něco se potřebují dozvědět. A jestli toho někdo ví víc je dobře že se ozve, poradí a opraví.

26.2.2011 18:49
webik

XXX.XXX.112.8

Krásná žlutá andulka..:-)smajlík

27.2.2011 12:00
jaroslavingr

XXX.XXX.0.70

Dámy a pánové , Pan ing. Blažek je dlouholetý chovatel výstavních andulek a posuzovatel,který má genetiku na rozdíl od vás v malíčku,co napsal je pravda a mohu se pod to podepsat.Informace o žlutých andulkách a duhových najdete v knize-Andulky od Zdeňka Vegnera,doporučuji přečíst a pak mnoho let se věnovat genetice andulek a pak můžete ze sebe dělat odborníka na duhové a žluté andulky. Dříve se na tychto stránkách někteří odborníci sprostě naváželi do Pana Habrcetla(chovatele a předsedu posuzovatelů).Přestaňte se do lidí,kteří něco ví a něco dokázali navážet,buďte rádi ,že pán ing. Blažek Vám chtěl poradit a vysvětlit co je žlutá andulka.Přeji hezkou neděli.

27.2.2011 12:16
webik

XXX.XXX.112.8

Novidíte, potvrdil, že andulka je žlutá!! smajlík a ještě k panu blažkovi, už hodně dlouho se andulkama nezabývá.. takže bych ho nechal spát!! nejde o to jak máte dlouhou zkušennost,ale jak bohatou!!

27.2.2011 13:07
zbosace

XXX.XXX.192.228

Takže by sa dalo povedať že žltá andulka je vlastne nestrakatá recesívna straka? Týmto andulkám som sa venoval pred tridsiatimi rokmi. Materiál som získal od p. Toplanského z Topolčian - chovatela výst. anduliek.. Pôvodne som chcel dochovať lutino samcov o ktorých bola vtedy núdza. Tento pán išiel na to cez straky a tak isto i ja som ich použil a v odchove boli aj žlté andulky z farebnými ozobím. Ale mne sa zdá že mali ozobie celé modré. Tak isto som to mal aj u bielych. Aj teraz mam samca ktorý má jednu nozdru modrú a jednu ružovú.

28.2.2011 11:02
aerforce

XXX.XXX.43.228

webik napsal(a):
Novidíte, potvrdil, že andulka je žlutá!! smajlík a ještě k panu blažkovi, už hodně dlouho se andulkama nezabývá.. takže bych ho nechal spát!! nejde o to jak máte dlouhou zkušennost,ale jak bohatou!!

Vážený anonymní "webíku",

buďte tak laskav a nevytrhávejte věci z kontextů, můžete sdělit, na čem se zakládají Vaše informace o panu Ing. V. Blažkovi? Asi jej neznáte a již vůbec ne osobně, poněvadž kdyby tomu tak bylo, tak byste věděl, že pan Ing. Blažek se genetikou zabývá několik desítek let a jeho zkušenosti z této oblasti jsou rozhodně velmi bohaté, rozmanité a aktuální. Mimochodem - andulky chová stále, a každému, kdo se o tuto problematiku zajímá, rád odpoví (avšak již ne na fórech, ale mailem, či osobně).

Přidejte reakci

Přidat smajlík