Dobrý den, dnes se mi vylíhlo třetí mládě pap.senegalského a měl jsem velké obavy zda se vylíhne, protože při tak velkých mrazech, které u nás na Liberecku panují jsem zvýšil intenzitu topení , abych udržel teplotu 17 - 19 stupňů, ale zároveň mi klesla vlhkost
na 43 - 50 procent.Vlhčit budku zevnitř jsem se bál, aby samice neslezla z vajíček a tak jsem pouze dával na radiátor ústředního topení mokré ručníky a rozprašovačem vlhčil podlahu.V minulém roce jsem měl vlhkost 55 - 65 stupňů a tak jsem odchoval senegalce i meyeráky bez problému.Napište prosím vaše zkušenosti o problému se zvýšením vlhkostí vzduchu při líhnutí.S pozdravem Roman
roman
napsal(a):
Dobrý den, dnes se mi vylíhlo třetí mládě pap.senegalského a měl jsem velké obavy zda se vylíhne, protože při tak velkých mrazech, které u nás na Liberecku panují jsem zvýšil intenzitu topení , abych udržel teplotu 17 - 19 stupňů, ale zároveň mi klesla vlhkost
na 43 - 50 procent.Vlhčit budku zevnitř jsem se bál, aby samice neslezla z vajíček a tak jsem pouze dával na radiátor ústředního topení mokré ručníky a rozprašovačem vlhčil podlahu.V minulém roce jsem měl vlhkost 55 - 65 stupňů a tak jsem odchoval senegalce i meyeráky bez problému.Napište prosím vaše zkušenosti o problému se zvýšením vlhkostí vzduchu při líhnutí.S pozdravem Roman
Senegalce a konžské líhnu také při teplotě kolem 20°C a vlhkost cca 65%. Letos se vylíhl žako při teplotě 17°C a vlhkost 55%. Při dostatečné teplotě zvýšit vlhkost není takový problém jako při nízké teplotě vhlkost snížit. Hodně úspěchu. cone
roman
napsal(a):
Osobně si myslím, že vzdušná vlhkost není až tak moc důležitá. Obrovský rozdíl je ovšem jestli se samice koupe nebo ne. U těch které se nekoupou bývá většinou problém a je třeba vlhčit ovšem myslím, že je třeba vlhčit přímo do budky. Při líhnutí v líhni, vlhkost 80% se mládě klubalo 24 h a byli další problémy s tím než se úplně oprostilo od skořápky, ale pokud jsme při té samé vlhkosti navlhčili ubrousek na kterém bylo vejce nebo dokonce pár kapek vlažné vody kápli přímo na vejce. Mládě se vyklubalo za 8 h bez jakýchkoli dalších komplikací. Pozorováno na několika vejcích.
Stejně tak mám i praktickou zkušenost s vlhčením do budky.