"Za dlouhá léta, kdy jsem se věnoval kromě chovatelské činnosti také intenzivně ornitologii, jsem se s jikavcem severním v naší přírodě nesetkal." píše Rudolf Vít, autor článku datovaného Fauna: 7/20 (03.04.2009) .
Já se tedy s jíkavci (Pěnkava jíkavec, Fringilla montifringilla Linnaeus, 1758) setkávám každoročně, naprosto běžně na svém krmítku (jižní okraj Jizerských hor 650m n.m. ). Jíkavci také běžně (= každou zimu) navštěvují i krmítka mých rodičů a prarodičů (vesničky v okolí Rychnova nad Kněžnou). Sám pěnkavy jíkavce považuji za naprosto běžné a pravidelné zimní hosty.
U nás se jíkavci objevují pravidelně ke konci října a mizí v průběhu března. Poslední kousky vídávám počátkem dubna. Loňský přílet dokládám fotografiií z 18.10.2009. Ještě link na původní článek ve kterém autor vyzívá: "Pokud máte, vážení čtenáři, nějaké zkušenosti s jikavci severními v naší zemi, napište, prosím, o tom zprávu do Fauny." takže Vážení čtenáři. Kdo z Vás ještě neviděl jíkavce?
Škoda, že prostředí moderovaného fóra neumožňuje autorovi editaci jednou vloženého příspěvku. Rád bych si opravil tu hrubku, ale po vložení to už bohužel nejde Alespoň se tedy omlouvám další fotografií.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.88
Každoročně jsou pravidelnými návštěvníky krmítek i u nás v Moravském krasu. Nepamatuju zimu kdy bych je zde neviděl, bývá jich tu více než pěnkav obecných.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zdravim od Chrudime,tady je jich taky vic nez brabcu.Je ale pravda ze ta nejvetsi invaze byla toho roku 2000 2001 to jich bylo nejvice.Ve voliere je to klenot co se vybarveni tyce ale to je vse,to jejich krakani se ani neda nazvat zpevem.Zdravim Vas Jirka.