Aymara šedoprsý a citronový

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.6.2010 13:27
vasutmarty

XXX.XXX.249.60

Dobrý den, chtěl bych se zde zeptat na zkušenosti s chovem těchto papoušků. Způsob krmení, rozsah předkládaných druhů ovoce,zrnin atd. Popis chovatelského zařízení, dobu hnízdění. Kdyby byl někdo ochoten podělit se o jeho poznatky, budu rád. A rád se od něj poučím. V mém chovu mám tipovaný pár aymarů šedoprsých. Pořídil jsem jej koncem podzimu 2009. Krmím je směsí stejnou jako australské papoušky - DN č.69, vše berou dobře. Z ovoce však jen minimálně, nejvíce rozkratá jablka a částečně hroznové víno, mrkev, okurku a nyní si oblíbili čerstvý hrášek. Klíčené zrní také dobře berou. Hnízdění jsem se zatím nedočkal.

Dále vlastním samečka aymary citronového. Samička mi padla hned po týdnu po převozu. Zdržovala se často na zemi, později byla unavená a apatická. Krmení je shodné jako u předchozího druhu. Mám je spolu v letní voliérce. Společné soužití jim nevadí. Ale zdá se že "citronek" strádá a vypadá pohuble. Jinak je čilý a krmení bere dobře. Samozřejmě bych jej rád dopároval.

Napište prosím své postřehy z chovu těchto malých jihoamerický papoušků. Také foto papoušků i chovného zařízení. Díky, Martin Vašut

29.6.2010 15:37
zebricka

XXX.XXX.172.200

Dobrý den, aymary šedoprsé jsem také měla, hnízdění jsem se ale bohužel nedočkala, podle všeho se jednalo o dva samce - pohlaví se rozlišuje velmi obtížně. Ptáky jsem získala od jejich dlouholetého chovatele pana Karla Hanzala, který tyto ptáky chová již asi 20 let a má jich více párů. Doporučil mi následující krmení: jako základ Deli Nature pro evropské zpěvné ptactvo (bohužel číslo si již nepamatuji) a k tomu v násypných krmítcích semenec a niger ad libitum. Ptáci prý mají velkou potřebu olejnatých semen. Jinak samozřejmě standardní krmení - klíčené, míchanice. Ovoce a zeleninu moc nebrali, prakticky vůbec, ale na podzim jim velmi chutnal hlavně hloh a jeřabiny. Co jsem si všimla u chovatele - ptáky chová pohromadě v hejnech, cca 8 párů, ve velkých voliérách, odhadem 3 x 4 metry. Celoročně ponechává budky pro úkryt a odpočinek, a ještě jedna zajímavost - aymary šedoprsé chová celý rok venku bez přitápění, i ve velkých mrazech. Ptáci jsou v perfektní kondici, nijak netrpí. Dále mi také sdělil, že k jiným druhům párům jsou velmi agresivní a samici jiného ptáka, se kterou budou mít spor o budku, mohou i zabít. Přeji hodně úspěchů v chovu :-)

30.6.2010 12:51
vasutmarty

XXX.XXX.249.60

Děkuji za vaše zkušenosti. Právě od p. Hansala je mám také. Tipoval je na pár, ale kdo ví, třeba to byl jen trik jak lépe prodat. Nezbývá mi než věřit mu. Rozdílnost pohlaví určuje podle zbarvení nohou, možná drápků. O jeho chovu mi taky vyprávěl, i o přezimování. Když si přečtete o jejich domovině a podíváte se na stavbu těla, tak zjistíte, že jsou dobře přizpůsobeni tvrdším podmínkám. Ale v otevřené voliéře bych je zimě nevystavoval. V zimě jsem je měl v mírně přitápěné místnosti, kde byla teplota povětšinou 5°C, tak není důvod je nechávat venku. Ale podobný způsob chovu, jako má p. Hansal, bych také rád vyzkoušel. Kolonie není špatný nápad a ten pohled určitě stojí za to.

1.7.2010 10:03
zebricka

XXX.XXX.74.31

Aha, tak to jsem netušila, že nosím dříví do lesa, omlouvám se :-) Já jsem je tedy měla celoročně venku, s možností záletu do zděného úkrytu, kde se i v zimě teplota pohybuje kolem 0 nebo jen mírně pod nulou. Co se týče toho rozlišení pohlaví, také mi tvrdil, že je téměř na 100 % rozliší podle zbarvení drápků, ale nakonec jsem opradu měla dva samce, o jednom z nich vím, že v současné době působí jako úspěšný taťka. Jinak ještě zkuste kontaktovat pana Martina Smrčka, který je choval a odchovával a mimo jiné mi poslal moc pěknou prezentaci (.ppt) kde nafotil rozdíly mezi pohlavím.

1.7.2010 14:41
vasutmarty

XXX.XXX.249.60

To vůbec nevadí, jsem rád, že se alespoň někdo ozval. Ale chovatelů musí být určitě více, jen se zapojit do diskuze. Pana Smrčka jsem také kontaktoval a pročetl i jeho webové stránky. Zatím co jsem měl možnost porovnat z fotek nebo různých článků, tak je většina chová v interierových klecích. Jen pár jich chová venku v prostornějších voliérách. Pan Smrček takhle třeba dosáhl většího úspěchu.

3.7.2010 21:39
vasutmarty

XXX.XXX.249.60

Tento výrok: ...Tipoval je na pár, ale kdo ví, třeba to byl jen trik jak lépe prodat. Nezbývá mi než věřit mu... byl myšlen s úsměvem, tak to prosím neberte nijak vážně. Uvědomil jsem si, že to mohlo vyznít nelibě vůči chovateli, ale vůbec to takhle nebylo myšleno. Vážím si toho, že jsem se s ním mohl seznámit a nic zlého si nemyslím. Martin Vašut

1.9.2010 16:39
pyrhura

XXX.XXX.183.210

1.9.2010 19:25
vasutmarty

XXX.XXX.249.60

Tak se mi zdá, že mám dva samce. Ve srovnání s vaší samičkou mají oba dva až moc tmavé zbarvení hlavy.

1.9.2010 19:29
vasutmarty

XXX.XXX.249.60

Aymarky šedoprsé spolu se samečkem aymary citronového.

2.9.2010 12:27
pyrhura

XXX.XXX.183.210

Vyzerá to tak skúste odfotiť detajlnejšie hlavy aymar samička má ešte menší rozsach šedej farby na bruchu a rozdiel je aj keď malý v odtieni nôh.

8.9.2010 18:42
gunner

XXX.XXX.137.153

Dobrý deň! Chcel by som sa spýtať,či nemáte na predaj aymaru šedoprsú 1,0 rok 08,09.. Nemôžem zohnať ku svojej samici..ďakujem

19.10.2010 17:53
pyrhura

XXX.XXX.96.73

Dokúpil som ešte jeden pár a pokúsim sa o chov v hejnusmajlík

19.10.2010 19:33
vasutmarty

XXX.XXX.249.60

Dobrý den, co jsem koupil mé aymarky, tak od té doby jsem jiné neviděl. Je to už asi rok zpátky. Jinak bych toho snad také využil. Nyní jsem rozšířil rod o mladý pár aymarů citrónových. Mám je společně v zimovišti. Je to voliérka 1,9*0,8*2,3 výška. Jsou zde čtyři různé budky, tak si každý vybral tu svou. Je zde pár aymarů šedoprsých, citrónových a lichý sameček. K samečkovi citr. bych také rád pořídil protějšek. Bohužel, nikdo neprodá samičku samotnou. Nezbývá, než se pokusit o odchov a dopárovat jej.
Kolik máte párů a. šedoprsých a v jak velké voliéře? popř. jak je zimujete?

19.10.2010 20:04
edna

XXX.XXX.142.1

Přátelé prosím vás o informaci ajmary citronové i šedoprsé se mi velmi líbí můžete napsat orientační cenu.Děkuji Jarda:-):-):-):-)

20.10.2010 09:59
edna

XXX.XXX.142.1

Sakriš tak ta cena je asi tajná? smajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlík

20.10.2010 13:55
pyrhura

XXX.XXX.96.73

Mám 2 páry vo voliere 250 x 80 x 200 dšv.Cena je cca 65 € kus.

20.10.2010 13:56
sunflowersman

XXX.XXX.175.196

edna napsal(a):
Sakriš tak ta cena je asi tajná? smajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlík

Dobrý den. Cena se u šedoprsých pohybuje 2- 4 tis za pár. U citronků se mírně zvedla a pár stojí okolo 4 tis. Před dvoumi roky jsem koupil pár z Polska za 2200 Kč.Měl jsem u nich čtyři plné vejce,ale samice odsedla před líhnutím. Jsou to krásní ptáci a jistě si zaslouží větší chovatelskou pozornost. Také je to určitá chovatelská výzva, jelikož jejich odchov nepatří mezi nejlehčí záležitosti. Mirek

20.10.2010 17:36
vasutmarty

XXX.XXX.249.60

V ceně bych souhlasil s Mirkem. Jen bych doplnil, že se na burzách i v inzerci vyskytují jen velmi vzácně. Osobně jsem a. šedoprsé viděl naposledy, když jsem je pořizoval, je to už asi rok zpátky. A. citrónoví byli nabízeni posledních několik burz v Přerově dvěma chovateli. A jedna věc je, že samotnou samičku neseženete, pokud zrovna chovatel nemá jejich přebytek. Na tvrzení chovatelů, že se rozmnožují poměrně dobře a nemají s nimi větší problémy, jich je pořád velmi málo. Z druhé strany je velmi mnoho chovatelů, kteří s nimi mají velké potíže. K tomuto názoru bych se přikláněl více.

20.10.2010 21:38
edna

XXX.XXX.142.1

Díky za odpověď malí papoušci všech druhů se mi velmi líbí a toto je výzva takže jdu do nich.Snad se mi podaří dát do kupy několik párů.Držte palce Jarda:-)smajlík:-)smajlík:-)smajlík

20.10.2010 23:02
sunflowersman

XXX.XXX.175.196

Jardo palce držet budu:-):-) a fandím Vám. Po určitých dopárováních chci začít shánět taky nějaký ten párek od obou druhů, tak třeba ještě někdy vyměníme odchovy :-) hodně štestí. Mirek

21.10.2010 09:17
arasta

XXX.XXX.99.3

Aymary sice nechovám,ale samičku lze spolehlivě zjistit metodou DNA nebo endoskopií

23.5.2011 20:07
pyrhura

XXX.XXX.156.122

Dobrý deň, ako sa vám darí v chove aymar ? Mne sa pokus o odchov v hejne nepodaril , začali sa napádať. Teraz už obi dva páry majú vajcia. 1 pár zahniezdil v 2m voliere a druhý v 1m takže na priestor nie sú náročný.:-)

25.5.2011 16:47
vasutmarty

XXX.XXX.155.191

Dobrý den. Mi se podařily dopárovat oba dva druhy. Takže mám nyní pár a jednoho samce navíc od obou druhů. Z jara mi snesla samice a. šedoprsého vejce, ale jelikož byla ještě mimo v kleci, tak to bylo čisté. Nyní po umístěni k samci se mi zdá, že opět začíná se snůškou, ale vzájemné sympatie jsem nepozoroval. Takže uvidím, možná prohodím samce. Aymarky citronové se začaly pářit asi před měsícem a nyní (23.5.) po kontrole budky jsem objevil 3 vejce. Ale domnívám se, že to není konečný počet, protože měla svěšené bříško. Teď už ani nevylézá z budky. Tak doufám, že se snad něco podaří, byl by to pro mě velký úspěch.

1.6.2011 16:47
vocucbat

XXX.XXX.241.38

Dobrý den,
minulý týden jsem si také pořídil aymary šedoprsé :-), ale hned po vypuštění do voliéry byla samička špatná, a tak jsem ji po třech dnech zavezl k veterináři, dostali jsme antibiotika a vitamíny, po týdnu již samice vypadá líp smajlík...
Chci se zeptat jakou budku používáte? Samička měla u předchozího chovatele jednou čistá vejce. Můžu je chovat společně s rýžovníky?

Chovu zdar!

vocucbat

PS. Děkuji za slušné odpovědi.

2.6.2011 14:57
pyrhura

XXX.XXX.241.209

Búdku im môžte dať ako pre andulky (ležatú) alebo ako pre neofémy (stojatú).S tými ryžovníkmi by ste ich mohli chovať asi iba mimo dobu hniezdenia.Môžte skúsiť aj počas hniezdenia ale neviem neviem , lebo moje aymary sú dosť agresívne.

24.6.2011 18:07
pyrhura

XXX.XXX.71.2

Dnes sa vyliahla 1. aymarka .smajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlík:-)):-)):-):-)

24.6.2011 18:33
vasutmarty

XXX.XXX.155.191

Dobrý den, gratuluji. U mě to také vypadá vcelku dobře. Něco se mi vylíhlo u páru z fotky výše (citronci). Zatím nechci moc předbíhat, protože je třeba vůbec nevyvedou, ale už i to je úspěch.
U samičky šedoprsé jsem nyní přehodil samce za druhého a taky to vypadá mnohem nadějněni, než s tím předchozím. Takže uvidíme, jak nám tato sezona skončí. Ať se daří.

24.6.2011 18:52
pyrhura

XXX.XXX.71.2

Taktiež gratulujem.Vyzerá to tak že súčasná generácia aymar nie je tak náročná na odchov ,keď sa zostavý harmonický pár.Imformácie z literatúry sa viazali asi na dovozových jedincov.

24.6.2011 21:04
vasutmarty

XXX.XXX.155.191

Ještě přidávám foto mého nadějného páru citronků.

Možná máte pravdu s tím, že už se odchovy daří lépe než dřív. Ale spíš bych řekl, že to záleží především na harmonizaci páru. Rozhodně bych je nepřirovnával k snadno množitelným papouškům. Občas je problém, z mého pohledu, udržet je vůbec naživu, zejména tedy samice. Pokud by se mi teď podařil odchov, tak bych si rozhodně samice ponechal a dopároval mé liché samečky. Nevím, kdy se mi zase naskytne možnost pořídit samotnou samici.
Jinak k odchovu: Co teď podáváte? Co vám nejlépe berou? U mě je úspěch s míchanicí i máčeným/klíčeným zrním a z ovoce jsou trošku vybíravější. nejraději mají mrkev, jablko, hrušku, nyní hrášek. Zajímavé je, že mi citronci přestali brát senegalské proso v klase.

25.6.2011 10:46
sunflowersman

XXX.XXX.175.196

pyrhura napsal(a):
Taktiež gratulujem.Vyzerá to tak že súčasná generácia aymar nie je tak náročná na odchov ,keď sa zostavý harmonický pár.Imformácie z literatúry sa viazali asi na dovozových jedincov.

Dobrý den. Taktéž gratuluji k úspěchům všem. Přesto bych prozatím u dvou vylíhnutých mláďat nevytvářel závěry o náročnosti chovu těchto druhů. Osobně jsem choval z těchto druhů jen aymary citronové. Slezli mě těsně před líhnutím. Dalším chovatelů třeba zahnízdili pouze jednou a odchov se nikdy neopakoval. Pokud by opravdu byla dnešní generace těchto aymarů na tom tak dobře jak tvrdíte, proč je dnes aymara citronový opravdu vzácným malým druhem papoušků chovaných u nás, a je velmi těžké sehnat opravdu dobré ptáky do chovu. Přesto Vám přeji zdárný a dlouholetý odchov u Vašich aymarek a ať vše dopadne co nejlépe :-). Štěpán

25.6.2011 14:10
pyrhura

XXX.XXX.71.2

vasutmarty napsal(a):
Ještě přidávám foto mého nadějného páru citronků.

Možná máte pravdu s tím, že už se odchovy daří lépe než dřív. Ale spíš bych řekl, že to záleží především na harmonizaci páru. Rozhodně bych je nepřirovnával k snadno množitelným papouškům. Občas je problém, z mého pohledu, udržet je vůbec naživu, zejména tedy samice. Pokud by se mi teď podařil odchov, tak bych si rozhodně samice ponechal a dopároval mé liché samečky. Nevím, kdy se mi zase naskytne možnost pořídit samotnou samici.
Jinak k odchovu: Co teď podáváte? Co vám nejlépe berou? U mě je úspěch s míchanicí i máčeným/klíčeným zrním a z ovoce jsou trošku vybíravější. nejraději mají mrkev, jablko, hrušku, nyní hrášek. Zajímavé je, že mi citronci přestali brát senegalské proso v klase.

Dobrý deň , kŕmim ich zmesou DN 70 + trocha slnečnice a ovsa,každý 2. deň je zmes naklíčená .Nezbytnou súčasťou krmnej dávky je ovocie a zelenina .Berú to asi najviac zo všetkých o mňa chovaných druhov.Vo veľkej miere tiež konzumujú klasy obilním v mliečnej zrelosti a zelené křmenie. V období odchovu denne podávam vaječnú miešanicu.Klasy senegalského prosa konzumujú nepravidelne.Zrniny tvoria asi 2/3 niekedy iba 1/2 krmnej dávky.

Ak vám neberú ovocie a zeleninu nastrúhajte ju a pridajte do vaj. miešanice.

25.6.2011 14:27
pyrhura

XXX.XXX.71.2

sunflowersman napsal(a):
Dobrý den. Taktéž gratuluji k úspěchům všem. Přesto bych prozatím u dvou vylíhnutých mláďat nevytvářel závěry o náročnosti chovu těchto druhů. Osobně jsem choval z těchto druhů jen aymary citronové. Slezli mě těsně před líhnutím. Dalším chovatelů třeba zahnízdili pouze jednou a odchov se nikdy neopakoval. Pokud by opravdu byla dnešní generace těchto aymarů na tom tak dobře jak tvrdíte, proč je dnes aymara citronový opravdu vzácným malým druhem papoušků chovaných u nás, a je velmi těžké sehnat opravdu dobré ptáky do chovu. Přesto Vám přeji zdárný a dlouholetý odchov u Vašich aymarek a ať vše dopadne co nejlépe :-). Štěpán

Netvrdím že sú aymary ľahko odchovatelné, ale isto sú na tom lepšie ako pred x rokmi.Možno mám len štastie , ale aj tak nie sú podla mňa také náročné ako v minulosti. S tým že aymary sú v ČR a SR málo chované súhlasím,ale prečo? Podla mňa to nie je náročnosťou chovu,ale nezaujmom o ich chov.Podĺa niektorých chovatelov je to len malý zelený papagáj,ale opak je pravdou.sú to inteligentný a elegantný papagáji. Mnohý nevedia ani o aký druh ide. Na belgicke burze boli v každej 6 prenoske v Nemecku to už bolo horšie ,ale stále to bolo lepšie ako u nás.S predajom to taktiež není ľahké pretože chovatelov aymar je poskromne.Aymary by si zaslúžili viac pozornosti spolu s ostatnými malými juhoamerickými papagájmi aku sú tiriki, pyrury,forpusy atd.

25.6.2011 18:27
vasutmarty

XXX.XXX.155.191

V chovech jich je rozhodně málo, to máš Mirku pravdu. Co jsem začal tyto druhy chovat, tak občas slyším i o dovozu z Holandska a Německa. A někdy to berou i po desítkách. Zatim se jedná v česku o méně rozšířený rod, ale dle mého názoru není na dlouho. Pokud se budou pořád dovážet a dobře se odchovávat, tak budou dostupné pro každého. Zatím to tak není, to vidíme i v této diskuzi, kdy se zapojili s bídou čtyři chovatelé. A dívám se, že už tomu bude rok, co jsem toto téma založil.
Možná je ale jen dobře, že jich je tak málo, alespoň si k nim najde cestu jen zodpovědný chovatel.

25.6.2011 19:51
vojto

XXX.XXX.109.90

vasutmarty napsal(a):
V chovech jich je rozhodně málo, to máš Mirku pravdu. Co jsem začal tyto druhy chovat, tak občas slyším i o dovozu z Holandska a Německa. A někdy to berou i po desítkách. Zatim se jedná v česku o méně rozšířený rod, ale dle mého názoru není na dlouho. Pokud se budou pořád dovážet a dobře se odchovávat, tak budou dostupné pro každého. Zatím to tak není, to vidíme i v této diskuzi, kdy se zapojili s bídou čtyři chovatelé. A dívám se, že už tomu bude rok, co jsem toto téma založil.
Možná je ale jen dobře, že jich je tak málo, alespoň si k nim najde cestu jen zodpovědný chovatel.

Skutočne ich je v chovoch veľmi málo na rozdiel od pruhovaných, ktoré sa mi darí slušne odchovávať na rozdiel od šedoprsých, ale už hádam svitá na lepšie časy, pretože mi už konečne po troch rokoch zahniezdili - tak o :-)desať dní uvidíme.

1.7.2011 10:43
pyrhura

XXX.XXX.231.159

16.8.2011 15:04
vasutmarty

XXX.XXX.155.18

Tak jak se Vám letos daří s odchovy? Letos nejspíš nastal průlom a vylíhly se mi mláďata od obou druhů. Záměrně neříkám odchov, protože to zas skončí špatně. U aymar citr. se vystřídal úspěch s bezmocí. V budce jsem měl mladý páreček ajmarek a samička už byla před výletem. Po práci jsem ji našel na dně voliérky a chvíli pozoroval jak se snaží popoletět. Vzal jsem si ji tedy a chtěl zkontrolovat její stav, ale jelikož je to malá voliérka a špatně se v ní manipuluje, odebral jsem ji mimo. Vypadala dobře. Najednou se se splašila a uletěla. Suma sumárum uletěla 100m a ztratila se za střechou. Nedokázal jsem pochopit jak sotva vylétlý pták může uletět takovou vzdálenost. Již v budce vypadala v dobré kondici, ale toto mi naprosto vyrazilo dech. nechtěl jsem tomu věřit a byl na sebe naštvaný, protože vím, jak se samičky špatně shánějí. Snad se po této zkušenosti poučím. Sameček už také vyletěl z budky, ale toho jsem musel občas přikrmovat, protože pár začíná znovu s hnízděním a někdy se mu nevěnovali. Teď zase nastává problém, co s ním, doufám, že jeho přítomnost v budce negativně neovlivní průběh nadcházejícího hnízdění.
U aymar šedoprsých jsem včera okroužkoval poslední mládě. Je jich tam 5 a rodiče je bezvadně krmí. To jsem nepozoroval ani u rosel, které také chovám. I ten nejmenší je krásně nakrmen. Pozdější riziko úletu tam snad není, je to naštěstí v domě.

16.8.2011 16:38
pyrhura

XXX.XXX.81.163

Dobrý deň, nakoniec sa mi podaril odchov len 1 samčeka aymary 2 kus uhynul nakŕmený vo veku asi 14 neviem čo bolo príčinou.Pán Vašut škoda straty mladej samičky a gratulujem k odchovu. Dúfam že vám aymarky pripravia už iba príjemné chvíle.Prikladám foto (mobil ) mláďa v strede.

16.8.2011 20:37
vojto

XXX.XXX.109.90

vojto napsal(a):
Skutočne ich je v chovoch veľmi málo na rozdiel od pruhovaných, ktoré sa mi darí slušne odchovávať na rozdiel od šedoprsých, ale už hádam svitá na lepšie časy, pretože mi už konečne po troch rokoch zahniezdili - tak o :-)desať dní uvidíme.

Dobrý deň. 5.8 som krúžkoval 2 mláďatá a 8.8 tretie mláďa šedoprsých.

15.6.2012 13:18
karotka1411

XXX.XXX.103.137

Chcel by som sa vas opytat na nazor je toto podla vas par?

15.6.2012 20:27
giláni

XXX.XXX.242.58

Podľa môjho názoru obydva aymarky sú samce.Vychádzam z toho ,že u môjho chovného páru je same trocha mohutnejší
a má aj inú klenbu hlavy.
S pozdravom Martin

16.6.2012 16:21
karotka1411

XXX.XXX.103.137

v tom pripade bude samec pravdepodobne vtak cislo jedna a vtak cisla dva by mohla byt samica...na fotke to mozno nie je vidiet ale nazivo su rozdielny prvy vtak je zavalitejsi ma sirsiu hlavu....druhy vtak ma uzsiu hlavu a stihlesie telo tak dufam ze sa neukazu casom ako dva samce

18.6.2012 12:37
veska

XXX.XXX.71.26

Na světle má sameček pod krkem nádech domodra, samička ho nemá. Jde to poznat asi tak v půl roce.:-)

18.6.2012 15:24
karotka1411

XXX.XXX.103.137

fu tak potom v tom mam uz asi fakt gulas lebo som sa bol pozriet a nic modre aspon nie nejak badatelne modre som nevidel...asi sa nepohnem bez DNA kedze nijaky skuseny chovatel tohoto druhu v okoli nie je

18.6.2012 19:49
aymara55

XXX.XXX.74.6

karotka1411 napsal(a):
fu tak potom v tom mam uz asi fakt gulas lebo som sa bol pozriet a nic modre aspon nie nejak badatelne modre som nevidel...asi sa nepohnem bez DNA kedze nijaky skuseny chovatel tohoto druhu v okoli nie je

Odkiaľ ste ?

18.6.2012 20:46
karotka1411

XXX.XXX.103.137

Zvolen

18.6.2012 21:55
vasutmarty

XXX.XXX.92.42

Zde je foto stoprocentního páru. Jsou to již dvouletí ptáci a jsou zde mírně patrné pohlavní znaky, mimo to, že měla samice před snůškou. ...samička má jemnější zobáček a taktéž hlavu. Barva čepičky je také o něco bledší. Samec má o něco robustnější zobák a drsnější výraz hlavy. Z vaší fotky si to netroufám odhadovat.

18.6.2012 22:02
vasutmarty

XXX.XXX.92.42

Foto toho samého páru, jen jiné období. Samička ma matně šedé bříško, sameček je o něco málo pestřeji vybarven. Jde rozpoznat i namodralý nádech hrudi. Ale možná, že to zde nepujde tak vidět.

19.6.2012 07:04
karotka1411

XXX.XXX.103.137

Dnes sa ich pokusim odfotit ked budu sediet vedla seba aby sa to dalo lepsie porovnat a pridam ich sem

19.6.2012 07:08
karotka1411

XXX.XXX.103.137

toto je fotka od predosleho majitela ktoru mi poslal predtym nez sme sa dohodli na kupe...tu je ten farebny rozdiel v ciapocke podla mna viditelny

22.6.2012 07:01
giláni

XXX.XXX.203.230

Mám jednu otázku.Má niekto skúsenosti s chovom aymar šedoprsích v spoločnej voliere.
Ďakujem za odpoveď.
Martin

22.6.2012 08:41
karotka1411

XXX.XXX.103.137

ja som ich mal chvilu s jednou pruhovanou ale dost po nej isli tak som ju oddelil ale pripisujem to hlavne tomu ze bola sama....chcem to vyskusat ked zozeniem dalsie pruhovane dat ich spolu

30.9.2012 17:55
karotka1411

XXX.XXX.103.137

chcel by som sa ešte opýtať čo je pravdy na tom že sa pohlavie u šedoprsých dá odhadnúť aj podľa sfarbenia pazúrikov? ak je to pravda akej farby by mal mat pazuriky samec a ake samica?

4.10.2012 19:24
pyrhura

XXX.XXX.80.68

Táto metóda nieje moc vierohodná u jedného páru ma samček rovnaké pazúriky ako samička a u druhého bledšie ,takže je to asi dosť variabilné.

Přidejte reakci

Přidat smajlík