Dobrý den,
asi před 3dny jsem si všimla šedého zabarvení čočky jednoho oka mého domácího mazlíčka(rosela pestrá). Nedokážu posoudit, jestli se jedná o šedý zákal, proto přikládám fotografii(nejlépe vyfocenou, jak jen to šlo). Někde na internetu jsem se dočetla, že šedý zákal se u papoušků léčit nedá, je to pravda? Nebo, existují třeba nějaké kapky do očí, které by ten postih zastavily?
Papoušek má skoro 19let, takže se žádné nemoci nedivím. Zatím na to oko vidí velmi dobře, reaguje na pohyby, nepadá a doletí kam chce. Kdybych si nevšimla našedlosti oka, tak o ničem nevím.
Děkuji za názory, rady, nebo jakékoli smysluplné příspěvky :-).
Dana
Dobrý den,
na fotce se mi to nezdá nějak tragické.
Osobně bych do oka kapala obyčejný Opthalmo-septonex po dobu cca 1 týdne.
Na noc je možné dát i Opthalmo -framykoin mast.
Po zkušenostech s veterináři, kteří papouškům nerozumí, léčím při jakémkoliv problému jako lidi a vždy se úspěch dostaví.
Jinak máte krásného mazlíka a v požehnaném věku - GRATULUJI !!!
Dobrý den,
vidím, že tento příspěvek je už sice starý ale dnes 31.10.2020 jsem si to všiml u mého papouška a chtěl jsem se zeptat zda se tento problém vyřešil popřípadě co pomohlo. Na internetu toho moc není a když už veterina tak se zabývají jenom psy a kočkami.
Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,
Šedý zákal se vyléčit nedá. Přišlo to zřejmě stářím, papoušek asi dva měsíce na to dostal mrtvičku, kterou sice rozchodil, ale do měsíce na to umřel 😢
No,nikdo nežijeme věčně a 19let bylo na roselku úctyhodné. Měla jsem alespoň to štěstí s ním být až do konce 🙂
Pěkný den a ať se vašemu papouškovi daří 🙂