Rozjeté nožky a dědičnost?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.5.2011 15:53
saluki

XXX.XXX.38.103

Dobrý den, bohužel jsem po otevření budky zažila nemilé překvapení a to rozjeté nožičky u mláděte aymarky.

Již jsem na příští hnízdění připravila ležatou budku elkového tvaru s přepážkou, ale vzhledem k tomu, že sameček je takřka stejně postižený jako jeho mládě, je možné, aby toto bylo způsobeno nejen špatným prostředím či nešťastnou náhodou, ale i geneticky? Prosím o názory hlavně někoho, kdo měl ve svém chovu podobnou zkušenost.

A pokud se někomu povedlo podobný zdravotní problém zmírnit použitím konkrétní fixace, prosím o fotečky.

Díky předem :-)

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.5.2011 08:41
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zdravím,
jestli je to genetická vada by se snad poznalo až na případných dalších odchovech. Nevím, jestli měl ten Váš pár vajíček více, nebo jste odstranila čistá a samička tlakem na mládě způsobila ono roztažení. Jen se mi nezdá ani ta druhá nožička. Na stáří mláděte by měla již být silnější, jestli nejsou obě špatné. Našel jsem jednu svoji fotku pro porovnání při zhruba stejném věku mladých. Dále Vás nepotěším, já bych mládě utratil a na dalším hnízdění uvidíte, jestli se to bude opakovat, vyřaďte samečka z chovu. Přeji hezký den Zdeněk

24.5.2011 09:15
student

XXX.XXX.175.142

Dědičné to není, je to tím že je to jedináček.... Stalo se mi to již u horáků, penantů i andulek...Horského jsem nefixoval, daroval jsem ho na ruční dokrmení, fixace u penantů dopadla tak, že mladé bylo druhý den bez noh, a u andulek jsem první mládě kde jsem to pozoroval utratil, všechny další jedináčky okamžitě stěhuju k jiné samici, kde je jich více...

24.5.2011 09:59
saluki

XXX.XXX.38.103

Moc děkuji za názory, včera jsem mu nožky zafixovala zatím volnými poutky z náplasti.
Uvidím v jakém stavu ho najdu dnes, také se obávám, že ho rodiče zmrzačí či se o něho přestanou starat. Podložit ho nebylo kam, hnízdil jen tento pár. Přiznám se, že utratit ho, je mi proti mysli, spíš je to možnost jen pro případ, že by měl evidentní bolesti. Mám v chovu několik hendikepů a prospívají dobře, i vyvádějí zdravá mláďata. :-)

24.5.2011 10:11
student

XXX.XXX.175.142

Tak uvidíte, třeba to ještě pomůže, každopádně bych to asi doporučil fixovat na dvou místech, na "stehnech" a i pod kloubem, ať nemůže tak moc vyvracet nohu. Co jsem ohledně toho četl tak většinou lidé používali náplast jako vy nebo drátek s očkem pro každou nohu.

25.5.2011 20:16
smidla

XXX.XXX.113.128

Dobry vecer,
bohuzel jsem tento problem jiz take v chovu resil. V jednom pripade uspesne, v druhem neuspesne. K ficavi jsem pouzil take naplast. Je potreba zafixovat cele nohy a nechat dost rozkrocene, aby se na nich mlade udrzelo, jinak pujde nabok a to je jeste horsi.
Jinak co je mozna daleko dulezitejsi, je pricina proc se toto deje. Spousta chovatelu rika, ze to je jak tlaci samicen a mladata a tak. nerikam ze to tak byt nemuze, ale muj kolega mi oznamil, ze to je tim, ze nemam v budkach dulek, ale jen rovne dno. Od te doby co mam dulky jsem tohle jiz nevidel.
http://smidla.eu/vypis.php?foto=01 na nekterych fotkach je videt zafixovane mlade. na jedne z nich je pak videt mlade na bidle, je to ta zluto zelena straka.
Preji hodne uspechu v chovu Smidla
smidla@smidla.eu

31.5.2011 13:56
saluki

XXX.XXX.38.103

Díky za reakce, důlek v budce je, ale je to budka pro andulky, měla sloužit přes zimu aymarkám pouze k nocování, protože šlo o nově sestavený pár, kdy jsem si nebyla jistá pohlavím ptáků. Už samotné zahnízdění a vylíhnutí mláďat pro mne bylo příjemným překvapením. Ze dvou vajíček první mládě uhynulo na poranění, myslím, že ho nemotorný sameček zranil drápky, druhé má popsaný problém. Připravila jsem do venkovní voliery novou spojením dvou budek do tvaru L s přepážkou.

Jinak aymarka prospívá, již je takřka celá opeřená, poutka z náplasti denně kontroluji, když je potřeba, dávám nové. Mládě po budce chodí, což považuji po jeho dřívějším odrážení se po břiše za dobré zjištění.

Bohužel, když poutka sundám, nožička se znovu vytočí a to takřka stejně jako předtím. Chtěla bych vědět, zda je možné nějak nožičky fixovat i nadále a to takovým způsobem, aby nevyžadoval tak častou úpravu a tím další stresování mláděte. Vypadá to, že mu tím žádnou bolest nepůsobím.

Díky za kladné a přínosné reakce předem :-).

31.5.2011 22:42
smidla

XXX.XXX.113.128

Dobry vecer,
rozhodne fixaci nesundavejte. Je docela mozne, ze jiz nedojde ke zlepseni, nedokazu vam presne rict, v jake fazi stari se formuji klouby. Nicmene, berte to z te druhe strany. Lepsi je ted stresovat mlade a pomoci mu stravit zivot v pohode se zdravima nozkama, nez ho ted nechat v klidu a pak se bude cely zivot trapit.
S pozdravem Smidla.

1.6.2011 09:58
saluki

XXX.XXX.38.103

Neměla jsem na mysli již přestat fixovat, ale až mládě vylétne, těžko ho budu lovit ve větší volierce kvůli přelepování. A než umístit celou rodinku do malé klece, přemýšlela jsem třeba o okroužkování obou nožiček otevřenými kroužky a drátkem nebo šňůrkou v přiměřené délce spojit mezi sebou. Co si o nějakém takovém způsobu myslíte?

6.6.2011 15:12
saluki

XXX.XXX.38.103

Situace se vyvíjí slibně, mládě po nohou chodí, ikdyž jedna zůstane jistě lehce vytočena. Ale poutka samožřejmě nechávám :-)

6.6.2011 15:14
saluki

XXX.XXX.38.103

pohybuje se naprosto suverénně :-)

13.6.2011 10:12
saluki

XXX.XXX.38.103

Tak mládě je venku, je normálně pohyblivé, fixace už není možná, neboť nohy už víc tvarovat nejde, jsou pevné a další fixace by byla bolestivá. Tak třeba bude toto téma pro někoho přínosem v podobné situaci.

mládě vlevo, lépe zatím nejde vyfotit, schovává se :-))

15.6.2011 09:21
saluki

XXX.XXX.38.103

15.6.2011 09:23
saluki

XXX.XXX.38.103

pro porovnání ještě fotka samce z rodičovského páru.

16.6.2011 00:07
smidla

XXX.XXX.38.111

Dobry vecer,
podle prilozene fotografie se da usoudit, ze se Vam to podarilo. Fixace je ucinna pouze pokud klouby rostou. Jakmile mlade opusti budku, moc toho jiz delat nejde, prinasi to obrovske riziko ze se ptace zachyti za neco.
Z vlastni zkusenosti muzu rict, ze pricina je chybou chovatele. Spatna podestylka, nevhodne dno budky, cokoliv. Stoji to za zamysleni ;)
S pozdravem Smidla
smidla@smidla.eu

11.2.2012 19:24
aymarahoty

XXX.XXX.117.164

Dobry vecer,jeste jednou se vracim k vadnym nozickam u aymar,mela jsem toto u jednoho paru,rodice nebyli nic moc,vylihlo se jedno mlade,samicka lutino takto postizena,myslim si ze to neni vinou chovatele,samice proste na mladeti sedela a sedela a sedela,mlade bylo placate,vazala jsem mu nozky podobnym zpusobem protoze mi ho bylo lito utratit,nozicky se ji nesrovnali uplne ale byla schopna s tim normalne zit,prenechala jsem ji na mazlika,par pak uz mel normalni mlade,to je ma zkusenost

12.2.2012 21:10
beri

XXX.XXX.163.18

aymarahoty napsal(a):
Dobry vecer,jeste jednou se vracim k vadnym nozickam u aymar,mela jsem toto u jednoho paru,rodice nebyli nic moc,vylihlo se jedno mlade,samicka lutino takto postizena,myslim si ze to neni vinou chovatele,samice proste na mladeti sedela a sedela a sedela,mlade bylo placate,vazala jsem mu nozky podobnym zpusobem protoze mi ho bylo lito utratit,nozicky se ji nesrovnali uplne ale byla schopna s tim normalne zit,prenechala jsem ji na mazlika,par pak uz mel normalni mlade,to je ma zkusenost

je to tim ze nemate v butkach dulek mlade senema oco zachytit a je pronej optizne byt ve spravne poloze proto semu nohy rozjedou a naopak kdyz mate dulek je snasi pro made se zaprit mohami

12.2.2012 21:48
saluki

XXX.XXX.6.82

Dobrý večer, v příspěvku výš jsem uvedla, že důlek v budce je, takže to za příčinu nepovažuji.
viz 31.05.2011 13:56:11

Přidejte reakci

Přidat smajlík