To je blbost. Meruňky a broskve pro papoušky jedovaté nejsou. Ne všichni je ale mají rádi - jako u lidí. Mě je třeba berou alexandři malí a rozely žlutolící. Zkuste je podávat v různých podobách: např. nakrájené do ovocné nebo vaječné směsi. Někdy se taky stane, že papoušci začnou instinktivně brát určitou složku stravy doslova k přežrání a ze dne na den toho nechají. Zkoušet je klíč k úspěchu. Ať se daří.
Takový ovocný koktejl také občas dám, ale někteří mi vyhazovali méně oblíbené ovoce a to pak bylo nevyužito spadlé na dně klece. Jinak broskve a jim podobné druhy určitě nejsou na škodu. Meruňky se často doporučují kvůli většímu obsahu vitamínu A, ten je i v rajčatech tuším. Je dobré je naučit na co nejpestřejší krmení.
nikolas

XXX.XXX.204.8
Já dávám meruňky už několik let a to tak, že je rozloupnu na půlky a napíchnu je na nerezový trn. Berou mi je jak alexandři vousatí, rudohlaví tak i mníšci. U všech nezbude do druhého dne ani drobek jen jeden pár rudohlavých trochu nechá.
Přikládám fotku kde se alexandři vousatí o meruňku doslova přetahují.
Jinak byl před nějakou dobou v čas. Papoušci článek o krmení ovocem a meruňky tam byly vychváleny až do nebe. Vyznělo to prostě tak, že nic lepšího co se týče ovoce pro papoušky neexistuje.
Tak mě teď napadlo zkusit si dát nějaké do mrazáku aby bylo nějaké zpestření na zimu. Meruňka není příliš vodnatá tak by snad z ní po rozmrazení nemuselo být bláto.
Broskve a meruňky jsou vhodné, ale ne všichni papoušci je využijí ku prospěchu věci. Zcela na místě jsou u druhů, kteří se v přírodě živí ovocem - loriové, veškeří jihoameričtí papoušci, žakové a poicephalové v Africe, alexandři, eklektové a další. Už méně radost takovým krmivem uděláte klasickým trávožroutům z Austrálie, občas pro chuť ano, ale jinak jim daleko více prospějí nezralé traviny a obilí - mají na to přizpůsobené i trávení.
Ladislav Žoha
Letos jsme dávali první třešně. První den vzali dužninu, druhý den už loupali pecku a dužninu upustili na zem. Do druhého dne byla pryč, tak si asi pro ni slétli. Pak dostali letní jablka, teď višně. Nemají to na nažrání, ale jako mls. Alexandři malí, velcí, čína a králováci. A vy už máte meruňky?
zoha
napsal(a):
Broskve a meruňky jsou vhodné, ale ne všichni papoušci je využijí ku prospěchu věci. Zcela na místě jsou u druhů, kteří se v přírodě živí ovocem - loriové, veškeří jihoameričtí papoušci, žakové a poicephalové v Africe, alexandři, eklektové a další. Už méně radost takovým krmivem uděláte klasickým trávožroutům z Austrálie, občas pro chuť ano, ale jinak jim daleko více prospějí nezralé traviny a obilí - mají na to přizpůsobené i trávení.
Ladislav Žoha
Dobrý den Pane Žoha,
Tímto mixem ovoce a zeleniny krmím jak Eklektusy a alexandry, tak klasickou austrálii (horáky, penanty, králováky, zpěváky) a berou mi ho všichni. Nejvíce samozřejmě Eklekti, ale jinak austrálie tento mix každodeně upřednostňuje i před zeleným krmením, možná jsou ale jen vyjímka.
nikolas

XXX.XXX.204.8
regina
napsal(a):
Letos jsme dávali první třešně. První den vzali dužninu, druhý den už loupali pecku a dužninu upustili na zem. Do druhého dne byla pryč, tak si asi pro ni slétli. Pak dostali letní jablka, teď višně. Nemají to na nažrání, ale jako mls. Alexandři malí, velcí, čína a králováci. A vy už máte meruňky?
Nevím odkud jste vy, ale u nás na jižní moravě už jsou a počítám do deseti dní bude po nich.
A ty vaše vzpomínané třešně alexandři doslova milují, je to vždy to první na co se vrhnou. A alex. vousatí si dokážou rozlousknout i pecku.