Dobrý deň,
dovolím si upozorniť na inzerát ( https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/inzerce/r/detail/1526190/pyrura-zelenolici/ ), v ktorom sú ponúkané pyrury zelenolíce. Ako chovateľ týchto vtákov musím konštatovať, že vtáky zobrazené na fotke v žiadnom prípade nevykazujú znaky typické pre druh Pyrrhura moinae. Pokiaľ ide o skreslenie vplyvom nekvalitnej fotky tak sa autorovi ospravedlňujem ale zelené temeno a nevýrazná kresba na hrudi ma vedie k myšlienke, že ide o krížence s Pyrrhura frontalis. S pozdravom LB
V inzercii som našiel ďalšieho vtáka, ktorý vykazuje známky kríženia a pritom je predávaný ako čistá pyrura zelenolíca. Všimnite si hlavne zelený nádych na vrchu chvostových pier. LB
Dobrý deň,
uvedené príspevky som mienil tak, že to neostane len na mojich pleciach. Ľudia, ktorý sa pyrurám venujú troška hlbšie rozdiely poznajú ale problém je u ľudí, ktorý sa rozhodnú kúpiť si vtáčika na burze a predávajúci im "zabudne" povedať, že vták je z chovateľského hľadiska bezcenný. Našťastie ešte nie sme v dobe kedy sa nedajú zohnať čisté druhy a poddruhy týchto vtákov.
Snahou o zachovanie druhovej pestrosti tohto rodu malo byť založenie pracovnej skupiny KPEP. Bohužiaľ zatiaľ nemám informácie o tom, že sa v tejto veci niečo deje. Snáď sa vyjadrí tiež niekto kompetentný. S pozdravom LB