Dobrý večer. prosím vás o radu. Již po druhé se mi stalo že jsem měl andulky po párech v klecích tak že jsem je chtěl napárovat (cca 4 měsíce) a nyní jsem je pustil (4 páry) společně do voliéry jelikoš mám hejnový chov a již podruhé se mi stalo že samci kteří se chovali k samicím při prvním kontaktu jako by se znali a byli v páru již dlouho, se najednou o své samice vůbec nezajímají a drží se pouze spolu, krmí se a tokají na sebe. nevím si s tím rady ale stále doufám že se po rozvěšení budek dá vše do pořádku. Napadla mě také homosexualita. Po prvé jsem si řek tak budou chvíli spolu a pak toho nechají ale ti první dva samci už to dělají takto asi 2 měsíce. Zpraví se to, nebo co mám učinit pro to, aby se drželi samic které tam chudinky sedí na bydle jako by byli bez života? Jsem začátečník co se týče andulek. Dříve jsem měl holuby a tohle se mi u nich nestalo. Děkuji za odpovědi. S pozdravem V. Škvor. Hezký večer přeji...
Těžko říci, nikdy jsem andulky v hejnu neměla. Možná, že je chyba, když byly páry po klecích spolu a měli se k sobě, teď při vypuštění do volery že neměli k dispozici boudy, tak samci nemají důvod dál pečovat o samičky a "kecají" si s kamarády. Možná, kdyby ty boudy tam byly, možná by měli kluci jiné starosti. Ale je to jen můj názor. V nejhorším případě, kdyby to trvalo i po vyvěšení budek, bych jeden pár, který tam dělá zle, dala pryč /t.j. že bych ty dva samce od sebe oddělila/.
Dobrý den.Také chovám andulky,míval jsem i 25 párů,ale nejvíce pohromadě tak 5-6 párů.Chov jsem omezil dost výrazně a loni jsem měl v jedné voliérce dva páry a oba samci si všímali jen sebe a samiček si vůbec nevšimli.I když jsem vyměnil samičku například tak se nic nezměnilo.nakonec jsem je dal pryč.
Ok... Děkuji moc za odpovědi Jinak budky už jsou nastartovány v pohotovostním stavu na hoblovce a čekají na počasí...
S pozdravem V. Škvor...
Ahoj, chovám andulky jen v hejnu, chování samců, které zde popisujete , je naprosto normální, samci si mezi sebou vyříkávají pozice, krmí se, někdy na sebe i našlapují. Po vyvěšení budek se chování s největší pravděpodobností změní. Je lepší alespoň u andulek používat v hejnu budky bez bidýlka, omezí se tak agrese, nakukování dovnitř a vzájemné rušení.
máme nyní hejno 8 kusů - 3 holky a 5 kluků. K původním 4 (3,1) jsem přinesla pár, který spolu byl asi 3 roky, ale nikdy neměli budku. Po asi týdnu společného soužití jsem si všimla, že samička původnímu samečkovi "přeběhla" k jednomu z původních samců. Musím jí dát za pravdu, že nynější je lépe stavěný a k ní barevně více hodící se (ona je modrofialová, původní kluk byl zelený a nynější je modrý). Máma natěšeně pověsila někdy v půlce prosince budky s tím, že je holky do jara okouknou a snad se konečně po pár letech opět povede odchov. Na Vánoce jsem zjistila, že chybí ta modrofialová samička. A co myslíte? Ano, seděla na vajíčkách!!!. Má už 2 mláďata + 4 vajíčka (aspoň takový stav byl v pondělí), počítám, že jí tam v sobotu kouknu, zda je všechno ok. A její sameček? Nakrmí ji a šup, už se "pusinkuje" se samečkem, se kterým rád sedával ještě před přenesením samičky. Takže je klidně možné, že se kluci prostě jen tak baví, dokud nejsou budky a neplánují rodinu. A pak se začnou starat o holky a bude vše ok. :)
tady foto té naší šikuly:
PS: Ještě dodám, že jsou jen v zastřešené voliéře se zatepleným záletem. I tak je štěstí, že je ještě takové teplo...
Ahojky, smím se zeptat, co vás vede k tomu dávat andulkám budky ve venkovní volieře v prosinci? Oni vám v létě nehnízdí?Co když přijdou náhle mrazy? Andulky zimuji v místnosti v domě, a ani tam jim přes zimu budky nedávám, odpočívají, vyvěšuji je až po přemístění ven dle počasí koncem dubna, první jarní odchovy bývají nejlepší a nejsilnější z celé sezony. Zajímalo by mne, jaká jsou mláďata odchovaná z chladných podmínek. Moc tomu nerozumím. Díky za odpověď.
saluki
napsal(a):
Ahojky, smím se zeptat, co vás vede k tomu dávat andulkám budky ve venkovní volieře v prosinci? Oni vám v létě nehnízdí?Co když přijdou náhle mrazy? Andulky zimuji v místnosti v domě, a ani tam jim přes zimu budky nedávám, odpočívají, vyvěšuji je až po přemístění ven dle počasí koncem dubna, první jarní odchovy bývají nejlepší a nejsilnější z celé sezony. Zajímalo by mne, jaká jsou mláďata odchovaná z chladných podmínek. Moc tomu nerozumím. Díky za odpověď.
Nějak nás nenapadlo, že by andulka sedla v zimě. A máma byla natěšená, jak se jim budky budou líbit a že budou mít aspoň čas do jara si je prohlédnout, apod. . Máme tam jednu budku již 5 let (na zimu nesundaváme) a andulka seděla vždy jen 2x ročně a pak klid. Ovšem nepočítali jsme s tou novou andulkou, která cca ty 3 roky budku neměla a když tu naší viděla, tak neodolala a nepočkala až na jaro.
Jinak samozřejmě vím, že všechna mláďata jsou nejlepší až na jaro, - kdy je tepleji a můžou se vyslunit, apod. Kdžy andulka zmizela, tak jsem myslela, že se nám jí povedlo z voliéry vypustit...až druhý den mě napadlo jít kouknout do budek a hle, otevřu a kravál na celé kolo, co si dovoluju rušit!
tak zatím se všechna 4 andulčata drží statečně... andulka má můj obdiv.
Prosím o radu:
Mám párek andulek - chovám je v kleci, kde měli budku - vyvedli v prosinci 4 mládata - Mláďata jsou již samostatná - dala jsem je do voliéry. Páru andulek jsem z klece vzala budku, ale samička chce dál hnízdit - páří se a snáší vejce v rohu klece - už nechci aby se vyčerpávala další snůškou - vejce jsem jí vzala (už snesla 4). Ale po 10 dnech snáší další vejce - jak tomu zabránit?
Jak často mohou andulky hnízdit?
Děkuji za rady
važená pani nakolko sa venujem aj intenzívnemu chovu anduliek mám stýmto faktom bohaté skúsenosti v prvom rade vráte búdku a ochudobnite krmivo dávajte len čiste suché nič viac ked budú mladé mať asi 15 dní postavte búdku na dno klietky dajte dole veko búdky nebojte sa oni sami prídu nato že nemajú podmienky po odstavení mládat ak problém pretrváva odoberte búdku a podávajte suché krmivo obden po dobu asi 14dní toto by malo samičku uhasiť.lepší sposob som ja sám nenašiel.
andulka je schopná reprodukcie skoro neustále behom roku nedoporučujem ,vedie to k vysileniu a k následnému úhynu samičky ale schopná toho je lebo andulka je závislá v prírode na prístupe k vode ak ju nemá neni odchov celý rok ak ju má je schopná pohlavne dospieť do troch mesiacov toto sú fakty z prírody z časti tieto vlohy ešte naše domestikované vtáky majú preto ak ich prekrmujete alebo nadmerne obohacujete stravu automaticky ich to tlačí do reprodukcie.ešte vám poviem prečítajte sičo najviac info na nete ,v knižnej podobe.prípadne o správaní v prírode.
saluki
napsal(a):
Ahoj, chovám andulky jen v hejnu, chování samců, které zde popisujete , je naprosto normální, samci si mezi sebou vyříkávají pozice, krmí se, někdy na sebe i našlapují. Po vyvěšení budek se chování s největší pravděpodobností změní. Je lepší alespoň u andulek používat v hejnu budky bez bidýlka, omezí se tak agrese, nakukování dovnitř a vzájemné rušení.
dobry den kdyz chovam andulky po dvou parech...a jedna samice uz čtvrtym dnem vyleza jen na krmeni nebo ji krmi samec...z bydilka...ale jak samec odletne hned ji tam nakukuje samice druha...myslite ze bych mel take odstranit bydilka.? diky moc
pajkp

XXX.XXX.64.2
Svata pravda, souhlasim.V zime museji odpocivat.
Uživatel s deaktivovaným účtem

pajkp
napsal(a):
Svata pravda, souhlasim.V zime museji odpocivat.
Neni nadto odpividat na dva roky stare tema
Dobrý den, přidám taky příspěvek k tomuto tématu. Chovám jeden pár andulek doma v kleci na kterou je napojena budka. Letos poprvé měli mladé a nejstaršímu z mláďat je dnes 21 dnů. Ze začátku jsem dávala vaječnou míchanici, aby je měli čím krmit a pak sem to už nahradila klasickým zrním pro andulky a přidávám jablko, občas rohlík nebo kousek vejce. Dneska sem si všimla, že samec na samici zase skočil. Budku nemůžu ještě odebrat, protože jsou tam mláďata. Jak mám zabránit, aby se nerozmnožovali do nekonečna :-D To jim mám dávat jenom zrní? Děkuji.
Štěndo

XXX.XXX.49.145
Chovali jsme také andulky a zase jsme měli s jednou samičkou jiný problém. Krásná bílo tyrkysová andulka byla v páru se samečkem a jak jsme je přendali několik párů do veliké nové voliery hnízdit, tak ona se úplně od svého samečka odtrhla a oblejzala všechny budky, vyháněla samičky, žádná budka jí nebyla dost dobrá, samečka si vůbec nevšímala, ten za ní nechápavě poskakoval. Dali jsem je tedy zvlášť a začala konečně hnízdit, ale vajíčko které snesla sežrala.
Byla tedy na mazlíčka doma.
Máme teď už dvě asi desetileté anduličky jenom na dožití. Pamatuji si, že dva samečci se také tak měli rádi jako u vás, ale když jsme dali na jaře budky bylo po kamarádství.
Hodně úspěchů v chovu.
Místo obýváku máme ptačí místnost s papoušky od roku 2.002
Latimeria

XXX.XXX.71.4
Dobrý den.Svého času jsem měl i 150 andulek ve voliéŕe, ale o nic jsem se nestaral.U mé ty andulky už měli komunismus.Udělali si svoje volby, a koho si zvolili do toho jsem nezasahoval.Nebyl jsem ve straně tak jsem ten pocit neměl!Budky byli rozvěšeny vśude, někdy i dvě na sobé poloźené.Zapálil jsem si dýmku a jen jsem je zpovzdálí pozoroval.Andulky jsou chytŕejśí neź já sám, já jim přece nebudu radit co mají délat?Pokud si vyhodili občas vejce z budky, dobŕe védí proć!Kontrola źádná neexistovala, copak jsem policajt?Dostávali krmení a vodu, v sezonu zelené.Mladých bylo vźdycky tolik, že jsem rozdal co jsem mohl a zbytek si bral kurýr, pravidelné.Musel jsem tento chov ale časem zruśit, jistý fízl si stéźoval na hluk.Moje doporućení je :do nićeho nezasahovat!Teď mám AG a nestaćím doplńovat vajeć.smés, koupil jsem tyto amady z důvodu stále ćistých vajec.Ty mél moźná bývalý majitel!U mě mají klid a pohodu, coź tito tvorové okamźité poznají!Přeji védeckým chovatelům co nejméné mladých.Řimák.
Simik...

XXX.XXX.213.22
kareta
napsal(a):
Mládata dejte na spodek do klece do nějaké vyšší krabičky s hoblinama a budku z klece oddělejte. Rodiče je dokrmí i tak.
Tak sem to udělala, ale rodiče se páří stále dál i bez budky.To by už měli třetí mladé po sobě nedostanou rozum či co?
Simik...
napsal(a):
Tak sem to udělala, ale rodiče se páří stále dál i bez budky.To by už měli třetí mladé po sobě nedostanou rozum či co?
Mně se to samé děje u pyrur. I po dvou snůškách za sebou se chce samec znovu pářit, samici honí a dost nekompromisně páření vyžaduje. Ona samozřejmě nechce, chce si odpočinout. Takže budku odeberu a samce tak na týden oddělím do klece vedle, aby "vychladl". Po týdnu ho vrátím a vše je ok. Po cca dalším týdnu vrátím budku, protože v ní nocují. Už se dál nepáří.