Vyjádření KPEP k navrhované směrnici EU o invazních druzích

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.4.2012 13:31
zoha

XXX.XXX.160.160

Jako statutární zástupci Klubu přátel exotického ptactva cítíme potřebu vyjádřit oficiální stanovisko naší organizace k navrhované směrnici EU týkající se problematiky invazních druhů.
Úvodem bychom rádi zdůraznili, že problém invazních druhů tady je a rozhodně nechceme tvrdit opak. Určitě může nastat situace, kdy druh uniklý z evropských chovů může způsobit škody na populaci druhu evropského. Nicméně tím naše souhlasné stanovisko končí. Rozhodně jsme proti způsobu, jakým EU navrhuje daný problém řešit.
Zcela zásadní je fakt, že EU přistupuje k řešení problému jednotně pro celou Evropu. To je absolutní nesmysl, nelze klimaticky srovnávat jižní státy s těmi severními stejně jako přímořské s těmi vnitrozemskými. Už na základě tohoto faktu je jasné, že i případné druhy, které by mohly ohrozit populace původních druhů zvířat, jsou diametrálně rozdílné. Tento problém by si měly řešit státy EU samostatně, jakékoliv centrální nařízení z Bruselu bude jen směska polopravd či lží, které ve svém důsledku odnesou zcela nevinní chovatelé a jejich exotičtí chovanci. Navíc celou problematiku částečně řeší už současná platná legislativa CITES, takže tento návrh EU chápeme jako touhu po dalších byrokratických opatřeních, díky kterým se zase o kousek více znepříjemní život běžných obyvatel Evropy.
Druhým zásadním faktem se jeví skutečnost, která vychází postupně na povrch a která je mnohem hrozivější. Za tímto a dalšími návrhy, které jistě ještě přijdou, stojí v podobě lobbistů malé skupiny militantních rádoby ochranářů, jejichž jediným cílem je docílit úplný zákaz chovů exotických zvířat včetně zrušení zoologických zahrad a podobných institucí. Tyto nátlakové organizace, které mnohdy zastupují i jen pár desítek členů, se snaží všemi prostředky docílit své utkvělé vize, že jediná správná ochrana přírody je ta, která zamezuje jakémukoliv držení exotických zvířat a rostlin v lidské péči. Významné úspěchy zoo zahrad a chovatelů na záchraně kriticky ohrožených druhů je nechávají zcela chladnými a jsou často bagatelizovány. Už jen skutečnost, že připomínkový formulář k návrhu směrnice o invazních druzích byl uveřejněn tak nějak potají, jen aby se nezvedla včas velká vlna opozice, hovoří jasně o praktikách, jaké panují prostřednictvím lobbistů v sídle EU.
Rádi bychom, aby široká chovatelská veřejnost měla povědomí o tom, že KPEP jako jediná samostatná chovatelská organizace chovatelů exotických ptáků nestojí stranou této problematiky, ale aktivně se snaží a i nadále bude snažit hájit zájmy několika set svých členů. Pokud zde bude poptávka i z řad neorganizovaných chovatelů či členů jiných organizací, jsme připraveni převzít iniciativu i tímto směrem a nedovolit několika fanatikům zlikvidovat chovatelství exotických zvířat prostřednictvím bruselských byrokratů. Říkáme jasné NE této i podobně laděným směrnicím, apelujeme na představitele naší vlády a parlamentu i na české europoslance, aby vyslyšeli argumenty i chovatelské veřejnosti a zabránili tak postupné likvidaci jednoho krásného oboru lidského umění. Tím bezesporu chovatelství exotických zvířat je.

Ladislav Žoha, předseda KPEP
Zdeněk Vandělík, jednatel KPEP

22.4.2012 09:22
nikola1985

XXX.XXX.183.6

dobře napsané,naprostý souhlas s vašim vyjádřením,nezbývá než doufat že zvítězí zdraví rozum
z tv jsem pochopil že by chtěli zakázat chov všech exot zvířat a nebo by se jednalo jenom o nějaké vybrané druhy?

22.4.2012 15:57
lesk

XXX.XXX.50.142

Dobrý den, o tom co se na nás chovatele chystá jsem se dozvěděl před týdnem na schůzi Klubu chovatelů bažantů, okrasného vodního ptactva a holoubků. Je škoda, že se zde víc neinformuje o jeho činnosti a cenných zkušenostech. Zvláště pak zkušenosti některých jeho členů z jednání s úředníky z životního prostředí by stály za zveřejnění. Zkusím to krátkou informativní poznámkou alespoň trochu napravit. I když vím, že KCHBž by si zasloužil větší pozornost a to minimálně založením nového vlákna.
Výše zmíněná schůze byla v sobotu 14. 4. 2012 v přednáškovém sále Zoo Ohrady (Hluboká nad Vltavou). Její součástí byla mimo povinných procedurálních úkonů, také velmi zajímavá přednáška z návštěvy Nového Zélandu, včetně promítání diapozitivů. Tento dokument nás seznámil s katastrofálními důsledky, které zavlečení cizích "invazivních druhů" mělo na místní populaci živočichů. Ukázal nám i to jak obrovské prostředky jsou vynakládány na záchranu těchto ohrožených domácích druhů a jaká opatření se tam dělají, aby se nekontrolovatelné šíření druhů invazivních zastavilo. Jde o novodobé čínské zdi a přísná opatření před vpouštěním turistů. Zvláště před jejich návštěvou unikátních ostrovních systémů. Uvědomme si, že jediná kočka strážce majáků vyhubila během jediného roku celou místní populaci nelétavých kiwiů na ostrově. Zde je ochrana místních živočichů naprosto na místě. Nic by se však nemělo přehánět. Nechci situaci podceňovat, ale myslím že toto v našich podmínkách tak markantně nehrozí a pokud ano, nějaký zákaz z Bruselu to stejně neřeší.
Člověk se neustále rozpíná a zabírá místo ostatním živočichům na této planetě. Pokud opravdu chceme do budoucna ohrožené druhy chránit a zachránit, ve volné přírodě to asi dost dobře nepůjde. Šanci mají snad jen nějaké velice přísně a nákladně střežené rezervace. I zde je to ale až příliš velké riziko. Dle mne jsou ale naopak velkou nadějí na zachování ohrožených druhů právě chovy v zajetí. A je lhostejno zda to budou zoo, nebo nějaké soukromé chovy zapálených nadšenců. Toto je třeba aby si ochránci uvědomili, přiznali a zařídili se podle toho. ZK.

22.4.2012 16:21
hzp

XXX.XXX.80.2

Ono by bylo obecně stejně zajímavé a ukázalo by se v celé nahotě, kdyby ti fanatici, co chtějí nejlépe všechno šmahem zakázat zpracovali aktuální zprávu o stavu ptactva od doby zákazu dovozu odchytových jedinců. Kde se která populace zmátořila za těch bezmála sedm let, co zákaz trvá. Když jsem v některém starším časopise četl, že 87 procent všeho odchytu odebraly země EU, tak např. žakové musí v Africe létat v milionových hejnech atd. A jestli tomu tak není, jak je to možné? Že by odchyt a následný prodej v zemích EU nebyl tím hlavním problémem?

24.4.2012 09:27
vmakovicky

XXX.XXX.45.196

Komu je adresované okrem chovateľskej verejosti toto vyjadrenie KPEP? Pokiaľ je to len všeobecne adresované ako postoj KPEP chovateľskej verejnosti nedá sa žiadna zmena v postoji EÚ očakávať. Myslím si, že pokiaľ sa píše v tomto vyjadrení "apelujeme na představitele naší vlády a parlamentu i na české europoslance, aby vyslyšeli argumenty i chovatelské veřejnosti" bolo by vhodné zverejniť ako a tiež odpoveď spomínaných predstaviteľov.

24.4.2012 20:16
alarios

XXX.XXX.221.14

Na internetu jsem sehnal scan článku z MF, takže zájemci si mohou o tomto paskvilu EU přečíst víc. Omlouvám se ale za kvalitu, zkuste si případně obrázek stáhnout, zvětšit a posléze přečíst. JŠ

24.4.2012 20:33
vmakovicky

XXX.XXX.45.196

Reakce MŽP na článek MF DNES ze dne 17.4.2012 „Brusel chce zakázat některé papoušky, želvy a jiná zvířata“
http://www.mzp.cz/cz/news_120418_papousci

1.5.2012 11:13
diamond

XXX.XXX.139.105

v spanielsku uz pro aktivisti zacali a zhabali chovatelovi mnichov,kedze tam sa jedna o invazivny druh.samozrejme nahrada skody ziadna a co sa stalo s vtakmi si mozete domysliet.
pridavam citat z internetu od chovatela
Aviario Triclaria I cannot read the dutch, but on the same topic, the following could be of interest for some of you: Spain has listed a few species as invasive a few weeks ago; within this list is krameri and monachus; those species cannot be kept, bred, so...ld any longer. What will be done with the birds is not stated by the law but Catalonya (Barcelona region) has allready begun to seize birds; they are officialy destroyed. This is a very serious mater for all of us who keep and breed birds in the EU. our detractors are just knocking at the door.

Aviario Triclaria http://www.boe.es/boe/dias/2011/12/12/pdfs/BOE-A-2011-19398.pdf
this is the spanish law; my friend has been seized and his birds destroyed (blue and green minachus) with NO FINANCIAL compensation at all.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.5.2012 11:29

diamond napsal(a):
v spanielsku uz pro aktivisti zacali a zhabali chovatelovi mnichov,kedze tam sa jedna o invazivny druh.samozrejme nahrada skody ziadna a co sa stalo s vtakmi si mozete domysliet.
pridavam citat z internetu od chovatela
Aviario Triclaria I cannot read the dutch, but on the same topic, the following could be of interest for some of you: Spain has listed a few species as invasive a few weeks ago; within this list is krameri and monachus; those species cannot be kept, bred, so...ld any longer. What will be done with the birds is not stated by the law but Catalonya (Barcelona region) has allready begun to seize birds; they are officialy destroyed. This is a very serious mater for all of us who keep and breed birds in the EU. our detractors are just knocking at the door.

Aviario Triclaria http://www.boe.es/boe/dias/2011/12/12/pdfs/BOE-A-2011-19398.pdf
this is the spanish law; my friend has been seized and his birds destroyed (blue and green minachus) with NO FINANCIAL compensation at all.

Paráda, takže vyvlastnit a chovateli máš smůlu, my jsme se rozhodli. Právo silnějšího:-(

8.5.2012 17:51

Je nějaký posun v této věci, je možné se nějak zapojit, nebo co je v silách nás chovatelů s tím něco provést? Vlákno postupně zapadává a pokud se dá něco dělat, abychom to nepropásli a neskončilo to jen tak, že se pouze dozvíme, že toho a toho dne a měsíce k nám budou chodit pro zakázané ptáky:-(:-(:-((viz to Španělsko)

6.6.2012 15:54
michalkouba

XXX.XXX.114.64

Dobrý den pane Žoha ,
tak cca po měsíci posouvám téma do popředí a mám otázku jestli je něco nového ... smajlík

6.6.2012 17:37
ararauna.cz

XXX.XXX.220.217

Dobrý den,

dovolím si zareagovat jako "strůjce" tohoto mediálního tématu. Zatím se neděje nic závratného. Oslovil jsem všechny české europoslance, z nichž tři jednoznačně chystanou směrnici - poku by opravdu měla zakazovat chov vybraných druhů zvířat, o "humánní likvidaci" zabavených exemplářů nemluvě - odmítli. Nyní vzniká první verze textu směrnice, která by měla být hotova na podzim. K ní bude připomínkové řízení.

Mám na toto téma slíbený rozhovor od europoslance Pavla Poce, který se přímo zabývá životním prostředím. Původně jsme se měli sejít už koncem května, ale nakonec schůzku přesunul na polovinu června. Od něj toho budeme vědět víc.

Jan Potůček

6.6.2012 18:38
michalkouba

XXX.XXX.114.64

ararauna.cz napsal(a):
Dobrý den,

dovolím si zareagovat jako "strůjce" tohoto mediálního tématu. Zatím se neděje nic závratného. Oslovil jsem všechny české europoslance, z nichž tři jednoznačně chystanou směrnici - poku by opravdu měla zakazovat chov vybraných druhů zvířat, o "humánní likvidaci" zabavených exemplářů nemluvě - odmítli. Nyní vzniká první verze textu směrnice, která by měla být hotova na podzim. K ní bude připomínkové řízení.

Mám na toto téma slíbený rozhovor od europoslance Pavla Poce, který se přímo zabývá životním prostředím. Původně jsme se měli sejít už koncem května, ale nakonec schůzku přesunul na polovinu června. Od něj toho budeme vědět víc.

Jan Potůček

Děkuji za informace ...

6.6.2012 19:35

ararauna.cz napsal(a):
Dobrý den,

Jan Potůček

Také děkuji:-)

6.6.2012 20:51
ararauna.cz

XXX.XXX.220.217

Přijde mi už trapné, že se v normální odpovědi na věcný dotaz administrátorsky maže zmínka, že jsem toto téma otevřel na svém webu. To jsem pro Faunu taková konkurence? Sami víte, že nemám problém si tady zaplatit reklamu, a tohle byla jen slušná odpověď na slušný dotaz chovatelů.

Jan Potůček

7.6.2012 06:18
zoha

XXX.XXX.160.160

ararauna.cz napsal(a):
Přijde mi už trapné, že se v normální odpovědi na věcný dotaz administrátorsky maže zmínka, že jsem toto téma otevřel na svém webu. To jsem pro Faunu taková konkurence? Sami víte, že nemám problém si tady zaplatit reklamu, a tohle byla jen slušná odpověď na slušný dotaz chovatelů.

Jan Potůček

Dobrý den všem, rád bych Vás ubezpečil, že tento zásah musel přijít ještě výše než je moje pozice admina, bohužel to už neovlivním.
Ze strany KPEPu dodávám, že jsou předjednána osobní setkání zástupců klubu a europoslanců, kde budeme ještě osobně k uvedenému tématu diskutovat přímo s poslanci, kteří budou uvedenou normu schvalovat.
Dále máme přislíbeno otevření tématu jednou parlamentní stranou přímo prostřednictvím tiskové konference, jinými slovy KPEP dělá vše proto, aby toto téma zůstalo v povědomí veřejnosti až do definitivního schválení europarlamentem.
S pozdravem Ladislav Žoha, předseda KPEP

Přidejte reakci

Přidat smajlík