Dobrý den, kolegové chovatelé. Napadlo mě, ikdyž tady probíhá téma na mláďata 2012 založit nové téma na odchovy pouze Neofem. Letos slyším stále jen to, že je to špatné. Snad se někdo najde kdo odchoval. Vkládejte tedy fotky svých krasavců, které se vám doposud podařily. Chovu zdar všem chovatelům a Neofemařům zvlášť 1)první odstavená mláďata
Hrdý otec ani nepoznal, že jsem u podstrčil dvě kukačky přírodní bourek, dvě modré běloprsé Modrohlavé, 1 šedozelená skořice Modrohlavá
taky jeden z otců, ale nevim ještě jak se mladé vyvrbí, protože jsou malá, ale snad 1,0 fialový
Tyrkysáci ze žlutobřiché linie:otec oliva, mladé oliva, tmavozelené, tmavozelený citrone opalín, a možná tmavozelená isabela
Poslední není sice mládě, ale fotka si myslím, že je pěkná, tak ji sem dám.Doufám že se přidají i další chovatelé
Také přidávám několik letošních přírustků - vylétnutí cca před 3 týdny
Mláďata od dalšího páru vylétnutá před 5 dny - s rodiči a samotná. Můžete mi prosím poradit, co jsou mladé za mutace a pravděpodobné pohlaví (viz. moje samostatně založené téma v moderované diskusi). Předem moc díky za každou radu.
Právě vylétnuté mládě od dalšího páru - v budce jsou další 4 + jedna podložená a úspěšně dokrmená "kukačka" od jiného páru
pivomil

XXX.XXX.50.196
Odkud jste mr. konr ?
Dobrý den, jsem rád, že se ke mě někdo přidal .Gratuluji pane Konrád, moc pěkné hejno odchovů.Nedivím se, že jste musel přistavět další volieru, protože tolik mladých se jen tak někam nevejde.Jak je vidět tak jsem dva z mála, kterým se letos Neofemy daří.Máte nějaké čisté rudoprsé, ale aby v tom nebyli opalíni? Je jedno jestli žluté nebo skořice nebo zelené.Díky a ať se daří
Zdravím a zároveň děkuji za uznání. Velice mě to těší, že moji svěřenci se líbí nejen mě.Snažím se o ně starat jak nejlíp mohu, ale bohužel ani to někdy nestačí. Dnes jsem po tom nejlepším fialovém samci musel utratit jedno mládě, protože mělo jednu nožičku úplně dozadu.Samice ho asi rozsedla, když bylo malé.Samozřejmě mladé bylo z těch tří to nejvíc fialové, ale to už tak bývá.Vždycky se nedočkáte hned toho co nejvíc chcete.Já třeba mám krásného samce šedozeleného a šedozelené mládě po něm mám až letos po čtyřech letech.Velice mi v chovu pomáhají svým časem, radami a zkušenostmi dva výborní dlouholetí chovatelé Neofem. Snad se nebudou zlobit když tady napíši jejich jména. Je to pan Vojtěch a pan Kubát.Nesmírně si jich vážím a za všechno jim děkuju. Věřím, že jsme kamarádi nebo alespoň přátelé. Bez nich by moji ptáci takhle pěkní nejspíš nebyli.Přeji všem, aby měli okolo sebe takové chovatele a kamarády jako mám já.Ať se daří nashledanou
pivomil

XXX.XXX.50.196
papy
napsal(a):
Zdravím a zároveň děkuji za uznání. Velice mě to těší, že moji svěřenci se líbí nejen mě.Snažím se o ně starat jak nejlíp mohu, ale bohužel ani to někdy nestačí. Dnes jsem po tom nejlepším fialovém samci musel utratit jedno mládě, protože mělo jednu nožičku úplně dozadu.Samice ho asi rozsedla, když bylo malé.Samozřejmě mladé bylo z těch tří to nejvíc fialové, ale to už tak bývá.Vždycky se nedočkáte hned toho co nejvíc chcete.Já třeba mám krásného samce šedozeleného a šedozelené mládě po něm mám až letos po čtyřech letech.Velice mi v chovu pomáhají svým časem, radami a zkušenostmi dva výborní dlouholetí chovatelé Neofem. Snad se nebudou zlobit když tady napíši jejich jména. Je to pan Vojtěch a pan Kubát.Nesmírně si jich vážím a za všechno jim děkuju. Věřím, že jsme kamarádi nebo alespoň přátelé. Bez nich by moji ptáci takhle pěkní nejspíš nebyli.Přeji všem, aby měli okolo sebe takové chovatele a kamarády jako mám já.Ať se daří nashledanou
Nevim zda se to tu nekdy resilo,ale jakym zpusobem jste to mlade utratil? Ja jsem zatim tohle delat nikdy nemusel,ale az ta situace prijde,tak abych vedel jak se zaridit, pochybuju ze kazdy jezdi s kazdym ptakem na veterinu, navic me prijde vetsi utrpeni pro to zvire do nej pichat jeste jehly.
Dobrý den, to bych tady raději nerozváděl, protože by se zase našli tací, kteří by říkali, že je trápim, ikdyž v tomto případě pták netrpí. Trpí tím, že staří to poznají a méně mládě krmí, to stále žadoní a hubne.Takže čím dřív tím lépe a je to pro něj vysvobození. Ale aby si všichni nemyslely, že nic nezachráním, tak nedavno se mi bohužel chytla jedna Neofema za nožičku za kroužek do spoje pletiva.O nohu sice přišla, ale krvácení jsem zastavil a tak žije.Ale někdy to bohužel nejde zachránit.Tak držím palce ať to nemusíte nikdy dělat. Nashledanou
pivomil

XXX.XXX.50.196
Vzdy se najde nejaky pseudo aro bio eko atd fanatik ktery radsi necha ptaka umirat nez aby mu usetril trapeni. Pokud se chcete od techto komentaru oprostit tak co email vladon@box.cz ?
Taky letošní odchov, akorát nevím co je to za barvu. Poradí někdo? Děkuji
Dobrý den, omlouvám se, ale přehlídl jsem váš dotaz, tak se nezlobte. Měním je vždy podle míry znečištění, ale je to cca 3 měsíce celé a pod bidly kde se hromadí trus, tak každý měsíc. Krmím do koupelen a Neofemy vůbec nedělají bordel. Dříve jsem dával klasy senegalu na zem, ale byl tam bordel, tak jsem je začal dávat do koupelen. Je to výborný materiál, protože saje vlhkost a vždy spálíte bakterie a tudíž je to i hygienické. Samozřejmě to není zadarmo, ale co dnes je zadarmo. Když chci aby ptáci byli v pořádku, tak prostě zaplatím pelety, ale mám klid a radost z dobré kondice mých ptáků. Likviduji je škrabkou a pod nimy mám lino, které omyji hadicí.Ať se daří nashledanou
Můj první odchov neofém - zlatožluté rudoprsé opalino, nejstarší mládě - stáří 20 dnů.
Zdravým všechny tento den mám od 4 párů bourků 14ks mladých a samice podruhé nasedájí.Po loňském neúspěchu vcelku vydařená sezóna.
Dobrý den, pěkní Bourci. Měl bych zájem o plavého opalína, pokud tedy budou na prodej. Vylétlo mi to mládě jak jsem vkládal dříve, tak usuzuji žlutý plavý.A oba rodiče přírodní, takže pohlaví nevím.Ale podle těla bych řekl samec, jaký je váš názor? Děkuji za odpověď. Nashle a ať se daří
kuubiin
napsal(a):
Zdravým všechny tento den mám od 4 párů bourků 14ks mladých a samice podruhé nasedájí.Po loňském neúspěchu vcelku vydařená sezóna.
Dobrý den,
moc krásní bourci! Já sice chovám tyrkysáky, ale náhodou mám zatím letos úplně stejné počty odchovů - 14 mladých od 4 párů. Jeden pár 3 mladé, 2 páry po pěti mladých a poslední pouze 1 mládě (samice se nestarala a 2 uhynuly, tohle se mi podařilo podložit jinému páru). Zrovna samice sedí na další snůšce a v první budce už jsou 3 mláďata.
neofemka
napsal(a):
Dobrý den,
moc krásní bourci! Já sice chovám tyrkysáky, ale náhodou mám zatím letos úplně stejné počty odchovů - 14 mladých od 4 párů. Jeden pár 3 mladé, 2 páry po pěti mladých a poslední pouze 1 mládě (samice se nestarala a 2 uhynuly, tohle se mi podařilo podložit jinému páru). Zrovna samice sedí na další snůšce a v první budce už jsou 3 mláďata.
To je pěkné ja měl u dvou párů po čtyřech a u dalších dvo po třech ,žádný úhyn
Přidávám pár čerstvých fotek mláďat necelé 3 týdny po vylétnutí - tady s šedozeleným RDP otcem
5 mladých od dalšího páru i s oběma rodiči a šestým mládětem přírodním - podloženou "kukačkou" od jiného páru (uprostřed)
A poslední fotka - asi o 2 týdny starší mláďata od dalšího páru - asi 3 samičky?
Mám ještě dotaz na zkušenější chovatele - u přírodního mláděte (uprostřed na prostřední fotce) se mi zdá, že jakoby na zadečku mezi křídly nad ocáskem má zelenomodrou barvu, ne klasicky zelenou jako ostatní mláďata (třeba na prvním fotu). Je to normální, stává se to, že může jít barva v tomhle místě trochu do modra? Ještě jsem se s tím nesetkala. Až se mi ho podaří vyfotit zezadu, tak přiložím i foto, snad to půjde vidět...
Jinak se s vámi musím podělit o dnešní zážitek - i když už mám léta odchovů za sebou, poprvé se mi stalo, že jsem při kontrole budky zrovna natrefila okamžik líhnutí. A stálo to za to, mládě bylo zpoloviny venku, hlavičku ještě mělo uvnitř poloviny skořápky a odtlačovalo se od země při pokusu hlavičku vyprostit. Za pár sekund se mu to podařilo a překulilo se na záda. Pro mě to byl moc hezký zážitek, který se jen tak nevidí. pozn. - líhlo se zrovna mládě z druhého hnízda od páru s šedozeleným samcem (1.foto). Všem přeji úspěšné odchovy a hodně radosti z neofémek! :)
Pěkné neofemky, gratuluji. Normální to být nemusí, třeba pan Olsen už má Tyrkysáky violety, tak třeba se vám tam něco vyskytlo.Přidávám foto.Ať se daří nashledanou
Dobrý den, tak to máte pravdu a nejlepší jsou takoví, kteří nikdy nic neudělaly a akorát pomlouvají, že jsou to kříženci a podobně.Kříženci jsou většinou neplodní, takže to je nepravděpodobné. Vložím ještě dvě fotky z chovu pana Olsena, protože si myslím, že to stojí za to. Sice jsem to tu už možná někam dával, ale to nevadí. Tak chovu zdar. tyrkysoví opalíni a cena: 400 euro, takže to ti super chovatelé u nás, kteří dělají továrny na mladé nikdy nekoupí, protože oni nechtějí kvalitu ale hlavně aby šli mladé!
Přihodím modrohlavé opalíny, chovatel: Jack Suikerbuik
Splendid parkiet opaline,blauw
Dobrý den, děkuju za optání, bohužel nic! Hrabali, ale najednou se ochladilo a začali přepeřovat, takže snad příští rok.No a jak se daří vám?Když se to tu rozběhlo tímto směrem, tak opalín Jeffa van Esche
violeta a modrá violeta (všechno co jsem vkládal, tak jsou ptáci pana Esche)
atka
napsal(a):
Tak dnes mám špatný den! Tři mláďata u tyrkysových mrtvá a dvě ze tří u bourků taky.Všechna nakrmená. V prvním hnízdě vše O.K. a teď tohle
Mláďata byla cca 5-ti denní.Může to být tou náhlou změn teplot?
Zdravím, samozřejmě může a je to docela pravděpodobné, přesto se zamyslete, jestli nemohlo dojít k nějakému defektu v krmení.
Dobrý den. Přidávám tří fotky letošního odchovu neofémy zelená rudoprsá opalina.
fras
napsal(a):
CHovný samec a pět mláďat z jiného pohledu.
Nádherní tyrkysáci
Přidávám foto mláděte s modrou mezi křídly, snad půjde něco vidět, je to foceno jen mobilem
saroun
napsal(a):
Zdravím, jestliže porovnáváte zelené a tmavozelené ptáky, musíte počítat s barevnou odlišností.
Dobrý den,
děkuji za odpověď. Tmavozelení ptáci můžou mít kostrč do modra, Myslela jsem, že ať zelení, tmavozelení, olivoví, opalíni apod. mají vždy kostrč v příslušné barvě, ale ne do modra...
Přidávám lepší foto mláděte - konečně foťákem místo mobilu :)
neofemka
napsal(a):
Dobrý den,
děkuji za odpověď. Tmavozelení ptáci můžou mít kostrč do modra, Myslela jsem, že ať zelení, tmavozelení, olivoví, opalíni apod. mají vždy kostrč v příslušné barvě, ale ne do modra...
Přidávám lepší foto mláděte - konečně foťákem místo mobilu :)
Zdravím, tato fotka je typickým příkladem, jak je ošidné posuzovat barvu z fotek, světlo udělá své a je to úplně někde jinde. Tady už modrý odstín nabízí další možnosti. Například fialový faktor. Ale především jsem vycházel z informace o rodičích a barev sourozenců, kde tmavozelená je jednou z možností.
saroun
napsal(a):
Zdravím, tato fotka je typickým příkladem, jak je ošidné posuzovat barvu z fotek, světlo udělá své a je to úplně někde jinde. Tady už modrý odstín nabízí další možnosti. Například fialový faktor. Ale především jsem vycházel z informace o rodičích a barev sourozenců, kde tmavozelená je jednou z možností.
Tady možná došlo k nedorozumění - tohle mládě mám od rodičovského páru jako jediné, rodiče se nestarali a tohohle jsem podložila sousednímu páru zelených rudoprsých opalín, se kterými je focený na předchozích fotografiích. Rodiči mláděte jsou 1,0 tmavozelený a 0,1 zelená - fotku jsem vložila pár příspěvků zpět. Čekala jsem, že mládě bude buď přírodní nebo tmavozelené a modrá barva na kostrči mě překvapila.
saroun
napsal(a):
Zdravím, pozor tady se nejspíš jedná o novinku - oranžového modrohlavého.
Dobrý den, asi jsme se špatně pochopili, tak to vezmu od podlahy. Neofema modrohlavá mutace oranžovobřichá tyrkysová, proto turquoise orange bellied. Samice zde:
saroun
napsal(a):
Zdravím, u opalinů posuzujte křídelní znaky opačně. Mladí samci jsou spíš bez znaků, naopak se znaky jsou to spíš samice. Rozhodující je hlava, její barva, šířka a výraz. Na fotkách máte všechny tři samičky.
Můžu předpokládat, že u mladých tmavých zelených (jsou ještě v budce) jsou s červenými znaky samečci a bez znaků samičky? A co bílé proužky (znaky) na spodní straně křídel? Proužek- samička, bez proužku sameček?
tyrkys
napsal(a):
letošní odchov-tmavozelený
Dobrý den, tak se také přidám s dalšími fotkami. A chci pochválit vaše Neofemky pane Konráde. Někdy se musím zastavit. Tak přidávám mladou samičku Neofemy Tyrkysové v Německu známé jako : citrone opalín . Myslím si, že se povedla
ještě jednou, teď bych potřeboval sehnat takového samce, neměl by někdo ?
Tatáž mláďata - foto z dnešního dne. Papoušek napravo je samec z r. 2010.
acner
napsal(a):
Můj první odchov neofém - zlatožluté rudoprsé opalino, nejstarší mládě - stáří 20 dnů.
acner
napsal(a):
Druhé foto téhož, můj první odchov. Jsem velice spokojená.
fras
napsal(a):
Ještě přidávám jednu fotku chovná samice a mláďě.
Zdravím.Přidávám foto letošních odchovů. Chovný samec při krmení mláděte.
fras
napsal(a):
Zdravím.Přidávám foto letošních odchovů. Chovný samec při krmení mláděte.
Samička zelená opalína,stáří tři měsíce
fras
napsal(a):
Samička zlato žlutá opalína,stáří tři měsíce
Mládě zel.rud.opalina.
Chovný samec plus 10 mláďat,první a druhé hnízdo.
Zelená rudoprsá opalina.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Moc pekne opaliny.Koupil bych 1,0 ale nevim kontakt.Staci SMS,zavolam vam-775253355.Diky
Dobrý den,
měla bych dotaz na chovatele přírodních rudoprsých tyrkysáků (příp. tmavozelených a olivových RDP). Od páru ve složení 1,0 šedozelený RDP a 0,1 zelená RDP opalina mám mladé v kombinaci šedozelených (2), tmavozelených (3) a zelených (3). Po vylétnutí z budky byly všechny pouze rudobřiché, nyní se začínají přepeřovat a zíakávají první pírka červená na prsou. Chci se zeptat, zda je možné, že přepeří úplně na rudoprsé ptáky (jako jsou oba rodiče) nebo například jen částečně s několika červenými pírky? A jestli rudoprsí ptáci získávají červená prsa vždy až po přepeření? Dříve jsem měla jen opaliny a u nich jsem byla zvyklá, že mládě je rudoprsé již v budce.
Děkuju za rady.
neofemka
napsal(a):
Dobrý den,
měla bych dotaz na chovatele přírodních rudoprsých tyrkysáků (příp. tmavozelených a olivových RDP). Od páru ve složení 1,0 šedozelený RDP a 0,1 zelená RDP opalina mám mladé v kombinaci šedozelených (2), tmavozelených (3) a zelených (3). Po vylétnutí z budky byly všechny pouze rudobřiché, nyní se začínají přepeřovat a zíakávají první pírka červená na prsou. Chci se zeptat, zda je možné, že přepeří úplně na rudoprsé ptáky (jako jsou oba rodiče) nebo například jen částečně s několika červenými pírky? A jestli rudoprsí ptáci získávají červená prsa vždy až po přepeření? Dříve jsem měla jen opaliny a u nich jsem byla zvyklá, že mládě je rudoprsé již v budce.
Děkuju za rady.
Rudoprsá mláďata vyletí z hnízda jen s rudě zbarveným břichem. Po přepeření budou mít samci rudou barvu jednolitě až pod zobák. Ale doporučuji vybírat mláďata s krvavě rudým břichem, ty které mají jen oranžovou barvu nebudou mít ani později kvalitní vybarvení.
mato.zahradnik
napsal(a):
Zdravím,síce reagujem na starší príspevok,ale veľmi ma to zaujalo-tá modrá nad kostrčou-príde mi to,že by to mohol byť zaujímavý genetický materiál na šľachtenie "pre modrú".. Je to v každom prípade veľmi zaujímavé!
Zdravím, to byste ještě musel napsat, čeho se váš příspěvek týká. Ale modrý kostřec je na hony vzdálen genetickému materiálu pro šlechtění modré mutace.
saroun
napsal(a):
Zdravím, to byste ještě musel napsat, čeho se váš příspěvek týká. Ale modrý kostřec je na hony vzdálen genetickému materiálu pro šlechtění modré mutace.
Myslel som fotku hoodne vyššie v tejto diskusii,išlo o neof. tyrkysové-u ktorých zatiaľ veľmi modrá mutácia nie je známa (aj keď sa už objavujú správy).Predpokladal som len,že by sa dalo selektívne posilňovať tie vlohy pre modrú výberom a párením vtákov,ktorí jej majú viac,ako je obvyklé. Ale to je len moja laická predstava,nemám s takým niečím vôbec skúsenosti,ani vedomosti.
Ale v každom prípade ma všetko okolo modrých tyrkysákov fascinuje,dúfam,že sa čo najskôr v chovoch objavia.
mato.zahradnik
napsal(a):
Myslel som fotku hoodne vyššie v tejto diskusii,išlo o neof. tyrkysové-u ktorých zatiaľ veľmi modrá mutácia nie je známa (aj keď sa už objavujú správy).Predpokladal som len,že by sa dalo selektívne posilňovať tie vlohy pre modrú výberom a párením vtákov,ktorí jej majú viac,ako je obvyklé. Ale to je len moja laická predstava,nemám s takým niečím vôbec skúsenosti,ani vedomosti.
Ale v každom prípade ma všetko okolo modrých tyrkysákov fascinuje,dúfam,že sa čo najskôr v chovoch objavia.
Opravdu modrá mutace, ale u žádného druhu nevzniká selekcí na rozšiřování modrých znaků ale vznikne absolutní ztrátou všeho psittacinu z opeření.
mato.zahradnik
napsal(a):
Onen odkaz s fotkou je z 12.7.2012
Dobrý den, bohužel odkaz s datem 12.7.2012 tady žádný není, nicméně jsou zde fotky, které napovídají, že modrá mutace tyrkysových není až zas tak vzdálená hudba budoucnosti. Mimochodem, cesta existuje, podobně jako u opalinových modrohlavých.
Ospravedlňujem sa,je to z 19.7.2012,tento obrázok.To s tým psittacínom viem,ale ako potom definujete vtáky,ktoré majú zvýšený podiel modrej? Selektívne modrý?
1.0 tmavozelený s modrým zabarvením na zádech, již sem ho sem dával, tady je starší - uvidím až pořádně přepeří.
dobromysl.oregano
napsal(a):
1.0 tmavozelený s modrým zabarvením na zádech, již sem ho sem dával, tady je starší - uvidím až pořádně přepeří.
..
mato.zahradnik
napsal(a):
Zaujímavé,-o to viac,že hlavu nemá teda veľmi modrú-a tiež nevidím "zrcátka"..
Ďakujem za príspevok!
jestli reagujete na tu dnešní fotku, tak je to mladý nepřepeřený samec. Proto ještě nemá tak modrou hlavu a zrcátka zatím taky nemá. Po přepeření jistě bude, např. jeho bratr to měl už v budce (nebo spíš náznak zrcátka), to je různé.
Právě o to mi jde, jestli bude mít tu modrou i po přepeření.
dobromysl.oregano
napsal(a):
jestli reagujete na tu dnešní fotku, tak je to mladý nepřepeřený samec. Proto ještě nemá tak modrou hlavu a zrcátka zatím taky nemá. Po přepeření jistě bude, např. jeho bratr to měl už v budce (nebo spíš náznak zrcátka), to je různé.
Právě o to mi jde, jestli bude mít tu modrou i po přepeření.
Zdravím, modrá zůstane určitě, nejspíš se jedná o projev fialového faktoru. S pohlavím to už je jiná. Jestli je to stejný pták, který byl vyfotografován 19.7. nebo spíš na fotce z tohoto data a poslední fotka je ze současnosti, tak je to zcela určitě samice. Od července už musí být určitě z větší části přepeřený.
saroun
napsal(a):
Zdravím, modrá zůstane určitě, nejspíš se jedná o projev fialového faktoru. S pohlavím to už je jiná. Jestli je to stejný pták, který byl vyfotografován 19.7. nebo spíš na fotce z tohoto data a poslední fotka je ze současnosti, tak je to zcela určitě samice. Od července už musí být určitě z větší části přepeřený.
Já to musím uvést na pravou míru. Já jsem se předtím vyjadřoval, že jsem "sem" už fotku dříve dával, ale tím jsem myslel na ifauna, kam přesně to ted nevím, ale myslím že do podobného tématu...
Ale nejedná se o tu fotku z 19.7., to byl někdo jiný a to je jak správně říkáte samička.
Ten můj pták je z letošního konce léta (vlastně přesně 23.9.) a je to samec - nemá proužek atd..
To se omlouvám, že jsem to takto zamotal.
Ale jsem rád, že je tato diskuze živá!
Jinak fotku po přepeření pošlu, to slibuju.