Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.12.2012 09:41
princessjane

XXX.XXX.239.250

Dobrý den přeji,

měla bych na Vás dotaz. Mám samičku kanárka cca 2 roky starou ale v poslední době je hodně načepýřená a má problém vylétnout na bidlo takže se drží spíše dole. Moc o sebe nedbá celkově a u zadečku se jí dělají jakoby chuchvalce od trusu.Koupelničku má ale hodne dlouho jsem jí v ní neviděla. Docela často spí i přes den což nebývalo. Jí a pije v pohodě ale je na ní vidět, že něco něni v pořádku. Sameček je plně ok. Můžete mi prosím poradit co bych pro ní mohla udělat? Já vím, že se takto po netu těžko radí ale alespoň jsem to zksusila a děkuji všem!

10.12.2012 09:59
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

princessjane napsal(a):
Dobrý den přeji,

měla bych na Vás dotaz. Mám samičku kanárka cca 2 roky starou ale v poslední době je hodně načepýřená a má problém vylétnout na bidlo takže se drží spíše dole. Moc o sebe nedbá celkově a u zadečku se jí dělají jakoby chuchvalce od trusu.Koupelničku má ale hodne dlouho jsem jí v ní neviděla. Docela často spí i přes den což nebývalo. Jí a pije v pohodě ale je na ní vidět, že něco něni v pořádku. Sameček je plně ok. Můžete mi prosím poradit co bych pro ní mohla udělat? Já vím, že se takto po netu těžko radí ale alespoň jsem to zksusila a děkuji všem!

Chorú samičku odniesť k veterinárovi nech ju utratí a ponechať samčeka samého pre spev. Prípadne zakúpte ešte jedného 100% samčeka do druhej klietky a chovajte sólo kanárikov dvoch samčekov. Pre potešenie, bez zakladania chovu v pároch.
Záujem o odchov nechajte na neskôr. To príde časom, zatiaľ zvierajte informácie o pekných a zdravých vtákov.

Foto, zdroj net - Schinkel, samček červený lipochrom CII (typ mozaika)

10.12.2012 12:39
princessjane

XXX.XXX.239.250

Dobrý den přeji,

děkuji Vám za názor. Nemám je na chov ale pro poteseni doma v jedne kleci ale myslenka, ze ji necham utratit mi drása srdce :o( kdyz ji a pije to ji neni nejak pomoci? Ja myslela jestli ji treba neco nechybi nebo ji nejde nejak jinak pomoci nenasilne. Uprimne sanecka druheho se mi kupovat nechce mela jsem jen tyto dva pro poteseni a vice jich nemam v umyslu porizovat a kdyby samicky umrela napr. tak bych pak mela dva samecky ktery by nemohi byt spolu coz by byl pruser .-(
Ach jo to je situace .... .-(

10.12.2012 12:49
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

princessjane napsal(a):
Dobrý den přeji,

děkuji Vám za názor. Nemám je na chov ale pro poteseni doma v jedne kleci ale myslenka, ze ji necham utratit mi drása srdce :o( kdyz ji a pije to ji neni nejak pomoci? Ja myslela jestli ji treba neco nechybi nebo ji nejde nejak jinak pomoci nenasilne. Uprimne sanecka druheho se mi kupovat nechce mela jsem jen tyto dva pro poteseni a vice jich nemam v umyslu porizovat a kdyby samicky umrela napr. tak bych pak mela dva samecky ktery by nemohi byt spolu coz by byl pruser .-(
Ach jo to je situace .... .-(

Trápiacu sa samička "uklidte" z klietky, kde je zdravý, zatiaľ života schopný samček, čím skôr.

Taký je krutý život v prírode. Slabý vták prvý padne za obeť dravcovi, predátorovi! Človek je tiež predátor, alebo nie? Preto Vám odporúčam veterinára.:-|

10.12.2012 13:41
kubrt11

XXX.XXX.53.50

princessjane napsal(a):
Dobrý den přeji,

Zdravím,zkusím Vám poradit lépe než kolega nade mnou!Je to velmi nejisté,ale za zkoušku nic nedáte!Samičku v prvé řadě oddělte,aby měla klid!Dejte jí někam na teplé místo,nejlépe pod žárovku,na pití slabý heřmánkový,nebo řepíkový čaj!Také se můžete pokusit ptáčka zbavit vnitřních škodlivých baktérií podáním přípravku"Sutrikol"do toho čaje(pozor dodržet předepsané dávkování)!Pokud již není pozdě,máte zhruba 50% šanci!K veterináři nechoďte,vyšetření Vás bude stát několik nových kanárků!Ať se dílo podaří!K.

10.12.2012 16:00
mozaik

XXX.XXX.40.144

Pokud už nevylétne ani na bidlo, potom je šance na přežití a vyléčení téměř nulová. Bohužel podle těchto příznaků nejde určit nic, protože většina nemocí trávicího traktu má stejné příznaky.

10.12.2012 17:12
princessjane

XXX.XXX.239.250

Zdravím vás všechny.

Předem díky všem za Vaše reakce rady a tipy ale sjela jsem s ní k veterináři a závěr je takový, že samička nema cit v pravé nožce a hlavně vůbec ne v posledním drápku takže neobejme ani bidlo tudíž jí ta nožička jí asi bolí a neudrží stabilitu, tímpádem si nemůže ani pořádne pročistit peří ani nejak aktivněji o sebe dbát, je více načepýřená a i z toho důvodu celkove vic spi a hlavne spí dole na zemi a nahoru obtížně vylétává na bidlo aby se najedla a napila. Jeden den je to lepší a druhý den horší takže si máme do pátka promyslet zda jí tento život bude vyhovovat protože jakoby netrpí žádnou bolestí jako takovou ale hodně jí to omezuje a problém může nastat až jí bude chtít samecek pářit. Pry by zadne vitaminy ani sviceni nepomohly. Injekce by stala 20 kc na utraceni :-(( penize neresim samozrejme! To mi jen rekl pro info aby jsme meli vsechny potrebna informace.

Trus má ok jí i pije ale je prostě hodne omezena a spi jen dole a cokoliv co dela, tak je pro ni docelai problem :-( takze my pro ni nic udelat nemuzeme jen si to mame v klidu promyslet njn ale je to precijenom člen rodiny a a mame ji moc rad i kdyz je to "jen kanárek" takze tohle bude asi tezky rozhodovani :o/ ale uz alespon vime, na cem jsme takze Vam panove vsem moc dekuji za Vase nazory ale pricina uz je jasna .-(( nevim co pro ni bude lepsi ..samozrejme pro nas by bylo nejlepsi ji nechat zit aby byla s nami ale otazka je co bude mit za zivot a a se bude chtit samecek parit tak asi pak by trpela jeste vic :-(( vsem preji krasny vecer!

10.12.2012 18:30
kubrt11

XXX.XXX.53.50

princessjane napsal(a):
Zdravím vás všechny.

Předem díky všem za Vaše reakce rady a tipy ale sjela jsem s ní k veterináři a závěr je takový, že samička nema cit v pravé nožce a hlavně vůbec ne v posledním drápku takže neobejme ani bidlo tudíž jí ta nožička jí asi bolí a neudrží stabilitu, tímpádem si nemůže ani pořádne pročistit peří ani nejak aktivněji o sebe dbát, je více načepýřená a i z toho důvodu celkove vic spi a hlavne spí dole na zemi a nahoru obtížně vylétává na bidlo aby se najedla a napila. Jeden den je to lepší a druhý den horší takže si máme do pátka promyslet zda jí tento život bude vyhovovat protože jakoby netrpí žádnou bolestí jako takovou ale hodně jí to omezuje a problém může nastat až jí bude chtít samecek pářit. Pry by zadne vitaminy ani sviceni nepomohly. Injekce by stala 20 kc na utraceni :-(( penize neresim samozrejme! To mi jen rekl pro info aby jsme meli vsechny potrebna informace.

Trus má ok jí i pije ale je prostě hodne omezena a spi jen dole a cokoliv co dela, tak je pro ni docelai problem :-( takze my pro ni nic udelat nemuzeme jen si to mame v klidu promyslet njn ale je to precijenom člen rodiny a a mame ji moc rad i kdyz je to "jen kanárek" takze tohle bude asi tezky rozhodovani :o/ ale uz alespon vime, na cem jsme takze Vam panove vsem moc dekuji za Vase nazory ale pricina uz je jasna .-(( nevim co pro ni bude lepsi ..samozrejme pro nas by bylo nejlepsi ji nechat zit aby byla s nami ale otazka je co bude mit za zivot a a se bude chtit samecek parit tak asi pak by trpela jeste vic :-(( vsem preji krasny vecer!

Zdravím,no tak to samozřejmě mění situaci!Můžete počkat jak se to bude dále vyvíjet,a jak se s tím pták srovná! I beznozí ptáci,což je podobná situace,si na svůj handicap časem přivyknou,a dokáží žít v podstatě plnohodnotný ptačí život,ve Vašem případě je to"lepší" v tom,že kanářice může létat,v opačném případě by to bylo pro ptáka,u kterého je létání první přirozenost,jen utrpení! Já bych tedy počkal,a uvidíte!Máte-li temperamentnějšího samce může se stát,že v období toku bude nesvolnou samičku pronásledovat až k jejímu vyčerpání,ovšem může se klidně také stát,že už v tom čase bude Vaše samička natolik uvyklá svému handicapu,že bez problémů i zahnízdí!Ve svém chovu jsem měl před časem samičku bez jedné nohy,cennou pro svoje dědičné vlohy,a normálně vyváděla mladé,dokonce bych řekl,že byla spolehlivější máma než jiné zdravé!Ať se daří.K.

10.12.2012 18:40
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

kubrt11 napsal(a):
Zdravím,no tak to samozřejmě mění situaci!Můžete počkat jak se to bude dále vyvíjet,a jak se s tím pták srovná! I beznozí ptáci,což je podobná situace,si na svůj handicap časem přivyknou,a dokáží žít v podstatě plnohodnotný ptačí život,ve Vašem případě je to"lepší" v tom,že kanářice může létat,v opačném případě by to bylo pro ptáka,u kterého je létání první přirozenost,jen utrpení! Já bych tedy počkal,a uvidíte!Máte-li temperamentnějšího samce může se stát,že v období toku bude nesvolnou samičku pronásledovat až k jejímu vyčerpání,ovšem může se klidně také stát,že už v tom čase bude Vaše samička natolik uvyklá svému handicapu,že bez problémů i zahnízdí!Ve svém chovu jsem měl před časem samičku bez jedné nohy,cennou pro svoje dědičné vlohy,a normálně vyváděla mladé,dokonce bych řekl,že byla spolehlivější máma než jiné zdravé!Ať se daří.K.

To je pekné na kolektívnej diskusii:-) Predsa nemôžeme byť všetci pesimistismajlík

Foto - zdroj net

11.12.2012 08:23
princessjane

XXX.XXX.239.250

Tak to jste mne moc potesil, ze i s timto handicapem se da "zit" a fungovat naplno i s mladatkama. Me jde opravdu jen o to aby netrpela a aby mela dle moznosti plnohodnotny zivot nez aby jen sedela na zemi v kleci. Dneska trebas spala na bidle takze oproti par dnum zpet, tak uspech. ten patek rozhodne proste. Ted ji mame za ukol pozorovat jak moc ji to omezuje jak funguje co a jak zvlada jak se trapi zda netrpi atd a ten patek rozhodne. Vicemene jsme se pro jistotu smirili s tim, ze kdyby se to nejak rapidne zhorsilo, tak ze bychom ji nechali pichnout injekci ale budeme doufat v opak samozrejme! 2x nam zahnidzili ale nic z toho nebylo - o mladatka nejde kdyz by byly tak budou kdyz ne tak vube nevadi - mame je ciste jen pro radost.
Jsou na sebe se sameckem zvyklí a mame je super ochoceny, ze sami prileti na ruku, pusteny jsou atd. takze by to byla opravdu skoda kdyby nebyla pak. A zeptam se asi hloupe ale nejsem chovatelka ale laik - kdyby nebyla, tak je nutne - lepsi sameckovi koupit novou samicku nebo by to zvlad bez ni v pohode? To jen abych kdyztak mela pripravenou variantu jak mu sehnat nahradu a nestradal kdyby ji musel mit zase nejakou samicku. Oba dva byli od chovatelů primo nekupuji je v zoo butikach bylo mi to spis doporuceno, ze od chovatelu je to proste lepsi.

Díky moc!

11.12.2012 09:08
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

Otázka - A zeptam se asi hloupe ale nejsem chovatelka ale laik - kdyby nebyla, tak je nutne - lepsi sameckovi koupit novou samicku nebo by to zvlad bez ni v pohode? To jen abych kdyztak mela pripravenou variantu jak mu sehnat nahradu a nestradal kdyby ji musel mit zase nejakou samicku. Oba dva byli od chovatelů primo nekupuji je v zoo butikach bylo mi to spis doporuceno, ze od chovatelu je to proste lepsi.

Odpoveď - U niektorých druhov vtákov, ak ponecháte uhynutú samičku spolu s partnerom, samček sedí pri nej a hrozí úhyn samčeka zo žiaľu!!!

Žiaľ, mne sa to stalo, pri chovnom páre hýľa (Pyrrhula pyrrhula), kedy som problémovú samičku ponechal s partnerom do skonania. Bol som dva dni na Exote Olomouc 2011 + jeden deň Přerov. Manželka samičku vo voliére ponechala. Pohľad na smútiaceho samčeka vedľa mŕtvej samičky vyvoláva vo mne žiaľ i teraz. smajlík

S touto smutnou skúsenosťou sa nechválim. Láska - vernosť zvierat je neuveriteľná !

P. S. V prvom príspevku som Vám odporúčal ešte jedného samčeka kvôli spevu

11.12.2012 21:59
kubrt11

XXX.XXX.53.50

princessjane napsal(a):
Tak to jste mne moc potesil, ze i s timto handicapem se da "zit" a fungovat naplno i s mladatkama. Me jde opravdu jen o to aby netrpela a aby mela dle moznosti plnohodnotny zivot nez aby jen sedela na zemi v kleci. Dneska trebas spala na bidle takze oproti par dnum zpet, tak uspech. ten patek rozhodne proste. Ted ji mame za ukol pozorovat jak moc ji to omezuje jak funguje co a jak zvlada jak se trapi zda netrpi atd a ten patek rozhodne. Vicemene jsme se pro jistotu smirili s tim, ze kdyby se to nejak rapidne zhorsilo, tak ze bychom ji nechali pichnout injekci ale budeme doufat v opak samozrejme! 2x nam zahnidzili ale nic z toho nebylo - o mladatka nejde kdyz by byly tak budou kdyz ne tak vube nevadi - mame je ciste jen pro radost.
Jsou na sebe se sameckem zvyklí a mame je super ochoceny, ze sami prileti na ruku, pusteny jsou atd. takze by to byla opravdu skoda kdyby nebyla pak. A zeptam se asi hloupe ale nejsem chovatelka ale laik - kdyby nebyla, tak je nutne - lepsi sameckovi koupit novou samicku nebo by to zvlad bez ni v pohode? To jen abych kdyztak mela pripravenou variantu jak mu sehnat nahradu a nestradal kdyby ji musel mit zase nejakou samicku. Oba dva byli od chovatelů primo nekupuji je v zoo butikach bylo mi to spis doporuceno, ze od chovatelu je to proste lepsi.

Díky moc!

Zdravím,volba je na Vás!Pokud necháte samce samotného,nebude mu to vadit,a může se dožít v plném zdraví i 15.let.Pokud mu koupíte jinou samičku,záhy zkrotne stejně jako samec,od kterého se to naučí!Může se ale stát,že se vašemu samci nebude "zamlouvat",a budou se prát!U kanáru to nebývá tak časté jako třeba u některých druhů papoušků,ale stává se to!Jak říkám,volba je na Vás!K.

12.12.2012 18:49
mitraton

XXX.XXX.224.29

princessjane napsal(a):

Díky moc!

Čekej Jani,

Žádné utrácení...

Sednu do auta a na kanárka se zajedu podívat...

Martin

12.12.2012 20:26
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

mitraton napsal(a):
Čekej Jani,

Žádné utrácení...

Sednu do auta a na kanárka se zajedu podívat...

Martin

Gavalierske odborné gesto! :-) Lepšie raz vidieť, ako veľa o tom počuť.

12.12.2012 21:57
princessjane

XXX.XXX.239.250

Martí díky moc, že jsi zajel a udělal jsi vše co mohl! Děkuji Ti tímto za Tvůj čas a ochotu jseš moc hodnej a zlatej! Máš to u nás! Tímto Ti veřejně děkuji!

Jinak děkuji všem za rady, tipy, držení palců a reakce ale ta nožka neni zas tak velký problém - musím vyměnit bidla za přírodní ze stromů správné šířky a ne ty plastové jako mám nyní ale samička má kokcidiozu což ani veterinář nepoznal :-(( takže jsme jí zaléčili a oba dva odčervili a teď budeme čekat zda léčba zabere!

12.12.2012 23:37
mitraton

XXX.XXX.224.29

rastislavmpavelka napsal(a):
Gavalierske odborné gesto! :-) Lepšie raz vidieť, ako veľa o tom počuť.

Dobrý večer,

Když jsem si uvědomil, že dotazující je má kolegyně ze studií, bylo potřeba to řešit hned, protože už samotná informace, že je kanárek načepýřený pro mne byla signálem, že to nebude jen o nožičce. Protože bydlíme ve stejném městě, bylo nejlepší podniknout návštěvu a určit stav na místě, nežli debatovat o tom pouze na internetu, kdy nelze včas zasáhnout v případě problému. Čekat na pátek a jít s dvacetikorunou na utracení mě zvedlo od počítače....

Sameček je v perfektní kondici, avšak lehce při poslechu dýchání sípá, což může naznačovat plicní parazity.

Samička je velmi prohublá, má výrazně vystouplou hrudní kost, což bych viděl buď na játra nebo na kokcidie. Má svěšená křídla, není zatím apatická. Z toho jsem usoudil, že potřebuje minimálně odčervit, dostala 2 kapičky noromectinu pod křídlo, stejně jako sípající sameček. Játra mě napadla, když jsem zjistil, že dostávají kanárci neustále červenou vaječnou míchanici. Barviva nemají dle mého názoru na játra při dlouhodobém užívání pozitivní vliv. Chovatelka se bohužel od nikoho nedozvěděla, že se vaječnou míchanicí krmí jen při odchovu a částečně při přepeřování pro podporu barvení. Je to však neznalost dobře myšlená, kanárům prý chutná. Sameček je řádně osvalněný, plný, tělesně v nadprůměrné kondici.

Samičce jsme zaléčili případnou kokcidiozu sulfacoxem. Bohužel se nám nepodařilo sehnat ESB3. Kokcidii bych tipoval rovněž z důvodu průjmového a vodnatého trusu. Bylo nutné jednat poměrně rychle a rozhodnout se, jak řešit tento znepokojivý stav. Samička musí být jistě dehydrovaná, snad se po podání léčiva srovná. Podali jsme pro rychlejší energii med smíchaný s vodou, kterým jsem se do ní snažil dostat něco na zlepšení stavu. Vhodný by byl též hroznový cukr, který však nebyl k dispozici. Klec byla přemístěna ke zdroji tepla, k topení. Sulfacox bude podáván po dobu 3 dnů poté 2 dny pauza a další 3 dny. Dávkování je dle návodu na Ifauně přispívajícího veterinárního lékaře, který dávkování psal v jiném příspěvku.

Stav nožičky není vůbec závažný. Plastová, byť pro mne velmi moderní teleskopicky vysouvací bidélka, jsou naprosto nevhodná. Sameček má nohy větší, drápky mu přesahují a bez obrušování přerůstají. Samička má nožičky jemnější, prsty kratší, zadní drápky jí sklouzávají a toto způsobilo, že si občas jedním drápkem ulevuje a místo sklouzávání po plastu ho podtáčí směrem k předním prstům. Jedná se o cca roční používání těchto bidélek. Nejde však o deformaci zadního prstu ani nic vážnějšího jako odůmrť prstu způsobenou vláknem z hnízdního materiálu.

Kanárům jsem drápky ostříhal a majitelka jim zítra podle instrukcí dodá nová, přírodní a ne zcela hladká bidélka z keřů či stromů tloušťky zhruba jako je její prsteníček.

Věřím, že pokud se mi při tomto stavu podařilo podle úsudku tipnout správně, přesto laicky diagnozu, mohl by se stav kanářice zlepšit.

Chovatelka dbá na úzkostnou čistotu, krmí kvalitním krmením, věnuje kanárkům výbornou péči a vnímá je skutečně jako členy domácnosti. Všechna čest.

Doufám v brzké uzdravení a přeji, aby to dobře dopadlo.

Panu Pavelkovi by se sameček jistě líbil :-)

S chovatelským pozdravem
Martin Záruba

13.12.2012 17:25
mozaik

XXX.XXX.40.144

Nechci vypadat nějak špatně, ale popravdě se sem celkem často dívám a čekám, že zadavatelka napíše, že to dopadlo s kanářicí špatně. Kokcidioza se dá u kanárů utlumit v tom stádiu, kdy se pták začne čepýřit a začíná být patrné zhubnutí. Když už pták několik dní posedává na zemi vyhublý a načepýřený jak kulička, potom ho léčba spíš dorazí. Sulfakox není ke kanářímu trávicímu traktu moc šetrný a je vhodné ho podat první den aspoň 3x přímo do zobáku třeba inj. stříkačkou v roztoku s glukózou, multivitamínem a kopřivovým nebo mátovým čajem. Dál musí být i v napaječce k dispozici i pro druhého ptáka, který už v sobě kokcidie nejspíš taky má, i když ho nijak zatím neoslabují. Dál je potřeba podávat jen suché krmení a vynechat dužnaté (např. ovoce), aby pták musel pít jenom namíchaný lék. Přesto je šance na úspěch velmi malá. Držím palce.

13.12.2012 17:41
princessjane

XXX.XXX.239.250

a máte pravdu - dneska ráno mi umrela v ruce :(((( dotedka jsem se z toho tak nejak poradne nezberchala a obreceli jsme to cela rodina. Kazdopadne to co pisete, tak jsme vcera udelali vcetne nakapani do napajecky pro samecka. Klec jsem rano kompletne vymyla, vykydala, vydrbala varici vodou s jarem, vse jsem dukladne omyla a vyhodila zbytky zrni, krmitka vypucovala + bidla atd a v te napajecce to bude mit ty kapicky dle davkovani a pokynu jeste par dnu pro pripad kdyby byl taky nakazeny ale diky bohu je v moc paradni kondici takze nezbyva jen doufat, ze bude i nadale vse bude ok! Co se ma stat, tak to se stane ale neni snad pravidlem, ze musi byt i samecek 100% nakazeny a ze touto prevenci nezabranime tomu aby se opakovalo to co se samickou preci ne? Sance tu snad je aby samecek byl ok a i nova samicka a nemeli to taky.

A i se mi podarilo sehnat od mistniho chovatele novou samicku aby mel. U nas na jihu cech je umeni sehnat samicku protoze chovatele kam jsem volala, tak samicky prodavaji jen v paru ale prave tady Martin, mi poradil jednoho pana chovatele co je taky chova a pekne zdrave kusy a je tu hodne znamy u nas a ten mi ukazal svuj krasny chov doma nejen kanarku, poradil a ukazal vsechny samicky jake ma " na prodej" takze jsem si i vybrala tudiz jsem moc rada, ze ji mame a jak panu chovateli tak Martínkovi dekuji za velkou pomoc!

Takze jedine co muzu, tak doufat a co si moc preji, ze uz se nic z toho nebude opakovat! Pro nekoho to byl mozna jen hloupy kanarek ale pro nas pravoplatny, ochoceny clen nasi rodiny a udelali jsme co slo v te chvili :o/ a je to opravdu hodne smutny kdyz Vam umre v ruce :-((

13.12.2012 17:50
princessjane

XXX.XXX.239.250

jedna fotecka Pepiny a Pepíka :o) pro info doplnuji, ze bidla jsem jeste vymenit nestihla z plastovych za ty ze stromku ale o vikendu to napravim hnedka na chalupe z ovocnych stromku - dneska se toho udelo docela dost + jsem shanela samicku takze to jeste den musi na tech plastovych a zrejme nevyhovujicich vydrzet den.

Anetttttttt

17.7.2019 18:47
Anetttttttt

XXX.XXX.163.238

Dobrý den. Mám problém s mým kanárkem. Je to kluk a budou mi dva roky. Vždy byl velmi čilý a energetický ale poslední dny nežere a sedí načepýřeně na bidýlku a do nicčeho ho nemohu donutit a ani nezpívá. Bojím se nejhoršiho. Klec má vždy perfektně naklizenou a vitamíny mu dodávám sépiovou kostí. Nevím si s ním rady nechci o něj přijít . Prosím pomozte.

Přidejte reakci

Přidat smajlík