bor
napsal(a):
Dobrý den,děkuji za určení. Já doufal,že ta s červeným kroužkem je samec je mohutnější.
Mám ještě šest mladších,asi pětiměsíčních myslíte,že už by se poznalo pohlaví,kdybych sem dal jejich fotky. Děkuji.
Jestli tomu dobře rozumím, píšete, že máte ještě 6 ks mladších, předpokládám tedy, že máte rodiče. Jejich foto by možná mnohé objasnilo. Těmi odhady výše si nejsem zcela jist. Zkuste dát i detailnější záběry ozobí. Ve stáří nad 6 měsíců by samičky měly mít ozobí hnědé ! ?
vabl
napsal(a):
Jestli tomu dobře rozumím, píšete, že máte ještě 6 ks mladších, předpokládám tedy, že máte rodiče. Jejich foto by možná mnohé objasnilo. Těmi odhady výše si nejsem zcela jist. Zkuste dát i detailnější záběry ozobí. Ve stáří nad 6 měsíců by samičky měly mít ozobí hnědé ! ?
Dobrý večer,
Prozatím, vzhledem ke kvalitě vložených fotografií, bych se neodvažoval pohlaví určit. Pohlaví andulek v tomto věku v mutaci lutino je lehce určitelné. Ovšem blesk, přesvětlené fotografie a barvy neodpovídající skutečnosti toto určení činí problematickým.
Doporučuji Vám nafotit nové fotografie, nejlépe kvalitnější s možností využití přirozeného světla. Poté snad bude možné pohlaví určit spolehlivě.
Ozobí samečků zůstane narůžovělé, ozobí samiček bude bílé, později světle hnědé a může v pokročilejším věku tmavnout a vrstvit se jako u ostatních samiček. Většinou je však ozobí samiček v mutaci lutino světlejší, toto však není vždy pravidlem.
Andulky jsou, dle fotografií v dobré kondici, radost pohledět.
S chovatelským pozdravem
Martin Záruba
peparazak
napsal(a):
samicky lutin nikdy nemuzou mit hnede ozobi .
vážený, svým naprosto chybným výrokem zbytečně vnášíte zmatek do povědomí mnoha , zvláště mladších a nezkušených chovatelů. Momentálně nemám k dispozici foto lutino samičky, ale přikládám foto mojí 5ti měsíční žluté krajkové (což je skořicové lutino - lacewing).
Není to příliš kvalitní fotka, ale čtenáři si i z tohoto dokáží udělat vlastní názor - hnědé ozobí je zde zcela jednoznačné.
Souhlasím s tím co píše pan Záruba a pan Blažek. Lutino samice můžou mít úplně stejné hnědé ozobí jako třeba modré samičky.
Andulky lutino už nechovám, ale přidávám foto z netu.
peparazak
napsal(a):
vazeny pane ,stojim si za tim co jsem napsal.a dalsi dva prispevatele to potvrdili.proste albina a lutina to tak maji.vase samicka neni ciste zluta tedy lutino a proto ma hnede ozobi.doporucuji vam navstivit vystavu andulek a prohlednout si ciste lutina.
vážený, klidně si stůjte za svým mylným názorem a dále se znemožňujte mezi chovatelskou veřejností. Je to Vaše rozhodnutí.
Vaše doporučení abych "navštívil výstavu andulek a prohlédnul si čistá lutina " působí na mne velice úsměvně.
Asi jste si neprohlédnul můj profil. Z Vašeho nelze vyčíst nic moc.
Kolik lutin a albín jsem na výstavách za poslední téměř dvě desítky let posoudil jste Vy možná ani nespatřil.
Ještě přikládám foto (sice horší kvality) mojí albínky necelých 8 měsíců stáří.
dobry vecer,nechci se s vami prit ale andulka kterou vlozil atobajus ma podle me nazelenale bricho a to je i duvod jejiho hnedeho ozobi.je usmevne ze si me lustrujete ale jestli o me chcete cokoliv vedet zeptejte se a ja vam milerad odpovim.omlouvam se zadavateli vlakna ze jsem se tu tak rozepsal.
peparazak
napsal(a):
jo ta je zluta.tak vam dam zapravdu a ukoncuji timto diskuzi .
Dobrý den ,nedá mi to abych nereagoval ta žlutá andulka na poslední fotografii.Není zcela jasné z fotografie že se jedná o lutino,protože nejsou vidět ani letky ani ocasní pera ,která u lutino andulky jsou vždy bílá a oko musí být červené.Pokud ta andulka na posledním fotu má oko černé nejedná se o lutino,ale o 2F perlu v zelené řadě.Jinak souhlasím s panem Blažkem, že i lutino samice mohou mít slabě hnědé ozobí,kdežto samci lutin ho mají narůžovělé.U 2F perel je mají samci modré a samice hnědé a oko černé.Můj tip je tři samice ,ale foto může zkreslit a nejhorší je pokud to bylo foceno s bleskem.
lupus4
napsal(a):
Pokud opravdu chcete vědět pohlaví svých andulek, tak by vám místo "soudcování názorů" více pomohly jejich fotky ozobí za denního světla ...ale je to vaše volba
CHtěl jsem jenom ,aby se diskuze nezvrhla jak bývá na fauně zvykem. Možná jsem to špatně napsal,možná jste to špatně pochopil.Až se mě povedou fotky za deního světla,tak je sem dám.
Dobrý večer,
Přirozené světlo je na určení pohlaví skutečně lepší.
Z vložených fotografií je možné pohlaví rozlišit.
Platí tedy následující popis ozobí:
Ozobí samce má barvu fialově růžovou, až masovou (kuřecí) a to především v plochách mimo nosních direk, kde samička má barvu zprvu bílou, později světle hnědou, dále tmavě hnědou v závislosti na stáří a době hnízdění.
Kolem nosních dírek je ozobí samiček bílé, postupně se bílá barva rozšíří na celé ozobí-plochy i mimo nosní dirky. Toto ozobí po nějakém čase začne měnit barvu z bílé na světle hnědou. Může však u některých kusů zůstat bílé delší dobu, až slabě krémové, zpravidla však zhnědne.
Ozobí samečků, které je v plochách světle fialové, růžové a v barvě řekněme kuřecího masa, může být na svém povrchu pokryté slabým filmem, pigmentem. Tento pigment je způsoben vnějšími vlivy a na citlivějším ozobí samce může působit jako slabě nahnědlý. Tento film je obdobou opálení lidské kůže a kromě jiného na něj působí také sluneční paprsky, mráz ap. Mnohé chovatele toto mate při určení pohlaví a samce zaměňují nesprávně se samičkou díky různé intenzitě a zahnědnutí vrchní vrstvičky jemné kůže na ozobí. Rovněž citlivější ozobí, jež je napadeno vápenkou, může vypadat jako probělené, až krémově nahnědlé ozobí samičky.
Na Vašich fotografiích jsou ukázková ozobí samečků i samiček. Podle mnou popsaného rozlišení pohlaví jistě u jednotlivých andulek pohlaví snadno určíte.
Pokud si nebudete jist, pozvěte si zkušeného chovatele, který s určením pohlaví u andulek lutino mutace má jisté zkušenosti a na místě by měl být schopen pohlaví určit spolehlivě.
Jak jsme již psal, andulky shledávám v dobré kondici a velmi pěkné.
S chovatelským pozdravem
Martin Záruba
Dobrý den,
můžete mi prosím poradit jestli jde o samičku? Od koupi měla ozobí barvi růžové, pak malinko modré a
před týdnem ji zhnědlo. Tak si nejsem jistá.
Děkuji.
verunaty
napsal(a):
Poradil by jste mi jak mám teda rozeznat samečka od samičky, když můžou mít stejné ozobí?
Původně jsem si ho koupil od chovatele jako mladou samičku kterou jsem potřeboval k samci. Ve voliéře jsem měl ještě dva další páry no a obě andulky se začali zajímat o mladé samice které vychovávali ostatní andulky. Přidělal jsem do voliéry ještě dvě budky a teď mám čtyři krásné páry. Poznat se to dá že o proti ostatním andulkám je lutino samec velký, mohutný a čelo má na rozdíl od lutino samice zvedlé do výšky.
Adam0405
napsal(a):
Původně jsem si ho koupil od chovatele jako mladou samičku kterou jsem potřeboval k samci. Ve voliéře jsem měl ještě dva další páry no a obě andulky se začali zajímat o mladé samice které vychovávali ostatní andulky. Přidělal jsem do voliéry ještě dvě budky a teď mám čtyři krásné páry. Poznat se to dá že o proti ostatním andulkám je lutino samec velký, mohutný a čelo má na rozdíl od lutino samice zvedlé do výšky.
Vlastně jsem tomu nechal volný průběh ať si sami vyberou. A můj samec má na lících slabé modré proužky. Ještě se to dá poznat endoskopií ale to mi u andulek přijde zcela zbytečné. Dá se říci že je rozeznáte podle tvarů hlavy a postavy.