Je tiež dôležité či je to tzv. drobotina v prírode alebo v zajatí. Rod Passeriformes zahřňa veľa druhov a pokiaľ máte na mysli čeľaď astrildovité (Estrildidae) je ich asi 130 druhov. Astrildy obývajú subtropické až tropické oblasti ale tiež sú introdukované druhy človekom. To tiež prispieva k ich veku. V zajatí je veľmi dôležitý pre vek dožitia reprodukčný cyklus a ten je viac nepriaznivý pre samičky. Sú jedince napr. amadín Gouldovej, ktoré sa dožijú 9-10 rokov. Niektoré silnejšie jedince v priaznivom voliérovom chove sa dožijú aj viac ako 10 rokov. To je ale nie priemerný vek ale maximálny.
Dobrý večer,děkuji za odpovědi. Mám na mysli např. stříbrozobky,forbesky,astrildy bělolící,diamantky,pásovníky.
Konkrétně nyní mám pár forbesek 1,0 2011 a 0,1 2012 a diamantky dva samce 2009 od kterých jsem letos neměla mladé,tak zda je možné abych je ještě zkusila příští rok dát do chovu,nebo je to zbytečné.
Jinak před 2-3 lety jsem na nějaké diskuzi četla přehled průměrného věku některých druhů papoušků a drobotě a nemůžu to najít
Dobrý deň! U Forbesiek je veľký nepriateľ pretučnenie a to aj keď sú vo voliére. To je dôvod aj ich dožitia. Samci amadín diamantových z r. 2009 sú ešte samozrejme schopné reprodukcie ale treba skúsiť výmenu samíc tak aby bol pár harmonizujúci. Mal som silnú samičku amadiny diamantovej ktorá odmietala samca. Samce amadín diamantových sa dožívajú pomerne vysokého veku (8 - 10 rokov) len musia mať dostatočný prelet tiež pre ich pretučnenie.