Ahoj ,prosím chovatele o radu ohledně papouška Ary.Brali jsme si ho ve třech měsících jako mazla,dokrmovala jsem ho ,ted má sedm měsíců a začíná být dost agresivní na další členy rodiny já si s ním samozřejmě můžu dělat co chci,ale od druhých se nenechá ani pohladit,pamlsek si samozřejmě veme,ale to je vše,chtěla bych ještě dodat ,že před dvěma měsíci bylo vše v pohodě a ted najednou obrat,chovala jsem před tím žaky a amazonany ,řekla bych že toto chování je typické u žaků,že se upnou na jednoho pána domu ,aru mám poprvé,četla jsem i o nějaké pubertě papoušků a že si toho člověk nemá všímat ,prý to časem přejde,no ale přeci bych radši nějakou radu od někoho,kdo má s tím zkušenosti,podotýkám že má dostatečně velkou voliéru,plus hračky a max je osamotě půl dne,je strašně šikovný ve 4 měsících mi začal chodit na kšíry a ted už začíná mluvit
děkuji za každou radu nebo nápad,hezký den
rastislavmpavelka
napsal(a):
http://www.milanbartl.cz/chov/muj_pribeh_s_arami/muj_pribeh_s_arami.htm
Děkuji,pan Bartl má sice dobré poznatky o papoušcích,ale chtěla bych spíše konkrétní radu na náš problém ,je mi jasné,že každý papoušek je individuální ,ale půl roku ještě není žádné stáří ,aby se nedal převychovat,aneb jestliže nastala někde chyba,tak jí napravit.
Dle mého už si zkrátka vybral životní partnerku, tedy vás. Pokud má respektovat i jiné členy rodiny, je třeba ho s nimi kontaktovat stejně často jako u vás a to hned od co nejmladšího věku, nebo jim ho i na nějaký čas svěřit. Střídali jste se např. v ručním krmení? Otázka je, jesli ostatní členové stáli v době ochočování o to být s ním v takovém kontaktu jako vy. Pokud ano, pak jedině udělat kruté rozhodnutí: na 14 dní zmizet a svěřit ho k rozmazlování rodině. Protože jak je známo a to může platit i pro papoušky, "v nouzi najdeš přítele!"
aymy
napsal(a):
Dle mého už si zkrátka vybral životní partnerku, tedy vás. Pokud má respektovat i jiné členy rodiny, je třeba ho s nimi kontaktovat stejně často jako u vás a to hned od co nejmladšího věku, nebo jim ho i na nějaký čas svěřit. Střídali jste se např. v ručním krmení? Otázka je, jesli ostatní členové stáli v době ochočování o to být s ním v takovém kontaktu jako vy. Pokud ano, pak jedině udělat kruté rozhodnutí: na 14 dní zmizet a svěřit ho k rozmazlování rodině. Protože jak je známo a to může platit i pro papoušky, "v nouzi najdeš přítele!"
Asi je to tak. U nás toto bylo s mníškem, dokrmovala jsem ho sama. K ostatním je byl opatrný a i třeba klovnul. Ale chápu, že klovanec od mnicha a od ary j trochu něco jiného. Později se to lepšilo, ale stejně vždycky budu já první a nejbližší. Radila bych, aby, když neni možné zmizet, se o něj chvilku starali i jiní, krmili ho apod. A ještě poznatek. Poku je v rodině více zvířat, třeba psi apod, tak papoušek sleduje, ke komu oni mají respekt a to taky docela ovlivňuje jeho chování k tomu "bossovi".
Ahoj,děkuji předem za radu a taky vlastně po dvou dnech krůček k úspěchu,byt malému,ale přeci,ukázalo se že náš Ara je jen malej rozmazlenej papoušek,který opravdu si vyžaduje pozornost víceméně ode mě ,včera jsme hráli s dcerou člověče nezlob se a dali jsme ho na stůl mezi nás,celý den jsem si ho nevšímala,jakmile malá vzala banán už byl u ní a začal žadonit,takže si myslím že opravdu trošku mín pozornosti někdy neuškodí
co se týče toho klování,ono to někdy bolí,ale myslím si že jde víceméně o nějaké štípnutí nebo upozornění,to dělá i mě někdy,pokud by chtěl pořádně rafnout,asi by byl prst pryč s jeho zobákem,každopádně děkuji za poznatky,co se týče Bártla,tomu jsem psala o radu cca 2 týdny zpětně a odpověd se ještě nedostavila,ale jak tak vidím ani nebude třeba
mám od něho knihu o žacích,byla jsem do nich blázen a chovala je 8 let zhruba,je tam dost dobrých věcí napsáno,ale myslím si že vychytávky si každý udělá sám co a jak pokud není závažnější problém u těch menších papoušků je to ale jednodušší trochu,no každopádně každá rada nad zlato,než udělat někde chybu a pak už to třeba nejde napravit i když jsem četla že se dá každý papoušek převychovat,takže asi z 90 % záleží také na trpělivosti
hezký den přeji