S velikým žalem musím přiznat, že mi v létě uletěl roční sameček andulky (tmavozelený s klasickou kresbou), který se učil velice rychle a žakovi to dával v učení na frak. Za stejnou dobu asi 10x více. Navíc sedával volně na terase, když odletěl, na zavolání a zvuk oblíbeného zvonečku přiletěl zpátky. Až jednou se rozletěl za vlaštovkou z oba se ztratili z dohledu. Moc jsem riskovala...
Je ale fakt, že ve výslovnosti zase vyhrává žako.
Žel, mám jen jedinou nahrávku, kterou sem nelze vložit, jen přes odkaz:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/2574991/Chiqi%20k%20Valentinu.mp3
je to ve slovenštině, kromě "te qiero", což je španělsky.
Chiqi (Čiki) bylo jeho jméno, jinak opakuje v různých obměnách "dáme si kafíčko, ľúbim ťa čikito, kuki kuk, daj mi pusičku, ty si môj drobček, drobček čikito, čo robíš, spíš?, kukuli kukuli, kdože ma pritúli, drobček, ľúbim ťa, láska...
Přísahám, že je to brebentění andulky. Některá slova vytrhává z naučeného kontextu nebo komolí...
V pozadí je puštěn zvuk z pc, který ho vždy motivoval k takovýmto proslovům.
Nezapomínejte, že do diskuze nelze vkládat audio a videonahrávky, takže stěží tu bude hodně příspěvků. Mluvících papoušků je ale dost, na you tube najdete jejich nahrávky. I mnohem zřetelněji mluvících anduláků.
Mám 2,5 letého koreláka Nininku, který byl ručně dokomován a naučil se několik slov. První slovo, které se naučil ve věku 3 měsíců, bylo jeho jméno a do věku 1 roku se naučil dalších minimálně 6 slov, které různě kombinuje. Mluvit jsem ho cíleně neučila, vše se učil z běžné komunikace. Vlohy pro napodobování má zřejmě po své mamince, ta byť neochočená se naučila tehdy od staršího samce také několik slov. Zde je odkaz na Nininku: (mluvit začne až v 1 minutě videa)
https://www.youtube.com/watch?v=SC5GDWy_Xcs&feature=youtu.be
A tady je mu 11 měsíců
https://www.youtube.com/watch?v=cowDGX3K6NA
něco k pobavení pro majitele krotkých andul... je v tom kus pravdy, až na to, že to není andulák, ale adulička-samička:
https://www.youtube.com/watch?v=qK6iZ15tsZE
geldek
napsal(a):
S velikým žalem musím přiznat, že mi v létě uletěl roční sameček andulky (tmavozelený s klasickou kresbou), který se učil velice rychle a žakovi to dával v učení na frak. Za stejnou dobu asi 10x více. Navíc sedával volně na terase, když odletěl, na zavolání a zvuk oblíbeného zvonečku přiletěl zpátky. Až jednou se rozletěl za vlaštovkou z oba se ztratili z dohledu. Moc jsem riskovala...
Je ale fakt, že ve výslovnosti zase vyhrává žako.
Žel, mám jen jedinou nahrávku, kterou sem nelze vložit, jen přes odkaz:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/2574991/Chiqi%20k%20Valentinu.mp3
je to ve slovenštině, kromě "te qiero", což je španělsky.
Chiqi (Čiki) bylo jeho jméno, jinak opakuje v různých obměnách "dáme si kafíčko, ľúbim ťa čikito, kuki kuk, daj mi pusičku, ty si môj drobček, drobček čikito, čo robíš, spíš?, kukuli kukuli, kdože ma pritúli, drobček, ľúbim ťa, láska...
Přísahám, že je to brebentění andulky. Některá slova vytrhává z naučeného kontextu nebo komolí...
V pozadí je puštěn zvuk z pc, který ho vždy motivoval k takovýmto proslovům.
Nezapomínejte, že do diskuze nelze vkládat audio a videonahrávky, takže stěží tu bude hodně příspěvků. Mluvících papoušků je ale dost, na you tube najdete jejich nahrávky. I mnohem zřetelněji mluvících anduláků.
To je mi líto. Také jsem si pohrávala s myšlenkou začít našeho krotkého anduláka brát ven, ale zatím jsem se neodvážila a po vaší zkušenosti to už zkoušet raději nebudu.
Již několikrát jsem slyšela - a to dvakrát z nepochybnitelných zdrojů, že lze i krotkou andulku ve vhodných podmínkách zvyknout na volný prolet po okolí, v němž se dokáže zorientovat. A to je hlavní podmínkou. Dokud ta má létala směrem k nejbližším stromům, odkud na terasu viděla, bez problémů se vracela. I z krátkých výletů za vrabčáky. Vlaštovek se spíše bála. Až v ten osudný okamžik blízko nad ní přeletěla jedna vlaštovka, Čiki krátce zakřičel a letěl za ní, žel směrem mezi domy, kde se již neměl šanci zorientovat. A odletěl jistě daleko, protože jsem oba ty vzdalující se body viděla dost dlouho a dost vysoko. I dokrmovaný papoušek vycítí, že ptáci jsou mu přece jenom bližší a Čiki, i když krotký, byl od malička zvyklý na různé druhy, které se v bytě vystřídaly - mladou poštolku, kakarikiho, další andulku a žaka.
Andulky v přírodě navíc čas od času migrují a nevrací se na stejná místa, takže jejich orientační smysl není moc dobrý. Z těch několika andulek, které nám ulétly z venku z klece - ovce mi například shodily klec na zem a otevřely přitom dvířka - naštěstí z 8 vylétla jen jedna, ostatní trpělivě čekali uvnitř - se andulky byly schopny posadit na voliéru. Odtud jsme je bezpečně dostali domů. Pokud odlétly na první strom - cca 5 m , už nikdy se nebyly schopny vrátit, přestože jsme jim svítili celou noc. Jednalo se o dvě - snažíme se je chránit, jak to jen jde.
S tím orientačním smyslem souhlasím, i když ne tak docela. Při hledání potravy se musí umět vrátit do hnízda. Terasu máme natočenou směrem do zahrad se stromy. Čiki si udělal 2-3 krát delší výlet desítky metrů daleko (první stromy jsou asi 15 metrů od terasy) a vracel se. Dokonce jsem pak, když se ztratil jistě i proto, že si to zamířil na opačnou stranu do města, koupila nové mládě. Bylo tak drobné, že se dokázalo nějak prostrčit mezi dráty velké doma vyráběné klece a uletělo také. To jsem za ním pak létala já po zahradách sousedů, ale nepodařilo se mi ho odchytit. Už jsem to vzdala, když jsem v podvečer slyšela tuto mladičkou andulku, z níž je dnes krásná dospělá samička, opět na terase. Vrátila se ze vzdálenosti asi 80 metrů přes 4 zahrady za andulákem, který v té kleci zůstal. Dnes již mají na terase voliéru a je jich devět (nakoupených, ještě nehnízdily). Jejich hlasy nyní lákají cizí uletěné andulky z okolí, žel nijakou se nám nepodařilo odchytit. ¨
Na fotce je ještě Čiki, jak si probírá pírka na zábradlí terasy, za ním jsou vidět první stromy u sousedů v zahradě. Právě odkvétal šeřík.
marketag
napsal(a):
Tak to jste měli štěstí a samička také. Nějakou orientaci určitě mají, myslela jsem spíš, že se nevrací z větších vzdáleností. Jinak byste na youtube našla i volné létání celého hejna andulek v našich podmínkách. Ale jaké jsou ztráty, to nevím.
Úryvok z článku „Záhradné ihrisko“
V predchádzajúcich desiatich rokoch nebola zaznamenaná strata, úhyn anduliek pri ich voľnom pohybe v záhrade, ale naopak. Dokázali voľne lietajúce andulky priviesť domov cudzie uletené, zablúdené vtáky. Osamotené, letu schopné zdravé cudzie andulky z neďalekého panelákového sídliska sa takto stali ďalší noví obyvatelia originálneho chovného zariadenia.
Posledné roky v záhadnom ihrisku pri voľnom lietaní hrozí veľké nebezpečenstvo. Príčinou je premnoženie dravcov. Na prvom mieste je pravidelný celoročný návštevník záhrady jastrab veľký (Accipiter gentilis), lovec holubov a hrdličiek. Ďalší veľmi častý návštevník je jastrab krahulec (Accipiter nisus), ktorý loví hrdličky a malé vtáctvo. Avšak najnebezpečnejší nevítaný návštevník pre malých vtákov, okrem spomenutého jastraba krahulca, je jastrab / sokol lastovičiar (Falco subbuteo), ktorý sa sťahuje na zimu do Afriky.
http://www.youtube.com/watch?v=bhL4YvB5zjI
Foto z autora video klipu
Hudobné myslenie zvierat v podobe napodobňovania ľudskej reči, zvukov, melódii je fascinujúca. Robia to ako profesionálni talentovaní imitátori.
http://www.youtube.com/watch?v=ZFMekd7Hw1s
marketag
napsal(a):
Máte mluvící andulku, papouška nebo třeba loskutáka? Případně umí něco zajímavého a máte to nahrané na video? Pokud se chcete podělit s ostatními, vložte odkaz.
andulka
https://www.youtube.com/watch?v=uU0FJnDy1eQ
flames09
napsal(a):
Mrzí me vaše ztráta :( měl bych dotaz premyslely jste o uvazani nějakého moc hodně dlouhého provázku na nozku pro jistotu aby se neztratil? Nemám s tím zkušenost ale. Chtěl bych naučit svého papouška také létat zpátky domu :)
Chápať / pochopiť myslenie a konanie zvierať je podstata komunikácii so zvieratami.
Ukážkový príklad je psovod a jeho pes. Ak dokáže mať psíka akéhokoľvek spoločenského plemena, na diaľkové ovládanie, dokážete to i s vtákmi. Avšak nie každý druh vtákov je poštový holub.
Andulka po návšteve v predizbe, vo voliére holubníka.
"Priateľstvo je puto, ale nie ako reťaz, alebo okovy".
flames09
napsal(a):
Mrzí me vaše ztráta :( měl bych dotaz premyslely jste o uvazani nějakého moc hodně dlouhého provázku na nozku pro jistotu aby se neztratil? Nemám s tím zkušenost ale. Chtěl bych naučit svého papouška také létat zpátky domu :)
Krotké andulky jsem měla již v dětství, a jistě jsem na okolí působila "zvláštně", když jsem jako malá holka anduláka nosila v umělohmotném košíku s víkem, který měl akorát vhodné otvory a vypadal jako klec. Táta mi ho jen upravil a dal bidýlka. Také jsme zkoušela dělat nesmysly, jako uvázat tenký, ale pevný provázek na kroužek... Až časem člověk pochopí, jaký je to pro papouška stres a naučí se přemýšlet více mezidruhově empaticky. Radím, nezkoušejte to, nemá to velký význam. Zvíře si zvykne na jistý režim, a pokud mu v rámci bytu zajistíte vhodné a dostatečně kreativní podmínky, nebude trpět nedostatkem volnosti tak, jak si to představujeme. Ve skutečnosti Chiqi zpočátku se venku spíše bál a při každém leknutí si to zamířil přímo přes dveře domů. A když byl v kuchyni při otevřených dveřích, jen málokdy si ven vyletěl sám. Nyní jenom tiše doufám, že u nového majitele (věřím, že i ztracen, hledal záchranu u lidí, nedělal mezi nimi rozdíl, důvěřoval všem) má alespoň z poloviny tolik volnosti a zábavy, jak měl doma.
Ale vrátím se k meritu problému - uvázání o nožku jisto jistě způsobí stres a andulka se bude zoufale snažit se pouta zbavit. Dalším problémem je vážné nebezpečí vážného úrazu. A jestli bydlíte mezi domy, pak to určitě nezkoušejte, orientace v takovém prostředí není pro andulky přirozená, pud ji v cizím prostředí bude nutit hledat v první řadě stromy.
flames09
napsal(a):
Za kroužek je to určitě nevhodné. Větší papoušci si zvyknou být venku na postroji, existuje i pro andulky, ale nedovedu si představit, jak by na něj reagovaly.
jana.hryzova
napsal(a):
Zdravím.
Měla jsem mluvící andulku a mohu říct, že toho uměla říct a VYTVOŘIT s obstojným dodržením gramatiky opravdu hodně. Věty mám zaznamenané a také nějaké (avšak dosti nekvalitní ) nahrávky. A svědky.
j
Nepotřebujete svědky, bez jakýchkoli pochybností tomu lze věřit. Třeba andulák Puck prokazatelně zvládal 1 728 různých slov, což mu zajistilo zápis do Guinessovy knihy:
http://naturesscrapbook.blogspot.cz/2012/02/bird-with-largest-vocabulary-in-world.html
Andulky sice dokáží kombinovat slova nebo části vět - a často výsledek zdánlivě dává i smysl. Ale na rozdíl od velkých papoušků, jsou to jenom dobře naučené zvuky, bez kontextu s konkrétní situací. Nicméně vzhledem na svoji malou ´velikost´ jsou to překvapivě chytří papoušci a jako domácí "mazlíčci" povětšinou bezproblémoví. Samozřejmě díky individualitě svých povah jsou i štípající nebo těžko ochočitelné výjimky. Ale i v takových případech někdy jde také o chybu výchovy.
Zde musím oponovat: Andulka dobře věděla, o čem se mluví a jeho kombinace odpovídaly určité situaci, např. při splachování WC pronesl větu Prší tolik. Vařím, přilétne na rameno a praví Chceš se podívat (tím nepochybně myslel sebe), koupu se - Ježíš podívej, to je televize! nebo Maminka do klece do kašičky (jistě mu vana mohla připomínat klec...). Jeden z delších "proslovů": Já říkám Přijede Vašík. On Co budeš vařit? Já Kafe, koláč. On To je práce, seš dobráček. Ježiš maminko do práce!
Atd. Proto tvrdím, že pták velmi dobře rozumí situaci a chápe, co se jak označuje. Ohromilo mě však, jak celkem trefně užíval gramatiku.
Dlužno podotknout, že bydlím sama a mohu s andulkou mluvit celý den. On mě taky všude následoval a do všeho se "montoval", až to časem bylo skoro nesnesitelné. Nabídl mi vztah. Tak jsem mu nabídla samičku a mluvila jsem s oběma. To už bylo opravdu obtěžující.
Chci říct budoucím chovatelům mluvících ptáků, že je to opravdu tvrdý závazek. Mluvíte - je to časem vysilující. Nemluvíte, papoušek strádá a ztrácí nervy.
Hr
Smím k tomu? Měla jsem ochočenou kafku a dovolila jsem si ji vzít i na zahrádku, kde se ráda bavila přesazováním na skalce. Jednou se něčeho lekla, zaletěla za dům do ulice a našli jsme ji až po roce v obci vzdálené 15 km. Měl už nové prostředí a nové majitele, bylo nám to líto. Jednou přijeli, že nám ji jdou vrátit, jedou do ciziny. Ale kafka už se v staronovém prostředí necítila a uletěla.
Proto ptáka z bytu netahat ven jinak, než v kleci.
j
jana.hryzova
napsal(a):
Smím k tomu? Měla jsem ochočenou kafku a dovolila jsem si ji vzít i na zahrádku, kde se ráda bavila přesazováním na skalce. Jednou se něčeho lekla, zaletěla za dům do ulice a našli jsme ji až po roce v obci vzdálené 15 km. Měl už nové prostředí a nové majitele, bylo nám to líto. Jednou přijeli, že nám ji jdou vrátit, jedou do ciziny. Ale kafka už se v staronovém prostředí necítila a uletěla.
Proto ptáka z bytu netahat ven jinak, než v kleci.
j
Můj bratr měl havrana. V Praze, ve voliéře. Často ho pouštěli, ale mezi domy hrozně zlobil. Létal k cizím lidem a kradl jim věci, třeba nůž. Ale v přírodě se stále držel majitelů, létal nad nimi, když jeli na kole, nepřipojil se ani k hejnu havranů na poli. Na přivolání přiletěl, stačilo mu mezi prsty ukázat zrnko máku. Měl skvělý zrak.Ten mohl být navolno stále, i s kočkami si poradil. Po několika letech ho, bohužel, ulovil na zahradě u rodičů nějaký dravec. Mluvit sice neuměl, ale štěkal dokonale.
Zdravím přidávám se do diskuze také s jedním mluvkou je to můj žako Liberijský Rocky jsou mu 4 roky a neustále nás baví svými proslovy které dokáže použít ve správných situacích například ráno nám přeje dobré ráno večer když jdeme kolem klece tak když mu řekneme dobrou noc tak odpoví dobrou a když jdeme s jídlem automaticky přeje dobrou chuť a čeká až mu odpovíme a plno dalšího je úžasný a máme ho moc rádi i když mě si oblíbil nejvíce neměl problém přijmout i manželku od které se prozměnu nejvíc učí jelikož se mu líbí tenký hlas teď zrovna máme miminko holčičku na kterou už se taky naučil volat a když spustí pláč hned se ptá co je je prostě skvělý a život bez něj by byl ptázdný a nudný
https://www.youtube.com/watch?v=dCoDeBL-yME
https://www.youtube.com/watch?v=TqNXULIAx4U
https://www.youtube.com/watch?v=1veV855-Zx0.
To je ten náš krasavec přeji i vám mnoho radostí s vašimi opeřenými mazlíky.