Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

28.8.2005 14:04
Neregistrovaný uživatel

Dobrý den,právě teď je období kdy dozrávají jeřabiny a našel jsem poměrně dobré naleziště tak bych se chtěl zeptat jestli je lepší na zimu je zamražovat nebo sušit.Mám obavy že při letošním vlhkém roce by sušení nemuselo dopadnout dobře.Díky za rady.Vlastik.

Neregistrovaný uživatel

28.8.2005 15:24
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dobrý den,právě teď je období kdy dozrávají jeřabiny a našel jsem poměrně dobré naleziště tak bych se chtěl zeptat jestli je lepší na zimu je zamražovat nebo sušit.Mám obavy že při letošním vlhkém roce by sušení nemuselo dopadnout dobře.Díky za rady.Vlastik.

Dobrý den.Červené i černé jeřabiny ,právě ted dáváme do mrazáku.Na zimu s mléčnou kukuřicí ideálni krmení.Baveko-Novotný.

Neregistrovaný uživatel

28.8.2005 17:21
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dobrý den.Červené i černé jeřabiny ,právě ted dáváme do mrazáku.Na zimu s mléčnou kukuřicí ideálni krmení.Baveko-Novotný.

Chci se zeptat, jestli můžu dávat všechny druhy jeřabin. Není nějaký druh jedovatý?

Neregistrovaný uživatel

28.8.2005 20:04
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Chci se zeptat, jestli můžu dávat všechny druhy jeřabin. Není nějaký druh jedovatý?

Všechny druhy jeřabin jsou pro ptáky jedlé.

s pozdravem

jirka@amazonia.cz

Neregistrovaný uživatel

28.8.2005 21:03
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Všechny druhy jeřabin jsou pro ptáky jedlé.

s pozdravem

jirka@amazonia.cz

Jste si tím opravdu jistý. Kdosi mi říkal, že když mají lístky vroubkovaté, tak ty jsou jedovaté a ty co na lístkách nemají vroubky, tak jsou jedlé. Opravdu o tom nic nevím a chtěl bych je dávat svému žakovi.

Prosím i o názor jiných.
Mockrát děkuji Jirka

Neregistrovaný uživatel

28.8.2005 21:26
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Jste si tím opravdu jistý. Kdosi mi říkal, že když mají lístky vroubkovaté, tak ty jsou jedovaté a ty co na lístkách nemají vroubky, tak jsou jedlé. Opravdu o tom nic nevím a chtěl bych je dávat svému žakovi.

Prosím i o názor jiných.
Mockrát děkuji Jirka

Alespoň naši ptáci ve volné přírodě - jak jsem si všiml, berou oboje. Nikdy jsem neviděl, že by nejprv obraceli na stromě lístky, jestli mají zubatý okraj nebo ne. To rozdělení na "jedlé" a "nejedlé" platí pro lidi. Ptáci jedí oboje, jak už napsal kolega viz. výše.

Neregistrovaný uživatel

28.8.2005 22:59
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Alespoň naši ptáci ve volné přírodě - jak jsem si všiml, berou oboje. Nikdy jsem neviděl, že by nejprv obraceli na stromě lístky, jestli mají zubatý okraj nebo ne. To rozdělení na "jedlé" a "nejedlé" platí pro lidi. Ptáci jedí oboje, jak už napsal kolega viz. výše.

TAk moc děkuji, ale ještě jeden dotaz. Mám je nějak umývat a nebo nějak čistit a můžu je tedy dývat i s listama?

Honza K.V.

Neregistrovaný uživatel

29.8.2005 09:00
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Jste si tím opravdu jistý. Kdosi mi říkal, že když mají lístky vroubkovaté, tak ty jsou jedovaté a ty co na lístkách nemají vroubky, tak jsou jedlé. Opravdu o tom nic nevím a chtěl bych je dávat svému žakovi.

Prosím i o názor jiných.
Mockrát děkuji Jirka

"jedlé" a "nejedlé" se liší obsahem tříslovin v plodech, ty nejedlé jsou trpké ale nikoli jedovaté (pro lidi ani pro ptáky). Kupodivu, ptákům to nevadí a ochotně přijímají oba druhy nebo spíš varianty jeřábu obecného. Stejně tak jim chutnají i jiné u nás rostoucí druhy (jeřáb muk apod.)

s pozdravem

jirka@amazonia.cz

Neregistrovaný uživatel

29.8.2005 09:01
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
TAk moc děkuji, ale ještě jeden dotaz. Mám je nějak umývat a nebo nějak čistit a můžu je tedy dývat i s listama?

Honza K.V.

Klidně i s listy, omytí a odstranění nahnilých nebo plesnivých plodů by mělo být samozřejmostí.

s pozdravem

jirka@amazonia.cz

Neregistrovaný uživatel

29.8.2005 09:39
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
"jedlé" a "nejedlé" se liší obsahem tříslovin v plodech, ty nejedlé jsou trpké ale nikoli jedovaté (pro lidi ani pro ptáky). Kupodivu, ptákům to nevadí a ochotně přijímají oba druhy nebo spíš varianty jeřábu obecného. Stejně tak jim chutnají i jiné u nás rostoucí druhy (jeřáb muk apod.)

s pozdravem

jirka@amazonia.cz

ahojky,
loni jsme mrazily ale papouch odmítl konzumaci, letos sušíme, testovali jsme jestli máme úspěch se sušenýma jeřebinama a MÁME, zkuste něco zmrazit a něco usušit příští rok už budete mít zkušenost a zařídíte se po svém !

Neregistrovaný uživatel

29.8.2005 16:23
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dobrý den,právě teď je období kdy dozrávají jeřabiny a našel jsem poměrně dobré naleziště tak bych se chtěl zeptat jestli je lepší na zimu je zamražovat nebo sušit.Mám obavy že při letošním vlhkém roce by sušení nemuselo dopadnout dobře.Díky za rady.Vlastik.

jakým způsobem a kde sušíte jeřabiny? minulý rok jsem to zkoušel a nedopadlo to dobře a všechno sem musel vyhodit

Neregistrovaný uživatel

29.8.2005 17:27
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
jakým způsobem a kde sušíte jeřabiny? minulý rok jsem to zkoušel a nedopadlo to dobře a všechno sem musel vyhodit

na balkoně, zavěsit třeba na šňůry na prádlo, pokud manželka dovolí, na půdě je to úplně ideální, záleží kolik toho chcete usušit, prostě někam pod střechu a po svazečkách zavěsit.....

Neregistrovaný uživatel

29.8.2005 18:22
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
jakým způsobem a kde sušíte jeřabiny? minulý rok jsem to zkoušel a nedopadlo to dobře a všechno sem musel vyhodit

Ideální je sušička na ovoce, pokud není, použijte osvědčené postupy našich babiček, používané při sušení šípků a křížal. Předsušení na teplé půdě nebo venku na sluníčku a pak dosušit ve vlažné (50°C) otevřené troubě, plody musí být naprosto suché až praskají, jinak se mohou kazit nebo plesnivět. Usušené plody lze uložit buď do těsně uzavřené nádoby nebo plátěného sáčku na suché a tmavé místo.
Kromě jeřabin se takto můžeme na zimu zásobit i plody hlohu, hlohyně (keř pěstovaný v zahradách a parcích, hrozny oranžových plodů podobných malým jeřabinám), někteří papoušci nepohrdnou i obyčejnými šípky.

s pozdravem

jirka@amazonia.cz

Neregistrovaný uživatel

1.9.2005 19:25
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ideální je sušička na ovoce, pokud není, použijte osvědčené postupy našich babiček, používané při sušení šípků a křížal. Předsušení na teplé půdě nebo venku na sluníčku a pak dosušit ve vlažné (50°C) otevřené troubě, plody musí být naprosto suché až praskají, jinak se mohou kazit nebo plesnivět. Usušené plody lze uložit buď do těsně uzavřené nádoby nebo plátěného sáčku na suché a tmavé místo.
Kromě jeřabin se takto můžeme na zimu zásobit i plody hlohu, hlohyně (keř pěstovaný v zahradách a parcích, hrozny oranžových plodů podobných malým jeřabinám), někteří papoušci nepohrdnou i obyčejnými šípky.

s pozdravem

jirka@amazonia.cz

Na sluníčku nesušte. Strácejí se tím vitamíny.

Přidejte reakci

Přidat smajlík