Romanovka Líza a nadělení od ní.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.3.2007 15:09

Minulý týden v úterý mi volal kamarád (se kterým chováme 2 romanovky Báru a Lízu a dále berana romaňáka Ferdu), že už je to tady a že konečně máme 2 jehňata. Byl jsem zklamán, že Bára má pouze dvojčata, když vloni měla jehňata 3. Když jsem s manželkou přijel na chalupu, zjistil jsem, že rodila Líza-prvnička. Problém však byl, že jsme viděli pouze jedno krásně černé jehně. Po chvíli hledání jsem uviděl malý, skoro bílý raneček, ležící bez hnutí u plotu, úplně zkroucený. Když jsem ho vzal do ruky, pomyslel jsem, že je konec. Pak jsem uviděl, že se jedno očičko trochu pohlo. Začal jsem ho masírovat a poslal jsem kamaráda domu pro trochu kozího mléka. Když se vrátil, přihřáli jsme mléko, vzal jsem injekční stříkačku a začal jsem do tlamičky kapat to bílé. Prakticky vše šlo kolem a dovnitř nic. Až asi po 3 hodinách jsem ucítil takové malé polknutí. Manželka našla dudák, nebyla však flaška. Díky, patrně neúmyslné, shodě norem pro kojenecké a pivní láhve jsem vyřešil i tento problém. A pak to začalo. Kojil jsem kažké dvě hodiny (originál kravské mléko) a ráno jsem měl hlavu jak škopek. Takto jsem to vydržel dva dny a pak jsem štafetu předal kamarádovi (přestávky už jsou 3-5 hod). Beránek už běhá jak pejsek za každou osobou. Máma i náhradní koza sirotka odmítly, takže musíme pokračovat. Rád bych věděl, zda odmítnutí bylo způsobeno jinou barvou (a jak často se to stává), nebo to může být důsledek toho, že si s beránkem poměrně brzo po narození hrála malá vnučka mého kamaráda ??? Přikládám foto sourozenců. Jak to vidíte Vy?
Vašek

20.3.2007 16:44

vasek49 napsal(a):
Minulý týden v úterý mi volal kamarád (se kterým chováme 2 romanovky Báru a Lízu a dále berana romaňáka Ferdu), že už je to tady a že konečně máme 2 jehňata. Byl jsem zklamán, že Bára má pouze dvojčata, když vloni měla jehňata 3. Když jsem s manželkou přijel na chalupu, zjistil jsem, že rodila Líza-prvnička. Problém však byl, že jsme viděli pouze jedno krásně černé jehně. Po chvíli hledání jsem uviděl malý, skoro bílý raneček, ležící bez hnutí u plotu, úplně zkroucený. Když jsem ho vzal do ruky, pomyslel jsem, že je konec. Pak jsem uviděl, že se jedno očičko trochu pohlo. Začal jsem ho masírovat a poslal jsem kamaráda domu pro trochu kozího mléka. Když se vrátil, přihřáli jsme mléko, vzal jsem injekční stříkačku a začal jsem do tlamičky kapat to bílé. Prakticky vše šlo kolem a dovnitř nic. Až asi po 3 hodinách jsem ucítil takové malé polknutí. Manželka našla dudák, nebyla však flaška. Díky, patrně neúmyslné, shodě norem pro kojenecké a pivní láhve jsem vyřešil i tento problém. A pak to začalo. Kojil jsem kažké dvě hodiny (originál kravské mléko) a ráno jsem měl hlavu jak škopek. Takto jsem to vydržel dva dny a pak jsem štafetu předal kamarádovi (přestávky už jsou 3-5 hod). Beránek už běhá jak pejsek za každou osobou. Máma i náhradní koza sirotka odmítly, takže musíme pokračovat. Rád bych věděl, zda odmítnutí bylo způsobeno jinou barvou (a jak často se to stává), nebo to může být důsledek toho, že si s beránkem poměrně brzo po narození hrála malá vnučka mého kamaráda ??? Přikládám foto sourozenců. Jak to vidíte Vy?
Vašek

Určitě ne barvou, protože někdo říká, že mu odmítla černé a bílé si nechala. Nám se to stalo podruhé u stejné ovce, jednou odmítla jedno trojče beránka, teď dvojče ovečku. Myslím, že to je tím, že se narodilo delší dobu po prvním. Vždycky to bylo to poslední. A.

20.3.2007 18:54

vasek49 napsal(a):
Vašek

Jehnice, které porodí ve olném prostoru to občas dělají, že se začnou starat o první jehně a "co je vzadu, je nezajímá". Protě mělo smůlu, k máme se dostalo až poté, co bylo nasáklé jiným pachem. Tudíž ho odmítla. S barvou to fakt nemá nic společného, já romanovky připouštím jak romanovským beranem, tak masným a děti mají barvy jakékoliv, maminám je to fuk černá nebo bílá, rasistky to nejsou
M.K.

20.3.2007 20:12

mischa napsal(a):
Jehnice, které porodí ve olném prostoru to občas dělají, že se začnou starat o první jehně a "co je vzadu, je nezajímá". Protě mělo smůlu, k máme se dostalo až poté, co bylo nasáklé jiným pachem. Tudíž ho odmítla. S barvou to fakt nemá nic společného, já romanovky připouštím jak romanovským beranem, tak masným a děti mají barvy jakékoliv, maminám je to fuk černá nebo bílá, rasistky to nejsou
M.K.

Nám se to též stalo u romanovky co měla trojčata. Všechna jehňata byla bílá, ale domítla tu nejmenší. Narodily se brzy po ránu mezi dvěma dalšími ovcemi, hned jsme je přestěhovali a byli sami v odděleném boxu. Pořád ji odmítala, docela krutě do ní žduchala a kopala. Zkoušeli jsme i potírání placentou, hned z počátku, atd., ale nepomohlo, tak mne napadá otázka, jestli to prostě není přirozené chování jako u mnohých jiných zvířat, že ovce prostě pozná vnitřní vadu potomka a zakročí. I přesto, že jsme ji krmily, po 5 dnech stejně umřela....

22.3.2007 13:59

kikuska napsal(a):
Nám se to též stalo u romanovky co měla trojčata. Všechna jehňata byla bílá, ale domítla tu nejmenší. Narodily se brzy po ránu mezi dvěma dalšími ovcemi, hned jsme je přestěhovali a byli sami v odděleném boxu. Pořád ji odmítala, docela krutě do ní žduchala a kopala. Zkoušeli jsme i potírání placentou, hned z počátku, atd., ale nepomohlo, tak mne napadá otázka, jestli to prostě není přirozené chování jako u mnohých jiných zvířat, že ovce prostě pozná vnitřní vadu potomka a zakročí. I přesto, že jsme ji krmily, po 5 dnech stejně umřela....

Jo,to jsme letos zažily taky.Bahnice porodila zrovna v den,kdy byl sníh(14dní předtím nic a druhý den už taky ne) a rozhodla se rodit venku.Naštěstí jsem přišla hned po porodu a odnesla jehňata do chlíva.Ale jedno nepřijala.měl snahu chodit k mámě na mlíko,ale druhý jehně stačilo hodně vycucat a na druhýho zbylo málo.Tak jsem dokrmovala a všechno vypadalo nadějně.Měla jsem ho částečně oddělenýho,protože ho máma mlátila hlavou a málokdy mu podržela napít,ikdyž se snažil chodít krást.Asi jsem ho měla odddělit úplně,protože jsem po několika dnech ráno přišla jako obyčejně krmit a jehně bylo skoro mrtvý.leželo v divný poloze na místě,kde se obyčejně nezdržoval,tak si myslím,že ho máma vyrychtovala tak,že už nebylo pomoci.To mi teda nas....Člověk kolem toho běhá a piplá se stím a výsledek žádný.(Ikdyž kde je jistota,že bych ho vypiplala,možná bylo skutečně života neschopné.To by musel na pitvu,že jo.)
Máma byla černá a odmítla černé jehně a bílé ne.Kdyby to mělo být kvůli barvě,tak bych to předpokládala opačně.A to mi radil švagr,že prý mám dát do chlíva zrcadlo,aby se ovce na sebe podívala,že je taky černá a pak bude chtít i černý jehně.Nic tak člověka nepotěší jako "dobrá"rada .ruzicka

22.3.2007 14:44

vasek49 napsal(a):
Vašek

Tak barvou to určitě není!
Měla jsem bílou ovečku a připustila jsem ji beranem Zwartbles. Po tomto plemeni jsou jehňata vždy černá a nikdy jsem problém s přijetím potomků neměla. Ale stalo se mi u jedné ovečky, že když porodila dvojčata, obě obstarala, dala jim cucnout mleziva (obě přežila první noc, tak to tak muselo být) ale ráno začala jedno jehně intenzivně odhánět. Jelikož nemám ovečky v místě bydliště, tak jsme jehně nabídli k odchovu flaškou sousedovi. a při tom jsme zjistili, že má tak ostré zoubky, že si prokouskne při sání jazyk (mělo červenou pěnu u tlamičky). Zajímalo mě to a pozkoumala jsem zoubky obou jehňat a opravdu jsem zjistila rozdíl. To odstavené mělo zoubky v trošku jiném posavení a mělo je ostřejší a mámu to asi při sání bolelo, tak se tomu snažila vyhnout. Bohužel to udělala dvakrát, tak už je také v klobásách.
Eva

Přidejte reakci

Přidat smajlík