Dobrý den
Chtěl bych začít chovat nějaké malinké kozy hobby né na mléko ani na maso.
Aby nebila moc náročná a snesla s jinýmá zvířatama a hlavně mazlivá.
Přemýšlel jsem o Holandské koze je to dobrý výběr?
Já se ještě v kozách moc nevyznám tak bych těl poradit.
A čím je nejlepší krmit a kolik asi sežere za rok?
A jaký by měla mět chlívek nebo stáječku a jaké rozměry?
Děkuji vámm moc za odpověď
letecm
napsal(a):
Dobrý den
Dobrý den, ono by bylo dobré si zajít např. do ZOO a tam se s těmi kozami seznámit a popovídat si s ošetřovatelem a hned Vám bude lehčeji při rozhodování zda je chcete či nikoliv a zda pro ně máte vhodné podmínky. Tak jsem si vybírala zvířátka já a mohu říci, že to funguje. Objevují se i v inzerátech, ale tam bych si nebyla jistá pravdomluvností chovatele (pokud se jich potřebuje nutně zbavit). Ale třeba budete mít štěstí a vypátráte slušného chovatele poblíž Vašeho bydliště a dohodnete si návštěvu - potrapte počítač a pátrejte.
Ludmila
letecm
napsal(a):
Dobrý den
Dobrý den, já holanďanečky nechovám, ale jedna známá ano, jsou určitě hodně milé, a snad i méně umečené, než třeba kamerunka, kterou jsme měli my, zase holanďanka má rizikovější porody a je víc náchylná, kamerunka rodí bezproblémů, vydrží co se dá. Mazlivé si myslím budou obě stejně, to záleží na Vašem přístupu, co se krmení týče, tak jako klasická kozy, jen nepřekrmovat.Zhruba půlka toho co sežere klasická kozička dojná. Množství sena Vám z hlavy nepovím, mohu se zeptat a požádat majitelku holanďanek ať se s Vámi spojí. nebo napište Váš telefon, a já jej předám. Chlívek tak to je opět stejné jako u klasické kozky, tady na některém foru, byly moc hezké boudičky pro kozy, můžete je obšvihnout.Záleží na prostoru, hlavní je, že mají sucho a bez průvanu. Víc by to bylo na pokec po telefonu. pěkný den K.
brenda
napsal(a):
Dobrý den, já holanďanečky nechovám, ale jedna známá ano, jsou určitě hodně milé, a snad i méně umečené, než třeba kamerunka, kterou jsme měli my, zase holanďanka má rizikovější porody a je víc náchylná, kamerunka rodí bezproblémů, vydrží co se dá. Mazlivé si myslím budou obě stejně, to záleží na Vašem přístupu, co se krmení týče, tak jako klasická kozy, jen nepřekrmovat.Zhruba půlka toho co sežere klasická kozička dojná. Množství sena Vám z hlavy nepovím, mohu se zeptat a požádat majitelku holanďanek ať se s Vámi spojí. nebo napište Váš telefon, a já jej předám. Chlívek tak to je opět stejné jako u klasické kozky, tady na některém foru, byly moc hezké boudičky pro kozy, můžete je obšvihnout.Záleží na prostoru, hlavní je, že mají sucho a bez průvanu. Víc by to bylo na pokec po telefonu. pěkný den K.
O Holandských zakrslých vědí něco i na www.pektoruvstatek.estranky.cz a nebo www.lamafarma.estranky.cz