Srovnání péče - kůň x 6 ovcí

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.4.2010 08:55
strip

XXX.XXX.92.44

Dobrý den,
v současné době máme u baráčku jednoho koně. Byl plánován i druhý kousek, ale z mých zdrav. důvodů nemožné - alergie na koňské parazity. Bohužel, se budu muset nejspíš vzdát i toho prvního. Kolem baráčku máme cca 2,5ha pastvy (seno, sláma kupované). Ta sloužila jako výběh pro koně. Vždycky jsem měla nějakou zvířenu, takže je to pro mě (vzdát se koně) těžké. Proto hledám náhradu. Přemýšlela jsem o 5-6 ks oveček. Byly mi doporučeny šumavské. Prosím ty z Vás, jež mají zkušenost s chovem koní i ovcí o srovnání náročnosti. Myslím péči, finance, množství sena na zimu apod. Jak je to taky s fyzicky náročnou prací? Přeci jen koně je nutno odjezdit, čistit, kydat...předpokládám, že u oveček by to mělo být trošku jednoduchší. Je mi 25, ale jak na mě příjde alergie, tak jsem hotová a nejraději bych šla někam chcípnout. Tohle by mi u oveček nehrozilo. Poslední otázka - jsou na Moravě chovatele šumavek? Děkuji všem.

29.4.2010 10:05
jirinajanickova

XXX.XXX.99.226

Alergie na koňské parazity ? To teda slyším poprve - ale všechno je jednou poprve, že jo. O jaké parazity se jedná ? I ovce mají parazity, tak abyste třeba nebyla alergická i na ně.
Mám za to, že péče o ovce je mnohem jednodušší, než o koně - odpadne denní ježdění, pucování, hygiena kopyt. Ovce je nutno alespoň jedenkrát ročně ostříhat, podle potřeby upravit paznehty ( 2 - 4x ročně ), přibude každoroční dohled nad porody a péče o mladé.
Ovce to mívají jinak s respektováním el. ohradníku - některé mršky si z něho nedělají hlavu :-|
Co se týče krmení, ovečky jsou méně náročné na kvalitu sena ( tím myslím druhovou skladbu sušeného porostu, né že vydrží vymoklé plesnívé seno, nebo sklizenou stařinu bez výživné hodnoty ), mají menší potřebu jádra ( pouze v období porodů a kojení ). I veterinární péče bude o něco levnější.
Jestli má někdo šumavky na Moravě, to nevím. Ale zkuste popátrat na www.schok.cz - zaměřila bych se na registr plemenných beranů, nebo na žebříčky plemenných hodnot, tam bývají adresy chovatelů.
:-)

29.4.2010 11:23
danurba

XXX.XXX.204.155

chovám ovce i koně a srovnat péči je složité. Nesouhlasím s paní Jiřinkou, (které si ovšem moc vážím), že koně jsou náročnější na kvalitu sena - ovce sežere jen opravdu neprvotřídnější kvalitu, zbytek hodí na zem, kde to pošlape a znehodnotí. Naše koně sežerou seno jakékoliv, musím jim ho hlídat, byli by ochotní sežrat i plesnivinu. Nedělá jim problém seno po ovcích ze země sesbírat a sežrat. KOně nikdy neměli tendenci z ohrady utíkat, u ovcí mám někdy pocit, že celý den jen hledají díru v pletivu, aby mohli jít na lepší. Koním stačí ohradník, ovce je nejlépe mít za pletivem a ještě ohradníkem. Péče o koně je celoročně téměř stejná, u ovcí je to nárazové - v době bahnění musíte držet třeba i noční směny, zato v létě si jich nemusíte všimnout. Po koních se musí sbírat kobylince, to u ovcí odpadá.
Na 6 ovcí vám bohatě bude stačit 1ha pozemků - půl na pastvu, půl na sušení
Veterinární péče je u ovcí levnější, léky pro koně jsou o hodně dražší. Dana

29.4.2010 13:40
jirinajanickova

XXX.XXX.99.226

Ale to klidně Dani uveďte nesouhlasný názor - já to neberu nijak osobně, naopak, je to dobře uvést i rozporuplné zkušenosti. Každé zvíře je jiné a co platí u jednoho, může u druhého být přesně opačné.
Snažila jsem se hovořit obecně - opečovávaný koník o samotě nejspíš "nemá na výběr" mezi prvotřídním a podřadným senem jako je to ve stádě, kde frknete balík a je na každém jedinci, co si urve, nebo co si vybere. S prapodivnýma chutěma koní a nejen jich to znám - to jsme taky kdysi vyvezli hlubokou na hromadu - pochopitelně mimo pastvinu, ovšem stádu se zamanulo zdrhnout, obstoupili hromadu hnoje a co se trošku podobalo stéblu, to vyžrali - hubou společnou a nerozdílnou, krávy, koně ovce ... :-|:-) ( kozy mazaly paskudit radši do lesa :-( ). Přitom slušné seno měli k dispozici a začínala mladá pastva - laik žasne, odborník se diví, chovatel musí mávnout rukou :-)

29.4.2010 15:14
danurba

XXX.XXX.204.155

a nejhorší ze všeho jsou trpaslíci...ti vám mrchy vlezou všude :-)):-)):-))

3.5.2010 09:01
kabtova

XXX.XXX.96.2

Ovce jsou dle meho nazoru mene narocne. V pastevni sezone jim akorat 1x za 2 dny dovezu vodu a je klid. 1x rocne necham ostrihat, 2x rocne odcervim a 1x rocne rodim a obcas "kojim" slabsi kusy. 6 ovci asi mimo pastevni obdobi sezere o neco vic sena nez 1 kun, zase usetrite za kovare, ockovani. Ovci netreba pucovat a venovat se ji. Kun potrebuje pozornost...

Uprimne, samotny kun je nestasnty...je to zvire stadove a o samote trpi. :(

Přidejte reakci

Přidat smajlík