Jehněčí maso je paradoxně více prorostlé tukem ve svalovině než maso starších ovcí. U těch se tuk vyskytuje spíše okolo svalů. Ze zkušenosti je nejchutnější maso od listopadu do února, kdy jsou na seně. Maso z pastvy má výraznější skopovou vůni. Záleží na tom, co vám více vyhovuje. My zabíjíme beránky od 6 měsíců. Maso je pevnější a vyzrálé a hmotnost JUT okolo 25kg. Dana
charlie zliv

XXX.XXX.217.13
Zabíjíte beránky od 6 měsíců, kastrované nebo ne.já mám narozené v dubnu, nekastrované a někde tu psali že se nemá zabíjet v době říje co s tím poraďte dík.
charlie zliv
napsal(a):
Zabíjíte beránky od 6 měsíců, kastrované nebo ne.já mám narozené v dubnu, nekastrované a někde tu psali že se nemá zabíjet v době říje co s tím poraďte dík.
Takové rady asi dává ten co viděl jehně z rychlíku a je to jedna paní povídala. To, že je skopové a jehněčí cítit je z doby, kdy se u nás chovala zvířata šlechtěná na produkci vlny. Tam se kladl hlavní důraz na kvalitní vlnu a na mase tak nezáleželo, to byl vedlejší produkt. Na pekáči se k tomu nacpala hora česneku a to bylo všechno co se s tím dělalo. Ve starých kuchařkách je akorát recept na česneku a na majoránce, popřípadě nějaká sekaná.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tak jak to teda je?.) A co onech 100 dni, ktery se objevuou vsude mozne?
Každý preferuje co mu chutná. My dáváme doma přednost starším kusům, co mají maso pěkně vyzrálé - starší myslím několikaleté. Malá jehňata nejíme, nemá to žádnou chuť, maso je jak bláto a nechápu, jak se z jehněčího každý rozplývá. Ale to je věcí osobního názoru. A skopové prostě je skopové, voní jinak než prase nebo kráva, navíc jinak voní upravené maso na omáčku, jinak na roládu a jinak pečené s kostí, kde se mi zdá ta ovčina nejvýraznější. My máme prostě ovce rádi, tak je jíme i s jejich pachem
Ve sto dnech se udává váha jehněte, je to jakási představa o zmasilosti k určitému datu věku zvířete - aspoň myslím.
Z vlastní zkušenosti můžu říct, že jsme jedli maso z oveček (a to i kastrovaných beránků) v 9 měsících a pak ve 13 měsících a maso bylo chu´tově stejné, velice dobré, kvlaitně jsme ho odlojili a jíme veškeré části ovce, nic nevyhazujeme ani neděláme klobáýsky - je to obrovská škoda! já bych radila porazit cca listopad u raných jehňátek (narozené únor-březen)
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ja doted zil v tom ze okolo tech 100 dni je to nejlepsi jehneci. My ho moc nejime, zbytek rodiny na nej neni. Ale lidi ktery ode me maji, tak si pochvalujou. Ono to je nekdy i z jinych duvodu, pokud neni beranek kastrovanej, tak musi pryc aspon v tech 4 mesicich od ostatnich ovci. Letos mam ve stadu navic romanovku a krizenky s ni, takze ty by me moh takovej vejrostek obskocit.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tady je vynatek ze clanku
http://www.zootechnika.cz/clanky/chov-ovci/plemena-ovci/plemena-ovci.html
Konkretne tohle je u plemene Zwartbles ( se kterym zacinam ).
Jehňata vykrmujeme do hmotnosti 35 kg, poté dochází k jejich tučnění a zhoršování kvality masa.
A pak babo rad. Mam ted odstavene dva beranky krizence romanovka x suffolk, stari jsou prave dnes 6 mesicu. Tak vaham jestli uz prastit nebo nechat. Ve 106 dnech meli 32kg.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Tady je vynatek ze clanku
http://www.zootechnika.cz/clanky/chov-ovci/plemena-ovci/plemena-ovci.html
Konkretne tohle je u plemene Zwartbles ( se kterym zacinam ).
Jehňata vykrmujeme do hmotnosti 35 kg, poté dochází k jejich tučnění a zhoršování kvality masa.
A pak babo rad. Mam ted odstavene dva beranky krizence romanovka x suffolk, stari jsou prave dnes 6 mesicu. Tak vaham jestli uz prastit nebo nechat. Ve 106 dnech meli 32kg.
K podzimu každé jehně začne na sebe nabírat lůj a je jedno, jestli je narozené v lednu nebo v červenci. Prostě tak je nastaven biorytmus a se zkracujícím dnem se připravují na zimu. Ona i ta romanovka se dokáže obalit lojem i když míň než suffolk.
Uživatel s deaktivovaným účtem

přezdívka
napsal(a):
K podzimu každé jehně začne na sebe nabírat lůj a je jedno, jestli je narozené v lednu nebo v červenci. Prostě tak je nastaven biorytmus a se zkracujícím dnem se připravují na zimu. Ona i ta romanovka se dokáže obalit lojem i když míň než suffolk.
No dobre, ale jak to je s tim prorustanim masa tukem u jehnat? Kdy se to u nich lame? Zarazi ze me ze prave treba u tech zwartblu pisou to co jsem vkladal, kdyz kazdy rika jak to maso neni citit.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
No dobre, ale jak to je s tim prorustanim masa tukem u jehnat? Kdy se to u nich lame? Zarazi ze me ze prave treba u tech zwartblu pisou to co jsem vkladal, kdyz kazdy rika jak to maso neni citit.
Maso vám lojem neprorůstá ve smyslu, že máte lůj přímo ve vláknech. Ale lůj se více ukládá mezi svalstvo, respektive mezi blanky, které maso potahují. To tak prostě je: na končetinách se docela dobře odlojuje, když máte maso pořádně studené, tedy nejlepší je vyvěsit na den do chlaďáku a pak bourat taky v chladu, aby se maso neohřálo, pak se patlá. Ze studeného masa lůj dobře vydrobíte a nezapomeňte, že se ukládá mezi každým jednotlivým svalem, takže sáhnout dovnitř, nejen navrch. Horší se to třeba se žebry, s hrudím a krkem, tam je to na dlouhý lokte, svalstvo tam má jinou strukturu.
Jinak lůj na zimu zakládají i mrňousi a zdánliví hubeňouři, nemusíte čekat do půl roka věku.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
No dobre, ale jak to je s tim prorustanim masa tukem u jehnat? Kdy se to u nich lame? Zarazi ze me ze prave treba u tech zwartblu pisou to co jsem vkladal, kdyz kazdy rika jak to maso neni citit.
S zwarblem zkušenosti nemám, ale jedno vím jistě, že každý vnímá chuť jehněčího a skopového jinak. Dřív jsem taky oddělávala každý kousíček loje i ten mezi svaly. Teď oberu zhruba po povrchu a dám do pekáče celou plec nebo kýtu. Při vykosťování zůstane to nejjemnější maso na kosti. Takhle se po upečení kost pěkně vyloupne a je čistá bez zbytku masa. Rodina se to už taky naučila a mě odpadne kupa práce.
Petr Čech

XXX.XXX.89.231
My budeme zabíjet v sobotu beranci ve věku 9 mes.