jasombačavelmistarý
napsal(a):
Předpokládám velkou vlnu příspěvků proti kanibalismu, ale zdravý rozum velí trochu jinak... Co vy na to?
Kanibalismus to není...ani nemůže být. Ale chápu, že pokud někdo má velký přebytek beránků a prostě je nikdo nechce, že přistoupí i k takovému řešení. Já osobně bych teda min. beránka prodala dál s tím, že půjde na pekáč. Ale rozhodně bych ho nebyla schopna sama sníst. Na to ty prcky mám moc ráda.
Jinak nejvíc mi s tím otevřelo oči zahraničí, kde je zcela běžné ,,nepotřebné´´ beránka prostě sníst.
Zkopíruji sem část textu od paní Benešové, která psala článek o chovu Ques. v Evropě:Kupodivu, OU se využívají i na maso! Např. produkce beránků, která není vhodná k další plemenitbě se redukuje domácí porážkou. Z ročního beránka je prý asi 3-5kg masa, které je velmi, velmi chutné, tmavé a naprosto libové...
Takže ano, pokud nemáte beránka po rodičích výborného původu a tudíž není moc šance, že ho bude chtít někdo do chovu.... zvláště u černých beránků je to problém. Barevní se udají pomalu bez problémů. (Záleží samozřejmě na původu rodičů, ceně i četnosti inzerce).
Teď budu za saďoura. Proč si myslíte,majitelé ques. oveček, že milujete malé beránky jen vy ? Pokud se jedná o drobnochov, tak i my majitelé vetších oven, máme ty samé pocity. Večer před zabitím jim přilepším na krmení, poděkuji jim a rozloučím se s nimi. Ráno s manželem jdem zabíjet, to už nemí můj Vendelín či Pepan, ale je to beran. A maso jak maso.
Ve dvou měsících bych je nezabíjela, je to po stažení jak větší králík a maso je blátivé. Z ročního Ques. beránka je asi 4,5 kg masa (vše vykostím - kosti nemrazím) + vnitřnosti. Je to samá chuť. Takže z přebytečných Ques. beránků nedělejte zvláštní kategorii, žádné dilema to není, patří na pekáč. Jinak je asi budete vypouštět volně do přírody a nebo napadá vás něco jiného, když nenajdete kupce ?
To bych nemohla zabít ani kačera, který je menší jak beránek, je ochočený, žere mi z ruky atd ...... i malá zvířatka se zabíjí na jídlo.
Tak a teď s chutí se do mě pusťte.
Ludmila
uska
napsal(a):
Teď budu za saďoura. Proč si myslíte,majitelé ques. oveček, že milujete malé beránky jen vy ? Pokud se jedná o drobnochov, tak i my majitelé vetších oven, máme ty samé pocity. Večer před zabitím jim přilepším na krmení, poděkuji jim a rozloučím se s nimi. Ráno s manželem jdem zabíjet, to už nemí můj Vendelín či Pepan, ale je to beran. A maso jak maso.
Ve dvou měsících bych je nezabíjela, je to po stažení jak větší králík a maso je blátivé. Z ročního Ques. beránka je asi 4,5 kg masa (vše vykostím - kosti nemrazím) + vnitřnosti. Je to samá chuť. Takže z přebytečných Ques. beránků nedělejte zvláštní kategorii, žádné dilema to není, patří na pekáč. Jinak je asi budete vypouštět volně do přírody a nebo napadá vás něco jiného, když nenajdete kupce ?
To bych nemohla zabít ani kačera, který je menší jak beránek, je ochočený, žere mi z ruky atd ...... i malá zvířatka se zabíjí na jídlo.
Ludmila
Já nepochybuji o tom, že máte i velké beránky ráda. ALE přece jen s tím, že půjdou na pekáč se v 90% případů už rodí. Takže to není zas nic tak ,,extra´´. Kdežto ques. beránek se rodí ve většině případů s tím, že se prodá dál do chovu.
Ano, měli jsme doma romanovské beránky na jídlo (narodili se u nás). Ano, bylo fajn je pozorovat odmala jak rostou a to, že pak šli na maso, nebyl nic moc pocit. Ale jak říkám, ti se narodili s tím, že na tom pekáči skončí. A tak ten vztah k nim byl od začátku jako k ,,živé konzervě´´.
A upřímně řečeno, když koukám na ceny beránků zcela bez původu vůbec se nedivím, že je nikdo nekoupí. V 90% jsou ty ceny totiž přemrštěné.
jasombačavelmistarý
napsal(a):
Myslím, že i quessantský beránek by se neměl rodit nějak jinak, než jakýkoli jiný. Jde o kvalitu chovu a pro chov je třeba beránky přísně selektovat. A osud těch nevyvolených? Coby chlap volím raději hrdinskou smrt řezníkovou rukou před potupnou kastrací...
Jistě, že by to tak mělo být. Já osobně jsem přímo do chovu prodala zatím jen 2 beránky z 5 u nás narozených. Ti dva - 1 už letos měl potomka, druhý je letošní a tomu paní nevěstu teprve shání. Ti 3 - jeden šel pryč s tím, že mu paní možná pořídí nevěstu, ale spíš ne (bohužel jsem se pozdě dozvěděla, že T.Vegrichtová, která si ho vzala, není žádný ,,andílek´´ a dosud je beránek sám), 1 jsem ještě u nás vykastrovali(měl zůstat doma na mazlíka, ale beran ho nesnesl, a tak žije jako mazel jinde) a třetího si vzal jako společníka k druhému beránkovi jeden veterinář. .
Jenže ruku na srdce - kolik lidí to tak dělá? Natožpak když vezmu, že zcela záměrně kříží Quesssantky s jinými plemeny a nestydí se tvrdit, že to mají čistokrevné jehně. Neznalec si to koupí za těžký peníz a pak zjistí, že ouha - koupil jsme zajíce v pytli. Ale když už za to dal ty peníze, tak kříží dál....a pak vidí člověk naprosto zmršenou ovci.
Což mi připomíná, že jsem už asi 3 lidem, co prodávají ,,čistokrevné´´ Quessantky, poslala e-mail s fotkami pravých Quessanek a upozornila je na to, že prodávají křežence. Jedna paní křížení přiznala a i to do inzerátu napsala, další 2 ticho po pěšině...inzerát nezměněn, cena taktéž ne. A právě proto jsem i založila web o Quessantkách - www.quessant.blog.cz , kde najde případný zájemce shrnutí o plemeni. Nově tam i jsou zveřejněni chovatelé Quessanek, kteří posílají i fotky svých oveček. A upřímně - ozval se mi tak každý 3. chovatel, kterému jsem ,,členství´´ nabídla. Už to mi naznačuje, že asi nemají zrovna čistý chov a nechtějí to zveřejnit.
Nyní jsem pořídila nového berana po slibných rodičích, takže budu moc ráda, když beránci půjdou do chovu. I když proti kastraci a ponechání jako mazla taky nic nemám. Těch by mi bylo líto prodat na maso...ale jak píše Ludmila výše, těžko je pustím v případě nezájmu volně do přírody.
uska
napsal(a):
Ludmila
já nemyslela zabíjet zakrslé ve dvou měsících to určitě by na nich nic nebylo to bude tak jak píšete v tom roku - jen jsem to srovnávala že my kozlíky a beránky na pekáč běžně prodáváme ve dvou měsících a to jsou ještě pěkní mazlíci a hold se musíme stím smířit
No, mně náš Čert v poslední době tak štve, že mu ten pekáč taky slibuju . Samozřejmě to nemyslím vážně, já bych s tím měla problém, sníst zvíře které jsem piplala, ale to je každého věc. Podle mně je důležité, zda má zvíře šťastný život a rychlou bezbolestnou smrt. O nic jiného nejde. Jen mi to tak připadá, že pan velmi starý bača se těšil, že se tady rozjede rozčilená diskuze na téma "jakprobohamůžetejístsvémiláčky", ale moc jsme ho nepotěšili, vážení diskutující
Pan velmi starý bača, je lišák. Jinak souhlasím s tím, že i zakrslé ovečka a kozeny jsou jedlé, ale jak pro koho.
Myslím, že je i rozdíl v tom, jak to vnímají chlapi a ženské. Rozum a nutnost nakrmit sebe a rodinu je jedna věc, city a pocity je druhá věc. Já nezapomenu, když jsem před dvaceti lety měla doma tříměsíční miminko a manžel donesl zabité a stažené kůzle - taky tříměsíční. Nikdy nezapomenu na ten můj strašný - hormonama čerstvého mateřství velmi velmi ovlivněný pocit, že ta koza přišla o stejně staré miminko jako mám já. A mohla jsem si to rozumem zdůvodňovat jak jsem chtěla, brečela jsem a brečela a brečela
Tož tak teď už může být starý bača spokojený, že se mezi diskutujícími našla aspoň jedna hysterka, že?