Zkušenost zatím nemám, ale budu si jí asi muset udělat kvůli objednávce kůzlat na Slovensko.. Nějak jsem všeobecně nepochopila nutnost mít čipovou známku, na které je napsané číslo zvířete. Proč k tomu ještě přikládat čtečku (na kterou mimochodem zatím nemám stejně peníze..) a ještě si přečíst číslo kódu?! Nebo bude nějaký sofistikovaný systém, že zvířata proběhnou pod nějakou čtecí věcí a naskáčou tam čísla rychle a ve velkém, bez nutnosti číst každé kokotně (pardon..) zvlášť?
Taky mi tenhle systém nějak nejde pod fousy... všechno bude na čip. Už abych si připavila ruku (nebo zadnici:-), aby mi ho pak taky mohli píchnout
Milada
neviem ako v CZ, ale na Slovensku je to tak, ze zvierata urcene na vyvoz maju jednu klasicku znamku a pod kozou na krku cip. cipy sa pouzivaju rovnake ako pri psoch ci mackach. zvierata by mal po prichode prehliadnut veterinar a uz v sucasnosti ma citacku dost vela vetov... pre beznych ludi, ktori nemaju citacky, sa k cipom dodavaju 3 alebo 4 nalepky s cislom cipu.
precitanie cipu trva fakt kratko. viem si predstavit, ze pri vchode by bolo nejake zariadenie, ktore by ich automaticky citalo a data ukladalo do pocitaca. zaplatit by si ho ale mohli asi iba velke farmy, pripadne nejake jatky, kde je pohyb zvierat fakt velky. precitat 200 kusove stado je ale s rucnou citackou otazkou tak 10 minut...
Michal H.
deko
napsal(a):
neviem ako v CZ, ale na Slovensku je to tak, ze zvierata urcene na vyvoz maju jednu klasicku znamku a pod kozou na krku cip. cipy sa pouzivaju rovnake ako pri psoch ci mackach. zvierata by mal po prichode prehliadnut veterinar a uz v sucasnosti ma citacku dost vela vetov... pre beznych ludi, ktori nemaju citacky, sa k cipom dodavaju 3 alebo 4 nalepky s cislom cipu.
precitanie cipu trva fakt kratko. viem si predstavit, ze pri vchode by bolo nejake zariadenie, ktore by ich automaticky citalo a data ukladalo do pocitaca. zaplatit by si ho ale mohli asi iba velke farmy, pripadne nejake jatky, kde je pohyb zvierat fakt velky. precitat 200 kusove stado je ale s rucnou citackou otazkou tak 10 minut...
Michal H.
Tak to musím oponovat. Nemám sice zkušenosti s čipováním ovcí a koz, ale se psy. A někde je opravdu problém čip najít. Většinou se najde, ale nedovedu si představit, přečíst 200 kusů za 10 minut
Možná s nějakou výkonější čtečkou - nevím, já mám takovou klasickou a celkem běžnou i u MVDr. a musí se s ní ke zvířeti celkem blízko - asi tak na 10 cm...
Jinak si myslím, že je to jen další "buzerační" výmysl, popř. výmysl co zvedně veterinářům a výrobcům čipů tržby
Monika Š.
Monika ale ja som nenapisal ze pri rucnej citacke clovek prejde popri stade a ma vsetky kusy precitane :) ak si postupne vypustate jednotlive kusy cez chodbu v ohrade, nie je problem k nim prilozit rucnu citacku na tych 10 cm :) ak by v tej chodbe bola vykonnejsia citacka, mozu plynulo prechadzat, pretoze ta ma vacsi dosah...
a ked sa na to pozerate ako na buzeraciu - holt, dnes je vsetko o registraciach. musite so sebou nosit obcianku, vodicak, kartu poistenca, papiere od auta a cojaviem co este. zvieratam staci ten cip...
Michal H.
Na psy jsem si nevzpomněla! Je pravda, že když jsem byla naposledy na bonitaci, čtečkou je tam projížděli na zbláznění dlouhou dobu, u některých se ani čip nenašel. Stejně to nechápu...u tetování se otočilo ucho a bylo. Podvody se můžou dělat tak jako tak.
Milada