Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.10.2010 00:08
awery

XXX.XXX.123.88

Dobrý den,
koupila jsem si ovečku, která 100%nebyla březí (podle předchozího majitele ) ale nějak se jí "vyskytly" dvě jehňátka. Oboje jsou kluci. Jeden je celočerný a druhý má bílou čepičku, špišku nosu, ocásku a minimální znaky na nožkách. Mohutnější je ten s bílými znaky, druhý není nijak vyzdechaný ale je o kousek drobnější ve věku 3 dnů. Chtěla jsem se zeptat, kdybych jednoho z nich chtěla nechat na prodej a druhého "zagumičkovat", který je víc ceněný jako klasický beránek romanovky (matka i otec jsou čisté romanovky bez PoP). Mám hledat spíš v konstituci nebo je důležitější klasická kresba?
A kdy nejdřív začínáte přikrmovat? klasicky ve 2 týdnech nebo můžu zkoušet i dřív?
Díky Zuza

13.10.2010 08:32
danurba

XXX.XXX.204.155

Pokud si nejste jistá, že otec jehňat není příbuzný s ovcí, například její otec nebo bratr, neměla byste do chovu nechat ani jednoho, nidy nevíte, jaká genetická vada se tam může projevit.

13.10.2010 13:33
awery

XXX.XXX.200.185

Dobrý den, beránek (otec) je znám a není příbuzný, viděla jsem ho a mám o něm informace od chovatele. jedinný problém je ten, že jehňata se narodila neplánovaně.
Šlo mi o to, jestli se zaměřit na barvu, nebo upřednostnit konstituční vlastnosti, které bych už teď mohla vidět. Vzhledem k tomu, že chci jednoho vykastrovat pomocí gumičky, což se dělá za mala, váhám kterého. Oba jsou silní, zdraví, celkem vyrovnaní.
Jsou třeba pro romanovku bílá čepička a další znaky typické a pokud ji nemá je to chyba?

13.10.2010 14:11
lavacca

XXX.XXX.174.78

awery napsal(a):
Dobrý den, beránek (otec) je znám a není příbuzný, viděla jsem ho a mám o něm informace od chovatele. jedinný problém je ten, že jehňata se narodila neplánovaně.
Šlo mi o to, jestli se zaměřit na barvu, nebo upřednostnit konstituční vlastnosti, které bych už teď mohla vidět. Vzhledem k tomu, že chci jednoho vykastrovat pomocí gumičky, což se dělá za mala, váhám kterého. Oba jsou silní, zdraví, celkem vyrovnaní.
Jsou třeba pro romanovku bílá čepička a další znaky typické a pokud ji nemá je to chyba?

Znaky myslím mít jehně nemusí. Spíš bych koukala na stavbu těla, ale přece jen se znaky bývá ovečka líbivější. :-) Takže pokud jsou oba stejně stavění, pěkní, tak bych volila toho s bílými znaky nechat s 00. :-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík