Obdobie odstavu kozliat.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.3.2011 20:47
kukuland

XXX.XXX.151.125

Vie mi niekto povedat, aky je idealny cas pre odstav kozliatok-kolko tyzdnov? Tak aby mlade kozicky boli dostatocne silne, urcene na chov a dalsiu reprodukciu a zaroven zachovana co najdlhsia dojivosti kozy? som zaciatocnik, vopred dakujem za vase dotazy.

2.3.2011 23:06
pajca

XXX.XXX.234.122

Mláďata mají nejlepší přírustky samozřejmě dokud jsou na mléčné výživě.Proto je důležité nepropást období největšího
růstu tím že je příliš brzo odstavíme,protože když nemejí mláďata ještě dobře vyvinuté předžaludky,zastaví se v růstu
a těžko tu strátu dohánějí.Trvá to potom o mnoho déle.Přírustky kůzlat ovlivní samozřejmě množství mléka,kteté má koza
ale také počet narozených kůzlat.Kozičky na chov je dobré nechat na mléce 3 měsíce ,aby při odstavu měli alespoň 20kg.
Od kozy je můžete odstavit ve dvou měsících,a kozu rozdojovat,ale my jim mléko dáváme ještě alespoň měsíc z kyblíku s teplou vodou.Při takové stravě se senem a přídavkem šrotu kůzlata mají přírustek 0.25 kg na den.Psala jsem to tu již
někde jinde ,že kozičky je možné připouštět již v 7 měsících,ale kozička by měla vážit nejméně 35 kg a po připuštění samozřejmě dobře živená.My takto kozičky k chovu odchováváme již léta a ony nám tu péči zase vracejí v mléce již
v jednom roce.

3.3.2011 07:24
kukuland

XXX.XXX.1.55

pajca napsal(a):
Mláďata mají nejlepší přírustky samozřejmě dokud jsou na mléčné výživě.Proto je důležité nepropást období největšího
růstu tím že je příliš brzo odstavíme,protože když nemejí mláďata ještě dobře vyvinuté předžaludky,zastaví se v růstu
a těžko tu strátu dohánějí.Trvá to potom o mnoho déle.Přírustky kůzlat ovlivní samozřejmě množství mléka,kteté má koza
ale také počet narozených kůzlat.Kozičky na chov je dobré nechat na mléce 3 měsíce ,aby při odstavu měli alespoň 20kg.
Od kozy je můžete odstavit ve dvou měsících,a kozu rozdojovat,ale my jim mléko dáváme ještě alespoň měsíc z kyblíku s teplou vodou.Při takové stravě se senem a přídavkem šrotu kůzlata mají přírustek 0.25 kg na den.Psala jsem to tu již
někde jinde ,že kozičky je možné připouštět již v 7 měsících,ale kozička by měla vážit nejméně 35 kg a po připuštění samozřejmě dobře živená.My takto kozičky k chovu odchováváme již léta a ony nám tu péči zase vracejí v mléce již
v jednom roce.

Ďakujem Vám veľmi pekne za Vašu profesionálnu odpoveď!!! :-) S pozdravom: Peter Haraj :-)

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.3.2011 15:10

Mě by zas zajímalo, v kolika týdnech kůzlátko může samo něco sníst smajlík Zítra mu budou dva týdny a když dávám koze na kousky nakrájenou řípu, také by chtělo, tak nevím, můžu mu to nakrouhat nebo to ještě nesmí ? smajlík
Martina

3.3.2011 15:46
danurba

XXX.XXX.204.155

V tomhlke věku už ochutnává všechno, co dostane mamina. Moc toho nesní, většinou jen ochutná a vyplivne. Já bych mu to nakrájela na drobno, ať to zkusí.

3.3.2011 22:47
moonika

XXX.XXX.176.36

A môžem dať 2-3 ýždňovým kozľatám zrno/šrot? V jednej knihe o chove kôz sa píše že 8-10dňovým môžeme ponúknuť jadrové krmivo. Ale niekto tu spomínal že až v 6 týždňoch najskôr tak teraz neviem.Dakujem

4.3.2011 07:46
danurba

XXX.XXX.204.155

Mám kůzlata asi měsíční a když nasypu kozám jádro - oves s ječmenem- už ho asi týden žerou taky a nic jim není. A šrot začínají lízat už během prvního týdne.

4.3.2011 21:21
pajca

XXX.XXX.234.122

Neřešíme kdy začít dávat kůzlatům šrot.Jsou s kozama,a když jim přestává stačit výživa pouze z mléka,tak začínají
ochutnávat seno i šrot s kozama když jim ho nasypu do žlabu. Tak alespoň nehrozí že se jím přežerou a budou mít
zažívací potíže.Tak se jim postupně začínají vyvíjet předžaludky.

5.3.2011 07:54
agentka

XXX.XXX.158.141

Já přidávám od prvního týdne startér (granulky) pro kůzlata startér je teda drcený a další už je graulované - dám to do nádobky a boxu kde můžou jen kůzlata/jehňata a oni ochutnávají nejdřív ždibečky a pak si určí sami kolik potřebují z počátku nechávám pořád nasypáno a nikdy nebyl problém - je to pro ně dobré hlavně když je pak na noc odděluji od mamin, abych si je ráno podojila pro sebe - jsou už na to zvyklé a mají možnost si v noci vzít - po vydojení mamin je pak pustím do večera zpět

7.3.2011 13:07

Od kolika týdnů kůzlat oddělujete večer kozy, abyste nadojila ráno mléko ?
smajlík

7.3.2011 14:39
agentka

XXX.XXX.158.141

kozičky nebo kozlíky co jsou na chov ty nechávám pod matkama těm mléko neberu a ostatní cca od těch třech týdnů taky záleží kolik kůzle váží apod. pokud je nějaké slabší nebo z trojčat tak ho nechám u mámy, první dny je kravál než si zvyknou kozy i kůzlata že jsou na noc odděleni, ale pak si zvyknou a je klid

20.3.2011 20:25
kukuland

XXX.XXX.128.11

pajca napsal(a):
v jednom roce.

vcera som si priniesol kozicku vo veku 6 tyzdnov urcenu na chov, matka je krizenka s vybornou dojivostou. Nakolko mame kozicku len jeden den, tak som ju videl ako pomalicky prezuva seno, dal som jej do misky aj srot, ale neviem, ci ho jedla alebo len ovonala. Nakolko doba odstavenia bola len 6 tyzdnov a mne sa to zdalo byt este priskoro na odstavenie kozlata urceneho na chov, tak som si povedal, ze ju budem prikrmovat kravskym mliekom z automatu, na to aby pekne rastla a raz z nej bola dobra dojka tak ako jej mamina. Problem vsak spociva v tom ze o mliecko s flasky nejako nejavi zaujem. Asi po 15 minutovom krmeni vypila na silu 0,03 litra. Neskor som jej skusal davat mliecko zmiesane v miske so srotom, ale tiez nic, len becala a becala, asi je jej stale smutno za maminou. Tak dufam, ze sa nam nejako pekne rozozerie a vyrastie z nej jedneho dna statne urastena koza. Ak by ste niekto mali nejaku maskrtu, cim inym mozem kozicku rozmaznavat, tak vam budem vdacny za kazdy recept. vopred dakujem, Peter

20.3.2011 20:42
moonika

XXX.XXX.145.254

Naše keď mali mesiac/pred týždňom/ a videli sme že kozička ich už nestačí živiť, skúsili sme tiež najskôr fľašu ale aj keď ten cumeľ žužlali niekoľko minút, akoby z nej nič neubudlo. Tak som ich navykla na pitie z misky, prst som namáčala do mlieka a dávala k papulke až na to nakoniec prišli. Ten najmenší na to prišiel hneď , ten najväčší až po pár dňoch, ale popri tom pili aj od mamy tak to nebolo také súrne ako v prípade vašej kozičky. Škoda že ju nenaučil na pitie z misky pôvodný majiteľ, takto má kozička šok zo zmeny prostredia a ešte aj zmena stravovania. Skúšajte jej ponúkať to teplé mlieko z misky. My našim dávame aj strúhanú repu posypanú šrotom a to seno.
M.

20.3.2011 20:50
pajca

XXX.XXX.234.122

Vydržte ,kozičce bude nějaký den trvat než si zvykne.Ony kůzlata když jsou zvyklá cucat struk,tak se jim gumový dudlík
nechce tahat. Nebo jí zkuste strčit prst do tlamičky,jestli Vám ho bude cucat a při tom jí přitlačte tlamičku do misky
s mlékem.Ona již u minulého chovatele jistě zkoušela pít vodu z kyblíku.Mléko mějte teplejší než ruka,asi 40 stupňů.
Studené pití nechtějí.

20.3.2011 22:42

Peter, od kud máte to kůzle, z trhu nebo na inzerát, vy znáte ty lidi ? smajlík Nezdá se Vám na tom něco divného ? smajlík Dát pryč kůzle v 6 týdnech, to je vidět, že jim na něm vůbec nezáleželo a šlo jim jen o zisk za kůzle a rychle se ho zbavit, aby měli více mléka, ale že kůzle nyní trpí, je jim fuk. Když jsem sháněla kozičky, tak mi jeden chovatel říkal, že ti co je dávají ve dvou měsících pryč od matky, jsou pěkní smajlík hazardéři !!!
Mám 4 týdenní kozičku (od naší kozy), kolik ta Vaše váží ? Porovnám ji s tou mou, taky ji zvážím. Ona je sama ve chlévě nebo má nějakého společníka ? Koza je stádové zvíře a nemůže být sama, jinak se trápí samotou.Co kdybyste jí pořídil alespoň králíka ?

21.3.2011 07:31
kukuland

XXX.XXX.1.52

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Peter, od kud máte to kůzle, z trhu nebo na inzerát, vy znáte ty lidi ? smajlík Nezdá se Vám na tom něco divného ? smajlík Dát pryč kůzle v 6 týdnech, to je vidět, že jim na něm vůbec nezáleželo a šlo jim jen o zisk za kůzle a rychle se ho zbavit, aby měli více mléka, ale že kůzle nyní trpí, je jim fuk. Když jsem sháněla kozičky, tak mi jeden chovatel říkal, že ti co je dávají ve dvou měsících pryč od matky, jsou pěkní smajlík hazardéři !!!
Mám 4 týdenní kozičku (od naší kozy), kolik ta Vaše váží ? Porovnám ji s tou mou, taky ji zvážím. Ona je sama ve chlévě nebo má nějakého společníka ? Koza je stádové zvíře a nemůže být sama, jinak se trápí samotou.Co kdybyste jí pořídil alespoň králíka ?

Zdravím Vás,
ja som si kupil kozicku na inzerát, kontakt na nich som našiel ešte s pred roka, kedy predávali kozie mlieko a maminy na fotkách mali neuveriteľne veľke vemena na základe čoho som usúdil, že aj mláde po nich majú predpoklad byť dobré dojky. Nemali ani inzerát ja som im volal po roku s tým, či náhodou nemajú mladé. Išlo mi hlavne o to, aby kozička bola aspoň prvé týždne odchovaná na materskom mlieku a bola schopná samostatne žrať, bo som bol aj v čistokrvnom evidovanom chove plemena slovenskej bielej a kozicky bolo oddelené od matiek ihneď po porode a cucali sušené mlieko a navyše majitel tam mal capa ktorý skočil vlastnú dcéru a teraz čaká potomkov :-(. Vážiť som ju ešte nevážil, ale považujem to za dobrý nápad, nakoľko by som chcel vidieť denný prírastok. Dnes ráno som bol pri nej a videl som, že už lízala i šrot :-) Sama až tak uplne nie je, nakoľko vo vedlajších dverách máme pekného rohatého 2 ročného capka. Cez dvere sa už zoznamovali :-)

21.3.2011 09:19
roklanka

XXX.XXX.215.55

Pokud chcete porovnávat kozičku s jinou,měl by jste vědět ,je-li jedináček,čí z kolika sourozenců pochází a kolik přibližně dojí matka. Mezi kůzlaty jsou velké rozdíly,pokud jsou jedináčci od dobré dojnice. Kozička takto brzy odstavená,poroste pomalu,normálně se nechávají chovné pod matkou min.tři měsíce. V ideálním případě by bylo nejlepší jí dokrmovat kozím mlékem,nebo granulkami pro jehňata a kůzlata. Hlavně pozvolna se šrotem,či jiným dokrmem,stravovací chyby se u malých kůzlat špatně napravují.

21.3.2011 13:49
kukuland

XXX.XXX.1.52

roklanka napsal(a):
Pokud chcete porovnávat kozičku s jinou,měl by jste vědět ,je-li jedináček,čí z kolika sourozenců pochází a kolik přibližně dojí matka. Mezi kůzlaty jsou velké rozdíly,pokud jsou jedináčci od dobré dojnice. Kozička takto brzy odstavená,poroste pomalu,normálně se nechávají chovné pod matkou min.tři měsíce. V ideálním případě by bylo nejlepší jí dokrmovat kozím mlékem,nebo granulkami pro jehňata a kůzlata. Hlavně pozvolna se šrotem,či jiným dokrmem,stravovací chyby se u malých kůzlat špatně napravují.

úplne s Vami súhlasím, ale v odbornej literatúre, ale aj od chovateľov som sa dočítal, že dôležitý je aj cap ako plemeník (resp. či jeho mama bola tiež dobrá dojka) , čiže tých činiteľov tam bude viac. Pri kúpe som videl aj mamu aj jej ďalšieho súrodenca, (s dlhými úšiami) capa som sice nevidel, ale hovorila že bol mohutnej urastenej konštrukcie, ale vypátrať dojivosť capovej matky by bol asi už problém. No nech už je pravda kde koľvek, isté je to, že sa budem cez to všetko (že aj kozička bola skorej odstavená) snažiť o to, aby dosiahla mojou starostlivosťou čo najlepších prírastkov. V mojom prípade sa každopádne jedná o určitý druh lotérie, tak len dúfam, že nám neskôr nadojí dosť pre potrebu našej rodiny. Peter

21.3.2011 14:04

Peter, kdy chcete dávat kozičku spolu s kozlem ? Jestli budou spolu, tak ji nakryje už na půl roce, myslím si, že by to nebylo pro ni dobré, nebude na to dostatečně vyzrálá.

21.3.2011 15:38
kukuland

XXX.XXX.128.11

Peter, kdy chcete dávat kozičku spolu s kozlem ? Jestli budou spolu, tak ji nakryje už na půl roce, myslím si, že by to nebylo pro ni dobré, nebude na to dostatečně vyzrálá.

spolu ich davat nebudem, kazdy maju svoju komnatu s vyhladom na seba navzajom :-) Pripustim ju az budem videt, ze je uz je zrela na to aby mohla mat mlade, resp. stavba tela musi zodpovedat stavbe dospelej kozy aspon z 90 percent.

21.3.2011 21:23
kukuland

XXX.XXX.169.25

Zdravim Vas,
takze mame to tu :-) teraz vecer som odvazil kozicku a vo veku 6 tyzdnov a 3 dni ma presne 7 kilo. neviem sice kolko presne by v tomto veku mala vazit, ale som rad bo dnes som ju konecne presvedcil, aby zacala pit surove kravske mliecko s flasky. Krmil som ju o 4 po obede a stiahla 90 ml a teraz vecer 170 ml. Chcel som sa preto spytat, ci nahodou niekto nevie ako casto by som ju mal krmit a kolko? Je mi jasne, ze primerane s vekom bude stupat aj chut, cize spotreba bude narastat. Dnes sme jej navyse nastruhali aj mrkvicky a tiez nou nepohrdla, zerie seno, ale vsimol som si, ze uz mala i troska srotu. Tak teraz ju budem pravidelne vazit a som zvedavy aky bude denny prirastok. :-):-) Peter

22.3.2011 02:26
majka.z.grunland

XXX.XXX.76.50

Vitajte medzi chovateľmi Peter. Táto stránka bola aj pre mňa veľkým pomocníkom v mojich začiatkoch.
Mám kozenku, ktorá prišla v 4 týždňoch o mamu, jedna sestrička jej zahynula pri pôrode, druhá 2 týždne po. Pretože bola z trojičiek, tiež bola menšia a ako 4-týž. už musela pekne papať bez mlieka..Bola určená na porážku.. Teraz je už po 2 vrchoch, tretí je na ceste a dáva tých štandardných 3L mlieka. Keď som ju získala, už bola odučená od mlieka - nechcela ani srvátku a keď som jej pridržala laktujúcu "tetku", už nevedela čo s vemenom. - Iba ho párkrát oblizla a bolo po cicaní!
Bežne sa kozľatá odstavujú v 6 týždňoch, pretože chovy si musia! na seba zarobiť. Vo veľkochovoch už v tomto veku dávno (často už po 1.napití sa mledziva) papajú z napájacích vedier, kde im tečie Jahňasan alebo pod. náhradka pre kozľatá a malé jahnence spolu s predkladaným kvalitným senom... A ak to má bežný chovateľ dlhšie, väčšinou preto (nie vždy), lebo nemá kupca, alebo to chce iba nechať trošku "nabrať" do porážky. Tam kde majiteľ funguje ako sponzor a chov iba ako hobby je to o niečom celkom inom... Neviem ako v Čechách, ale na Slovensku je s plemennými kozami a capkami problém s umiestnením na trhu a preto mliečna produkcia je! základom rentability chovu kôz. A tu sú 3 mesiace a viac pre odstav spod kozy veľmi kontraproduktívne vzhľadom k tomu, že takto piplaná kozička alebo capko nakoniec ešte aj tak môže skončiť v guláši či klobásach ako exkluzívna surovina bez príležitosti návratu vynaložených investícií (portál sk agrofóra - príspevok z jan. - chov. rod. Hamerlíkovcov z Jablonice, majúca špičkový plemenný chov Slov. b.krátkosrstých kôz: http://www.agroserver.sk/news/aj-kozy-potrebuju-srdce )

22.3.2011 07:57
kukuland

XXX.XXX.1.52

majka.z.grunland napsal(a):
Vitajte medzi chovateľmi Peter. Táto stránka bola aj pre mňa veľkým pomocníkom v mojich začiatkoch.
Mám kozenku, ktorá prišla v 4 týždňoch o mamu, jedna sestrička jej zahynula pri pôrode, druhá 2 týždne po. Pretože bola z trojičiek, tiež bola menšia a ako 4-týž. už musela pekne papať bez mlieka..Bola určená na porážku.. Teraz je už po 2 vrchoch, tretí je na ceste a dáva tých štandardných 3L mlieka. Keď som ju získala, už bola odučená od mlieka - nechcela ani srvátku a keď som jej pridržala laktujúcu "tetku", už nevedela čo s vemenom. - Iba ho párkrát oblizla a bolo po cicaní!
Bežne sa kozľatá odstavujú v 6 týždňoch, pretože chovy si musia! na seba zarobiť. Vo veľkochovoch už v tomto veku dávno (často už po 1.napití sa mledziva) papajú z napájacích vedier, kde im tečie Jahňasan alebo pod. náhradka pre kozľatá a malé jahnence spolu s predkladaným kvalitným senom... A ak to má bežný chovateľ dlhšie, väčšinou preto (nie vždy), lebo nemá kupca, alebo to chce iba nechať trošku "nabrať" do porážky. Tam kde majiteľ funguje ako sponzor a chov iba ako hobby je to o niečom celkom inom... Neviem ako v Čechách, ale na Slovensku je s plemennými kozami a capkami problém s umiestnením na trhu a preto mliečna produkcia je! základom rentability chovu kôz. A tu sú 3 mesiace a viac pre odstav spod kozy veľmi kontraproduktívne vzhľadom k tomu, že takto piplaná kozička alebo capko nakoniec ešte aj tak môže skončiť v guláši či klobásach ako exkluzívna surovina bez príležitosti návratu vynaložených investícií (portál sk agrofóra - príspevok z jan. - chov. rod. Hamerlíkovcov z Jablonice, majúca špičkový plemenný chov Slov. b.krátkosrstých kôz: http://www.agroserver.sk/news/aj-kozy-potrebuju-srdce )

Ďakujem za Vaše milé privítanie, :-)

To že u p. Hamerlíkovcov kozy srdce majú, nie je pochýb! :-) Ten článok som čítal, ešte asi pred rokom, keď som sa začal o chov kôz bližšie zaujímať. Bol som u pána Hamerlíka asi pred dvomi týždňami, má 22 mladých kozičiek a všetky poriadne cucajú svoje maminy, väčšina chovného materiálu mala pekne urastené vemená, ale problém bol v tom, že všetkých 22 kozičiek bolo už zadaných, tak nám povedal, že ak nezoženieme inde, tak sa mu máme tak za mesiac ohlásiť, ak by si náhodou niekto s chovateľov pre kozičku neprišiel. Ja osobne kozy nechovám s ekonomického hľadiska, ak by tomu tak bolo tak si raz za čas kúsok syra a mlieka kúpim od chovateľov z okolia. Vo všetkom, kde ekonomika zohráva veľkú roľu nečakajte ani kvalitu a to si osobne myslím, že platí pri všetkom. Ak vychovám kozičku, od kozy, ktorej krmná dávka obsahuje vysokohodnotné prírodné živiny, tak predpokladám, že kozička odchovaná na takom mlieku má tiež predpoklad byť riadne telesne aj psychicky vyvinutá. Moje náklady samozrejme prenesiem do ceny kozičky a ak ju nebude nikto chcieť, s tým že je pridrahá, tak ani ja nemám záujem im ju predať. Veď i keď by mi mala zostať na mäsko, tak viem, že také v obchodných reťazcoch určite nekúpim. Kto chce kvalitu mať musí za ňu vedieť aj zaplatiť a predovšetkým si ju vážiť. Ja som chcel kvalitu a bol som za ňu ochotný aj zaplatiť, ale chovateľov ktorí by kozičku vedeli pre mňa odstaviť vo veku 3 mesiacov bolo v okolí málo. Na záver, musím aj ja povedať, že túto stránku sledujem takmer každý deň a už mi veľa chovateľov dalo nesmierne veľa rád za ktoré, som im nesmierne vďačný! :-) :-)

22.3.2011 09:13
roklanka

XXX.XXX.215.55

kukuland napsal(a):
Zdravim Vas,
takze mame to tu :-) teraz vecer som odvazil kozicku a vo veku 6 tyzdnov a 3 dni ma presne 7 kilo. neviem sice kolko presne by v tomto veku mala vazit, ale som rad bo dnes som ju konecne presvedcil, aby zacala pit surove kravske mliecko s flasky. Krmil som ju o 4 po obede a stiahla 90 ml a teraz vecer 170 ml. Chcel som sa preto spytat, ci nahodou niekto nevie ako casto by som ju mal krmit a kolko? Je mi jasne, ze primerane s vekom bude stupat aj chut, cize spotreba bude narastat. Dnes sme jej navyse nastruhali aj mrkvicky a tiez nou nepohrdla, zerie seno, ale vsimol som si, ze uz mala i troska srotu. Tak teraz ju budem pravidelne vazit a som zvedavy aky bude denny prirastok. :-):-) Peter

Kozička asi nebyla jedináček,to by byla těžší.Pozor na přepití,mléko zvyšujte pozvolna a nedávala bych víc,jak litr mléka denně,spíš bych dávala méně,tak tři kojenecké lahve denně. Pokud mám flaškáče ,dostávají v tomto věku třikrát denně,aby je to nutilo ještě brát jiné krmivo..Sledujte vyměšování,pokud bobkuje strava je v pořádku.:-)

22.3.2011 09:31
kukuland

XXX.XXX.1.52

roklanka napsal(a):
Kozička asi nebyla jedináček,to by byla těžší.Pozor na přepití,mléko zvyšujte pozvolna a nedávala bych víc,jak litr mléka denně,spíš bych dávala méně,tak tři kojenecké lahve denně. Pokud mám flaškáče ,dostávají v tomto věku třikrát denně,aby je to nutilo ještě brát jiné krmivo..Sledujte vyměšování,pokud bobkuje strava je v pořádku.:-)

ďakujem za vašu odpoveď, :-)
áno máte pravdu, kozička mala ešte jedného súrodenca. Kŕmim ju ráno než idem do práce, po práci a potom večer pred spaním sledujem aj trus, zatiaľ je konzistencia dobrá, ale pre prípad chcem byť vopred pripravený aj proti hnačkám. Ak sa smiem spýtať, čo by ste urobili Vy, ak by sa trus zmenil na hnačku? Mám v takom prípade obmedziť mlieko a nechať ju žrať len seno? Rozmýšlal som aj o kúpe vedierkovej napájačke s dudlíkom, ktorú by som umiestnil na stenu s tým, že by si dala kedy by mala chuť. Ušetrilo by mi to viac času. Čo si o tom myslíte? vopred ďakujem za info. Peter

22.3.2011 09:58
roklanka

XXX.XXX.215.55

kukuland napsal(a):
ďakujem za vašu odpoveď, :-)
áno máte pravdu, kozička mala ešte jedného súrodenca. Kŕmim ju ráno než idem do práce, po práci a potom večer pred spaním sledujem aj trus, zatiaľ je konzistencia dobrá, ale pre prípad chcem byť vopred pripravený aj proti hnačkám. Ak sa smiem spýtať, čo by ste urobili Vy, ak by sa trus zmenil na hnačku? Mám v takom prípade obmedziť mlieko a nechať ju žrať len seno? Rozmýšlal som aj o kúpe vedierkovej napájačke s dudlíkom, ktorú by som umiestnil na stenu s tým, že by si dala kedy by mala chuť. Ušetrilo by mi to viac času. Čo si o tom myslíte? vopred ďakujem za info. Peter

Vzhledem k tomu,že jí začínají fungovat žaludky,v případě průjmu, mléko vysadit a dieta (seno+voda,eventuálně čaj z dubové kůry) Přípravek na podporu žaludků by měl mít každý chovatel přežvýkavců doma a v případě zažívacího problému okamžitě podat. Napáječka je dobrá,ale čas neušetří,neboť mléko by mělo mít teplotu cca 40st. a v napáječce by vystydlo.

22.3.2011 10:11
kukuland

XXX.XXX.1.52

roklanka napsal(a):
Vzhledem k tomu,že jí začínají fungovat žaludky,v případě průjmu, mléko vysadit a dieta (seno+voda,eventuálně čaj z dubové kůry) Přípravek na podporu žaludků by měl mít každý chovatel přežvýkavců doma a v případě zažívacího problému okamžitě podat. Napáječka je dobrá,ale čas neušetří,neboť mléko by mělo mít teplotu cca 40st. a v napáječce by vystydlo.

Ďakujem za radu, s tou napájačkou resp. mliekom som si myslel, že to bude asi tak ako hovoríte. Sušenú dubovú kôru máme, tak v tej problém nevidím. Chcel by som Vás však poprosiť o názov toho prípravku tak aby som si ho mohol zakúpiť v lekárni pre prípad, že by k takému niečomu prišlo. ďakujem

22.3.2011 10:36
roklanka

XXX.XXX.215.55

Těch přípravků je hodně,např. Rumin,Uniruminal,Aciprogentin,Pretympan.Každý je trochu na něco jiného,ale je lepší mít doma nějaký. Myslím si,že když v lékárně řeknete ,že potřebujete přípravek na podporu bachorové činnosti,tak vám sami nabídnou. V Čechách se dají objednat i na netu,cena je okolo 100,-Kč a máte to při dvou kozách na hooodně dlouho,vyplatí se mít to po ruce.

22.3.2011 10:45

Roklanko, jaký lék je na to když koza buď
zvrací nebo
má průjem nebo
je nafouknutá ?

22.3.2011 11:06
roklanka

XXX.XXX.215.55

Se zvracením u kozy jsem se ještě nesetkala,takže v tomto směru neporadím. Četla jsem o tom jen tady na fauně. Na průjem způsobený dietní chybou (zpravidla nefungují žaludky,dieta ,Rumin,čaj z dubové kůry a pohyb). Nafouknutí může mít více příčin,osvědčilo se mi podáváním Ruminu,na začátku přidávám olej,(pokud to dobře dopadne,následuje průjem) Jsou chovatelé,kteří používají trokar,nikdy jsem to neviděla dělat,takže tady radou sloužit nemohu.Když se kozám zastavily žaludky po přežrání jablky,osvědčil se mi aciprogentin a dieta+ pohyb. Jsem s kozama stále,takže jakmile se začne nějaká chovat jinak oproti normálu,zježí srst,nežere,hned to řeším,stejně,jako když se mi dostaly jednou k pšenici. Ještě se tvářily v pohodě a už jsem do nich pumpovala Rumin,takže to prošlo jen velkým průjmem a denním nechutenstvím,přežily všechny tři.

22.3.2011 11:21

Roklanko, díky moc za informace :-)
Nevíte může koza vařenou rýži a těstoviny, bramborové knedlíky ... ? Když dávám tyhle zbytky slepicím, tak jim to chtějí sežrat. A mě vypijou čaj, vadí jim cukr ? Třeba tu solnou kostku vůbec nelížou.smajlík

22.3.2011 12:35
roklanka

XXX.XXX.215.55

Roklanko, díky moc za informace :-)
Nevíte může koza vařenou rýži a těstoviny, bramborové knedlíky ... ? Když dávám tyhle zbytky slepicím, tak jim to chtějí sežrat. A mě vypijou čaj, vadí jim cukr ? Třeba tu solnou kostku vůbec nelížou.smajlík

Nedávala bych jim to a slepicím bych dávala ,kam kozy nemohou, stát by se jim nic nemělo. Rýži dává kamarádka koze při nechutenství po průjmech.Čaj s cukrem by koza neměla,cukr překyseluje,ale hrníček jí neporazí. Minerální liz dávám kozám červený,jiné kostky nechaly bez povšimnutí

Přidejte reakci

Přidat smajlík