Lejlinka

XXX.XXX.128.36
prosí pomozte my někdo je to docela hloupá otázka ,ale nemůžu to nikde najít
6,3 se naší oze narodily dvojčata ,vše je v pořátku jsou zdravá .....
Jenže jeden je kluk a jedna holka
ta holčička už je zamluvená a o toho chlapečka mají taky zájem jenže všichni by ho chtěli jen na jídlo
,ale to jsem trochu odbočila nwm za jak dlouho bych je měla odstavit
pesa
napsal(a):
odstavovat lze už od dvou měsíců.......... to na kuzleti ale moc masa zřejmě nebude. Peša
no a co - však ho nemusejí odstavit nožem , můžou ho chovat třeba do podzima, to se teď dost dělá. Akorát by neměl být sám, měl by mít nějakého aspoň jednoho parťáka.
Kromě toho - jsou lidi ( já sama takového zákazníka mám ), kteří chtějí zásadně mléčná kůzlata, do 8 kilo ž.hm.
Taky mě hned napadlo, že ho přece v těch 2 měsících nemusí hnedka zabít. Vždyť je tolik chovatelů, co odstaví v těch 2 měsících, aby měli mléko pro sebe a kůzle prodají někomu na výpas a dokrmení a ten si ho porazí až později, nejčastěji na podzim. Nebo ho nechají doma, ale už oddělené.
Jinak vzhledem k tomu, že se má připouštět pouze plemeníky a většina lidí, když už nechce plemeníka, tak aspoň sáhne po kříženci s burskou či anglonubijskou kozou, moc šancí na prodej kozlíka někomu, kdo ho nebude chtít sníst, není.
Ale chápu, že vám je ho líto, je fakt moc hezky zbarvený. Ale hold není moc lidí, co by chtěli kozlíka (i vykastrovaného) na mazla a když už jo, tak kamerunského či holandského a ne velkého.
POkud je to ten kozlík na obrázku, je nádherný. Myslím, že když dáte inzerát s jeho fotkou, nějaký nadšenec do barviček si ho koupí i na "černou plemenitbu".
Máte na výběr z několika možností: pokud chcete kozu co nejdříve dojit, odstavují se kůzlata brzo s tím, že se jich buď rychle zbavíte (porážkou nebo prodejem s nutností přikrmování mlékem do nějakých 2-3 měsíců), nebo si je necháte, oddělíte je od kozy a budete je několikrát denně přikrmovat. Nebo vám o mléko až tolik nejde, v tom případě je ideální nechat mláďata pod matkou tak 3 měsíce. Odstavit kůzlata od mléka jde nejdříve v 6 týdnech, sice přežijou, ale budou drobnější.
Pokud nechcete prodat kozlíka do dalšího chovu, ale na maso nebo na mazlíka, bude lépe mu nasadit co nejdřív kastrační gumičku. Pak se nemusí porážet do půl roka, ale klidně v roce nebo později. A jako ozdobu zahrady si lidé raději koupí hňupíka, než kozla se smradlavou budoucností.
pesa
napsal(a):
však ja neříkám že ho musejí odstavovat nožem... jako s tím že by si ho vzal nekdo na výpas, jako kozlika, s tím se moc teda nesetkávám, spíš s jehňaty, no ale kdyz to píšete asi to bude běžné.
znám pár takových "nadšenců", ale samozřejmě už jsou to kozlíci vykastrovaní. :) Smradlavého by nikdo rád na podzim asi nezabíjel...