Ahoj, koupila jsem si ovci od chovatele který mi tvrdí že jí je 1/2 roku, mě se to nezdá, řekla bych že je o dost starší, ani nebyla zařazená do chovu, je zašlá vypadá na 4 roky ale pořád je malinká, prodával mi ji s tím, že je to jehně. Nevíte někdo jak to poznám?
mafrin
napsal(a):
Já teda nevím přesně jak, ale asi by to mělo jít poznat podle zubů, ne? Ale vysvětloval mi to někdo jen u koz. Není tu nějaký odborník na výměnu zubů u ovcí?
Ano, přes zuby to taky jde poznat. Zrovna nedávno jsem měla v ruce knížku Mufloní zvěř, kde určovali dle toulců a zubů stáří kusu.
Toliko praví Ottův slovník naučný:
O. domácí sluje hromadně brav ovčí, samec jmenuje se beran, samice zove se matka nebo bahnice, mláděti říká se jehně aneb dle pohlaví beránek, jehnice (matička), vykleštěný beran sluje skopec a k chovu nezpůsobilá zvířata jmenují se brak. Dle stáří slovou o. roční, zubáci neb zubkyně, a staré. Chrup o. sestává ze 6 stoliček po každé straně obou čelistí a z 8 řezáků na čelisti dolní; řezáky slují též lopatky, prvé řezáky a stoličky slují mléčné. Jehněti narostou zuby mléčné řezáky a po 3 stoličkách (předních) ve 3 – 4 týdnech a trvají do stáří 1. roku. Ve věku 1 – 11/2 roku jehně ztrácí prostřední (prvý) pár řezáků mléčných, na místě kterých narůstají širší řezáky (lopatky) stálé, a sluje dvouzubka, jarník či jeřátko. O. 2 – 21/2letá dostává 2. pár řezáků stálých a slove čtyřzubka, zubkyně neb dospělá. Mezi 3 – 4 rokem vymění se ovci 3. pár řezáků, načež se zove šestizubka. Od 4 – 41/2 roku o. ztrácí poslední (vnější) pár řezáků mléčných, v době té vymění též přední stoličky mléčné, narostou jí i stoličky zadní (po 3), má pak zuby vyrovnané a nazývá se osmizubka či plnoletá. V následujících letech zuby se prodlužují a opotřebují tou měrou, že v 8. až 10. roce o. nemůže se již dobře napásti. Na základě této pravidelné změny zubů lze stanoviti stáří bravu, při čemž třeba si připamatovati, že dobře krmený a hleděný brav rychleji zuby vyměňuje než špatně krmený.
Kapišto??? Jestli ne, tak více na http://leccos.com/index.php/clanky/ovce