Pripustit ci nepripustit?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.11.2011 13:04
kukuland

XXX.XXX.188.101

Dnes sa nám naša 9 mesačná kozicka prská, ale ked že si nie som istý či ju nemám dat pripustit až o rok, tak som sa chcel spýtať na váš názor, či dať, alebo nedať kozičku pripustiť? Kozička má asi 32 až 33 kilo, ale vzrastom nedosahuje ani výšku tej najmenšej našej druhej kozy. Pár chovateľov mi hovorilo, že ju klidne už môžem dať pripustiť, že koza sa ďalej vyvíja a rastie aj s kozľaťom v tele a iný mi zasa rozprávali, že by ešte rok počkali tak aby bola i fyziologicky dospelá. Má fyziologický vývoj vplyv aj na dojivosť? Tak ako to teda je? ďakujem za info

3.11.2011 14:09
renča

XXX.XXX.51.72

Tak nevím ,jak je vašekoza vysoká ,ale já kdybych měla kozičku 32-33kg ,tak bych ji připustila ,jelikož zbytečně ztratíte rok. A kozy rostou do tří let ,alespoň dle má zkušenosti.Letos mi zdrhly lolitky a neměly ani 30kg a kozel je obskočil a byly to výborné matky a i slušné dojky . Budou asi brobnější ,ale stále rostou. Renata

3.11.2011 15:05
roklanka

XXX.XXX.215.16

Na dojivost to vliv nemá,ta se dědí a pokud byla maka dobrá je velký předpoklad,že dcera bude také. Koza roste tři roky a doroste. Dorostla mi i kozička,která utekla ke kozlovi ve svých 4 měsících ,svou matku sice nepřerostla,ale to byla opravdu velká koza. Na nic bych nečekala a kozičku bych připustila. Roklanka

4.11.2011 07:59
agentka

XXX.XXX.24.198

Taky bych ji připustila já už mám svoje dvě letošní připuštěné v loni jsem připouštěla 7 mladých prvniček o váze cca 32 kg a všechny to krásně zvládly - tři měly dvojčata zbytek jedináčka - jednu co měla jen jedno jsem musela i odojovat a to byla ze všech nejmenší viz foto - kozlík měl 4,2kg

Přidejte reakci

Přidat smajlík