Zdravím,máme kozenky teprve krátce (začínáme).Máme 1 hermafrodita -jako mazla,1 tříletou kozu (kůzlata před koupí již měla a nakonci listopadu jsme zasušili),někdy v červnu jsme přivezli kozlíka (nyní 9 měs.).Trochu jsme doufaly že koncem listopadu tímto kozlíkem připustíme,ale kozenka mlad'ocha od sebe neustále odháněla,což trvá vlastně až dodnes.Jsou všichni pohromadě,ale kozlík si od kozy drží odstup aby do něj nebušila
Ted se ale kozy chování vůči mě změnilo - dříve byla plachá,nenechala na sebe sáhnout,při dojení byla nervozní,atd..Nyní je z ní doslova ze dne na den mazel,sama zamnou přijde a nechává se hladit,drbat,na hlavu sahat..Když přijdu do stodoly,už stojí předemnou a čeká až k ní přidřepnu a začnu jí "muchlat"
čeká na mě u branky,chodí zamnou...Je to velká změna opravdu ze dne na den,u ní jsem počítala s tím,že bude plachá, už pořád když se nás bála celý půl rok co ji máme.Jen zmíním,že takto krotce se má jen ke mě - synovi (6 let) a partnerovi se vyhýbá pořád.Tak se chci jen zeptat,je to tím že by pochopila že jí neublížím,nebo tím že by se kozlíkovi podařilo skočit? Kozlík se snažil,než ho tedy vždy odehnala,ale je možné se zadařilo v mé nepřítomnosti?Byla bych ráda kdyby ano,také ta změna chování..Je vůbec nějak poznat že by byla březí? (tedy mimo vet.vyšetření)..Možná jsem ted napsala úplné kraviny,ale...
Jestli jste měli kozu s kozlíkem od začátku pohromadě,tak může být koza dávno připuštěná. Když je kozlík dobře
narostlí, tak dokáže kozu připustit i ve 3-4 měsících. Březost laicky poznáte až ve vyšším stupni březosti,že už je
vidět, že koze roste břicho,nebo je možné ucítit pohyb kůzlat ktyž přidržíte ruku na břiše.Hodně březím kozám se
dělají na břiše boule,jak se kůzlata hýbou a před porodem se začne nalévat vemeno.To je však u každé jinak. Něteré
se začíná nalévat pomalu,již třeba tři týdny před porodem a některá ho naleje poslední den.
Koza byva počas ruje prítulnejšia, tak kto vie ci neni v ruji pokial je taka zatial len 1-2dni, ale skor si myslim ze uz je davno pripustena :) To by musel byt strasny nesika aby sa mu za tu dlhu dobu nezadarilo :) Ja to tu stale pisem, ale nase kozy pripustili 4-5mesacni capkovia, aj jednu velku vtedy 1.5rocnu rohatu dominantnu kozu, co by clovek cakal ze taky drobec capko u nej nebude mat sancu :)
Prajem nech sa vsetko vydari a na jar budu kozliatka, len je to nevyhoda ked neviete termin porodu, budete musiet byt stale v strehu. Ani my sme tento rok termin nevedeli, ale nastastie vsetko dobre dopadlo, obe rodili nad ranom a prisla som na ne kuknut akurat vcas aby sa mlade ususili, /bola velka zima lebo bol februar/.
Zadavatelka:Že jde o hermafrodita jsem netušila.Když jsme jí kupovali,tak se z boudy vynořilo monstrum.říkala jsem,že jsem takovou kozu ještě neviděla..Ale vzali jsme ji.Že něco není v pořádku jsem zjistila až když přišlo období,kdy koza začala "smrdět",né moc ale cítit byla.Při močení si nepřidřepne jako koza,ale močí si na nohy.Taky je o dost větší a mohutnější,má bradku a občas tendence skákat po koze (zkouší to občas i na mě).Kozlí org.nemá,má normálně 2 malé struky a "buchtu" jako koza,ovšem s malou bulkou,která by tam být neměla.Jinak je to hroznej prevít,zlobí a díky bohu že je bezrohý,jinak bych byla domlácená.On z toho má asi srandu když do mě může št'ouchat,bušit mi hlavou do stehen a stavět se proti mě na zadní.Je to ale taky srandista
já ho/jí mám stejně ráda a holt nám zůstane jako sekačka.
mexin
napsal(a):
Zadavatelka:Že jde o hermafrodita jsem netušila.Když jsme jí kupovali,tak se z boudy vynořilo monstrum.říkala jsem,že jsem takovou kozu ještě neviděla..Ale vzali jsme ji.Že něco není v pořádku jsem zjistila až když přišlo období,kdy koza začala "smrdět",né moc ale cítit byla.Při močení si nepřidřepne jako koza,ale močí si na nohy.Taky je o dost větší a mohutnější,má bradku a občas tendence skákat po koze (zkouší to občas i na mě).Kozlí org.nemá,má normálně 2 malé struky a "buchtu" jako koza,ovšem s malou bulkou,která by tam být neměla.Jinak je to hroznej prevít,zlobí a díky bohu že je bezrohý,jinak bych byla domlácená.On z toho má asi srandu když do mě může št'ouchat,bušit mi hlavou do stehen a stavět se proti mě na zadní.Je to ale taky srandista
já ho/jí mám stejně ráda a holt nám zůstane jako sekačka.
mám doma naprosto to samé dokonce stejné barvy,jen v říji koz je cítit víc než kozel,a nadrženej je za dva,ale je hodný a velmi společenský hlavně má rád děti,nyní má 3/4roku tak doufám že se to nezmění,má to obrovskou výhodu,nemusím hlídat říje je naproso spolehlivý indikátor,proto u mě zůstává,jinak ta změna chování,mám plašší kozu,ze začátku n a sebe nenechala ani sáhnout,2,5 roku prožila ve velkém stádě,nedojila takže na ni nikdo nešahal,po přivezení druhé kozy se to zlepšilo,ale pořád se bála ale po přivezení třetí která okamžitě převzala vládu se ze dne na den změnila, najedou se nechala hladit,chodila za mnou,a teď se v pohodě nechá pohladit,ale obezřetná je pořád ,pokud jde jen o hlazení a šahám ji i na vemínko aby si zvykala tak ji to vůbec nevadí a drží,jen ji nesmím nijak omezit,asi pochopila že s obezřetností nikam nedojde jinak ji to ty 2 vše sežerou a u paničky je vždy dlabanec,sem zvědavá na dojení jak to zvládnem