Ahoj Všem,koupil jsem kozu bez plemené příslušnosti.Chtěl jsem kozu na mléko.Myslíte,že jsem vybral správně?Čekám každým dnem porod.Dík za reakce Holis
Majitel říkal,že 2,5l prej dá.Měl ve stádě hnědého kozla.Neni 2,5l málo?bříško už má pěkné coo?
Mám 4 kozenky ale jen jedna měla jedno kůzle a to až jako myslím že třetí porod jinak měli 2-3 kůzlátka a včera se té nejstarší narodily dokonce 4 to asi když sem jí řekla že to budou její poslední kůzlátka tak chtěla dokázat že jich ještě zvládne hromadu
no a vaše kozenka je oproti těm mejm ještě štíhlá i když bříško má krásné , mě na zahradě vždycky před porodem běhají vzducholodě
přeji hodně štěstí
jojo jak je kozel společně tak to je těžší vědět kdy se rodí já sem ze začátku jezdila za kozlem a tak měla spočítáno přesně na den kdy se bude rodit a vždycky se to podařilo ten den co mělo ale loni sem si pořídíla kozlíka a taky v tom mám ted zmatek ani sem nevěděla že se prskaly jak to rychle zjistil Ivan, před porodem kozenkám naroste opravdu vemínko , ty moje ho mají skoro až na zem jako kopací míč asi a tak den před porodem jim odejde hlenová zátka to určitě poznáte jo a jedná má kozenka nemá ráda šmírování když začne rodit a někdo cizí je u ní tak rodit přestane a počká až bude sama
Tak 8.2. nastal den D.Narodily se nám 2 krasné slečny.Všechno zvládla úplně sama v těch velkých mrazech.Možná se mě budete všichni smát,ale proč má jen jedna slečna (ta hnědá),na krku ty výrustky(tkaničky).
holis
napsal(a):
Tak 8.2. nastal den D.Narodily se nám 2 krasné slečny.Všechno zvládla úplně sama v těch velkých mrazech.Možná se mě budete všichni smát,ale proč má jen jedna slečna (ta hnědá),na krku ty výrustky(tkaničky).
Gratuluju ke kůzlátkům. Těm tkaničkám se říká naušnice,nebo oringle a nemají žádný význam. Jedna ho třeba zdědila po otci a druhá je nemá po matce.
roklanka
napsal(a):
Gratuluju ke kůzlátkům. Těm tkaničkám se říká naušnice,nebo oringle a nemají žádný význam. Jedna ho třeba zdědila po otci a druhá je nemá po matce.
Gratuluji, ale když máte kozičky, co nejdýl bych je nechala pod maminou, aby vyrostly, oželíte mlíko, ale holčiny budou nádherný
Gratuluzju ..krásná kůzlátka ...já sem ulítlá právě na ty barevný ... no a k tomu mlíčku ...oddojuju až když kůzlata odstavím a to většinou když jdou do světa ve věku tak 3 měsíců pak dojím jak vzteklá zase kvůli tomu že se kozenkám dělá mlíčko ostošest pro kůzlátka a je to potřeba jim ulevit...vydržte a budete štědře odměněn i když to chce trochu zvykat na to že se ji dotýkáte aby pak držela při dojení.
Oddojovat pro svou potřebu v případě, že koza není extrémní dojnice, teď nepůjde, ale hlídejte vemínko. Někdy se stane, že po porodu, než se kůzlata pořádně rozpijí, se vemeno přeplní a je potřeba koze ulevit, aby nedostala zánět. Nejhorší to je, když kůzlata pijí chvíli jen z jednoho struku, druhý se pak přeplní a to je ještě víc odrazuje, protože ho nemohou dobře uchopit - pak je určitě potřeba mléko oddojit. Můžete ho schovat v mrazáku, kdyby bylo potřeba dokrmit, nebo ochutnat - ale to je lepší až tak od 5. dne, kdy už to není mlezivo (nebo se někde myslím uvádělo už od 3. - osobně moc nevím, ale najdete to zde v diskusi), nebo třeba zkrmit jinými zvířaty. Pokud vemínko kontrolujete a zdá se Vám malé a kůzlátka jsou spokojená, je to v pohodě. Pokud si chcete vychovat kozičku dojnici, aby dost narostla, můžete ji nechat pít i 5 měsíců, přitom se dá už oddojovat - jen si to musíte pohlídat, aby na vás zbylo (třeba ji oddělit na nějaké hodiny nebo na noc).
Vemínko se mě stále nepodařilo nafotit(furt se za mnou otáčela),tak aspoň pár foteček mejch dvouch holčiček. Holis
č.2 tuhle si chci nechat do chovu.Poslední dobou začala obskakovat svou sestřičku.Nemusim se obávat,že z ní vyroste hermoušek?
holis
napsal(a):
Nafotit jsem jeste nestihl.Za jak dlouho po porodu se opet koza pripousti?Ceka se az do podzimu nebo se da drive?Nerad bych udelal zacatecnickou chybu!Holis
Koza se zpravidla připouští na podzim,jinak se přichází o mléko. Některé kozy mají tichou říji po porodu a dají se připustit,pokud vám jde jen o maso,jinak je škoda přijít o mléko.