Prosím o radu k problému úhynu jehňat. Jedná se o případy kdy dochází k úhynu 2 až 3 týdenních jehňat bez jakýchkoliv příznaků. Jehně začne polehávat v podvečer, začíná být apatické a zpravidla během druhého dne je mrtvé. Stává se to jehňatům ať z 1 nebo 3 sourozenců. Ovce máme v dřevěné salaši, kde jsou rodičky uzavřeny,mají přístup k vodě a senu, přidáváme tvrdé pečivo,sůl,pšenici se šrotem a jablka nebo mrkev.Díky
mon
napsal(a):
Prosím o radu k problému úhynu jehňat. Jedná se o případy kdy dochází k úhynu 2 až 3 týdenních jehňat bez jakýchkoliv příznaků. Jehně začne polehávat v podvečer, začíná být apatické a zpravidla během druhého dne je mrtvé. Stává se to jehňatům ať z 1 nebo 3 sourozenců. Ovce máme v dřevěné salaši, kde jsou rodičky uzavřeny,mají přístup k vodě a senu, přidáváme tvrdé pečivo,sůl,pšenici se šrotem a jablka nebo mrkev.Díky
jednou se mi stalo něco podobného, rychlý úhyn, jehně bez příznaků bylo za pár hodin mrtvé. Při smrti bylo v křeči se zvrácenou hlavou dozadu. Přeléčila jsem streptonamidem a už se to neopakovalo.
Asi bych je přes den pouštěla ven na mráz, to dělá divy, a vynechala bych chleba a místo pšenice bych dala ječmen nebo oves.
mon
napsal(a):
Jak velkou máte salaš? Nebylo by vhodnější je nechat běhat i ven, když budou chtít? Někdy i samotný pohyb dělá divy. :)
Pšenici bych vynechala, ta opravdu ovcí vhodná není. Zkuste místo ní např. oves (některé milují ovesné vločky). jaké dáváte pečivo? Nemůžou se jehňata po něm nějak nafukovat, apod.? Ale pokud se to stává takhle častěji, jehně bych otevřela a koukla na játra, srdce, atd. zda tam není nějaká abnormalita. Případně pokud se na to necítíte či se v tom moc nevyznáte, tak veterináře. Měl by poznat o co jde a pomoci. Pokud nemáte nějakého blízko, někteří poradí i skrze fotku orgánů, apod.
Apatie a polehávání by mohlo být z nedostatku selenu. Dáváte jehňatům např. Kombisol, nebo Hydrovit E+ SE ?
Dala bych ještě vyšetřit trus ovcí na parazity a enterotoxemii. I když jsou na ni jehňata možná ještě malá.
Nebo dát uhynulé jehně v co nejčerstvějšim stavu na rozbor na SVU. To by stálo možná tak 2000 kč.
Lidi POZOOOOR!!!! Nechci ze sebe dělat doktora, ale na 99% se jedná o tetanus!!!! Je to tím, že pozdě desinfikujete u jehněte zbytek po pupeční šňůře. Jehně první dny krásně přibýva, je zcela čiperné, pak začne být apatické a umírá v křečích. Ale jak říkám - moje zkušenost, bohužel OVĚŘENÁ!
Konzultovala jsem dnes vše s veterinářkou a opravdu podle příznaků jde pravděpodobně o nedostatek selenu.
Tetanus se prý projevuje natahovaním a to se u nás neděje.Je jen apatické a nedokáže se udržet na nohou moc dlouho.
Tak se prý tetanus neprojevuje.Tak jsem dnes dala dávku selenu a budu muset počkat zda se jehně podaří ještě zachránit.
Moc všem děkuji za příspěvky moc jste mi pomohli
Mě se staloněco podobného. Velké čilé třicetidenní jehně (největší z trojčat), polehávalo se zvrácenou hlavou. Mělké dýchání, špatná chůze. Dostávalo po narození, selevit i ADvitamín. Po třech dnech přikrmování a piplání, protože matka ho odstavila a napadala, jsem ho zabil. Mělo obrovskou výduť na srdeční chlopni a bledé svalstvo.
Tak asi málo vitamínu A ?Protože ten dávám do pití a ovce ho nepředaly dál ?
A to mám ještě tři lizy, vaničku se selenem, kostky vitamínovou a bílou. Přikrmuji oves ječmen a vojtěškové granule.
Za 4 roky první úhyn, sakra.
Já mám také lis se selenem ale tato zkušenost s tím nemám moc dobrou ovce to nepředávali jehňatům.Po konzultaci s veterinářem jsem pořídila HYDROVIT E Se a hned po narození dám jehňatům 1ml a po týdnu opět a pak jednou za měsíc 2 ml a jsem nyní spokojená jsou zdravé. Jinak tu naši nemocnou ovečku jsem vyléčila také tímto přípravkem a to jsem jí dávala po dobu nemoci každý den a musela jsem ji krmit neboť se k matce nedostala. Po týdenním léčení ovečka ze dne na den vztala začala normálně pít od matky a jak jsem již psala je v naprosté pohodě. Jak vy pášete nedostatek selenu je právě oslabovaní svalstva v oblasti srdce a pokračuje to. |Kdybych na vlastní kůži nezažila toto uzdravení jen díky selenu v sirupu tak bych tomu také nevěřila, opravdu jsem myslela, že jim matky z lisu předaji. Jsem ráda, že již vím čím je to.
mon
napsal(a):
Já mám také lis se selenem ale tato zkušenost s tím nemám moc dobrou ovce to nepředávali jehňatům.Po konzultaci s veterinářem jsem pořídila HYDROVIT E Se a hned po narození dám jehňatům 1ml a po týdnu opět a pak jednou za měsíc 2 ml a jsem nyní spokojená jsou zdravé. Jinak tu naši nemocnou ovečku jsem vyléčila také tímto přípravkem a to jsem jí dávala po dobu nemoci každý den a musela jsem ji krmit neboť se k matce nedostala. Po týdenním léčení ovečka ze dne na den vztala začala normálně pít od matky a jak jsem již psala je v naprosté pohodě. Jak vy pášete nedostatek selenu je právě oslabovaní svalstva v oblasti srdce a pokračuje to. |Kdybych na vlastní kůži nezažila toto uzdravení jen díky selenu v sirupu tak bych tomu také nevěřila, opravdu jsem myslela, že jim matky z lisu předaji. Jsem ráda, že již vím čím je to.
To dáváte selen každý den? Docela by mě zajímalo kolik, mám taky s malou problém..neublíží jim každodenní dávka?
Každý den jsem to dala jen při obtížích té malé ovečky. Jinak dávám 1ml hned po narození pak po týdnu opět 1ml. a potřech týdnech se jim dává 2ml. Může se to lít ovcím do potí ale jen do takového množství co víte, že vypijou.Ale to vše máte v návodu tam to vyčtete. Veterinářka když jsme konzultovali to nemocné jehně říkala, ať jí dám každý den 1ml tím prý již nic nezkazím. A opravdu se z toho dostala. Tak opravdu jestli máte problém s ovečkou a nechcete o ni přijít je to opravdu toto dobré řešení.
mon
napsal(a):
Každý den jsem to dala jen při obtížích té malé ovečky. Jinak dávám 1ml hned po narození pak po týdnu opět 1ml. a potřech týdnech se jim dává 2ml. Může se to lít ovcím do potí ale jen do takového množství co víte, že vypijou.Ale to vše máte v návodu tam to vyčtete. Veterinářka když jsme konzultovali to nemocné jehně říkala, ať jí dám každý den 1ml tím prý již nic nezkazím. A opravdu se z toho dostala. Tak opravdu jestli máte problém s ovečkou a nechcete o ni přijít je to opravdu toto dobré řešení.
Tak to vyzkouším..dostala selen 1ml hned po narození, pak jsem ji dala ještě včera cca 1,5 ml..je trochu lepší, začíná cucat, ale je hubeňounká..zítra jedu pro glukopur a zkusím jí dát trochu energetické bomby.
mon
napsal(a):
Přeji hodně úspěchů já ji dávala 3 denně sunar a večer jsem ji chytla maminku aby se napila ještě od ní.
Ať se Vám daří
Já tedy zatím 2 dny oddojuju a dávám jí tak 40ml každou hodinu. Mám ji doma v teple, protože byla promrzlá jak nechodila..dnes ji už chci dát náhradní mléko a přes den jí občas přikrmit oddojením. Je zazím slabá aby sama hledala dudlik, tak jí ho musim nacpat do tlamičky..
mon
napsal(a):
Dávám jehňatů¨m po narození 1ml hydrovitu do tlamičky a po týdnu ještě 2ml a žádné problémy jsem nikdy neměla, až letos jedno pěkné velké asi třítýdenní jehně začalo padat na zadek. Dala jsem mu hned ještě další 2ml a druhý den bylo OK. Ovcím dávám liz se selenem stále, ale náš vet říkal, že je to spíš reklamní tah. Možná na tom něco bude.
v.satna
napsal(a):
Včera nám taky uhynulo jehně, dostávalo selen po narození, denně po dobu 7 dnů, podle návodu jsem měla opakovat až po 8 týdnech a už se toho prcek nedožil. Měl měsíc, že já trubka čekala a řídila se návodem .
selen není žádný zázračný lék na všechno, má význam pouze při jeho nedostatku v krmení. Takže pravděpodobně vaše jehně uhynulo na něco úplně jiného, než byl nedostatek selenu. Mohlo mu být cokoliv, nepíšete nic o příznacích.