Dobrý den,
máme doma Helenku (2 roky) a její dceru Terezku (1 rok), dnes jsme k nim koupili kozlíka (7 měsíců), ale zatím ho nepřijmuly holky, Hela je dominantní, jen co se k ní přiblíží, tak už ho vyhání a Tereza to samé. myslíte si, že se to spraví časem, nebo si tahle plemena prostě nesedla? A od v jakém věku může kozlík nakrýt kozenu? A můžete mi prosím potvrdit, jestli je Hela( černá kozena na fotce) opravdu česká koza? Je to prvnička, dáva cca 0,7l mlíka. Majitelka sama nevěděla, ale nechtěla jsem, aby je zabila, jsou to mazlíci, tak jsem si je vzala... Díky moc
Podle zbarvení se podobá koze krušnohorské, která se u nás v minulosti chovala, ale už se asi chov nikde nenajde. Ale exis¨tuje více plemen s takovým vybarvením. Podobná je koza toggenburská, u které se uvádí, že je to jednoz nejstarších původních plemen, takže toto zbarvení se pak opakuje i jinde, v dalších mladších plemenech i např. v plemenech mnoha barev, jako jsou anglonubijky nebo zakrslé holadské kozy. Někdo tu kdysi psal, že měl takto zbarvenou kozičku po hnědé nebo bílé koze - už nevím. A my měli podobnou po kašmírovém kozlovi, tam se ta barva taky vyskytuje. Je to moc pěkné zbarvení, sháněla jsem takovou druhou, bez rohů, leč zatím nesehnala...
Kdyby Vás to zajímalo: http://apbh08.rajce.idnes.cz/plemena_koz/
Děkuju moc! Taky uz mi nekdo psal o krusnohorske koze, ja ta plemena moc neznam, respektive nepoznam :-) mne stacilo, ze je hodna a dava moc dobre mlicko, jeji dceruska zase vypada jako srnka, opravdu jsou krasne a hodne (az na to obcasne lezeni po stole :-D) takze myslite si, ze bych k ni kozla takoveho zbarveni asi tezko sehnala, ze?
No to je určitě hlavní, že je hodná a má dobré mléko, ale je i hezká. Ale bude to s největší pravděpodobností kříženka. Asi bych se bála stejně zbarveného kozla někde z okolí, kde jste ji koupila, pokud neznáte její původ - mohl by být příbuzný. Někde dál byste možná sehnala, nějakého takového kozlíka jsem i letos viděla v inzerci (plemenný nebyl), ale jestli Vám to stojí za to. Řekla bych, že takováto barevnost se stejně může zdědit i po jednom z rodičů, jen těžko říct, po kterém další kůzlátka budou. Ta naše koza, co byla takhle podobně zbarvená měla pak u nových majitelů kozičku s černým kozlem a ta malá je úplně jako máma.